Jevnlig når jeg snakker om medlemsportalen min Businesstrategi, så er det noen som sier «du det kurset ditt, Businesstrategi…»
Det er mange som ikke vet eller forstår forskjellen på et onlinekurs og en medlemsportal, eller vet hva en medlemsportal er i det hele tatt.
Og vet du hva? Det forstår jeg godt!
Fordi konseptet medlemsportal er så nytt, at det har rett og slett ikke fått spredd seg ennå. Det er ikke så mange medlemsportaler tilgjengelig, så man har ikke fått erfare hva det faktisk er.
Så hva er det egentlig? Og hvordan skiller det seg fra et onlinekurs?
En sannhet med modifikasjoner
Før vi begynner må jeg ta et steg tilbake. Fordi det er faktisk ikke helt sant at konseptet medlemsportal er helt nytt og at det er få tilgjengelig, fordi det er det ikke. Ikke egentlig.
Medlemsportaler er over alt, og jeg garanterer at du er medlem i minst én allerede.
Kanskje du har abonnement på Netflix? Det er en medlemsportal.
Kanskje du trener på Sats? Det er en medlemsportal.
Kanskje du får middag levert på døren fra Adams matkasse? Det er en medlemsportal.
Vi er omgitt av medlemsportaler, vi bare tenker ikke på det.
Det er bare det at en medlemsportal fra en blogger eller en liten bedrift som meg ikke er så vanlig. Det er ikke så mange medlemsportaler slik som Businesstrategi ennå. Derfor virker det nytt og fremmed for mange.
Men jeg garanterer deg: de vil poppe opp i hopetall i årene fremover. Fordi det er mye bra med en medlemsportal, både for medlemmene og for den som eier medlemsportalen.
Så, hva er forskjellen?
Det er flere likheter mellom et kurs og en medlemsportal, men den største forskjellen er mengden innhold.
Onlinekurs
I et onlinekurs ligger alt innholdet som regel i kursportalen klart når studentene kjøper det, og de får ikke noe mer innhold etter hvert. Hvis kurset inneholder 6 moduler, så er det de 6 modulene de får.
I et onlinekurs følger man som regel også oppsettet fra begynnelse til slutt. Man begynner på modul 1, og jobber seg igjennom innholdet til man er ferdig. Kurset har en logisk oppbygning, som gjør at man tas fra A-Å.
Medlemsportal
I en medlemsportal får medlemmene nytt innhold hver måned, og ofte hver uke. Den som driver medlemsportalen bestemmer selv hvor ofte de skal dele innhold, men det tar i utgangspunktet aldri slutt. Hver uke eller måned, år etter år, kommer det nytt innhold.
I en medlemsportal kan man også hoppe rundt i innholdet. Det er ikke noe begynnelse og slutt. Ikke noe fast A-Å. Man trenger som regel ikke begynne på begynnelsen og jobbe seg til slutten, fordi det er ikke en slutt.
Hovedforskjellen er altså at et kurs har en slutt, mens en medlemsportal ikke tar slutt.
I tillegg er kurs en engangs-avgift, mens en medlemsportal er abonnements-basert. Medlemmene betaler en fast sum hver måned for å være med.
Eksempler: Skrivemaskinen og Businesstrategi
Jeg har hatt begge deler, altså et onlinekurs og en medlemsportal. For å forklare forskjellen mellom dem mer praktisk og med virkelige eksempler, vil jeg forklare forskjellen på de to produktene mine. (Jeg selger ikke lengre kurset)
Kurset Skrivemaskinen:
Skrivemaskinen handlet om å definere målgruppen slik at du kan skrive tekster som engasjerer og treffer dem.
Formålet med kurset var å hjelpe deg til å finne ut hva målgruppen din vil lese om, og gi deg konkrete strategier for hva du kan gjøre med tekstene dine for å skape mer engasjement.
Kurset inneholdt 6 moduler, og det var et steg for steg-system. Jeg tok deg igjennom prosessen fra A-Å, i en logisk rekkefølge.
Du begynte med modul 1, hvor du lærte om det grunnleggende: Å definere hvem du skriver for. For å kunne skrive tekster som engasjerer må du vite hvem du skriver for først.
Resten av innholdet i kurset var altså avhengig av at du gjorde innholdet i modul 1 først.
