Amy Porterfield sier det. Jasmine Star sier det. Marie Forleo sier det. Og jeg sier det. Hele tiden. Målgruppe er viktig. Du må vite hvem målgruppen din er.
Det høres kanskje ut som om vi har hakk i plata, alle sammen, siden vi gjentar det dag ut og dag inn. Men det er ikke tilfeldig. Det er ikke fordi vi har gått tom for andre ting å snakke om, liksom.
Det er fordi målgruppe er viktig. Det er SÅ viktig at vi må snakke om det hele tiden.
Ikke alle er interessert
Hvis du ikke vet helt hva målgruppe egentlig er, så bør du sette deg inn i det først. Jeg har skrevet et blogginnlegg om det tidligere, hvor jeg forklarer alt du trenger å vite om det grunnleggende rundt målgruppe.
Men kort fortalt, så er din målgruppe de personene du ønsker å henvende deg til. Det er de som er interessert i og passer til det du skriver om.
Selv om vi gjerne skulle ønske det, så er det dessverre ikke sånn at alle i hele landet eller verden er interessert i det du skriver om. Eller det jeg skriver om. Men de som er det, de er din målgruppe.
Les mer her: Hva er en målgruppe, og hvorfor er det så viktig?
Det skaper behov
Målgruppe er viktig når du skal selge noe, fordi det er de som er i målgruppen din som faktisk kommer til å kjøpe av deg.
Du kan ikke selge noe til noen som ikke er interessert i det du selger. De må ha et ønske eller et behov for det du selger.
Hvis ikke de ønsker å lære å strikke, kommer de ikke til å kjøpe et kurs om strikking.
Hvis de ikke eier bil, kommer de ikke til å kjøpe et abonnement på kaffekoppen til Statoil.
Hvis de ikke har barn, kommer de ikke til å kjøpe et kurs om babymat.
Folk kjøper ikke det de ikke trenger, derfor er målgruppe viktig når man selger noe. Målgruppen er enkelt forklart de folkene som ønsker eller trenger det du selger.
Så målgruppen for et kurs om babymat er da foreldre som vil lære mer om hvordan de kan gi sine små håpefulle sunn og god mat, gjerne laget fra bunnen av. For eksempel.
Men hva hvis du ikke selger noe? Trenger du da å bry deg om målgruppe?
Målgruppe gir fremgang
Det er et spørsmål jeg alltid får i en eller annen form, når jeg snakker om målgruppe.
«Jeg selger ingenting, jeg har bare en Instagramkonto. Trenger jeg da å tenke på målgruppe?» «Er målgruppe viktig for meg som bare skriver en blogg?»
Svaret er et høyt og tydelig ja. Målgruppe er viktig, selv om du ikke selger noe. Selv om du bare driver en Instagramkonto. Selv om du bare har en blogg.
I alle fall hvis du ønsker å oppnå noe.
Okei. Hvis du bare blogger for nærmeste familie og deler din private hverdag uten noen tanker rundt at du vil få noe ut av det, så kan du blåse i målgruppe. Hvis du bare skriver for deg selv, og ikke er opptatt av hva andre får ut av det du skriver, så kan du blåse i målgruppe. Noen gjør det, og det er helt greit! Det er på ingen måte noe galt i det, hvis det er det du ønsker.
Men. Hvis du er mer ambisiøs enn det, da er målgruppe er viktig for deg.
Hvis du vil ha fremgang og få flere lesere og følgere, må du tenke på målgruppe. Hvis du vil skape engasjement, og oppleve at folk kommenterer, er målgruppe viktig. Hvis du vil at de sender deg DM og takker deg for det du skriver, betyr målgruppe noe.
Hvorfor det?
Fordi det er faktisk akkurat det samme prinsippet som gjelder som når du selger noe.
Målgruppe er ikke bare viktig for salg. Det er viktig for å klare å skape engasjement, både på bloggen og i sosiale medier.
Du må vite hvem som er interessert i det du kan og skriver om, så du kan lage innhold de trenger.
Hvis du vil ha svar fra folk som sier «Åh, det var akkurat dette jeg trengte!» må du jo vite hva de trenger, ikke sant?
For å klare å få sånne svar, må du vite hvem det er du retter deg mot og hva de trenger.
Jeg har jobbet mye med min målgruppe, og jeg får slike kommentarer nesten hver uke. Sånn som dette:
Det skjer ikke av seg selv. Det er ikke tilfeldig at jeg får slike svar og kommentarer.
Det får jeg fordi jeg vet hvem jeg snakker til, hvilke problemer de har og hva jeg kan skrive, lage og si for å hjelpe dem.
Gjelder uansett hva du skriver om
Dette gjelder for alle nisjer og temaer, uansett hva du skriver om.
Du må vite hvem du skriver til og hva de ønsker fra deg uansett om du skriver om fjellturer eller mote. Interiør eller reise. Strikking eller hage.
Hvis du for eksempel blogger om din lidenskap for fjellturer, så må du fortsatt vite hvem det er du retter deg mot og hva de trenger og ønsker fra deg. Er de gamle, eller unge? Det vil påvirke hvilke stier og topper du skriver om.
