Hadde det ikke vært fint om du kunne påvirke leserne og følgerne dine til å få lyst til å kjøpe det du selger? Sånn at når du lanserer, står de klare til å kjøpe? Vel, det kan du, faktisk. Løsningen er å skrive strategiske tekster.
Jeg elsker å jobbe strategisk, og særlig med tekst og innhold. Det er en av mine styrker, og helt klart en av tingene som gjør at businessen min vokser og at jeg kan leve av den.
Strategi er viktig i alle ledd og deler av en business, men å skrive strategiske tekster kan gi deg veldig mye mer tilbake for tiden du bruker på å skrive.
Du kan oppleve å få mer konkrete resultater fra tekstene dine, og de kan faktisk bidra til å både øke hvor mye du tjener og gjøre at du blir sett på som en autoritet i din nisje.
Alt det, via tekst? Ja, så effektivt og nyttig er det, faktisk.
Hva er strategiske tekster?
Det er forskjell på å skrive, og å skrive strategisk. Kanskje du ikke har tenkt så mye over det før? At tekst ikke bare er tekst, men at du kan bruke tekstene dine strategisk.
De aller fleste skriver nok i stor grad bare det som faller dem inn der og da, og tenker ikke noe mer over det. Men det bør du.
En strategisk tekst er en tekst med et formål. Det er det motsatte av tilfeldig.
Når du skriver strategiske tekster, har du en plan bak dem og et mål for hva tekstene skal gjøre.
Målet med teksten din, er at du skal påvirke leseren. Du skriver ikke bare for å skrive noe, du har noe konkret du ønsker at leseren skal gjøre, tenke, føle eller lære når de har lest teksten din.
Fire viktige elementer
Så, hvordan gjør du det? Hvordan bruker du og lager du en strategisk tekst, og ikke bare en tilfeldig tekst?
Å skrive strategiske tekster handler i utgangspunktet om fire ting:
1. Hva du skriver
Det er ikke tilfeldig hva teksten din handler om. Hvilket tema du snakker om.
2. Hvordan du skriver det
Det er ikke tilfeldig hvilke ord du bruker og hvordan du fremstiller det du skriver om.
3. Når du skriver det
Det er ikke tilfeldig om teksten kommer i april eller oktober, eller på en mandag eller onsdag.
4. Hvor du skriver det
Det er ikke tilfeldig om du publiserer teksten på Facebook, Instagram eller i en e-post.
Å ha en strategi bak teksten din betyr altså at du helt bevisst planlegger hva du skriver om, hvordan du skriver det, når den skal publiseres og hvilken kanal den publiseres på.
Det er disse fire tingene som legger grunnlaget for en strategisk tekst.
Eksempel på tilfeldig og strategisk tekst
Så, hva er forskjellen på en tekst og en strategisk tekst? Hvordan kan det se ut i praksis?
De kan skille seg fra hverandre på mange forskjellige måter, og du kan lage strategiske tekster i alle slags former og varianter. Men hovedforskjellen er alltid at en strategisk tekst har et formål.
Generelt bør også bildene du bruker og temaet du snakker om være en del av strategien din, men til og med nøyaktig det samme bildet og temaet kan brukes både tilfeldig og strategisk:
Tilfeldig tekst
Det er fint vær ute og våren er på vei, så du tar deg tre minutter til å ta et bilde ut av vinduet og skriver en kort tekst om hvor deilig det er at våren er på vei og at snøen smelter. Så poster du det.
Strategisk tekst 1
Du selger hudpleieprodukter og vet at du skal ha salg på solkremer fra mandag av. Du setter deg ned i helgen og tenker igjennom hvordan du kan relatere det til det fine været som er ute nå. Du tar et bilde av det fine været, og skriver en tekst om hvor deilig det er at våren er på vei og at snøen smelter.
Så snakker du om at det er viktig å bruke solkrem fremover nå, fordi huden vår ikke er vant til solen. Du forteller litt om hvilke skader det kan gi, og hvor mye faktor og krem man bør bruke. Så nevner du at du har tilbud på solkremer i nettbutikken din, og at de gjerne må sende deg en DM for å få hjelp til å finne en som passer til akkurat deres hud.
