Du må være på Facebook med bloggen din for å få flere lesere.
Sånn er det faktisk blitt.
Men hvordan du bruker Facebook, og hva som faktisk fungerer best for deg og din blogg, kan variere.
Veldig mange nordmenn ble med på Facebook i 2007 (meg ?), men plattformen er definitivt ikke det samme nå, som den var da. Den har utviklet seg voldsomt i løpet av de 10 årene.
Den har blitt mer tilpasset bedrifter og det har blitt betydelig mindre fokus på folks hverdagsliv. Mens vi før delte hva vi spiste til frokost, deler vi nå artikler vi synes er viktige. Frokosten har blitt flyttet til Instagram.
Få daglige tips og råd som gjør deg til en bedre blogger på min Facebookside!
Økt fokus på grupper
For bloggere og grundere har både Facebooksider og Facebookgrupper blitt et svært viktig verktøy. Mens en Facebookside lenge har vært bloggernes naturlige førstevalg, har antallet Facebookgrupper det siste året økt kraftig.
Det er først og fremst fordi Facebook selv har økt fokus på grupper. Det har vært mulig å lage en gruppe lenge, men det er nå blitt et satsningsområde for Facebook. Dermed jobber de mer med grupper, og det betyr blant annet flere funksjoner, som statistikk og analyse.
På den måten gjør de grupper mer nyttige og brukbare for oss, enn det de har vært tidligere. Og da velger flere å lage grupper.
Det er helt klart forskjell på en Facebookside og en Facebookgruppe, men kanskje du synes det er litt vanskelig å se hva forskjellene faktisk er? Kanskje du rett og slett blir litt forvirret av sider og grupper? Hva skal du ha – Facebookside eller Facebookgruppe? Eller begge?
Det forstår jeg. Derfor har jeg laget en oversikt for deg. Her får du en gjennomgang av hva en Facebookside og en Facebookgruppe er, hvilke funksjoner og muligheter de har, og hvordan du kan finne ut hva som passer best for deg, dine behov og din blogg.
Facebookside
En Facebookside er den enkleste måten for en bedrift, firma, kjendis, blogger eller egentlig hvem som helst å nå ut til målgruppen på. Formålet er å snakke med publikum, og dele historier. Alle kan like siden din og følge den.
Hvordan bruker du en Facebookside?
Det finnes uendelig mange måter du kan bruke en Facebookside for bloggen din. Rent teknisk kan du dele bilder, videoer, livesendinger, lenker, få påmeldinger, få private meldinger, opprette et arrangement, og opprette et tilbud.
Hvordan du bruker alle disse funksjonene, er helt opp til deg. Du kan ha livesendinger der du kommer med tips og råd, viser frem noe, forklarer noe, streamer en event eller svarer på spørsmål. Du kan stille spørsmål til følgerne. Du kan dele nye blogginnlegg. Du kan skape diskusjoner. Du kan dele bilder fra noe du har laget, deltar på eller vil tipse om.
I tillegg har Facebook optimalisert siden for det som heter CTA, eller Call To Action. Det er rett og slett en oppfordring til en handling. Det kan være alt fra å melde seg på epostlisten din, til å kjøpe noe, eller registrere seg på en event. Du kan velge mellom mange funksjoner på knappen, og lenke til nettside eller app.
Fordeler med en Facebookside
Det er mange fordeler med en Facebookside. Den kanskje største fordelen, er at det er ganske enkelt å bruke, og det finnes så utrolig mange måter å bruke det på. Du trenger ikke å vise frem ditt eget navn på siden, alt du deler og svarer på, blir vist som navnet på siden din.
Siden din kan også dukke opp i søk, både på Facebook og Google, og siden alle sider er åpne, kan alle like dem. Det går ikke an å sette en side til privat eller lukket.
Du kan ha så mange fans du vil, det er ingen begrensninger for hvor mange likes du kan ha. Det er også utviklet et ganske godt analyseverktøy, som gir deg mye statistikk både i form av publisering, hva folk liker, og hvem folk som liker siden din er.
