For å bygge en business bør du fokusere på en e-postliste. Nei, du må fokusere på en e-postliste. Den er faktisk et så viktig element i å skalere og skape kunder, at det bør være en av hovedprioritetene dine.
Men, det er jo ikke bare å sette opp en e-postliste og så fyller den seg opp automatisk. Du må gi folk lyst til å melde seg på. Du må du gi dem en grunn. Og den grunnen heter freebie.
Les mer: 5 grunner til at du bør starte en e-postliste i dag
En freebie er noe man gir bort gratis i bytte mot e-posten. Det er den beste måten å bygge e-postlisten på. Kanskje du har hørt om det før, men da ved navn opt in, eller content upgrade? Det er samme tingen, bare forskjellige navn.
Det kan for eksempel være at de kan laste ned en sjekkliste, en arbeidsbok, en e-bok, eller kanskje de får en guide du har laget.
Uansett hva du gir bort, så er poenget at de må legge igjen e-posten for å få denne tingen. På den måten bygger du e-postlisten din.
Les mer: Slik får du leserne til å melde seg på e-postlisten
Fokuser på kvalitet
Men akkurat som at det ikke bare er å sette opp en e-postliste så strømmer folk til, så er det heller ikke bare å lage en PDF og så laster folk den ned i hundretall.
Det er ikke tilfeldig om en freebie du gir bort er suksessfull.
Det er ikke «flaks» som gjør at noen har freebies som gir tusenvis av nedlastinger, mens andre ikke får en eneste.
For å få en suksessfull freebie som gir deg hundrevis, om ikke tusenvis, av nye abonnenter på e-postlisten din, må du gjøre en grundig jobb med den.
Å raske sammen noe så fort som mulig og publisere det, er ikke det samme som at folk laster den ned.
Det handler heller ikke om å lage så mange som mulig. Det er bedre å ha litt færre men skikkelig gode freebies, enn hundre små som ikke fungerer.
Du bør bruke freebies strategisk. Du bør ha en plan for dem og et mål med dem. Ikke bare lage noe tilfeldig.
Akkurat som med alt annet for bloggen og businessen din, så handler det om tid og kvalitet. Du må ta deg tid til å jobbe med den. Du må ta deg tid til å lage noe som er av god kvalitet.
Og det er særlig to ting som er viktige når du lager freebie:
1. Målgruppe
Det er mange som synes at det er vanskelig å vite hva freebien skal handle om. Hva skal temaet være? Skal det være en sjekkliste? Eller en arbeidsbok?
Det svaret har ikke jeg. Fordi det finnes ingen fasit.
Svaret er nemlig helt avhengig av målgruppen din.
Det spiller i utgangspunktet ingen rolle hva som fungerer for meg, fordi det trenger ikke være det samme som gir deg best resultater.
Det aller, aller viktigste for en suksessfull freebie er at den treffer målgruppen.
Når du lager freebie, må du ha målgruppen i tankene. Du må vite hva det er de ønsker og trenger. Du må lage den til og for dem. Ikke for deg selv. Ikke for «alle».
Du MÅ vite at det du lager er noe akkurat din målgruppe trenger og vil ha.
Du kan jo lage verdens beste arbeidsbok, sjekkliste eller guide, men hvis ikke det er det målgruppen vil ha er det ingen som vil laste den ned.
Da hjelper det ikke at den er superbra. Fordi det var ikke det målgruppen trengte.
Vi er forskjellige
Det betyr at du må kjenne målgruppen din godt. Det holder ikke å si «målgruppen min er kvinnelige grundere i 40-årene som vil få bedre helse». Eller «målgruppen min er småbarnsmødre som vil lage sin egen barnemat».
Du må kjenne dem mye, mye bedre enn det for å kunne lage det de trenger.
Ikke alle kvinnelige grundere i 40-årene som vil ha bedre helse er like. Ikke alle småbarnsmødre som vil lage sin egen barnemat er like.
De vil ha forskjellige problemer. Forskjellige tanker. Forskjellige behov. Forskjellige drømmer. Forskjellige utfordringer. Forskjellig utgangspunkt.
Og det må du vite hva er, for å kunne lage en freebie som hjelper dem.
Den må løse et problem
Det er nemlig det som er hele formålet med freebien du lager. Uansett om det er en sjekkliste, arbeidsbok, guide, e-bok eller noe annet, så skal den hjelpe målgruppen.
Den skal hjelpe dem å løse et problem målgruppen har.
Det trenger ikke være et konkret problem en gang. Det kan godt være å overkomme en mental hindring eller å endre et tankesett.
