Du jobber i månedsvis med å lage kurset ditt. Legger sjela i det, og når du endelig er ferdig og klar til å lansere er du både kvalm og gira. Du er skikkelig stolt, og samtidig spent på hvor mange som kommer til å kjøpe. Dørene åpnes, lanseringen er i gang og du forteller om kurset og venter på at studentene skal komme. Og så… Ingenting.
De ramler ikke inn. De strømmer ikke til. Etter én uke med lansering har du solgt ett eller to kurs. Du er knust. Du begynner å tvile på alt. På hva du driver med. På om det er noe poeng. Om det er behov for kurset ditt. Om du skal fortsette.
Hvis du har opplevd dette, er du langt ifra alene.
Et vanligere problem enn du tror
Bare de siste to ukene jeg har snakket med tre-fire forskjellige bloggere og gründere som har lansert kurs og opplevd at de ikke klarer å selge.
Dette er dessverre hverdagen for altfor mange som lanserer kurs.
Og det gjelder forresten ikke bare for kurs. Det gjelder også medlemsportaler, produkter, workshops, freebies og tjenester. Alt du lager og tilbyr.
Men hva er grunnen? Og hva kan du gjøre med det?
Den gode nyheten er at det kan være flere grunner til at kurset ditt ikke selger. Det er en god nyhet, fordi det betyr også at det er flere ting du kan gjøre for å prøve å fikse det.
Grunn 1: Du prøver å hjelpe «alle»
Det er mange som synes det er vanskelig å velge målgruppe, og bestemme seg for én type folk de vil hjelpe med én konkret ting.
Jeg vet at du kan mye. Jeg vet at du kan hjelpe mange, med mange ting. Men det fungerer ikke. Du MÅ velge. Du kan ikke hjelpe alle med alt.
Dette er grunn nummer én til at kurset ditt ikke selger. Uten tvil.
Når du lager et kurs, er du nødt til å begrense hvem du skal rette deg mot. Et kurs om hvordan man selv kan lage sunn og næringsrik mat for småbarn vil ikke passe for «alle som har småbarn».
Fordi alle som har småbarn er ikke like. De har ikke samme verdier, samme tanker og samme problemer. Kari, Hilde og Lise har alle en datter på 7 måneder. De er alle småbarnsmødre. Kan du selge kurset til alle tre?
Kari ønsker ikke å lage maten til babyen selv, hun foretrekker å kjøpe mat. Hilde synes det er lett å lage sunn mat fra bunnen av til babyen sin. Lise derimot, synes det er vanskelig. Lise sliter med hva hun skal lage for at babyen skal få i seg den næringen den trenger, hvilke ingredienser hun bør bruke og hva som blir godt og er sunt.
Kari trenger ikke kurset ditt, fordi hun vil ikke lage maten selv. Hilde trenger ikke kurset ditt. Hun vet dette. Det er kanskje hennes tredje barn, og hun har full kontroll.
Det er ikke Kari eller Hilde du skal eller kan hjelpe, og da må du ikke prøve på det.
Lise trenger kurset ditt. Det er Lise du må snakke til og med. Henne innholdet må være rettet mot, problemer du løser og tanker du snakker om.
Du må velge nøyaktig hvem du skal hjelpe og med hva. Det er nøkkelen til å selge mer.
Grunn 2: Du har ikke laget det de vil ha
Selv om du har bestemt deg for at det er Lise du skal hjelpe, trenger det ikke bety at du lager det Lise trenger.
Det finnes hundre måter og vinklinger for et kurs om babymat. Kanskje det handler om hvordan de kan lage det med en spesiell type diett, for eksempel glutenfritt. Hvordan de kan lage det økologisk, eller vegansk. Hvordan de kan sette sammen rettene med tanke på næringsinnhold. Eller poenget kan være å vise hvor enkelt det kan gjøres. Å betrygge usikre førstegangsmødre.
Eller, for å ta et helt annet eksempel, som angår meg.
Hvis jeg skal lage et kurs om Instagram, finnes det ufattelig mange vinklinger jeg kan velge. Jeg kan fokusere på å lage en pen feed, eller jeg kan fokusere på å skrive bedre tekster i captions. Eller jeg kan fokusere på å få flere DM, eller hvordan du kan bruke stories.
Jeg kan også fokusere på hvordan du kommer i gang med Instagram og forklare oppsett og alt det tekniske. Men målgruppen min er mer avanserte. De vet allerede hvordan de bruker Instagram, de vil ha strategier for bedre resultater.
Hvis jeg lager et kurs om å komme i gang på Instagram, vil ikke det selge. Fordi jeg har ikke laget det målgruppen min trenger.
Det finnes helt klart et behov for et kurs om hvordan man kommer i gang, men det er ikke det min målgruppe vil ha. Og det er min målgruppe jeg selger til.
Det går an å lage veldig mange forskjellige kurs om samme tema, så du må vite nøyaktig hva det er din målgruppe trenger og vil ha.
Du må fokusere på hva målgruppen din trenger, og selge dem det.
Grunn 3: Du fokuserer på feil ting når du promoterer
I tillegg til at du må lage det de vil ha, må du også snakke om kurset ditt på riktig måte.
En feil vi ofte gjør, er å snakke om hva vi har laget. Hva vi selger. Ikke hva de som kjøper får.
De som kjøper kurset ditt, er ikke interesserte i et kurs. De kjøper ikke kurset ditt fordi det er et kurs. Det er ikke viktig.
Det de vil ha, er resultatene kurset ditt gir dem. Det er det de kjøper.
