En målgruppe. Jeg og veldig mange andre snakker stadig om dette ordet. «Målgruppe er så viktig». «Du må snakke til målgruppen din.»
Det høres enkelt ut, men vet du hva det faktisk innebærer? Hva er en målgruppe. og hvorfor er det så viktig for deg?
Må du begrense hvem du skriver til, handler det ikke bare om å få flest mulig til å lese bloggen eller følge deg på sosiale medier?
En målgruppe er ikke bare et fancy moteord. Å definere målgruppen din er noe av det viktigste du vil gjøre for bloggen og sosiale medier.
Det er nøkkelen til alt.
Men la oss ta det fra begynnelsen.
Hva er en målgruppe?
En målgruppe er en gjeng med folk som deler en del egenskaper. Kort og enkelt fortalt. De som deler de egenskapene du velger med tanke på hva du skriver om og jobber med, er i målgruppen din.
Hva definerer en målgruppe?
Den kan bestå av mange forskjellige ting, for eksempel kjønn, bosted eller alder. Som regel består målgruppen av flere forskjellige egenskaper, slik at man definerer den mest mulig.
Det finnes tusenvis av ting som kan være med og definere målgruppen, det avhenger helt av hva som er viktig for deg å vite om dem du snakker til.
For meg er det for eksempel viktig å vite at du har en blogg, eller i det minste er aktiv på sosiale medier.
For en som selger hundekurs, er det viktig at du har hund.
For en som driver reisebyrå, er det viktig at du er glad i å reise.
Du må definere hvem målgruppen din er med tanke på kjønn, alder, interesser, arbeidssituasjon, bosted, sivilstatus, hobbyer og slike ting. Det aller beste er om du har en spesifikk person du skriver til i tankene. Det kan være en fiktiv person, men også en ekte person du tenker på når du skriver, hvis du kjenner noen som passer.
Når du klarer å skape en slik konkret (ekte eller fiktiv) person du skriver til, har du laget det som heter personas.
Men, er det ikke bedre å snakke til alle, så man når flest mulig?
Jeg vet at mange tenker at «min målgruppe er alle, fordi jeg vil at så mange som mulig skal lese bloggen min». Og jeg skjønner hvorfor du tenker sånn. Men det er dessverre ikke sånn det funker.
Når du snakker til alle, snakker du ikke til noen.
Det er det faste ordtaket mitt når jeg snakker om målgruppe. Det er nemlig slik at jo mer konkret du er med tanke på hvem du skriver for, jo bedre.
Vi mennesker er forskjellige, og responderer på forskjellige ting. Mens noen er glade i dyr, er andre det ikke. Noen er opptatte av miljø, andre ikke. Noen liker å reise, andre ikke.
Når du definerer hvem du snakker til, hvem målgruppen din er, så skal du vite disse tingene. Du skal vite hvem din person er og hva de liker og ikke liker. Hva de er opptatte av og ikke.
Både slik at du kan lage innhold som passer for dem så de faktisk vil lese det, og at du kan skrive om ting de bryr seg om på en måte de kjenner seg igjen i.
Det er mye mer effektiv kommunikasjon, og vil spare deg for både tid og grå hår.
Hvis du har et hundekurs du prøver å selge, vil det jo være helt bortkastet å prøve å selge det til en som ikke har hund. Eller en som ikke en gang liker dyr.
Du må vite hvem du snakker til og hva de vil ha.
Da kan du tilpasse det du sier og skriver
Når du prøver å tekkes alle, og skrive til alle, klarer du nemlig ikke å skape den personlige koblingen som du trenger. Du klarer ikke å skape følelser. Du får dem ikke til å digge deg på den måten som gjør at de vil ha mer. At de kommer tilbake til bloggen. Følger deg på sosiale medier. Velger å kjøpe boken din, eller kurset ditt.
Når du har en konkret person eller målgruppe i tankene kan du bli personlig. Du skriver annerledes.
Du skriver ikke til alt og alle, på generell basis. Du skriver til den personen. Og da vil tonen være annerledes.
Les mer: Din personlighet er nøkkelen til mer engasjement fra leserne
Følelser gir fans
Ved å skrive med målgruppen i fokus, vil du treffe dem du ønsker å treffe fordi de tiltrekkes av din stil og ditt innhold. Det er jo laget for dem.