Men for at freebien skal bli suksessfull, så må du vite hvilken mental hindring eller tankesett målgruppen din ønsker å endre. Trenger å endre.
For gründeren i 40-årene som vil ha bedre helse kan utfordringen være at de har barn og business, og dermed sliter med å finne tid til å trene.
Men det kan også være at de er single og barnefri og har masse tid, men at de ikke tør å gå inn på et treningssenter.
Det er to helt forskjellige problemer og utfordringer som krever to vidt forskjellige freebies.
Du kan ikke lage en freebie som treffer begge. Du må enten lage en freebie for de med dårlig tid, eller en for de som er redde for treningsstudio.
Men for å vite hvilken du skal lage, må du vite hvem av dem som er målgruppen din.
Og dette gjelder selvfølgelig bare ikke for akkurat dette eksempelet. Det gjelder for ALLE. Uansett hva du skriver om.
Du MÅ vite hva din målgruppe er redd for. Hvilke bekymringer har de? Hva frykter de mest? Hvorfor er de redde for det? Hva kan skje da? Hva drømmer de om? Hvordan vil det forandre dem eller livet? Hvorfor når de ikke drømmen sin? Hva holder dem tilbake?
Du er helt nødt til å vite disse tingene, slik at du kan lage en freebie som hjelper dem med akkurat det problemet.
Målgruppen bestemmer format
Målgruppen din påvirker også hva du skal lage. Om det er en guide, mal, sjekkliste, arbeidsbok, e-bok eller noe annet.
Vi liker å jobbe på forskjellig måte. Vi liker å lære på forskjellig måte. Og du må vite hva din målgruppe liker og trenger.
For eksempel for gründeren som ikke har tid til å trene hjelper det ikke med en arbeidsbok på 10 sider. Hun kommer aldri i verden til å ha tid til å gå igjennom den. For henne kan en sjekkliste fungere mye bedre.
Hvis målgruppen derimot er en person som har masse tid og som liker å gå i dybden på det hun skal lære, kan en arbeidsbok på 10 sider fungere.
Du må kjenne den du skal hjelpe på et ekstremt detaljert nivå for å lage en freebie som fungerer best mulig for dem. For å lage det de trenger, i det formatet de trenger.
Jeg sier alltid at du må kjenne målgruppen godt, men det er vanskelig å få fram hvor utrolig grundig du må kjenne dem. Det holder ikke med et par avsnitt.
Når du skriver ned hvem målgruppen din er, skal du fylle en A4-side med detaljer.
Når du tror du har definert målgruppen din godt nok, har du sannsynligvis bare skrapt i overflaten. Gå tilbake og gjør det enda grundigere.
Les mer: Hva er en målgruppe, og hvorfor er det så viktig?
2. Størrelse
Den andre tingen som er viktig for å lage en freebie som fungerer og er suksessfull, er størrelsen på den. Innholdet.
Jeg vet at du ønsker å hjelpe. Du har så mye å komme med, så mye informasjon som kan hjelpe målgruppen. Du kan hjelpe så mange, med så mye. Og det kan du.
Men ikke i én og samme freebie.
De skal oppleve verdi
Formålet med en freebie er å få dem på e-postlisten din, slik at du kan konvertere dem til kunder senere.
Men formålet er også å gi dem verdi. At de skal oppleve at du har hjulpet dem.
De kommer ikke til å kjøpe noe av deg i fremtiden kun fordi de lastet ned den filen. Filen i seg selv gjør ingenting.
De må ha opplevd at du hjalp dem. At du ga dem noe verdifullt.
Når de har følt på og opplevd at du har hjulpet dem med noe, er det mye større sjanse for at de kommer til å ha lyst til å jobbe med deg i fremtiden.
Men hva har det med størrelse å gjøre?
Fordi størrelse er direkte relatert til verdien de opplever. Og kanskje ikke på den måten du tror.
Større er ikke bedre
Vi går ofte i den fellen at vi forbinder kvalitet og verdi med mye. At jo større kurset er, jo bedre er det. Jo lengre en video varer, jo bedre er den. Jo større en freebie er, jo mer verdifull er den. Jo mer hjelper den.
Men det er faktisk 100 % feil. Det kunne ikke vært mer feil. Det er helt motsatt.
Jo kortere og enklere den er, jo mer hjelper den. Jo mer verdi får målgruppen.
Hæææ, sier du kanskje. Men det er sant.
Jo større freebie du lager, jo mindre sjanse er det for at de bruker den. For at de fullfører den, og gjør det du lærer bort.