Det finnes et veldig kjent sitat som forklarer dette: «Sell them what they want, give them what they need”.
Hvis du selger et kurs om å gå ned i vekt promoterer du det gjerne som at de kan gå ned 20 kilo med kurset ditt. Men det er ikke det de ønsker.
Det målgruppen ønsker, resultatene av å gå ned i vekt. De vil ha et enklere liv og bedre helse. Færre bekymringer. De vil gå i butikken og prøve tøy som passer.Være aktive og leke med barna sine.
Det er det de ønsker. Da er det det du må selge. Veien dit er selvfølgelig kurset ditt og måten å komme dit er å gå ned 20 kilo. Men det er ikke det de kjøper.
Det finnes også andre grunner til at et kurs ikke selger, men dette er tre av de mest vanlige.
Så hva kan du gjøre med dem? Hvordan kan du fikse at kurset ditt ikke selger?
Løsning 1: Jobb mer med målgruppe
Den aller viktigste jobben du kan gjøre når du lager og selger onlinekurs, er å jobbe med målgruppen. Du må gå i dybden, og mye dypere enn du tror.
Hvis du lager det kurset om babymat, holder det ikke å vite at målgruppen din er Lise på 20-40 som har barn under 1 år.
Du må vite hva hun tenker og føler. Du må vite hvilke ting hun synes er vanskelig. Hvorfor synes hun det er vanskelig? Konkret hva er det som er vanskelig? Er det hennes første barn? Hva er hun redd for? Hvorfor er hun redd for det? Hva hindrer henne i å klare å gjøre det selv? Hvorfor trenger hun ditt kurs?
Blant annet.
Du klarer ikke å begrense hvem du snakker til og så lage det hun trenger, hvis ikke du kjenner henne så grundig.
Hvis du synes dette er vanskelig arbeid, vil jeg gjerne hjelpe deg. I medlemsportalen Businesstrategi finner du en arbeidsbok som handler om nøyaktig dette: «Definer målgruppen for produktet ditt». Den vil hjelpe deg til å gå i dybden på hvem det du selger skal hjelpe, og med hva.
Du kan lese mer om medlemsportalen Businesstrategi her!
Løsning 2: Få inn betatestere
Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å ha betatestere når du skal lansere kurset ditt. En betatester er en person som enten får kurset gratis eller får kjøpe det veldig billig, mot at det ikke er ferdig. Hun skal hjelpe deg til å kvalitetssikre innholdet og gi deg tilbakemelding.
Les mer: Hvordan du gjennomfører en betalansering av medlemsportal
Formålet med betatestere er at de skal jobbe seg igjennom kurset og så fortelle deg hva de liker og ikke liker. Hva som fungerer og ikke. Og hvordan de som studenter opplever kurset. De skal komme med innspill og tilbakemeldinger til deg, om hva du kan gjøre bedre.
Du bør ideelt sett ha minst 5-10 betatestere, fordi det er alltid noen som faller av og ikke fullfører kurset. Å kun få tilbakemelding fra 1-2 personer kan være litt farlig, fordi det trenger ikke være representativt.
Og betatesterne dine MÅ være i målgruppen din.
Det er ufattelig viktig at de personene du velger ut som får teste kurset, er de riktige folkene. Hvis du lar hvem som helst få teste, blir tilbakemeldingene verdiløse fordi da er de ikke gitt med utgangspunkt i hvem kurset er for.
Hvis du ønsker hjelp til å lære mer om betalansering, kan du laste ned gratis arbeidsbok her!
Løsning 3: Prøve og feile
Det siste tipset mitt, er at du må prøve og feile og gjøre endringer. Du må gjøre en god jobb med å legge grunnlaget med målgruppen din, så må du få ut kurset og begynne å lansere det. Det er viktig. Men når det er gjort, må du fortsette å jobbe med både målgruppe, vinkling og hvordan du markedsfører det.
Jo mer du snakker om kurset og snakker med målgruppen din, jo mer informasjon vil du få. Den kan du da bruke til å vinkle om salgssiden, gjøre nødvendige endringer og teste ting.
Jeg har endret salgssidene til kurset Skrivemaskinen og medlemsportalen Blogg til Business minst 5 ganger siden jeg lanserte dem.
De har fått nye titler, nytt oppsett, jeg har forandret hvordan jeg snakker om produktet og hva slags punkter jeg fremhever på siden.
Den eneste måten å lære på, er å gjøre.
Les mer: Det viktigste du kan gjøre for å få et suksessfullt produkt som selger
Det viktigste av alt: Ikke gi opp!
Flere av dem jeg har snakket med som har opplevd at kurset ikke selger, blir motløse. De tenker at det bare er å gi opp, det er jo ikke noe poeng når ingen kjøper. Det var visst ikke et marked, allikevel.
Heldigvis trenger ikke det å være sant.
At kurset ditt ikke selger, betyr ikke at det ikke fungerer. Det betyr ikke at det ikke er marked.
Det betyr at du må fortsette å jobbe med det. Du må analysere. Snakke med målgruppen. Teste. Prøve og feile. Lære og utvikle både deg og kurset ditt.
Kanskje du må gjøre endringer i innholdet på kurset når du lærer mer. Eller du må vinkle om salgssiden. Kanskje du må endre navn på kurset.
Det er både greit og det er nødvendig, noen ganger.
Les mer: 11 viktige erfaringer jeg har fått av å lansere
Bare husk at selv om kurset ditt ikke selger, er ikke alt håp ute. Ikke gi opp. Okei?
Legg igjen en kommentar