De vil respondere på temaene du skriver om. Ordene du velger. Eksemplene du bruker.
Hvis målgruppen din er ungdommer, og du skriver som om du snakker til onkel Kåre, vil de ikke føle den følelsesmessige koblingen.
Men hvis du skriver på en måte de kjenner seg igjen i, vil de det. Da er sjansen mye større for at de vil like og følge bloggen din.
«SKAM» er et godt eksempel på hvordan og at det funker. Hele grunnen til at serien ble så enormt populær, er fordi ungdommene selv kjente seg i veldig stor grad igjen i det som ble sagt og gjort. De identifiserte seg med rollefigurene. Tingene de sa, måten de sa det på, og tingene som skjedde.
Fordi det er ungdommer som er målgruppen, snakker skuespillerne som de gjør, og handlingen er som den er. Hadde serien vært rettet mot 30-åringer, ville den vært helt annerledes.
Du gjør det allerede i hverdagen
Du har sikkert ikke tenkt over det, men du tilpasser faktisk det du sier og skriver allerede i hverdagen din. Flere ganger om dagen, hver eneste dag.
Du snakker for eksempel ikke til onkel Kåre på samme måte som du snakker til bestevenninnen din. Du forteller ikke samme historien fra jenteturen til Roma til naboen som til partneren din.
Du tilpasser kommunikasjonen til målgruppen. Du ser an hvem det er du snakker til, og så justerer du innholdet. Du endrer vinkling. Du bruker andre eksempler. Du bruker andre ord. Og det samme må du gjøre på bloggen og i sosiale medier.
Hvordan fungerer det i praksis?
Målgruppen din vil påvirke det du gjør på flere måter.
1. Målgruppen vil påvirke engasjementet
Hvis du selger hundekurs og snakker om hvordan du får en hund til å være lydig, må du vite at målgruppen din har hund, og at den er ulydig.
Hvis du har 3000 følgere på Instagram men ikke har fokusert på å tiltrekke deg følgere som passer i de to kriteriene, og så promoterer kurset, vil jo ikke de personene som ikke har hun være interessert. Da har du plutselig en haug med følgere som er helt uinteresserte i det du har å formidle, og de har null verdi for deg. De vil ikke engasjere seg, de vil ikke klikke og kommentere, og de vil ikke kjøpe.
Hvis du derimot har jobbet aktivt mot målgruppen din og har 3000 følgere som alle har hund, vil mange av dem være interesserte. Hvis du i tillegg har fokusert på at de har utfordringer med hundene sine, vil de plutselig være veldig interesserte.
Da vil du få mye mer engasjement, både på blogginnlegg, innlegg i sosiale medier og kurset du selger.
2. Målgruppen vil påvirke hvilke saker du skriver
Hvis du vet nøyaktig hvem målgruppen er, kan du skrive innlegg de vil ha og trenger.
Hvis du for eksempel skriver om strikking, må du blant annet definere om målgruppen din er nybegynnere eller avanserte. Hvis de er nybegynnere vil de kreve en helt annen type innlegg enn hvis de er avanserte. De vil kreve andre tips, andre mønstre og en helt annen vanskelighetsgrad på det du skriver.
Den type målretting vil være aktuelt nesten uansett hva du skriver om.
For dem som skriver om hudpleie, vil det være forskjell på rådene en mann og en kvinne trenger. Det vil være forskjell på hva en jente på 17 og en dame på 60 trenger.
Hvis du skriver om trening, vil det være forskjell på om de er ute etter tips for dem som nettopp har født, eller tips for dem som er overvektige. Eller kanskje de er skikkelig trente, men er ute etter å få bedre kondis.
Å tilpasse innholdet på denne måten vil gi selvfølgelig gi mer engasjement, men det vil også gjøre at de vil følge deg og bli trofaste lesere. Når de føler de får akkurat det de trenger, kommer de tilbake.
3. Det gjør det enklere å finne noe å skrive om
Mange synes det er slitsomt og vanskelig å finne noe å skrive om på både bloggen og sosiale medier, men når du vet hvem målgruppen din er, vet du også hva de vil ha. Da blir det enklere å sette seg ned og brainstorme tekster og ideer.
I tillegg kan du også spørre målgruppen og la de selv fortelle hva de vil lese. Følg med på sosiale medier, kommentarfelt på bloggen din og andre steder målgruppen din henger, og se hva de er opptatt av.
