En fagblogg er smart for businessen din. Den bidrar til å bygge know, like and trust. Fagbloggen hjelper deg til å vise fram kunnskapen din, og den er super for å nå ut til nye folk som Googler etter hjelp rundt det du driver med.
Men for at fagbloggen din skal både få best mulig resultater i Google, og for at du skal få mest mulig ut av jobben du gjør med den, må den oppdateres jevnlig.
En blogg hvor det ikke er publisert nytt innhold på flere måned raser i rankingen i søkeresultater, og det øker sjansen for at folk går ut og ikke gidder å lese mer eller følge deg når de kommer til nettsiden din.
Og der ligger hovedutfordringen for mange.
Du trenger struktur og et system
Det er som regel to problemer som går igjen for mange som driver en fagblogg.
Hva og når
Den første utfordringen dukker opp allerede når vi planlegger blogginnlegg. Hva vi skal skrive om når.
Det er som regel ikke så vanskelig å finne noe å skrive om hvis man faktisk brenner for det man driver med, men det å få det ned i en plan og ha struktur på ideer og tanker, kan være en stor utfordring. Det kan være vanskelig å ha overblikk over hva som ellers skjer i businessen sånn at innlegg du skriver kan passe sammen med det.
Du jobber mest strategisk når alle tingene i businessen driver hverandre fremover, og det gjelder også for blogginnlegg.
Det betyr for eksempel at du skriver blogginnlegg om et tema relatert til et kurs du skal lansere for å skape bevissthet rundt temaet og behov for mer kunnskap. Og at det blogginnlegget blir publisert til riktig tidspunkt, kanskje 3 uker før lanseringen.
Det har jo ikke mye effekt om det kommer en uke etter at dørene er stengt, sant?
Få det gjort
Den andre, og kanskje den største, utfordringen, er å faktisk få dem skrevet og publisert.
Alle kan klare å legge en plan og si at om to uker skal jeg publisere det blogginnlegget, og om fire uker skal jeg skrive om det. Men det er noe helt annet å faktisk gjøre det. Å skape rom og tid til å skrive det, og å få det gjort i tide til at det kan publiseres til det tidspunktet du hadde bestemt.
Når du planlegger blogginnlegg trenger struktur og system for å klare å følge planen. For å få innleggene skrevet og publisert, og til det tidspunktet du hadde bestemt.
Du bør bruke et verktøy
Det aller beste tipset jeg kan gi deg for å både klare å holde orden på ideer og notater, og når du planlegger blogginnlegg, er å bruke et verktøy.
Noe som hjelper deg til å sortere, organisere, redigere og planlegge.
Selv bruker og anbefaler jeg et planleggingsverktøy som heter ClickUp*. Jeg er faktisk helt avhengig av det, og bruker det til å planlegge absolutt alt i businessen.
Jeg har skrevet om hvor nyttig og bra ClickUp er før, du kan lese mer om det i dette blogginnlegget.
Les mer: Hvordan jeg organiserer og planlegger absolutt alt for businessen (og livet)
Uansett om du velger å teste ClickUp som jeg bruker, eller om du allerede bruker Monday, Asana eller Google Calendar, så er poenget at du bør ha et system som hjelper deg.
Et system som gjør det enkelt å samle ideer, gjøre notater, planlegge fremover og sørge for at ting blir gjort.
For meg er ClickUp* definitivt det systemet.
Her kan du se hvordan jeg bruker det når jeg planlegger blogginnlegg, og hvordan det gjør at jeg jeg enkelt får det prioritert og skrevet.
Steg 1: Samle ideer
Det første steget i å planlegge blogginnlegg, er å samle ideer. Å ha et sted du kan gjøre notater og legge grunnlaget for planen.
Tidligere hadde jeg bare en mappe på PC-en der jeg lagret Word-dokumenter og skjermbilder med tanker, spørsmål osv, men det ble kaos. Det var seriøst vanskelig å finne fram i etter hvert, og ting ble ikke brukt. Jeg mistet oversikten, rett og slett.
Derfor måtte jeg legge om systemet mitt, og begynte å bruke ClickUp til det i stedet. Og det har faktisk utgjort en veldig stor forskjell!