Deretter viste jeg deg hvordan du kan bruke denne informasjonen til å finne ut av hva de vil lese om slik at du kan lage en innholdsstrategi, og hvordan du kan bruke det på både bloggen og i sosiale medier.
Du fikk altså et system, et rammeverk som du kan følge. Du hadde evig tilgang til innholdet hvis du kjøpte kurset, men du får ikke nytt innhold hver uke.
Det kommer ikke nye strategier og tips hver måned.
Medlemsportalen Businesstrategi
Businesstrategi handler om hvordan du kan jobbe mer strategisk og effektivt og bygge opp en solid business du kan leve av.
Formålet med medlemsportalen er å hjelpe deg til å bygge opp businessen din.
Medlemsportalen er delt opp etter 6 strateginivåer (ikke moduler) medlemmene kan være på. I motsetning til onlinekurset Skrivemaskinen hvor alle begynner på modul 1 og jobber seg igjennom kurset, så vil medlemmene i Businesstrategi befinne seg på forskjellige nivåer og jobbe med forskjellig innhold.
Hvilke nivåer de skal jobbe med på bestemmes av en quiz de tar når de blir med.
Medlemsportalen er mer en reise, hvor medlemmene vil være på ulike steder. Noen vil være helt i startgropen og trenger grunnleggende informasjon. Andre kan være i gang med å bygge opp businessen, og trenger mer avanserte strategier.
I Businesstrategi får medlemmene nytt innhold hver uke, året igjennom. Her kan du se temaene for de neste 3 månedene.
Medlemsportalen er abonnements-basert, og medlemmene betaler en sum hver måned for å være medlem.
Oppsummering:
Onlinekurset Skrivemaskinen hadde altså et fast oppsett. Jeg tok deg fra A-Å i hvordan du finner ut av hvem målgruppen din er, hva de vil lese om, og hvordan du engasjerer dem. Du fikk tilgang til alle 6 moduler med innhold med en gang du meldte deg på. Deretter jobbet du deg igjennom kurset modul for modul. Du tok det i ditt eget tempo, og det kom ikke nytt innhold.
Medlemsportalen Businesstrategi følger ikke et fast oppsett, medlemmene kan være på hvilket som helst av de 6 nivåene. Du jobber med innholdet som tilhører det nivået du er på, fram til du er klar for mer avanserte strategier på neste nivå. Det kan ta to måneder eller det kan ta to år, helt avhengig av hvor mye du jobber med innholdet og hva du gjør. Strukturen er mer flytende. Jeg deler nytt innhold hver uke. Temaene i løpet av året er fordelt over de forskjellige nivåene.
Hvorfor valgte jeg forskjellig oppsett?
Hvorfor valgte jeg ikke å lage et onlinekurs for Businesstrategi også?
Det var opprinnelig planen. Men så fant jeg en enda bedre løsning: Medlemsportal.
Jeg noterte ideen og konseptet for Businesstrategi for flere år siden, og jeg hadde tenkt å lage det som et onlinekurs. Fordi det ville fungert. Det ville ikke vært umulig. Men det ville ikke vært optimalt.
Mens det å lære å definere målgruppen, lage innholdsstrategi og skrive engasjerende tekster fint fungerer i et fast rammeverk, så passer ikke det å lære bort å bygge en business like bra i et slikt fast oppsett.
Det er mer flytende. Det kommer stadig nye ting man kan gjøre, og det er så mange muligheter og alternativer.
Hvis jeg skulle laget et onlinekurs som hadde tatt for seg alle disse forskjellige strategiene hadde det blitt et massivt kurs som du ikke ville ha klart å komme deg igjennom. Det ville uten tvil fungert og vært et nyttig og bra kurs. Men det hadde blitt for overveldende og massivt.
Derfor passer en medlemsportal der du kan forholde deg til kun innholdet på ditt nivå mye bedre.
Innholdet blir mer «bite sized», det blir delt opp i passelige biter. Du får litt innhold hver måned, og du kan fokusere på de tingene i ditt nivå, og ikke la deg stresse av de andre nivåene. Hvis ikke du er klar for strategiene i nivå 5, så skal du ikke forholde deg til dem før du er klar.
Derfor valgte jeg å lage medlemsportal for Businesstrategi, i stedet for onlinekurs.
Hva passer til kurs og medlemsportal?
