Hvis du har vurdert å lage medlemsportal, eller kanskje også faktisk har laget en, så er det stor sjanse for at du har tenkt «Hjelp det er mye arbeid, hvordan går det an å drive mer enn én portal?»
Og jeg skjønner det. Fordi for det første er det ganske overveldende når du skal lage og lansere din første medlemsportal.
Det er veldig mye som må kartlegges, mye research som må gjøres, mange avgjørelser som må tas, og det er mye arbeid å sette opp portalen og ikke minst lansere den.
En av de mest vanlige bekymringene jeg hører fra folk som vurderer å lage medlemsportal er at de er redde for at de blir nedlesset i arbeid siden de må levere nytt innhold hver uke eller måned, og at de da ikke vil rekke noe som helst annet i businessen sin.
Det er en fair bekymring. Det går nemlig an å jobbe seg i hjel og mer til på en enkelt medlemsportal.
Det kaller jeg rovdriftsportal
Det har jeg dessverre sett enkelte gjøre. De lager portalen så stor og omfattende at den sluker dem med alt de har, og de klarer så vidt å holde hodet over vannet.
Da har de laget det jeg kaller en rovdriftsportal.
Det er en medlemsportal som ikke fungerer. Som overvelder både den som driver den og dem som er medlem.
De kan være suksessfulle og ha hundrevis av medlemmer, men det bidrar dessverre bare til den negative opplevelsen. Fordi jo flere medlemmer du har, jo mer support og admin blir det. Som igjen tar mye tid fra jobbhverdagen din.
Men det trenger ikke å være sånn. Det bør virkelig ikke være sånn.
Fordi det er mer eller mindre unngåelig at det ikke fungerer i lengden. Det ender som regel opp med to scenarier.
Du mister masse medlemmer fordi de blir overveldet av alt innholdet og omfanget. Og da jobber du deg i hjel for mindre og mindre penger, siden antallet medlemmer synker.
Eller du klarer å fenge medlemmene men du kjører deg selv ned i kjelleren og ender opp utbrent, demotivert og noen ganger fører det faktisk også til at du til slutt hater portalen din.
Ofte begge deler.
Hvorfor flere portaler?
Hva er poenget med å ville drive flere medlemsportaler i utgangspunktet, spør du kanskje? Holder det ikke med en, uansett?
Jo, det kan godt hende at én medlemsportal er nok og riktig for deg og din business.
Men medlemsportal er så usaklig bra produkt for businessen din at hvis du har kapasitet til å lage flere vil det være en god investering.
Og, for å være ærlig, medlemsportal er litt avhengighetsskapende.
Sjansen er derfor stor for at når du har lansert din første vil du få masse ideer til andre portaler du kan lage og klø i fingrene etter å lansere dem.
Akkurat her vet jeg veldig godt hva jeg snakker om, haha!
For det første gir det en veldig god trygghet for deg fordi du får en fast, månedlig inntekt. Det gir også stabilitet i businessen din, og forutsigbarhet både når det gjelder drift og økonomi.
Men for det andre så er det også så gøy og givende å drive portal, fordi det er en helt annen måte å jobbe på. Du er mer involvert i medlemmene. Du har mer kontakt med dem, du blir bedre kjent med dem, og du kan hjelpe dem bedre over tid.
Derfor er sjansen stor for at du faktisk ender opp med å ville lansere en ny portal når du har kommet i gang og lansert din første.
Jeg hadde 3 medlemsportaler på én gang
Selv drev jeg på et tidspunkt tre forskjellige medlemsportaler samtidig, og helt ærlig – det gikk helt fint! Jeg hadde fortsatt masse tid til å gjøre andre ting i businessen også.
Jeg har Businesstrategi, hvor medlemmene får nytt innhold med strategisk undervisning hver måned.
Så startet jeg Membership Community, som var et community for gründere med medlemsportaler.
Til slutt lanserte jeg HabitBingo, hvor medlemmene får et nytt bingobrett med oppgaver hver måned, som hjelper dem til å få gjort mer i businessen.
Jeg pauset Membership Community etter hvert fordi jeg klarte ikke å bygge den opp slik jeg ønsket, men jeg driver fortsatt de to andre portalene.
Les mer: Hvorfor jeg pauser medlemsportalen Membership Community
Selv om jeg har to aktive medlemsportaler, har jeg fortsatt både tid til å ta fri og reise eller ligge ved bassenget og jeg jobber med mange andre oppgaver i businessen.
Poenget er at når du lager en medlemsportal så må du lage den smart. Den trenger ikke ta all tiden din, eller slite deg ut.
Du må lage den sånn at du både synes den er gøy å drives, også om fem måneder, og sånn at du har tid til andre ting. Enten det er å drive flere medlemsportaler etter hvert, eller om det er å lage andre produkter og generell drift av businessen.
Hvordan klare det
Det er flere forskjellige ting som gjør at du kan klare og ha kapasitet til å drive flere medlemsportaler på likt på sikt.
Strategisk tenking og strategiske valg er, ikke overraskende, løsningen.
Mengden og type innhold
For det første, så må du være smart med hva slags type innhold og hvor mye innhold du velger at portalen skal ha. Du må passe på at du ikke overleverer, og lesser på med mer og mer fordi du føler at du må.
Les mer: Case study: Slik gikk det da Jonas begynte å levere mindre innhold i medlemsportalen
Det hjelper ikke medlemmene dine, og det gjør at du bruker hele tiden din på å lage nytt innhold til den ene portalen. Da ender du opp med rovdriftsportalen jeg snakket om.
