«Jeg vil gjerne ha mer engasjement, kontakt med leserne og snakke direkte til dem, men jeg føler ikke at jeg får det til».
«Tekstene mine er så kjedelige. Jeg er ikke snappy eller morsom.»
Høres det ut som deg? Synes du det er vanskelig å skrive tekster som skaper kontakt med leserne, og som gjør at du får respons på tekstene dine? At de kommenterer og liker det du skriver?
Vi bruker timevis på å skrive innlegg til bloggen og på sosiale medier, og da er det ikke så rart at vi ønsker å få noe tilbake. Vi ønsker å vite at det vi skriver skaper engasjement hos leserne våre.
Men ofte kompliserer vi det.
Vi tror at for at tekstene skal engasjere leserne våre, så må vi skrive som en litterær prisvinner. Vi må bruke vanskelige ord, og være innovative. Fancy setninger og ordspill. At vi må skrive på en måte som blåser hatten av leserne.
Heldigvis stemmer ikke det!
Leserne responderer på DEG
Målet når du skriver blogginnlegg og tekster på sosiale medier, er som regel at du ønsker en respons. Du ønsker at de skal føle at du snakker direkte til dem, og at de har lyst til å svare deg.
Og da må du skrive som deg selv! Du må bruke din skrivestemme, og din egen stil.
For at leseren skal føle at du snakker direkte til dem, så må du skrive som en person. Som deg selv. Ikke som et firma eller en maskin.
Vi responderer på mennesker. Vi liker å kommunisere med mennesker. Og din store fordel er jo akkurat det. Du er et menneske, med din egen personlighet og stil. Da er det dumt å prøve å høres ut som noe annet.
Det er ingen andre som er som deg. Det er bare du som kan skrive akkurat sånn som du kan.
Og det er DET leserne responderer på. At du er deg. At du bruker og skriver med din stemme.
Den beste måten å kommunisere med leserne på, er å gjøre akkurat det. Kommunisere. Snakke. Ikke forelese, som om du holder foredrag. Eller som om du skriver en fagartikkel eller doktorgrad.
Vi blir ikke imponerte av vanskelige ord. Vi blir irriterte. Og Rema har faktisk rett. Det enkle er ofte det beste.
Ikke kopier det andre gjør
Det er ingen rett eller galt. Det er ikke galt å være morsom og ironisk. Det er heller ikke galt å være seriøs og faktabasert.
Det som er galt, er å prøve å være noe du ikke er. Å se at noen andre skriver en tekst på Instagram som er morsom, og at hun får drøssevis av kommentarer. Og så prøve å kopiere det. «Hvis det fungerte så bra for henne, fungerer det sikkert også bra for meg».
Jeg skjønner veldig godt at du tenker det, og det er ganske naturlig. Men det er ikke sant.
Du må skrive med din stemme. Ikke noen andres. Vi som lesere merker det når du forsøker å være noe du ikke er. Og du kommer ikke til å klare å opprettholde det.
Det er vanskelig å være noen andre. Det kommer ikke naturlig, og da blir det tvungent. Det blir mindre gøy å skrive, og det blir vanskeligere å skrive.
Din skrivestemme er din største fordel
Du må være og skrive sånn du er. Det er derfor leserne og følgerne dine liker deg.
Det er det som kommer til å engasjere dem.
Du har utallige konkurrenter. Det finnes en haug av andre som skriver om det samme som deg, eller noe som likner. Det får vi ikke gjort noe med. Det kommer alltid til å være konkurrenter.
Men det betyr ikke noe. Fokuser på deg selv, og ditt innhold. Det er det eneste du kan gjøre noe med.
Det nytter ikke å rope høyest for å skille seg ut fra konkurrentene. Man drukner i støyen. Det som skiller deg fra konkurrentene dine, er DEG. Din personlighet. Din skrivestemme.
Selv om dere skriver om det samme temaet, har dere forskjellige tilnærminger og måter å se ting på. Dere ser verden med forskjellige øyne, har forskjellige erfaringer og meninger.
Og det er det leserne er ute etter. Det er det de vil ha og se.
Dine erfaringer. Dine meninger. Din måte å si det på. Det er din største fordel, og styrke. Og derfor du må være deg selv.
Du skaper mer engasjement
Alle leserne er forskjellige, og derfor trenger vi også mangfold i bloggverdenen. Det er ikke alle som vil respondere på og like samme type innhold og personlighet.