Les mer: Hvilke produkter og tjenester du bør betale for når du driver business
Det finnes nok flere forskjellige måter du kan strukturere dette på. Det er viktig at du finner en måte som fungerer for deg og din logikk. Kanskje ser den litt annerledes ut enn min. Men her viser jeg i alle fall hvordan jeg har gjort det. Du kan gjerne kopiere den om du synes det ser bra ut, eller du kan bruke det til inspirasjon for å teste deg fram til din egen måte.
Det viktigste er at du lager et system som lar deg enkelt holde oversikt og ta i bruk ideene.
Slik gjør jeg det i ClickUp
En av tingene jeg elsker og bruker mest i ClickUp, er lister. Du kan velge mellom listevisning, brett-visning og kalendervisning, og jeg bruker nesten bare kalendervisning når jeg jobber og planlegger.
Men selve fundamentet for planleggingen og kalenderen, ligger i listene.
Mapper
Jeg har et space som heter Lene Gunvaldsen for businessen, og så har jeg opprettet masse mapper under det. Jeg har mapper for det meste i businessen, for eksempel Businesstrategi, workshops, HabitBingo osv.
Det er også en egen mappe som heter blogginnlegg.
Lister
I hver mappe kan du lage så mange lister du vil. Mappen til Businesstrategi har for eksempel lister med ideer til temaer vi kan jobbe med, lister med ukentlige gjøremål osv.
I mappen til blogginnlegg har jeg laget en liste for hver av kategoriene på bloggen. Listene speiler altså kategoriene jeg har her.
Dette bruker jeg altså på den måten at når jeg får en idé til et blogginnlegg tenker jeg på hvilken kategori det vi høre til, og så legger jeg inn ideen som en oppgave under den kategorien.
Så for eksempel da jeg fikk ideen til dette blogginnlegget gikk jeg inn på mappen blogginnlegg og så listen planlegging, og så lagde jeg en oppgave med arbeidstittel for blogginnlegget.
Hvis du bytter fra kalendervisning til listevisning, får du alle ideene under hver kategori nedover på siden.
Dette fungerer ufattelig mye bedre enn bare masse Word-dokumenter og skjermbilder, og har hatt stor effekt på hvordan jeg planlegger blogginnlegg.
Det er enkelt å finne fram. Listene gjør det lett å sortere. Og det er enkelt å variere kategoriene jeg publiserer blogginnlegg fra fordi jeg har så godt oversikt og kan velge fra de forskjellige listene.
Notater
Uansett om du velger ClickUp* eller en annen tjeneste, så må du ha mulighet til å gjøre notater. Det er helt essensielt når du planlegger blogginnlegg så du ikke går glipp av ting.
Å tro at du husker noe? Den største feilen du gjør, haha. Alt må ned i programmet. Alle tanker, ideer, lenker, spørsmål osv.
Dette er en av de tingene jeg elsker ved ClickUp, du kan gjøre notater rett i hver oppgave.
Noen ganger har jeg skjermbilder med innspill eller viktige ting jeg legger til, andre ganger limer jeg inn spørsmål eller noterer punkter jeg har kommet på som kan med. Og ved å legge det rett i oppgaven til hver enkelt idé, har jeg alt samlet. Det er lett å finne fram til når jeg endelig skal skrive blogginnlegget, og det forsvinner ikke i mengden.
Her er for eksempel notatet jeg hadde da jeg skrev blogginnlegget «Jeg driver en gratis Facebookgruppe men den fungerer ikke – bør jeg legge den ned?»
Som du ser, så ligger det en Facebook-lenke i notatområdet på oppgaven. Det var lenke til en tråd i Facebookgruppen til medlemsportalen Businesstrategi. Der har jeg livesending med Q&A hver måned, og et av spørsmålene som ble stilt til sendingen var om et av medlemmene burde legge ned Facebookgruppen sin eller ikke.
Det var stor interesse for det spørsmålet, derfor bestemte jeg meg for å skrive et blogginnlegg om temaet. Og for research og å huske hva spørsmålet faktisk var og hvordan hun ordla seg, la jeg inn lenken til tråden spørsmålet ble stilt i.
