Hva betyr å skape en god branding på sosiale medier? Det betyr at du må gjøre innholdet ditt gjenkjennelig på alle dine kanaler i sosiale medier.
Akkurat som at nettsiden din må bygge opp under det du skriver om og det du ønsker å signalisere, må også alle dine kanaler på sosiale medier gjøre det samme.
Dette innlegget er det syvende i en serie om branding. Her finner du alle innleggene:
- Hva er branding – og hvordan gjør du businessen din til en sterk merkevare?
- Hva skal businessen hete? Slik finner du det perfekte navnet
- Alt du trenger å vite om hvordan du lager en fantastisk logo til businessen din
- Slik velger du de riktige fargene til businessen din! Stor guide med alt du trenger å vite
- Slik velger du de riktige fontene til businessen din! Stor guide med mange eksempler
- Designet på nettsiden din er viktig! Her er 25 designtips som vil gjøre den bedre
- Den ultimate guiden til branding på sosiale medier
- Hva gjør du når du ikke liker nettsiden og businessen din lenger? 6 tegn på at du trenger en rebranding
I serien om branding har vi frem til nå gått igjennom det grunnleggende ved branding. Vi har sett på hva branding er, hvordan du finner målgruppen din og hvordan du finner et godt navn til businessen.
Vi har også sett på den visuelle delen av brandingen din. Den består av logoen din, fargene du bruker og fontene du bruker, i tillegg til hvordan selve nettsiden din er designet og satt opp.
Men en ting vi ikke har snakket om ennå, er sosiale medier. Og sosiale medier er en stor og viktig del av brandingen din. Det er jo via sosiale medier at mange av leserne først oppdager deg!
Sosiale medier handler i tillegg i stor grad om visuelt innhold, og da er det viktig at innholdet du deler appellerer til målgruppen din.
Last ned guide og sjekkliste med konkrete elementer du må brande på Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest og YouTube:
Hvorfor du må brande sosiale medier
Å brande innholdet ditt i sosiale medier innebærer mange ting, og det varierer etter hvilken kanal du er på. Men formålet med alt er at du skaper en gjenkjennelse, at du forsterker innholdet og at du treffer målgruppen din.
Les også: Hvorfor du ikke trenger å være på alle sosiale medier
Gjenkjennelse
God branding på sosiale medier gjør at leserne kjenner igjen innholdet ditt. Når du deler noe, skjønner de at det kommer fra deg. Det er både fordi de kjenner igjen innholdet og måten du skriver på, og det er fordi det visuelle har samme stil som businessen din. Dermed øker det bevisstheten rundt businessen.
En god branding er at leseren ser bildet ditt i feeden og skjønner at det kommer fra deg før de leser teksten under eller ser navnet ditt.
Forsterker innholdet
Alt det visuelle du har valgt som din branding; logoen, fontene, fargene og nettsiden, må speile det du skriver om. Hvis ikke opplever leserne en feilkobling.
I innlegget om fonter forklarer jeg det med bildeeksempler, hvordan en font passer til en hudpleiesalong mens en annen ikke gjør det. Klikk deg inn og se eksemplene hvis ikke du har lest innlegget ennå!
Det samme gjelder på sosiale medier. Alt du deler der, må bygge videre opp under innholdet ditt og det du gjør på nettsiden. Det gjør deg troverdig og profesjonell.
Treffer målgruppen
En god branding gjør også at du tiltrekker deg målgruppen din. Målgruppen er de leserne du tidligere har definert at du vil nå. De du skriver for.
Brandingen din er laget for og rettet mot målgruppen din. Formålet med alt du deler på sosiale medier er jo å få følgerne inn til bloggen din så de blir lesere. Og da må du treffe målgruppen på sosiale medier også. Hvis ikke sender du feil folk inn til bloggen.
Hvis målgruppen din kvinner i alderen 20-25, har du laget en branding og bygd opp en nettside som passer dem. Hvis du da deler bilder eller tekst som er annerledes på for eksempel Instagram, er det ikke sikkert det er dem du treffer. Kanskje du treffer mann på 64. Eller jente på 14.
Når de da klikker seg videre inn på bloggen din, vil de sannsynligvis klikke seg raskt ut igjen. Fordi bloggen din er jo ikke laget for dem. De vil ikke føle en kobling til innholdet eller brandingen.