Det kan også være smart å velge at noe av innholdet du leverer, er ting du kan gjøre klart i forkant.
Filmer du kan spille inn, PDF-er du kan lage osv. At ikke alt foregår live, sånn at du MÅ gjøre det fortløpende. Du kan spare mye tid ved å jobbe i batch og få mer kontroll når du kan ligge i forkant.
Velg riktig type medlemsportal
En annen ting som er viktig, er å velge riktig type medlemsportal. Særlig hvis du skal drive flere medlemsportaler.
Det finnes flere forskjellige typer medlemsportal du kan lage, og de krever forskjellige ting av deg. Noen er mer omfattende, noen har mer live og andre er du mer i bakgrunnen på.
Les mer: 5 forskjellige typer medlemsportal du kan lage – og fordeler og ulemper ved dem
Du må velge noe som passer til det du vil hjelpe med, hvordan du liker å jobbe og hvordan målgruppen liker å jobbe og lære. Men husk å også ha fokus på hvor mye hver enkelt type portal krever av deg.
Hvis du ønsker hjelp til å finne ut av hva som passer best for akkurat den portal-ideen du har, kan du ta en gratis quiz jeg har laget til deg!
Ved å svare på 9 spørsmål vil du få min hjelp til å se hva slags type medlemsportal som vil passe best til din idé.
Velg riktig kombinasjon av medlemsportaler
Det siste punktet er kanskje på mange måter egentlig det viktigste. Når du lager én portal, kan du alltids gjøre justeringer og tilpasninger om det blir for mye.
Men når du vil drive flere medlemsportaler er du helt nødt til å få en balanse i hvilke type portaler du lanserer og tilbyr.
Publiseringsmodellen er ofte den mest omfattende, og da bør du kanskje ikke lansere tre medlemsportaler som alle er publiseringsmodell. Vurder å lage forskjellig type portaler i en miks.
Både fordi det gjør at du har variert tilbud til potensielle medlemmer og de ikke konkurrerer med hverandre, men også fordi noen portaler krever mindre av deg enn andre.
Det som gjorde at jeg klarte tre portaler samtidig
Jeg har selvfølgelig vært veldig bevisst på hvor mye jeg leverer av innhold og gjort endringer og tilpasninger underveis i de årene jeg har drevet medlemsportal. I tillegg har jeg vært opptatt av å strukturere jobbingen og innholdet sånn at jeg ligger i forkant og har ferdig det neste innholdet i god tid før publisering.
Begge disse tingene har absolutt bidratt til at jeg ikke har rovdriftsportal, og til at jeg orker og klarer å drive flere medlemsportaler.
Men jeg tror kanskje det som har vært det viktigste strategiske valget mitt, har vært å lage tre forskjellige typer portaler.
Businesstrategi
Businesstrategi er publiseringsmodell, og den som krever mest av meg. Både med tid og mengde innhold. Derfor var det uaktuelt for meg å lage en ny portal med liknende oppsett.
I Businesstrategi får medlemmene en minitrening i form av video, en arbeidsbok eller guidebok, månedlig livesending med Q&A og vi går i dybden, ofte via en mer avansert guidebok eller undervisning. De har også et community hvor de kan dele erfaringer, be om hjelp og innspill og få tips og råd.
Membership Community
Da jeg lanserte Membership Community lagde jeg derfor en community-fokusert portal. Den krevde mye mindre av meg, og hovedfokuset var et månedlig Zoom-møte med diskusjoner med andre gründere.
Det var en egen Facebookgruppe hvor vi hadde faste tråder og diskusjoner og jeg bygde community, men hovedinnholdet var det månedlige Zoom-møtet.
HabitBingo
Og da jeg fant ut at jeg ville lansere HabitBingo, falt valget på en miniportal. Det likner på en publiseringsmodell til en viss grad, men mengden innhold er mye mindre. Den krever derfor også mye mindre av meg.
Hver måned får medlemmene et nytt bingobrett som inneholder 25 oppgaver. De har også en Facebookgruppe hvor de kan få hjelp til oppgavene, delta i den månedlige konkurransen og be om tips og råd.
Ved å ta et bevisst valg på mengden innhold, type innhold og type portal, klarer jeg å drive flere medlemsportaler. Samtidig har jeg tid til å gjøre alle de tusen andre oppgavene som vi må gjøre som gründere.
Vil du ha steg for steg hjelp til å lage og lansere din portal?
Har du drømt om å lage en medlemsportal lenge, men du bare utsetter? Du vet ikke hvor du skal begynne, og hele oppgaven virker overveldende, så derfor kommer du aldri i gang?
Du kan få steg for steg guide til hvordan du lager og lanserer en medlemsportal uke for uke i mitt kurs PortalSuksess.
Der jobber du i 12 uker med å lage din drømmeportal, steg for steg. Vi starter med målgruppe og tema for portalen, så ser vi på type innhold du kan lage og hva det kan handle om, og så setter du i gang med å lage det første innholdet. Deretter forbereder vi lanseringen din, og så lanserer du!
Om du ønsker tettere oppfølgning og mine innspill og tilbakemeldinger underveis, så kan du også få det. I Premium-pakken er får du 3 Zoom-møter med meg i løpet av kurset, og du får 2 uker support etter at du har lansert.
Vil du gjøre portaldrømmen til virkelighet og lansere din medlemsportal? Les om PortalSuksess her!
Legg igjen en kommentar