Du vil boble over av ideer når du bare setter i gang.
Les mer: 12 tips som vil hjelpe deg når du ikke aner hva du skal skrive om
Det vil gi flere og mer engasjerte følgere
Det er alltid noen som er redde for at de skal få færre lesere når de velger en målgruppe og begrenser hvem de skriver for.
Men det er ikke slik det fungerer. Selv om man kanskje skulle tro det.
Sannheten er at ved å skrive mer direkte rettet mot målgruppen din vil du få flere følgere, fordi flere i målgruppen din vil få den følelsesmessige koblingen og begynne å følge deg og bloggen din.
Når du klarer å skrive på en måte som gjør at de som leser blogginnlegget ditt tenker «Det er meg hun beskriver!», eller «Det var akkurat dette jeg lurte på!», da VIL den personen følge deg.
Det motsatte skjer ofte hvis du ikke har et definert fokus og en nisje på det du skriver om, og en målgruppe du skriver for.
Si at noen finner en glutenfri oppskrift du har skrevet. De liker den, og går til forsiden av bloggen din for å finne mer. De er interesserte i å se hva du har å by på.
Men de finner ikke flere glutenfrie oppskrifter. I stedet finner de sminketips. Og reisetips. Og et innlegg om hva du gjorde i går.
Det var ikke det de ville ha. Så de går ut.
Jeg garanterer deg at dette skjer hvis du ikke har definert din nisje og målgruppe. Du går glipp av følgere fordi de ikke føler at du snakker til dem og gir dem det de ville ha.
Gjelder også på sosiale medier
Ja, å definere målgruppe er i aller største grad også viktig for deg som kun jobber med sosiale medier! Det er nesten enda viktigere der, faktisk.
Fordi, hva er gullet på sosiale medier? Hva er det Facebook og Instagram setter høyest av alt, når de skal bestemme om innholdet ditt bør vises til flere?
Engasjementet du får.
Og hva gir bra engasjement?
At du skriver tekster og innlegg som er målrettet mot følgerne dine, og at de føler en kobling til deg og det du skriver.
Når du har tydelig definert hvem du skriver for og vet hva de vil ha, hva de liker og responderer på, klarer du å både dele bilder og skrive tekster som de engasjerer seg i.
Det vil gi bedre rekkevidde, og flere følgere.
Du må oppdatere målgruppen jevnlig
En felle mange ofte går i, er at når de først har definert målgruppen, så tror de at de er ferdig.
De har satt seg ned, funnet noen felles interesser og sier «Jepp, her er målgruppen min», og så er det det.
Men du blir faktisk egentlig aldri helt ferdig med å definere målgruppen din. Det er en evigvarende jobb. Fordi jo mer du jobber med å lage innhold for målgruppen, jo mer klarer du å definere målgruppen.
Når du begynner å lage innhold rettet mot din målgruppe, vil du tiltrekke deg flere fra den målgruppen. Da vil du etter hvert lære enda mer om dem, fordi det blir flere av dem. Det vil bli mulig å definere den enda mer, spisse den enda mer.
Derfor bør du gå igjennom og se over og evaluere hvem målgruppen din er jevnlig. Gjerne en gang i halvåret i starten, fordi du vil lære mye i begynnelsen. Men ta gjerne en gjennomgang en gang i året ellers for å sjekke at du fortsatt når de du vil nå, og om du kan lære enda mer om dem.
Du må ha detaljer!
Og du? Du må ned i dybden.
Det holder IKKE å si «Målgruppen min er kvinner på 40». Okei, så alle kvinner på 40 er like? Nei, selvfølgelig er de ikke det.
Bare fordi Kari på 42 er opptatt av trening, betyr det ikke at Lise på 44 er det. Selv om Bente på 25 liker å reise, betyr det ikke har Kine på 29 gjør det.
Du må ned i dybden. Skap en person, med egenskaper og personlighet. Gi den gjerne et navn også.
Jo mer du vet, jo flere detaljer og egenskaper du kan gi målgruppen din, jo bedre vil du treffe, og jo enklere blir det å finne noe å skrive om.
Hva tenker du, har du definert din målgruppe? Eller lærte du noe nyttig her som du kan ta i bruk?
Legg igjen en kommentar