På den måten skaper du bevissthet rundt at de trenger produktet ditt, du får vist fram din kunnskap om faget, og du får promotert salget ditt. I tillegg gir du verdi med tips og råd, og at de kan få personlig hjelp fra deg.
Strategisk tekst 2
Du selger onlinekurs om hagestell om våren, og skal ha lansering om to uker. Du setter deg ned i helgen og tenker igjennom hvordan du kan relatere det til det fine været som er ute nå. Du tar et bilde av det fine været, og skriver en tekst om hvor deilig det er at våren er på vei og at snøen smelter.
Så snakker du om hvordan du sitter og planlegger hvilke planter og blomster du skal kjøpe snart, og at du gleder deg til våren i hagen fordi da er det så mange vakre blomster og flotte ting man kan gjøre. Så snakker du om at det er viktig å vite hvilke planter som blomstrer om våren og hva som passer i en vårhage.
På den måten skaper du bevissthet rundt temaet, fordi du gjør dem klar over at de må vite hva som fungerer og ikke. Du gjør dem bevisste på at ikke alle blomster passer i en hage om våren. Det bidrar til å skape et behov for kurset ditt, fordi de innser at de må og vil vite mer. Du bygger også din autoritet rundt temaet. Du viser at du kan det du snakker om. Alt uten å en gang ha nevnt kurset ditt.
Hvordan det gjør at du selger mer
Men hvis du ikke en gang nevner kurset ditt, hvordan gjør dette at du selger mer?
Det er fordi at ved å poste en strategisk tekst omkring temaet du jobber med, bygger du opp til lanseringen din.
Innlegget ditt skaper interesse for temaet for kurset. Kanskje de hele tiden var interesserte i hage, men ikke visste at det var forskjell på hvilke blomster og planter man bør bruke om våren og de andre årstidene?
Hvis de ikke var klar over det, hadde de sannsynligvis ikke sett behovet for kurset ditt når du lanserer det.
Ved at du skriver om disse tingene, gjør du dem bevisste på at det faktisk er forskjell. At det betyr noe, og at det er noe de trenger å vite og lære.
Å skrive denne type innlegg kan gjøre at folk tenker over noe de kanskje ikke vanligvis tenker på.
De blir bevisste på ting som gjør at de ser behovet for produktet ditt når du lanserer.
Det er langsiktig business-bygging
Men dette virker ikke hvis du kun gjør det en eneste gang, på ett enkelt Instagram-innlegg. Dette må du gjøre i alle kanaler, hele tiden.
Du må skrive innlegg som handler om det kurset ditt handler om ofte. Gjerne ukentlig, året igjennom. Men i alle fall i ukene før en lansering.
Poenget med slike poster er at du ikke skal snakke om det du selger.
Du skal ikke fokusere på kremen. Du skal ikke snakke om kurset. Da blir det ren promo.
Du skal bygge bevissthet rundt temaene du jobber med og skriver om. Du skal bygge deg selv som autoritet på de områdene. Du skal gi verdi, så de føler at de har opplevd at du er nyttig. Du skal bygge relasjoner. Du skal vise hvem du er. Du skal vise hva du står for, og hvilke verdier du har.
Du skal ikke promotere.
Dette skal du generelt sett gjøre i minst 80 % av tekstene dine. Det er en generell regel at man skal ha maks 20 % promo-innhold og 80 % annet innhold.
Men hvis du fyller de 80 % med strategiske tekster, får du plutselig masse promo ut av dem også. Det er bare ikke åpenbar promo. Det er langsiktig promo som bygger deg og din business opp over tid.
Du bør variere hva målet er
Disse tekstene trenger ikke bare handle om innholdet i kurset ditt. Det kan bli slitsomt for både deg og leserne og følgerne dine om du alltid snakker om det temaet.
Du kan skrive strategiske tekster om alt mulig, og du bør variere hva formålet er.
Noen ganger handler det om å skape behov for produktet ditt. Men andre ganger kan det være å vise hvem du er. Din personlighet, din lærestil og dine meninger er også en stor del av businessen din.
Det er det som skiller deg fra konkurrentene dine. Det som gjør at noen foretrekker deg, fremfor andre som skriver om og jobber med det samme.
