Å blogge er lett. Du setter deg ned, fyrer av noen ord og publiserer et nytt innlegg hver dag. No stress. Ikke sant?
Hadde det bare vært så vel! ?
Det er ikke lett å levere innhold på en jevnlig basis, for eksempel ukentlig, og enda verre daglig. Det er rett og slett vanskelig! Og det er derfor de færreste gjør det.
De fleste har nok et mål og ønske om å levere innhold jevnlig, for eksempel en gang i uken. Men det er ikke så lett å faktisk gjennomføre det. Både fordi det tar tid og livet ofte tar mye av den tiden, men også fordi det er vanskelig å finne noe å skrive om hele tiden. Det er vanskelig å finne hva du skal skrive om.
Uansett hvor flink du er, hvor mye du kan og hvor gøy du synes det er å bloggen, så stiller vi oss alle det samme spørsmålet med jevne mellomrom: Hva i all verden skal jeg skrive om i dag?
Problemet er at ofte tenker du ikke på det før like før du skal skrive innlegget, og da har du plutselig press på deg.
Planlegging er gull
Jeg er stor fan av planlegging, og å jobbe litt frem i tid. Jeg anbefaler virkelig at du tar deg tid til å sette deg ned og tenke litt fremover og planlegge. Det gjelder uansett hva du blogger om, og hvor ofte du blogger.
Å planlegge og tenke fremover gir deg muligheten til å jobbe mer målrettet. Du kan sørge for at innholdet ditt får en god flyt, og at leserne ikke bare får noe tilfeldig fra uke til uke, eller dag til dag.
Det gjør også at du kan senke skuldrene, og kose deg med å skrive innlegget. Du slipper å sitte med skuldrene oppe under ørene og bare måtte skrive noe fordi du må skrive noe.
Men selv om du planlegger innlegg frem i tid, kan det fortsatt være vanskelig å komme på noe å skrive om. Derfor har jeg samlet 12 tips som kan hjelpe deg når du ikke aner hva du skal skrive om!
Formålet med dette blogginnlegget er å inspirere deg, og gi deg noen nye ideer og impulser!
1. Kan du relatere det til årstid eller høytid?
Hva skjer rundt deg? Hvilken periode på året er det? Mange bloggere vil kunne relatere innhold til årstider, høytider eller andre ting. Er du matblogger, burde det for eksempel være lett å lage innhold til både jul og påske. Det samme gjelder hvis du blogger om mote.
Nesten hver dag er nå blitt en dag for noe, for eksemel vaffeldagen, verdens tobakksfrie dag, eller verdens astmadag. Søk på Google og noter ned dager som passer for ditt innhold.
Det er ikke alle som kan relatere alt til sesonger, men på en eller annen måte kan de aller fleste finne minst ett innlegg. Til og med jeg kan det, for bloggere. For eksempel kan jeg skrive et innlegg om å ta ferie fra bloggen, som kan deles til sommeren eller til jul.
2. Ha et sted der du skriver ned ideer
Ideer kommer plutselig, for eksempel akkurat idét du skal til å sovne. Du tror alltid at du klarer å huske dem til senere, men jeg lover deg; det gjør du ikke. Du MÅ skrive ned ideer når du får dem, ellers kommer du aldri til å skrive dem.
Jeg har alltid en liten notisbok og penn med meg i veska. Den er ikke stor, den passer i en liten veske, slik at jeg alltid får den med meg. Det må selvfølgelig ikke være en bok, du må bruke det som fungerer for deg. Det kan være appen Evernote, eller et worddokument du kan åpne fra mobilen, Google Keep eller noe annet.
3. Se på hva konkurrentene gjør
Finn ut hvem konkurrentene dine er, og se på hva de gjør. Du kan finne mye inspirasjon i det! Det betyr IKKE at du skal kopiere det de gjør, men kanskje du kan gjøre det litt annerledes eller bedre? Kanskje innlegget de delte er noe du også kan skrive om, men du har en litt annen mening eller vinkling på det?