Hvis brandingen din på sosiale medier ikke matcher brandingen på nettsiden, ender du veldig fort opp med å bruke mye tid på å sende feil personer inn. Det gir lite lesere og mye frustrasjon.
Branding skaper tillit
En annen ting som skjer når leserne og følgerne dine kjenner igjen merkevaren din og ser at det er deg, er at skaper det tillit.
Du fremstår profesjonell, fordi du alltid fremstår med samme stil og uttrykk. Du virker organisert og gjennomført.
Det øker både sjansen for at de følger deg, sjansen for at de kjøper noe av deg hvis du selger noe, og det øker lojaliteten til businessen og merkevaren din.
Ved å sørge for at leserne kjenner igjen det du deler i sosiale medier, skaper du sterke bånd og en følelsesmessig kobling.
Sett deg selv i lesernes situasjon. Si at du følger en gründer på Instagram i seks måneder og blir kjent med personen, bloggen og merkevaren. Etter seks måneder lanserer de et produkt som du kunne tenke deg. Samtidig kommer du over en ny gründer på Instagram som du aldri har sett før. Tilfeldigvis lanserer den gründeren akkurat det samme produktet den dagen. Hvem kjøper du produktet av?
Den gründeren du har fulgt i seks måneder og kjenner og stoler på, selvfølgelig.
For å skape slik tillit, er du avhengig av at lesere kjenner igjen innholdet du deler, og at du fremstår profesjonell. Lojalitet gir lesere og kjøpere, og skaper et stort og engasjert samfunn rundt businessen din og innholdet du deler og eventuelt selger.
Eksempel på god branding i sosiale medier
Caitlin Batcher driver en business hvor hun blant annet kurser i hvordan man kan tjene penger på Facebook-grupper. Hun har en veldig god branding på sin Facebookside.
Ser du hvordan alt hun deler har hennes stil? Hun bruker konsekvent sine farger og fonter, til og med i bakgrunnen på profilbildet. Det skaper en tydelig branding, og du vet alltid at det er Caitlin når hun dukker opp i feeden.
Her er 12 tips til hvordan du skaper en god branding på sosiale medier:
1. Bruk samme navn på alle profilene
Når du bestemmer navn på businessen, er det viktig å også sjekke at navnet er ledig i de sosiale medier-kanalene du har tenkt å bruke. Et av de aller viktigste punktene med branding er gjenkjennelse, og da er det en forutsetning at du heter det samme alle stedene!
Mange opplever dessverre at de har bestemt seg for navn, og så er navnet allerede tatt på for eksempel Instagram. Jeg VET det er kjipt, men da bør du vurdere å finne et annet navn som er ledig.
Det er nemlig veldig ulogisk for leseren hvis de opplever at businessen din heter én ting, og Instagram-profilen din noe helt annet. Hvordan skal de da vite at det er deg?
Det er heller ikke så veldig bra å velge den andre nødløsningen, nemlig å jukse til navnet. Skrive 1 eller 01 eller slike ting bak.
2. Bruk samme profilbilde på alle profilene
Jeg vet at mange ikke er så keene på å ha bilde av seg selv på nettsiden eller i sosiale medier. Men jeg anbefaler sterkt at du gjør det. Du trenger ikke bruke deg selv i alle innlegg, men ha et bilde av deg selv i høyrespalten hvis du har det, og i headeren eller på “om meg”-siden hvis ikke du har høyrespalte.
Et bilde gir leseren et veldig personlig forhold til deg, og alle liker å vite hvem de snakker med.
Og for at leseren skal kjenne deg igjen, bør du bruke det samme profilbildet på alle kanalene dine. Flesteparten av dem kjenner deg ikke, og har ikke møtt deg i virkeligheten. Derfor er det ikke sikkert de kjenner deg igjen på et annet bilde.
Ved å bruke det samme bildet sørger du for at leserne med en gang skjønner at det er deg. Det kan også føre til flere følgere fordi leserne plutselig kjenner igjen bildet ditt for eksempel på Instagram. De lette ikke etter deg, visste kanskje ikke at du var på Instagram, men så kjente de igjen bildet ditt og begynte å følge deg.