Å skrive tekster der du har en mening om noe, kan være en strategisk tekst. Da bygger du en relasjon med målgruppen din, fordi du viser dem hvem du er. Det skaper et tettere forhold med dem, som gjør at de som liker deg liker deg enda bedre.
Å skrive tekster der du skriver noe motiverende, kan være en strategisk tekst. Kanskje målgruppen din har et behov for å bli forstått, og ved å skrive noe motiverende viser du at du kjenner dem, forstår dem og heier på dem.
Å skrive tekster om hva du liker og ikke, kan være en strategisk tekst. Kanskje det for eksempel finnes temaer som blir heftig diskutert blant målgruppen din. Da kan det at du forteller din mening og synspunkter om det bidra til at du frastøter deg dem som ikke passer for deg, mens du tiltrekker deg de som er enige med deg. De vil like deg enda bedre, fordi du tør å si din mening.
Og mange, mange andre ting.
Poenget er at det er ikke kun innhold om produktet ditt eller kurset ditt som skal være strategisk. Alle tekster du skriver bør ha en strategi bak seg.
Uansett om formålet er å bygge relasjon, ta side, vise hvem du er, hva du står for, hvordan lærestilen din er, være støttende, vise at du forstår målgruppen din, eller noe helt annet.
Hvor bruker du strategisk tekster?
I utgangspunktet bør alle tekstene dine være strategiske. Du vil få mye mer ut av det du driver med, hvis du alltid har et mål med det du skriver.
Hvis du ikke er vant til å tenke på denne måten, vil jeg anbefale deg å begynne med å sette av en fast dag i uken der du vet at du skal ha en strategisk tekst. Begynn med det, og bli vant til å tenke slik.
Så kan du utvide og legge strategi bak flere og flere av tekstene dine etter hvert.
Og dette gjelder over alt, i alle kanaler. Det er ikke bare for Instagram. Det gjelder både på bloggen, til e-postlisten, og på sosiale medier.
Hva skriver du i en strategisk tekst?
Strategiske tekster handler ikke så mye om hvilke ord du bruker. Det finnes ikke en fasit med håndfull ord jeg kan gi deg, som automatisk gjør at det blir en strategisk tekst.
Som du forstår nå, er det meningen du legger i og bak teksten som betyr noe.
Det som gjør en tekst strategisk, er hvordan du bruker teksten med tanke på din målgruppe, dine produkter, ditt innhold og det du driver med.
En tekst som er strategisk for deg, vil ikke fungere strategisk for meg. Fordi den må være laget konkret for hver enkelt business, blogg og leser.
Hvilke ord du bruker vil være viktig og påvirke resultatet du får, men det finnes ingen fasit fordi det vil være avhengig av din målgruppe.
Slik skriver du strategiske tekster
Okei, så du vet hva en strategisk tekst er, og du ser hvorfor det er nyttig og hvordan du skal bruke dem.
Men hvordan lager du strategiske tekster? For å få til det, må du ha noen ting på plass.
Å skrive strategiske tekster handler om mer enn bare å vite hva formålet med posten eller innlegget er. For å klare å bruke dette riktig, må du tenke enda større.
Her er noen punkter du må bruke når du skal skrive strategiske tekster:
1. Et formål
Denne er ganske tydelig nå. Vi begynner med den fordi det er det første du må bestemme deg for når du skal skrive en strategisk tekst.
For å i det hele tatt ha en strategi, må du ha et formål med innleggene. Det første du må vite og bestemme, er hva det er du ønsker å oppnå med teksten din. Hva er målet i enden, hva vil du at de skal gjøre helt til slutt?
Hva målet er, kan altså være mange ting. Det kan være at du vil belyse et tema, eller gjøre leserne oppmerksomme på et problem de har som de ikke vet om. Kanskje du vil vise hvem du er og hva du står for, eller du vil vise frem kunnskapen din.
2. Målgruppe
For å kunne velge riktig strategi, og så skrive om den på riktig måte, må du vite hvem målgruppen din er.
Du vil aldri kunne klare å lage en strategisk tekst som fungerer og gir konkrete resultater, hvis ikke du er krystallklar på hvem du snakker til.
«Kari på 40» er ikke nok. Du må vite hvilke tanker Kari har, hva hun drømmer om, hva hun er redd for og hvilke problemer hun har. Du må vite disse tingene, fordi du må bruke det når du bestemmer formål.