Det er ganske vanskelig å lage helt originalt innhold, men det er viktig at du gjør det til ditt innhold selv om det har vært skrevet om før. Dine meninger om en sak trenger ikke være lik konkurrentens, selv om dere skriver om det samme.
4. Spør leserne hva de vil vite!
Dette er kanskje et av de mest effektive tipsene, og noe jeg benytter ofte. Jeg spør både følgerne på Facebooksiden min og medlemmene i den private Facebook-gruppen min ofte hva de trenger hjelp til eller ønsker å lære mer om.
Det er en veldig fin måte å faktisk finne ut av hva målgruppen din ønsker, i stedet for å tro eller anta. Du kan spørre både på bloggen og i sosiale medier.
Kanskje vil de komme med ønsker og innspill du aldri hadde tenkt på, en gang!
5. Følg relevante grupper og sosiale medier-kanaler
Kanskje har du ikke så mange følgere eller lesere ennå, og da får du ikke nødvendigvis så mye svar fra dem når du spør. Et annet alternativ er å være med i relevante Facebook-grupper og følge profiler på sosiale medier, og få inspirasjon derfra.
Legg merke til hva det er folk spør om eller trenger hjelp til, og se om det kan bli et blogginnlegg som passer for deg. Du kan også søke i grupper etter ord som passer til ditt innhold, og se hva folk har spurt om. For eksempel kan jeg gå inn i en gruppe for bloggere og søke etter “Instagram”. Da får jeg opp alle innlegg hvor det er nevnt, og jeg kan se hva det er folk spør om og trenger hjelp til.
Det er viktig at gruppene eller profilene du ser på er relevante for ditt innhold/matcher din målgruppe, slik at spørsmålene og problemene passer for dine lesere.
Hvis målgruppen din for eksempel er nybegynnere i noe, må du ikke følge en gruppe for eksperter. Da vil ikke spørsmålene matche dem dine lesere vil ha.
6. Bruk en emne-generator
Noen ganger kan du faktisk få noen gode ideer fra en emne-generator. Det finnes, etter hva jeg vet, ingen norske versjoner av det, men du kan prøve Hubspot’s Blog Topic Generator.
Det virker slik at du taster inn tre ord som er relevante for din blogg, og så foreslår generatoren innlegg basert på dem. Du får selvfølgelig engelske forslag, og det er ikke alt som fungerer like godt, men det kan være en god hjelp til å få i gang tankene. Kanskje fører et av forslagene til at du kommer på et annet innlegg?
7. Følg med på trender
Akkurat som at de aller fleste blogger kan skrive noe relatert til sesonger, kan de fleste også finne noe relatert til trender. Trender er ikke bare for motebloggere!
Det finnes trender innen det meste, for eksempel mat og blogging. Hva snakker folk om for tiden? Hva skrives det mye om?
Du kan også forsøke å søke på Google trends, for å se hva det er folk søker etter. Denne er ikke så god på norsk fordi det er lite data, men det er masse på engelsk.
8. Bruk Pinterest for inspirasjon
Pinterest er en gullgruve! Akkurat som at du kan se på hva konkurrenter gjør og la deg inspirere, kan du også se på Pinterest.
Hvis du selv bruker Pinterest for bloggen din er feeden din kanskje allerede full av innhold som er relevant for bloggen din. Da kan du scrolle gjennom feeden og se hva du finner, og du har sikkert også pinnet masse som kan gi deg inspirasjon.
Hvis ikke du er på Pinterest med bloggen din men som privatperson, er kanskje feeden din full av private ting som ikke er relevant. Da kan du enten opprette en ny profil for bloggen hvor du kun følger relevante profiler, eller du kan søke og se hva du får opp.
Les mer: Hva er Pinterest, og hvordan kan det hjelpe bloggen din?
9. Gjenbruk gamle innlegg
Har du lest hvert eneste innlegg jeg har publisert? Jeg tviler. Og det har sannsynligvis ikke leserne dine heller. Derfor er det ingen problem å gjenbruke gamle innlegg.
Med det mener jeg at du kan publisere gamle innlegg på Facebooksiden din eller Instagram jevnlig. Det fungerer enda bedre hvis du har flere forskjellige ting innlegget handler om. Da kan du dele med forskjellig vinkling hver gang.
