Med milliarder av brukere av sosiale medier på verdensbasis, finnes det definitivt mange forskjellige meninger om sosiale medier og hvordan man skal bruke dem.
Noe av det som skrives og sies er gode tips og råd. Andre er sikkert velment, men ikke sant. Det kan oppstå fra rykter eller folk som forteller sine egne meninger, men det betyr ikke nødvendigvis at det gjelder generelt.
Så hva stemmer, og kanskje mer interessant, hva stemmer ikke?
Her er 7 myter om sosiale medier:
1. Du må være på alle kanaler, hele tiden
Absolutt ikke.
Det er helt klart både nyttig og nødvendig å være på sosiale medier. Det kan være veldig effektivt, både for å spre ordet om businessen din, og å bygge opp en merkevare og vise frem det du driver med.
Men du trenger ikke være på Twitter, TikTok, Snapchat og LinkedIn, hvis ikke det er relevant for businessen din. For noen vil TikTok være det mest naturlige stedet å være, mens for andre er det Facebook, Instagram eller Pinterest.
Det viktigste er at du finner ut hvor målgruppen din er, så du kan bruke tid på de plattformene du får mest ut av.
Les mer: Hvorfor du ikke trenger å være på alle sosiale medier + hvordan du finner hvilke som er best for deg
2. Du må ha en milliard følgere
Det er mange som tror at du må ha tusenvis av følgere for å gjøre det bra på sosiale medier. Det stemmer ikke. I alle fall ikke hvilke som helst følgere.
Det er nemlig bedre med 100 engasjerte følgere enn 5000 uengasjerte.
Det hjelper jo ikke om du har 6000 følgere på Facebook, hvis de ikke er i målgruppen din. Da klikker de aldri på lenkene dine, eller kjøper produktene dine hvis du selger noe.
Det er derfor mye bedre å bruke litt lengre tid og bygge seg opp en god og lojal gruppe med følgere, enn å gjøre alt mulig rart for å få så mange følgere så fort som mulig. Og jeg trenger vel ikke si det en gang, men å kjøpe seg følgere slik mange gjør på Instagram, er i alle fall tull!
Les mer: Antall følgere og lesere er ikke det viktigste – se hva som er mye viktigere!
3. Sosiale medier tar for mye tid
Ja, det tar mye tid, hvis du skal være på alle kanaler, hele tiden. Og ja, det tar også mye tid, selv om du har klart å fokusere på en eller to kanaler. Det er derfor det finnes planleggingsverktøy som Buffer og Planoly*!
Jeg har planleggingsdag en gang i uken, og da setter jeg meg ned og tenker igjennom uken som kommer.
Hvilke blogginnlegg skal jeg publisere, som jeg må snakke om på sosiale medier? Hva annet skal jeg dele? Så går jeg igjennom hele uken for alle de kanalene jeg fokuserer på, og gjør klart alt på forhånd. Jeg setter opp hele uken for Instagram, Facebooksiden min og Facebookgruppen i løpet av en times tid. Så trenger jeg ikke tenke noe mer på det, resten av uken!
På den måten har jeg sørget for at alt jeg deler er gjennomtenkt og følger en plan, og jeg kan fokusere på å svare på kommentarer og å kommentere på andres innhold i stedet Love it!
Les mer: Hvordan jeg organiserer og planlegger absolutt alt for bloggen (og livet)
4. Du bør ikke være personlig på sosiale medier
Mens det er sant til en viss grad, så er det ikke helt sant allikevel.
Nei, du bør kanskje ikke dele at du sitter og venter på tannlegen eller fem bilder av at du lufter hunden din på i den vanlige feeden din. Det er heller den type innhold du kan dele på stories, og som er ment til å deles der.
Les mer: 6 ideer til innhold på stories, og hvordan hver ting bygger businessen din
Men du må gjerne dele bilder av deg selv og gi følgerne dine et lite innblikk i hvem du er så de blir kjent med deg. Del tanker og meninger du har om det du driver med, og vis hvem du er og hva du står for.
Det vi bør huske og tenke på, både når det gjelder innhold på feeden og stories, er at det er forskjell på hva vi deler selv om vi deler personlig innhold.