Hvis du ønsker å skrive en tekst der formålet er å være støttende og forståelsesfull, må du jo vite hva det er Kari ønsker støtte og forståelse for. Hvilken utfordring det er, og hvorfor hun har denne utfordringen.
Når du skriver strategiske tekster må du vite hvem du skal rette deg mot og hva de ønsker og trenger fra deg, for å klare å pirre interessen og skrive om ting de er interesserte i.
Du klarer ikke å trigge salg hvis ikke du snakker om og selger det målgruppen vil ha.
3. En plan for året
Det virker kanskje litt tilfeldig at en plan for året betyr noe for å skrive strategiske tekster, men det gjør det. Noe av det viktigste du kan gjøre for å kunne jobbe strategisk, er å ha lagt en plan.
Du klarer ikke å jobbe strategisk og skrive strategiske tekster hvis ikke du har en plan i bunnen.
Du må for eksempel vite når neste gang du lanserer kurset ditt er på forhånd, hvis du skal klare å planlegge en serie med blogginnlegg som bygger opp rundt temaet i kurset i ukene før lanseringen.
Du må vite når du skal åpne for nye kunder i din 1-1-tjeneste for å kunne begynne å bygge opp til at de skal se behovet for dine tjenester.
Du klarer ikke bygge opp til en lansering flere uker i forveien hvis ikke du vet når det kommer.
4. En innholdsstrategi for bloggen
Det samme gjelder hva du publiserer på bloggen din. For å få mest mulig ut av de blogginnleggene du bruker timevis på å skrive, bør de ha en strategi bak seg.
Du bør sørge for at blogginnlegg du publiserer i ukene før lanseringen handler om temaet for kurset ditt. Da sørger du for at du skaper den nødvendige bevisstheten, du gjør temaet til noe som snakkes om i forkant, og du gjør at de ser behovet når lanseringen da åpner noen uker senere.
5. En innholdsstrategi for sosiale medier
Sosiale medier er intet unntak. Du bør helt klart også lage en egen innholdsstrategi for sosiale medier. Det handler blant annet om hvilke kanaler du skal være på, og når du skal skrive om hva.
Det kan faktisk være så detaljert at du legger en plan for hvilke temaer du poster på hvilke dager, basert på målgruppen din.
6. Struktur
Det siste tipset mitt handler om å faktisk klare å gjennomføre. Jeg vet at det er lett å falle av, og ikke klare å gjennomføre uke etter uke, selv om du har lagt en plan.
Du vil ikke klare å gjennomføre dette ved å publisere tilfeldig hver dag, du bør bruke et verktøy.
Det er bare sånn det er. Dette er altfor mye for deg å klare å huske i hodet. Skal du gjøre dette ordentlig og skrive strategiske tekster, må du få en struktur og bruke verktøy som hjelper deg med det.
Jeg vil anbefale at du bruker et prosjektplanleggings-verktøy, eller project management tool som det heter på engelsk. Der legger du inn alle ideer og oppgaver, og du setter tidsfrister på ting slik at du vet at det blir gjort. Du legger inn datoer for lanseringer, planlegger hvilke temaer du skal ha på blogginnlegg og sørger for at alt henger sammen.
Du kan lese hvilket verktøy jeg bruker og hvordan jeg bruker det her!
Jeg vil også anbefale deg å forhåndsplanlegge innhold på sosiale medier, slik at du kan skrive dem i god tid før de skal publiseres. Da har du tid til å sette deg ned og virkelig tenke igjennom hva formålet med hver post skal være. Det gir deg også bedre tid til å skrive gode tekster, og sørge for at alt henger sammen.
Du kan lese hvilket verktøy jeg bruker for å planlegge på Instagram her!
Puh! Som du ser, er det å skrive strategiske tekster ikke det samme som å bare skrive en tilfeldig tekst.
Ser du forskjellen? Strategiske tekster bidrar til å bygge businessen din. Det er mer arbeid, men det gir større resultater og hjelper til å bygge deg opp som en autoritet på ditt område.
Jobber du slik allerede, eller lærte du en ny måte å tenke på nå?
Legg igjen en kommentar