Noen vil foretrekke deg og måten du sier det på. Mens andre vil foretrekke konkurrenten din. Og vet du hva? Det er helt greit. Vi kan ikke tilfredsstille alle, og bør ikke slite oss ut ved å prøve.
Ved å skrive som deg selv, med din stemme, vil du tiltrekke deg dem som liker det. De som ikke liker det, de vil finne noen andre. Men de som liker det, de kommer til å engasjere seg og digge deg.
Det kan jeg love deg.
Hva er egentlig skrivestemme?
Skrivestemme høres litt avansert ut, og du tenker kanskje «Hvordan får jeg det? Hvor finner jeg den?».
Du har den allerede.
Det er personligheten din. Måten du ser verden på. Måten du skriver på. Måten du er på.
Vi kan si den samme tingen på mange forskjellige måter. Måten jeg sier det på, er min skrivestemme. Måten du sier det på, er din skrivestemme.
Å finne din skrivestemme, betyr altså at du tillater deg å være deg selv når du skriver.
At du skriver på den måten som kommer naturlig for deg. Dyrk det du er, ikke det du ikke er.
Slik bruker du skrivestemmen for å engasjere
En stor del av det å bruke din skrivestemme, det er å skrive som du snakker. Men da mener jeg ikke ordrett, altså! Når vi snakker bruker vi mye «eeehhh», og vi ombestemmer oss og snakker litt kronglete. Det skal du selvfølgelig ikke skrive.
Men du skal skrive på den måten du snakker. Med dine ord og din måte å si ting på.
Et godt tips for å bli flinkere på det, er å skrive som at du snakker til en venn. Se for deg at du forteller din bestevenn det du skriver.
Hvis du er i tvil om du skriver som deg selv, kan du lese det du skriver høyt. Da vil du merke med en gang hvis noe er feil. Når du leser teksten høyt, vil du merke om du kommer til ord eller uttrykk hvor du tenker «Nei, dette ville jeg ikke sagt sånn».
Da skriver du om.
For eksempel så kan du merke at du skriver «selv», men du sier «sjøl». Eller at du skriver «slik» men sier «sånn». Da kan du bytte.
Det er selvfølgelig ikke teknisk feil å skrive «selv» eller «slik». Men hvis det føles unaturlig for deg, kan du bytte.
Vis din personlighet
I tillegg må du også være den samme type person du er.
Hvis du bruker ironi i hverdagen, er det absolutt mulig å ha det med i tekstene dine. Hvis du har en litt røff tone når du snakker, så skriv på samme måten. Ikke pynt det til og forsøk å være noe annet.
For eksempel er det mange som er i tvil om de bør banne, eller ikke. Det finnes ingen fasit, men gjør det du føler er riktig og som du er komfortabel med. Hvis du banner mye til vanlig og føler at det er en del av din personlighet og den du er, kan du bruke det i tekstene dine.
Du kommer til å støte fra deg dem som ikke liker det, uten tvil. Men det gjør ikke noe. De som liker den type innhold, vil digge deg for at du tør å være sånn du er. Og de vil være glade for at de har funnet noen som er som dem, som de kjenner seg igjen i. De som ikke liker banningen din, vil finne noen andre å følge.
Personlighet er nøkkelen til mer engasjement
Når du begynner å skrive som et menneske, og som deg selv, vil du oppleve mer engasjement. Det kan jeg nesten garantere deg.
Fordi det skaper en kobling. Blogging er en samtale. Det er ikke et foredrag eller en skoletime. Det handler ikke om å forelese. Det handler om å snakke. Med leserne.
Fortell dine historier, på godt og vondt. Vær deg selv, bruk ditt språk, og vær ekte.
Leserne kan relatere seg til ekte. Ikke perfekt.
Begynn å bruke det
Fordi jeg er opptatt av å gi deg konkrete tips du kan begynne å bruke med en gang, har jeg en oppgave til deg.
Jeg vil at du skal gå igjennom tre gamle blogginnlegg og lese dem høyt. Tenk igjennom eller noter ned om du høres ut som deg selv. Er det noen ord du kan endre? Noen setninger du kan omformulere? Er det noe du har skrevet som er typisk deg?
Bruk notatene til neste gang du skriver et blogginnlegg, og se om du kan gjøre noen endringer. Prøv å skrive med fokus på din skrivestemme, og se hvordan det føles.
Når du har gjort det, må du gjerne komme tilbake hit og fortelle meg hvordan det gikk! Fikk du mer engasjement? Føles det lettere å skrive?
Legg igjen en kommentar