Si at du har en liste med 5 planter som tåler at du reiser på ferie. Da kan du dele innlegget 5 ganger med forskjellig bilde og tekst. Den ene gangen fronter du den ene planten, neste gang den andre. Osv.
Les mer: 5 verktøy som effektiviserer ditt arbeid med sosiale medier
10. Bearbeid gamle innlegg
Gamle innlegg kan være en ubrukt ressurs. Se igjennom gamle innlegg du har skrevet, kan du gjøre noe nytt med dem? Kanskje det du skrev om har endret seg nå? Har du lært noe mer, som ikke du kunne da du skrev det? Kan du gi innlegget eller temaet en ny vri? Kan du bygge videre på det, videreutvikle det?
Se også gjerne på Google Analytics hvilke innlegg som er mest lest, og se om du kan finne nye vinklinger eller vrier på dem.
11. Gjør spørsmål du får om til innlegg
Får du spørsmål på epost, i kommentarer på blogginnleggene eller på sosiale medier? Gjør spørsmålet og svaret om til et blogginnlegg! Du kan enten skrive et vanlig innlegg om temaet/spørsmålet, rett og slett bare ta temaet i spørsmålet og skrive om det.
Eller du kan skrive at dette er et spørsmål du har fått, og siden du synes det er et viktig tema/noe mange lurer på ville du skrive et innlegg om det. Hvis du velger den metoden, må du enten spørre personen om de synes det er greit at du sier hvem som spurte det, eller du må anonymisere den som spør og bare si at du har fått spørsmål fra en leser.
12. Skriv færre innlegg
Hvor ofte deler du nye innlegg? Kanskje du kan redusere antall innlegg? Selvfølgelig er det veldig vanskelig å finne noe nytt å skrive om hver eneste dag. Det forstår jeg! Men er det nødvendig å publisere noe hver dag?
Forventer leserne noe hver dag? Er det behov for å publisere noe hver dag? Jeg publiserer nytt innhold en gang i uken.
Man må dele noe jevnlig for å få bloggen til å vokse, men det er samtidig viktig at innholdet er bra. Kanskje du heller kan redusere antall innlegg, og bruke mer tid på hvert innlegg, slik at det blir enda bedre og mer gjennomarbeidet?
Har du noen andre tips til hvordan du kommer opp med hva du skal skrive om? Jeg vil gjerne høre!
Som healer ønsker jeg å få alle i sykehuskø, med smerte, folk i rullestol, folk som har langvarige utfordringer opp og ut i skogen på egne ben. Dette er fjernhealing, og alle må være dedikerte til sin egen helse.
Du må ha tålmodighet, og innerst inne vet du at du er din egen mester. Du kjenner kroppen din, dine reaksjoner. Jeg vil hjelpe deg videre.Jeg lærer deg teknikker du bare må ha tålmodighet til. Ingen sier at det er «Quik Fix«, men det er ditt valg. Jeg vil holde deg i hånda og lede deg på veien, mens du lærer.De eneste kravene jeg har er at du er lærevillig, tålmodig, arbeidsvillig, at kroppen er uten forskjellige implantat og at du er jente/kvinne eller fra 40 årene. Jeg har fire grupper av 10
– hva er Brand her? Jeg kaller meg alternativ kvinnehelse, og har alt fra litt hypnose, visualisering, massasje av kroppsdeler, Tapping, chakra, personlige kart, hjertespørsmål, lille barnet i deg, spør kroppen hvorfor, litt NLP. Jeg spør universet hva du trenger, gjennom min emosjonelle og synske kropp Du kan lære mer enn du tror, og med rett mindset kan du bli og oppnå hva du vil. – -Jeg har lite begrep om hva jeg skal plukke ut her til et Brand.
Hei Anita.
Brandet ditt er alle de tingene du nevner over her. De tingene du tror på og driver med. Verdiene du har, som er viktige for deg. Det er det du skriver over her som vil tiltrekke dem som er interessert i det samme som deg og frastøte de som ikke er interesserte i det 😊