Det er noen ting som fungerer bedre som et kurs, mens andre ting passer bedre i en medlemsportal. Det finnes ingen fasit eller klar linje. Det vil være helt avhengig av hva det er du vil lære bort.
Men en generell anbefaling å ha i bakhodet, er at hvis det er noe som vil ta dem lang tid å gjennomføre, kan det være at en medlemsportal passer bedre.
For eksempel kan det å lære dem å drive business både være et onlinekurs og en medlemsportal. Men hva som er best vil være avhengig av innholdet.
Du kan fint lage et onlinekurs om forskjellen mellom enkeltpersonsforetak og AS, og hjelpe dem til å velge det som er best for dem. Det vil ikke ta altfor lang tid å jobbe seg igjennom.
Du kan også fint lage et onlinekurs som tar dem fra A-Å gjennom hvordan de kan bruke Facebookannonser for å bygge opp businessen.
Men å lage et kurs som viser dem fra A-Å hvordan de først starter og så driver en suksessfull bedrift vil sannsynligvis være for stort. Det er noe det gjerne tar dem 2 år å gjøre, minst. Du kan selvfølgelig lage et slikt kurs, og de finnes også allerede. Men det vil være et omfattende kurs som sannsynligvis kan fungere bedre som en medlemsportal.
De som skal starte business vil være på forskjellige nivåer. Noen aner ikke forskjellen på enkeltpersonforetak og AS, mens andre allerede har drevet en stund, og vil lære å drive bedre business.
I en medlemsportal kan du sette opp nivåer som passer til de forskjellige stadiene medlemmene kan være i. Da vil innholdet være mer personlig tilpasset, og forhåpentligvis fremstå mindre overveldende.
I tillegg er det enklere å komme med oppdatert informasjon om nye regler, lover, strategier og verktøy som blir lansert eller dukker opp.
Fordeler og ulemper
Betyr det at omfanget på innholdet er det eneste som skiller? Den eneste forskjellen mellom et onlinekurs og en medlemsportal?
Nei.
Det er flere ting som skiller dem, og det er både fordeler og ulemper med begge deler. I tillegg til hva det du vil lære bort handler om, så er det også andre ting som kan avgjøre om et onlinekurs eller medlemsportal passer best for deg.
Fordeler og ulemper med onlinekurs:
+ Du blir ferdig med det. Når du har laget kurset, er det ferdig.
+ Du kan tjene gode penger på onlinekurs, hvis du sørger for at du lager et kurs målgruppen vil ha
– Det er mer omfattende å gjøre endringer og oppdateringer hvis innholdet forandrer seg
– Du har ingen garanti for inntekt
– Du får ikke fast inntekt hver måned
Vil du lære hvordan du kan lage og selge ditt eget onlinekurs?
Sjekk ut min arbeidsbok «Slik lager du et onlinekurs» her!
Fordeler og ulemper med medlemsportal:
+ Det er lavere terskel for folk å bli med, fordi prisen er lavere enn onlinekurs og man som regel kan melde seg ut når man vil
+ Du får fast inntekt siden medlemmene betaler for å være medlem hver måned
+ Lager du en medlemsportal målgruppen din ha, kan du tjene gode penger på den
– Du må alltid levere nytt innhold, du blir aldri helt ferdig
– Medlemmene må holdes fornøyde, så de ikke melder seg ut
Les mer: Hva er retention, og hvorfor er det viktig for deg med medlemsportal?
Vil du lære hvordan du kan lage en medlemsportal?
Sjekk ut min arbeidsbok «Slik lager du en medlemsportal» her!
Jeg vil gjerne hjelpe deg
Det er mye arbeid å bygge og drive en medlemsportal, og mange strategier du kan bruke og ting du må tenke på. Jeg elsker å drive Businesstrategi og prøver og feiler og lærer masse hele tiden. Det deler jeg med medlemmene i portalen.
Jeg vil gjerne hjelpe deg til å lage en medlemsportal og til å bygge opp businessen din, og du finner et stort antall ressurser som hjelper deg i Businesstrategi.
Vi jobber med temaer som målgruppe, medlemsportal, lanseringsstrategier, Facebook-annonser, salgstrakter, å selge via DM, prissetting og masse, masse mer.
Gå hit og les mer om hvordan Businesstrategi kan hjelpe deg!
Legg igjen en kommentar