3. Skriv en tydelig bio som forklarer hva leserne får
De fleste sosiale medier-kanaler har en liten bio der du kan skrive en kort tekst. Og nesten alle bruker den plassen til å skrive om seg selv. Jeg vil anbefale at du skriver en helt kort setning om deg selv, og stedet fokuserer på hvordan du hjelper leseren din eller hva du gir dem.
Hva får de ut av å lese din blogg eller følge deg på sosiale medier?
Når du har skrevet en god profil, bør du bruke den på alle kanaler. Noen bio-tekster er kortere enn andre så det kan kreve litt justeringer, men budskapet bør være det samme.
Dette er min profil på Instagram og Pinterest. Litt forskjellige, men samtidig like. De sender samme budskapet, og du skjønner at begge to er samme businessen.
4. Bruk logoen din
Logoen din er det viktigste elementet i den visuelle brandingen din. Den representerer businessen din, og mens du kan risikere at andre bruker samme farger som deg, er logoen din. Det er ingen som har akkurat samme logo som deg (i så fall har du et problem).
Fordi logoen din er noe leserne dine forbinder med deg, kan det være lurt å bruke den aktivt i brandingen din på sosiale medier. Legg logoen inn i toppbildet ditt på Facebook eller YouTube. Legg en liten versjon av logoen eller merket ditt inn på bildene du deler.
Lager du arbeidsark eller guider kan du legge inn logoen eller merket på forsiden eller som faste elementer på hver side.
5. Bruk fargene fra designmalen din
Fargene på det du deler er det første leseren oppfatter når det dukker opp i Facebook-feeden eller på Instagram. Derfor hjelper det leseren å raskt oppfatte at innholdet kommer fra deg hvis du bruker dine farger på alt du deler.
Leseren er vant til fargene dine fra nettsiden din, og når de følger deg blir de også vant til det i feeden.
Ved å bruke fargene du har bestemt at målgruppen din liker og blir tiltrukket av, sørger du også for at du retter deg mot målgruppen på sosiale medier.
6. Bruk fontene fra designmalen din
Også fontene dine skaper gjenkjennelse, slik fargene gjør. Ikke i like stor grad nødvendigvis, men de er med og skaper det helhetlige inntrykket som er gjenkjennelig for leserne dine.
Bruk fontene på bilder du deler til blogginnlegg, hvis du lager bilder med sitater på og alt annet som inneholder tekst.
7. Lag din egen #
Vi elsker å bruke hashtags på Instagram og Twitter, og er alltid på jakt etter dem som gir oss flest likes. Men har du tenkt over at du kan opprette din egen hashtag?
Ved å lage en tag som enten er navnet på businessen din eller noe annet relevant skaper du mer bevissthet rundt navnet ditt. Du får leserne til å spre det, og samtidig legger til rette for at nye lesere kan oppdage deg via hashtaggen.
Bruk taggen selv, og oppfordre leserne dine til å bruke den. Det kan være at de for eksempel lager oppskriften du har delt, eller de bare vil at du skal se innholdet og like det. Trine fra Trines matblogg har for eksempel laget hashtaggen #trinesmatblogg. Den har akkurat nå 22.528 innlegg!
8. Ha en fast stil på bildene
Å ha en fast stil på bildene du deler er veldig lurt og god branding. Det finnes mange måter du kan brande bildene dine på, og det er helt opp til deg å finne hvilken metode og stil som passer ditt innhold.
Du kan ha et fast element på alle bildene dine, for eksempel logoen din. Eller en ramme. Du kan bruke bare bilder med hvit bakgrunn, eller bare bilder av et spesifikt tema, for eksempel naturen. Du kan bruke det samme filteret på alt, eller legge tekst med samme font på. Bruke samme farger, eller stock photos fra samme fotograf.
Det finnes ingen fasit, det eneste som gjelder er at det passer til din branding. Det må passe til målgruppen din og brandingen din.
Elsa fra Creative Fun 4 You har et veldig bra tema på sin Instagram. Selv om fargene varierer, er de allikevel like og passer sammen. Bildene er tatt fra samme vinkel, og har samme stil. Jeg vet alltid at det er hennes bilde når det dukker opp i feeden!