Enkelt, oversiktlig og utrolig nyttig da jeg satte meg ned for å skrive blogginnlegget.
Steg 2: Jeg planlegger blogginnlegg
Det neste som skjer, er at jeg med jevne mellomrom går igjennom denne listen med ideer og ser på hva jeg skal publisere fremover.
Jeg ser i kalenderen på ting som kan påvirke planen. Andre ting som skjer i businessen, årstid osv, og så bestemmer jeg noen blogginnlegg for ukene fremover.
Får det inn i kalenderen
Når jeg planlegger blogginnlegg må jeg ha oversikt over det totale bildet, og derfor legger jeg inn hver enkelt blogginnlegg i kalenderen på den datoen det skal publiseres.
Det skjer fort og enkelt, fordi oppgaven med notater allerede finnes.
Så det eneste jeg gjør, er å trykke på deadline og sette dato det skal publiseres på. Det tar meg bokstavelig talt 5 sekunder.
Når denne datoen er satt, kommer det inn i kalenderen og er synlig på datoen det skal publiseres. Da har jeg oversikt, og kan se hva som kommer fremover.
Første steg i å få det skrevet og publisert er på plass. Så til det neste, viktige steget.
Planlegger skrivingen
Dette er en funksjon jeg bare eeeelsker med ClickUp. Det går an å lage underoppgaver i en oppgave, og så sette en egen deadline på den!
Og dette. Dette er selve nøkkelen til å få det gjort!
Så det neste jeg gjør er altså i samme oppgaven, så oppretter jeg en underoppgave som heter å skrive blogginnlegget. I dette tilfellet «Skrive FB-gruppe som ikke fungerer».
Og så kan jeg sette deadline på den oppgaven også!
Da kommer det inn i kalenderen som en egen oppgave på den datoen jeg har bestemt at jeg skal skrive blogginnlegget på.
Det gjør at jeg vet når jeg skal skrive det, og det sørger for at det faktisk blir gjort. Fordi det ligger i kalenderen vet jeg at det kommer, og jeg kan sørge for at jeg ikke planlegger andre ting på den dagen.
Dette gjør jeg med alle blogginnlegg jeg har planlagt i ukevis fremover. Det betyr at jeg har planlagt å også faktisk skrive blogginnleggene i god tid fremover.
Dette er så utrolig viktig i å faktisk holde planen og få det gjort. Fordi du vet hvordan det er når du tar det på sparket. Når du tenker at «ja det må jeg få skrevet en dag, det skal jo ut om to uker».
Får du det gjort? Mest sannsynlig ikke, fordi det er ikke i kalenderen og det er ikke prioritert.
Så dette er rett og slett den enkle men utrolig effektive måten jeg planlegger blogginnlegg på, og faktisk får dem skrevet ved hjelp av ClickUp.
Vil du se mer av hvordan jeg bruker ClickUp?
Hvis du likte dette og vil lære mer om hvordan jeg planlegger og bruker ClickUp, så finner du undervisning om det i dette minikurset!
Minikurset inneholder 2 videoer og 1 mal.
I den første videoen går jeg igjennom hvorfor du bør bruke et planleggingsverktøy i utgangspunktet, og hvordan det hjelper businessen.
Deretter får du en 43 minutters video hvor jeg tar deg igjennom min egen ClickUp.
I videoen viser jeg hvordan jeg tenker når jeg lager mapper og lister, hvordan jeg bruker repeterende oppgaver, hvordan jeg bruker maler og hvordan jeg tenker når jeg planlegger oppgaver.
For å gjøre det enklere for deg, får du også en egen mal for lansering som jeg har laget til deg. Den kan du enkelt laste inn i din ClickUp, og så får du en egen mappe fylt med oppgaver du kan og bør gjøre når du har lansering. Du kan endre, justere og tilpasse som du vil med malen når den er lastet opp til din konto.
Sjekk ut minikurset her, og sørg for at du bruker ClickUp smart og strategisk!
Legg igjen en kommentar