Vi må skille mellom personlig og privat innhold.
Å poste behind the scenes og gi et innblikk i businessen og hvem du er, er fint. Å dele private ting som for eksempel angår andre i familien, sykdom og sånne ting, må vi være mer forsiktige med.
Les mer: Det er stor forskjell på å være privat og personlig på bloggen – hva er du?
5. Det er ikke noe vits i å bruke Facebook
Facebook er dødt.
Hvor mange ganger har du hørt det?
Det er ikke helt sant, men det er ikke helt feil heller. Det har versert historier om at folk ikke bruker Facebook lenger og at Facebook er på vei ut helt siden jeg begynte med business i 2016.
Og mens plattformen absolutt har forandret seg mye i løpet av årene, er det fortsatt mange som bruker Facebook. Særlig blant den voksne og eldre aldersgruppen.
Det er sant at det er mye vanskeligere å nå ut med en Facebookside eller gruppe nå enn for et par år siden, fordi Facebook har endret på algoritmen sin. De vil at vi skal bruke penger på annonsering, og har derfor gjort slik at bare ca 1 % av følgerne på siden din får det du poster i feeden sin.
Men også det er en sannhet med modifikasjoner. Hvis målgruppen din er mest på Facebook, kan det fortsatt fungere godt for deg så lenge du publiserer engasjerende og godt innhold. Da vil du klare å oppnå mye bedre rekkevidde enn 1 %.
Det kan definitivt fortsatt være effektivt, men du må ofte bruke litt tid på å prøve og feile for å se hva som fungerer.
Hva liker din målgruppe? Forsøk å stille spørsmål, slik at du engasjerer dem. Statistikk viser også at kortere innlegg fungerer bedre enn lange innlegg.
Les mer: Hvorfor målgruppe er viktig selv om du ikke selger noe
6. Du må følge folk slik at de følger deg
Nei.
Nei, nei, nei.
Noen tror at det er en god taktikk å følge hundrevis av folk for at de skal følge dem, og så slutter de å følge dem dagen etter. De går igjennom helt tilfeldige profiler og følger alle de finner, i håp om at de følger dem tilbake.
Det kan godt hende du får noen nye følgere ved å bruke Instagram på den måten, men sannheten er at det er sjeldent en god taktikk.
Det tar lang tid, og det følger akkurat samme prinsipp som når det gjelder å ha mange følgere generelt. Du vil ha følgere som er i målgruppen og engasjert i det du gjør, ikke noen som følger deg bare fordi du fulgte dem.
Men det er viktig å huske at du må skille mellom å bare følge alt og alle, og å faktisk skape relasjoner med folk i målgruppen din.
Hvis du har en klar målgruppe som du for eksempel finner på en spesiell #, så er det ingenting i veien for å legge igjen kommentarer og like bildene deres. Men vær ekte, skriv noe ordentlig, ikke bare «nice» eller «kult».
Les mer: 13 tips til flere og mer engasjerte følgere på Instagram
7. Det er så mange andre lignende businesser, det er ikke noe poeng
Shhhht, sånn snakker vi ikke her!
Det spiller ingen rolle hvor mange andre matbloggere, treningsbloggere eller motebloggere det er på Instagram. Det er plass til alle!
Alle har noe som er unikt, selv om de driver med det samme. Det gjelder deg også. Det er nemlig ingen gründere som er like. Ingen er akkurat som deg.
Alle har forskjellig personlighet og måte å være på. Noen er ironiske, andre er morsomme. Og mens noen vil like Hilde eller Frode, vil andre like deg og akkurat den måten du gjør ting på.
Jeg har selv opplevd at jeg fulgte en blogger jeg synes var flink, men hun var altfor energisk og spesiell, så jeg sluttet å følge henne.
Hun gjorde ikke noe galt. Hun gjorde faktisk alt riktig. Hun var seg selv, og selv om jeg sluttet å følge henne på grunn av det, er det garantert 100 andre som begynte å følge henne nettopp derfor. De likte energien hennes, og de er i målgruppen hennes.
Les mer: Din personlighet er nøkkelen til mer engasjement fra leserne
Hva tenker du? Er du enig i at disse 7 tingene er myter?
Legg igjen en kommentar