Du må ikke gjøre det for komplisert eller stort. En PDF på 30 sider er i utgangspunktet for mye. 20 sider er for mye. 10 sider er for mye.
Jeg sier i utgangspunktet fordi det kan være at akkurat din målgruppe er av den typen som elsker å lese forskningsrapporter og kun baserer seg på lange avhandlinger med kildehenvisninger.
Men de færreste gjør det. De færreste er slik. Og for dem er det for mye.
Quick win gir best effekt
Når du lager freebie må den gi en quick win.
De som laster den ned skal oppleve at de lærer noe eller får til noe fort. Gjerne allerede mens de leser den, men i det minste i løpet av de 20-30 minuttene de bruker på den.
En side er helt topp, det er ikke for lite. To sider er greit, og tre sider går også. Mer enn det bør du unngå.
Det føles kanskje unaturlig. Det føles vanskelig å lage noe som er så kort og enkelt. Men jeg lover, det er det som gjør at målgruppen bruker det. Det som gjør at de faktisk gjennomfører, og opplever at de får verdi.
Det som skjer hvis den er for stor, er at de blir overveldet. De åpner den, ser at det er 40 sider, og lukker den. De tenker «dette har jeg ikke tid til nå, jeg får se på det senere».
Og vi vet alle at senere aldri kommer.
De kommer ikke til å fullføre. De kommer ikke til å oppleve at den gir verdi, fordi de ikke bruker den.
Da ga 40 sider mye mindre verdi enn den sjekklisten på én side, ikke sant? Fordi den brukte de faktisk.
Bruk dem strategisk
Et bonustips som også er viktig, er å sørge for at du har en strategi rundt hva du lager og hvordan du bruker freebies.
Ja, det er målgruppen som avgjør hva freebien skal handle om og om det skal være sjekkliste eller noe annet.
Men det er du som bestemmer temaet. Du som bestemmer hva formålet med freebien er.
Du må lage en freebie som passer til det du skriver om og jobber med.
Hvis du har en nettbutikk der du selger interiør og en blogg om interiør, kan du ikke lage en freebie om mote.
Det kan godt være at du er opptatt av mote og trender. Men freebien din kan ikke handle om det. E-postene du skal fylle listen din med, skal være potensielle kunder. Hvis du lager en freebie om noe annet enn det du selger, vil du fylle listen med folk som aldri blir kunder.
Hva er poenget med det?
Du må sørge for at du lager freebies som bygger opp rundt det du blogger om og det du selger. Du må tiltrekke deg potensielle kunder for ditt produkt eller tjeneste.
For eksempel har jeg noen freebies som handler om tekst og innhold. Formålet med dem er å tiltrekke meg potensielle studenter til kurset Skrivemaskinen.
Andre freebies jeg har handler om å drive onlinebusiness og strategier, og de skal gjøre at potensielle medlemmer av medlemsportalen Businesstrategi melder seg på.
Du må vite hvem du vil skal laste den ned, og hva formålet mer freebien er.
Vil du ha flere slike strategier?
Det er viktig å ha en god strategi rundt hvilke freebies du lager, men det er ikke bare for e-postlisten strategier er viktig.
Hvis du ønsker å bygge opp businessen din bør alt du gjør ha en strategi bak seg.
Du bør vite hvorfor du gjør akkurat det du gjør, og hva du får ut av det. Det gjelder alt i fra hvilke blogginnlegg du skriver, til hvilke produkter eller tjenester du lager. Hvilke sosiale medier du er på, til hva du skriver på salgssiden.
Ingenting bør være tilfeldig.
Å jobbe strategisk vil gjøre deg mer effektiv, og det vil gi bedre resultater. Fordi alt henger sammen. Alt har et formål. Alt gjøres for en grunn. Og det gjør at det fungerer bedre. Det er mer effektivt.
For eksempel at freebien du lager tiltrekker seg akkurat de som kurset ditt passer for.
Disse tingene kan jeg hjelpe deg med.
Jeg vil gjerne hjelpe deg
Det er mye arbeid å bygge og drive business, og mange strategier du kan bruke og ting du må tenke på. Jeg vil gjerne hjelpe deg til å bygge opp businessen din, og du finner et stort antall ressurser i Businesstrategi.
Vi jobber med temaer som målgruppe, medlemsportal, lanseringsstrategier, Facebook-annonser, salgstrakter, å selge via DM, prissetting og masse, masse mer.
Gå hit og les mer om hvordan Businesstrategi kan hjelpe deg!
Legg igjen en kommentar