For å lære, må du gjøre. Det er den eneste måten du faktisk kan bli bedre på.
Du kan tenke, planlegge, lese og høre på podcast dagen lang, men for å faktisk selv oppleve fremgang må du sette handling bak det du lærer. Du må hoppe i det, så du kan prøve og feile, teste og lære.
Og det er akkurat det jeg har gjort når det kommer til lanseringer.
Jeg lanserte noe for første gang i oktober 2017. Da var kurset Skrivemaskinen endelig ferdig, og jeg var klar for å selge det. Jeg hadde aldri lansert noe som helst før, men jeg var veldig klar for å få kurset ut til verden og komme i gang med å hjelpe. Lanseringen var langt ifra perfekt, men jeg solgte 16 kurs og var kjempefornøyd!
Siden da har jeg lansert mange ganger. Både Skrivemaskinen, og etter hvert også medlemsportalen Businesstrategi.
Jeg har gjort meg mange viktige erfaringer. Jeg har testet ting, lært masse, og gjort både feil og tabber. Og jeg har funnet ting som fungerer veldig bra.
For å både hjelpe deg til å se at det er helt normalt at ting går på trynet, og at du må hoppe i det for lære, har jeg samlet 11 ting jeg har lært fra lanseringene mine.
Her er 11 viktige erfaringer jeg har fått av å lansere:
1. Ingen lansering er perfekt
Det er alltid – alltid – noe som går galt. Enten du deler en feil lenke, salgsknappen virker ikke, du sender e-post med feil emnefelt eller noe annet. Uansett hvor mange ganger du lanserer, vil det alltid være noe som går galt.
Noe kan du lære av og dobbeltsjekke bedre neste gang, men andre ting vil være utenfor din kontroll. Det kan være at tjenesten der du har salgssiden krasjer, eller at webinar-tjenesten får tekniske problemer, for eksempel.
Ikke kjemp imot det, og ikke tro at du har ødelagt alt hvis det skjer noe galt. Verden går videre, din business overlever helt garantert, og neste gang er det noen andres livesending som krasjer.
Les mer: Hvorfor jeg bruker og anbefaler Kajabi som kursplattform
2. Det finnes alltid flere ting du kan gjøre
Denne er viktig. Du kan alltid gjøre flere ting og andre ting enn det du gjør, under en lansering. Og du vil også ha lyst til å gjøre mange ting. Men du må innse at du må velge. Særlig hvis du driver alene, må du bestemme deg for noen ting du gjør, og la resten være til senere.
Du kan ikke nødvendigvis ha både 3 webinarer, 3 livesendinger, skrive 10 salgs-e-poster, lage Facebook-annonser og redesigne salgssiden til samme lansering. Velg noen ting, og fokuser på å gjøre dem på best mulig måte. Så kan du teste andre ting senere, i en annen lansering.
Og etter hvert, når businessen din vokser og du har råd til å leie inn folk eller ansette en virtuell assistent, kan du utvide og gjøre flere ting.
3. Aksepter at å lansere er galskap
Å lansere noe er som å kjøre berg og dalbane med bind foran øynene og henda i været mens du prøver å ha livesending. Det er noe av det villeste du kommer til å oppleve når du driver business. Du vil oppleve øyeblikk hvor du svever på en sky og er så høyt oppe at du ser for deg verdensherredøme neste. En time senere kan du være så langt nede at du ikke forstår hvorfor du driver med dette og hva poenget i det hele tatt er.
Dette er normalt.
Det er sånn det er å lansere. Ikke få panikk. Ikke gi opp. Du må jobbe deg igjennom det og stole på strategiene og planen du har laget. Oppturer kommer. Nedturer kommer. Det går bra og det går over.
4. Du må sette deg mål å jobbe mot
En plan uten et mål er bare et ønske, sies det. Og det stemmer også når det gjelder lanseringer. I starten kan det virke umulig å sette seg mål, fordi du ikke har lansert før og ikke vet hva du kan klare. Det er ikke farlig. Sett deg et mål og sett i gang, verre er det ikke.
Kanskje når du målet, kanskje ikke. Men det viktigste er egentlig motivasjonen det gir deg.
Hvis du har satt deg 10 som mål, og du har solgt 8, orker du kanskje å ta en livesending til på Instagram for å prøve å nå de to siste.
Det handler også om at du må ha noe å måle mot senere, når du får bedre peiling på tallene dine og har lansert flere ganger. Det er neste punkt.
Les mer: Hvordan jeg organiserer og planlegger absolutt alt for businessen (og livet)
5. Du må notere statistikk
Jeg hater statistikk. Men statistikk for mine egne salg er den mest interessante og spennende statistikken i verden. Du må spore ting under en lansering, både sånn at du kan se hvordan selve lanseringen går, men ikke minst, så du har noe å sammenlikne med neste gang og over tid.
Du bør se på antall salg og inntekt, selvfølgelig. Men også ting som hvor mange av dem på e-postlisten kjøpte, eller hvor mange av dem i kurset ditt meldte seg inn i medlemsportalen din. Eller hvilken ukedag solgte du mest på? Hvilket tidspunkt på dagen er det flest salg?
Disse tingene kan legge grunnlaget for når du har livesendinger, når du sender e-poster, hvor mye ressurser du legger i en gratis Facebookgruppe og så videre.
Du må spore tall så du kan ta avgjørelser basert på fakta.
6. Du vil blir bedre
Det er mye å sette seg inn i når man lanserer, men det vil bli litt enklere for hver gang. Når du har blitt vant til å ha livesendinger, er det ikke lenger så stort og skummelt. Når du har blitt vant til å sende 10 salgs-e-poster, virker det ikke så mye lengre.