Foretrekker de turisthytter eller telt? Vinter eller sommer? Ski eller til fots? Alle disse tingene påvirker hvilke blogginnlegg du skriver og hva du sier på sosiale medier.
Si at de som følger deg er unge og spreke, og tåler lengre turer og høyere topper. De er ikke så glade i telt, de liker komforten i turisthyttene. De foretrekker å gå på beina, de er ikke så glade i ski. Dermed foretrekker de også vår, sommer og høst fremfor vinteren.
Hvis du skriver et blogginnlegg med tittelen «3 toppturer i det vakre høstfjellet – gå fra hytte til hytte» vil du kunne oppleve at noen svarer «Åh, tusen takk! Denne turen ser kjempespennende ut, dette skal jeg prøve å få til i høst».
Hvis du derimot skriver et blogginnlegg med tittelen «3 topper du kan gå på ski til i januar» eller «5 tips for å sove i telt i fjellet om vinteren» er sjansen liten for at du får en liknende kommentar.
Fordi det er ikke målgruppen din. De du retter deg mot og de som følger deg, liker ikke det. Det er ikke det de ønsker eller trenger fra deg.
Det betyr ikke at innlegg om ski til topper eller telt om vinteren er galt. Det finnes folk som er interessert i det også. Men det var ikke det som var din målgruppe.
Ser du forskjellen?
Målgruppen påvirker språket
Når du kjenner dem som følger deg og de du retter deg mot, kan du lage innhold de trenger. Og du kan skrive på en måte som de kjenner seg igjen og som treffer dem.
Fordi målgruppen din påvirker også språket ditt. Og å bruke målgruppens språk vil gi mer engasjement.
Hvis du skriver et innlegg på Instagram der du bruker de samme ordene som målgruppen din bruker, skaper det gjenkjennelse hos dem. De føler at du snakker deres språk, og at du forstår dem. Du er «en av dem», og de stoler mer på deg.
Mange yrker og nisjer utvikler stammespråk, et slags fagspråk og ord som bare den gruppen bruker. For eksempel innen markedsføring er det vanlig å bruke ord og uttrykk som ROI, CTA, CTR og CPC. Disse forkortelsene betyr sannsynligvis ingenting for deg. Og det er helt greit! Fordi det er ikke deg de skal treffe.
Hvis målgruppen min var de som driver med markedsføring og jeg skriver et innlegg på Instagram som inneholder disse forkortelsene, ville de forstå. De ville følt at jeg snakket deres språk, og var en del av dem.
Du som ikke er markedsfører ville ikke skjønt noen ting, og det er meningen. Du skal ikke føle at jeg snakker til deg, hvis ikke du er i målgruppen.
Det gjelder også vanlige ord og uttrykk du bruker, ikke bare slike faglige forkortelser. Det er derfor det er viktig å vite hvem målgruppen din er, sånn at du kan studere og bruke språket de bruker.
Les mer: Din personlighet er nøkkelen til mer engasjement fra leserne
Du finner ikke målgruppen
Så hvordan vet du dette, da? Hvordan vet du om de er unge eller gamle? Om de liker ski eller å gå? Om de foretrekker telt eller hytte?
Det er mange som synes det er vanskelig å jobbe med målgruppe fordi de ikke vet hvor de finner den.
Svaret er enkelt. Du finner den ikke. Du definerer den.
Du bestemmer. Du setter deg ned og jobber med målgruppen din, og definerer hvem det er du vil skrive til og hjelpe. Du lager grunnlaget.
I starten vil du ikke vite alt om dem, det er helt naturlig. Hvis du bestemmer at de er i 30-årene, liker fjellturer om sommeren og foretrekker hytter, så vil du allikevel ikke vite alt om dem. Du vet ikke om de liker å reise til utlandet om vinteren. Hvilke hobbyer de har. Hva de liker å lese. Hva som motiverer dem.
Disse tingene er også viktige når du lager innhold og snakker til målgruppen, men det er ikke alt dette du vet når du begynner.
Det som er greia med målgruppe, er nemlig at du aldri blir helt ferdig. Du kan alltid lære mer. Jeg kaller det «den gode sirkelen».
Jo mer du lærer om målgruppen din, jo mer tiltrekker du deg målgruppen. Og jo mer du tiltrekker deg målgruppen, jo mer kan du lære om dem.
Det er derfor det er så viktig å hele tiden ha målgruppen i bakhodet og jobbe med temaet.
Målgruppen er nøkkelen til alt
Det er dette til sammen, som gjør at du får flere lesere og mer engasjement.
Når du vet hvem du skriver til, vet du hva de ønsker og trenger fra deg.
Når du vet hvem du skriver til, skriver du på en måte som treffer dem og engasjerer dem.
Når du vet hvem du skriver til, føler de at du kjenner dem.
Når du vet hvem du skriver til, opplever de at du kan hjelpe dem.
Når du vet hvem du skriver til vet du hva de ønsker fra deg. Og du kan gi det til dem. Da vil de følge deg og ha mer innhold fra deg.
Det gir engasjement. Og det gir flere lesere.
Hva tenker du, kjenner du målgruppen din godt nok? Hvem skriver du til?
Legg igjen en kommentar