9. Bruk faste elementer som logo eller din egen # på bildene
Hvis du har valgt å lage din egen hashtag, kan du for eksempel spre den og brande bildene dine på samme tid ved å legge den på alle bildene du deler. Du kan også legge logoen din på bildet, eller merket ditt hvis du har laget det.
Jeg legger ofte til brukernavnet mitt på bildene mine på Instagram, sånn at hvis folk deler det i stories blir det ekstra synlig hvor det kommer fra.
10. Splitt privat profil og businessprofil
Såfremt ikke businessen din faktisk handler om privatlivet ditt, vil jeg anbefale deg å ikke bruke samme profil.
Ha en egen profil for deg som privatperson, og en annen for businessen din.
Det er mye enklere å holde deg til brandingen og fremstå profesjonell ved å dele opp innholdet i privat og business.
Det er ingen problem å være litt personlig på businessens Instagramprofil. Del det som en story eller livesending, eller fortell en personlig historie i bildeteksten til et bilde som passer i feeden din.
På Pinterest vil du ha en profil som fremstår fokusert, og du bør sette brett som ikke har med det du skriver om eller driver med som private. Hvis du for eksempel skriver om mote og har mange brett om forskjellige ting relatert til businessen, vil en leser følge dem.
Hvis du også har mange andre brett, for eksempel matoppskrifter, hjemmekontor, babyrom osv som er laget for din egen del, vil det forstyrre leseren, og det er mye mindre sjanse for at personen vil følge deg. De ønsker jo ikke nødvendigvis å få den type innhold i sin feed, og vil ikke følge de brettene.
Hvis de skal følge deg blir det arbeid for dem, fordi de må scrolle seg gjennom alle brettene dine og klikke “følg” på kun dem de er interesserte i. Hvis du kun hadde mote-relaterte brett synlige kunne de bare klikket “følg” under profilen på toppen og øyeblikkelig fulgt alle brettene dine.
11. Bruk gode bilder med høy oppløsning
Det visuelle er viktig på sosiale medier. Selv om vi ikke lengre bryr oss om en perfekt feed eller profile grid, er det viktig at bildene dine er gode og høyoppløste.
Mørke bilder, uskarpe bilder eller bilder som er kornete ser ikke bra ut. Det vil ikke få leseren til å klikke eller like, og businessen din vil fremstå upofesjonell.
Hvis ikke du klarer å ta gode bilder selv, kan du enten lese deg opp og bli bedre, eller du kan bruke stock photos. Det finnes mange fotografer som selger bilder som er laget for gründere.
Jeg bruker selv slike bilder i alt jeg deler, og det er et stort utvalg! Du kan både finne gratisbilder og kjøpe dem. Google eller søk på Pinterest etter “free stock photos”, og du vil få mange treff.
Les mer: Her er mange sider med lekre stock photos du kan bruke til businessen – helt gratis og lovlig!
Jeg bruker stock photos til noen av bildene mine på Instagram. Jeg abonnerer på bilder fra en amerikansk fotograf, du kan lese mer om hvilke produkter og tjenester jeg bruker i lenken under.
Les mer: Disse programmene og tjenestene bruker og anbefaler jeg
12. Koble profilene sammen
En annen grunn til at alt innholdet ditt bør se likt ut på alle kanaler, er at du kobler alle profilene dine sammen og sender leseren frem og tilbake.
Du lenker til dine profiler i sosiale medier på nettsiden, og sender leseren til for eksempel Facebook. På Facebook lenker du tilbake til bloggen ved at du deler blogginnlegg. Du lenker til Instagram på nettsiden, og på Instagram deler du innlegg og lenker tilbake til bloggen.
På Instagram tipser du også følgerne dine om Facebook-gruppen eller Facebooksiden din, og de klikker seg inn. Du deler Pinterestprofilen din på Facebook og oppfordrer dem til å følge deg.
Leseren kommer til å klikke seg frem og tilbake mellom profilene dine, og da vil du se mye mer profesjonell ut hvis innholdet ditt fremstår likt.
Fortell meg, hvordan er din branding på sosiale medier? Har du allerede mange av disse tingene på plass, eller har du ikke tenkt så mye over det frem til nå?
Last ned guide og sjekkliste med konkrete elementer du må brande på Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest og YouTube:
Legg igjen en kommentar