Prøve og feile. Teste og lære. Det er nøkkelen til flere salg og mer suksess.
Den eneste måten du blir bedre på, er å gjennomføre. Å gjøre. Bare vit at for hver gang du lanserer, lærer du masse, som gjør det litt enklere neste gang.
Les mer: Hvorfor kvalitet tar tid, og raske løsninger er et problem
7. Å stenge dørene fungerer best
Å ha en begrenset periode for påmelding er et av de aller, aller beste salgspunktene du kan innføre. Jeg har aldri mer enn en uke, og det fungerer veldig bra. Du må skape tidspress, slik at de som har lyst til å bli med får ut fingeren og faktisk gjør det.
Dette fungerer bra, uansett om du har onlinekurs eller medlemsportal. Det fungerer også på produkter, ved å ha timesalg, eller flashsalg på et par dager.
Tidspress tvinger folk til å hoppe ned fra gjerdet og ta en avgjørelse, i stedet for å bare sitte der komfortabelt og vurdere å kjøpe kurset ditt til sola går ned.
Oppdatering 2022: Hvorfor jeg slutter med lanseringer og hva planen er nå!
8. Du må fokusere på resultatet, ikke produktet
Dette er en viktig lærdom, som direkte påvirker hvor mye du selger. I starten når man lanserer noe, er det så lett å fokusere på hva man lanserer. Man er så stolt og gira, så man roper ut «Kjøp kurset mitt!». Been there done that.
Det fungerer dessverre ikke så bra, fordi de aller fleste bryr seg så ikke mye om det. Det lanseres nye kurs hver dag.
Det de bryr seg om, er hvordan kurset ditt hjelper dem. What’s in it for me? Spør de. Det må du svare på. Det er det som selger.
Du må fokusere på resultatet kurset ditt gir, hvordan det hjelper dem, ikke at det er et kurs med 20 videoer.
Les mer: Hva er en målgruppe, og hvorfor er det så viktig?
9. Du må gjenta deg selv hundre ganger
Du kommer til å føle at du maser for mye. At du poster for mange innlegg på sosiale medier, og at du sender for mange e-poster. Jeg kan garantere deg at du vil føle og tenke det. Men sannheten er faktisk at du gjør ikke det.
Du MÅ poste så mye og sende mange e-poster for å selge.
Husk at det er ikke alle som ser alt du deler. Ikke alle får med seg innlegget ditt på Facebook OG innlegget ditt på Instagram. Ikke alle de som følger deg på sosiale medier er på e-postlisten din.
Du lager alt du poster, dermed ser du alt. Da føles det altfor mye.
I tillegg trenger folk mange forskjellige innsalgspunkter og vinklinger for å bli overbevist. Post innlegg der du vinkler på forskjellige ting kurset lærer dem, så vil det ikke bli plagsomt for dem. Folk må se og høre om kurset ditt mange ganger før de tar en avgjørelse.
Ikke anta at selv om du har sagt noe én gang, har alle fått det med seg.
10. Folk kjøper ikke første gangen de hører om deg
Du må bruke mye tid på å snakke med folk, bygge målgruppen og tiltrekke deg dem som er riktige for bloggen din og produktet ditt. Og så må du være forberedt på at det kan ta lang tid før de blir kunder. Det er ikke unormalt at det går ett år eller mer fra du først begynner å snakke med noen, hjelper dem og kanskje gir dem noe gratis, til at de blir kunder.
Du må ha en langsiktig plan og være forberedt på at det tar måneder og år å bygge businessen din.
Det er ikke gjort i løpet av én lansering, eller fire uker. Bygg relasjoner og gi verdi, så vil de riktige folkene konvertere til kunder etter hvert.
11. Å ikke selge første gang betyr ikke at du feiler
Og av akkurat den grunnen, er det så viktig at du ikke gir opp. Selv om du har din første lansering og ikke får et eneste salg, betyr ikke det at det ikke er behov for produktet ditt. Du må lære, og så lansere på nytt. Lære mer, og så lansere på nytt.
Snakk med målgruppen. Bygg relasjoner. Lær. Prøv. Feil og prøv igjen.
Det er det som gir suksess i det lange løpet.
Dette er noen av de tingene jeg har lært av å lansere mange ganger i løpet av de siste tre årene. Jeg har gjort meg mange viktige erfaringer, og lært mye. Men jeg gjør fortsatt feil. Det er fortsatt mange strategier jeg ikke har testet. Jeg gleder meg til å lansere mange ganger til i årene fremover, så jeg kan lære enda mer og treffe målgruppen enda bedre.
Les mer: Det viktigste du kan gjøre for å få et suksessfullt produkt som selger
Var det nyttige tips om lansering? Har du gjort deg noen viktige erfaringer som ikke står her?
Veldig nyttig blogginnlegg og ja jeg kjenner meg igjen i alle punktene tror jeg. Spesiellt det siste..
hehe.
Hehe, ja det er nok veldig mange som kjenner seg igjen i den siste. Jeg har sett og snakket med folk som vil forandre hele konseptet eller lage et annet produkt når ikke de har solgt noe første gangen. Men det er så viktig å fokusere på å forbedre det man har, enn å hele tiden lage nytt ? Hvis ikke man vet hva man skal gjøre og hvordan man forbedrer ting, er det jo ingen garanti for at neste produkt selger noe mer.
Jeg har lært så mye av deg. Jeg har ikke blogget så lenge, men føler at jeg begynner å få teken på ting allerede, og Lene Gunvaldsen har uten tvil vært til god hjelp.
Tusen takk for kjempegode tips!