Les mer: Hvilke tidspunkter er best å poste på blogg og sosiale medier?
Det er også fint at folk kan sende deg private meldinger og spørre om ting, hvis de ikke ønsker å spørre på veggen, hvor alle kan se det.
I tillegg er Facebookside et krav hvis du vil ha annonser på Facebook. Alle annonsene dine sendes fra siden din, så du kan rett og slett ikke annonsere uten å ha en side.
Ulemper med en Facebookside
Fordi den er offentlig og alle kan like den, kan du ikke bestemme hvem som skal like den. Det kan selvfølgelig resultere i at folk du ikke vil skal følge deg, gjør det. For eksempel troll, som bare ønsker å skape problemer eller være vanskelige, eller spamprofiler. Heldigvis vet Facebook dette, og gir deg muligheten til å stenge folk ute fra siden.
Den kanskje største ulempen, er at rekkevidden for en side har sunket drastisk siden starten. Før kunne du dele noe, og nesten alle som fulgte siden din fikk det opp i feeden sin. Nå er det mye vanskeligere. Det er selvfølgelig litt fordi det er blitt flere sider og flere som kjemper om å komme i feeden. Men det er også fordi Facebook har endret på algoritmene, slik at du rett og slett når færre. Håpet er at du vil annonsere for å nå flere…
Psst: Følg gjerne min Facebookside her, for daglige tips og råd om blogging!
Facebookgruppe
En Facebookgruppe fungerer på en helt annen måte enn en Facebookside. Formålet til en gruppe, er å knytte sammen personer med samme interesser, og skape debatter og samtaler og samhold.
Hvordan bruker du en Facebookgruppe
Du kan sette gruppen til enten offentlig, lukket eller hemmelig. Hvis den er offentlig, kan alle bli medlem i gruppen, og de kan bli lagt til av andre medlemmer. Alle kan se innleggene som er delt i gruppen.
Hvis du setter den til lukket, kan alle be om å bli medlem, men de må bli godkjent av deg eller en annen administrator for å komme inn. Det er kun medlemmer som kan se innleggene som er skrevet. Ingenting som skrives i gruppen vil dukke opp i feeden til noen som ikke er medlem. Dermed gir det et privat forum, hvor man gjerne tør å si og snakke om ting som man ikke nødvendigvis vil dele med alle. Siden kan søkes etter, og alle kan se navnet på siden.
En hemmelig gruppe er, vel, hemmelig. Den dukker ikke opp i et søk, så man kan ikke finne den ved å søke. For å bli medlem må man bli lagt til eller invitert av et medlem. Det er kun medlemmer som ser innleggene, og det er kun medlemmer som får innholdet opp i feeden sin.
Mange bloggere har nå begynt å bruke Facebookgrupper som en del av kurs de selger. Ved å kjøpe et kurs, får man eksklusiv tilgang til en gruppe. Her er det kun andre som har kjøpt kurset som får være med.
Fordeler med en Facebookgruppe
De fleste har private grupper, og dermed skaper det en bra arena for gode diskusjoner. Du kan legge opp til diskusjoner og debatter på en helt annen måte, hvor både du og følgerne kan være mer private. Du kan vise frem deg selv og din merkevare på en mye mer personlig måte, og du kan velge om du vil dele innlegg i gruppen med din private Facebook-profil, eller som din Facebookside. Hvis du har en side, kan du koble siden og gruppen sammen, og da får du lov til å poste som siden din.
Siden en gruppe ofte skaper gode diskusjoner, og at medlemmer spør om hjelp og tips, kan du få gode tips til saker og temaer du kan skrive om på bloggen. Du blir bedre kjent med målgruppen, og du kan få konkrete tips til innlegg de vil ha.
Den kanskje største fordelen med Facebookgrupper, er at de har en helt annen rekkevidde enn sider. Når du poster noe i en gruppe, vil en stor andel av medlemmene få innholdet i feeden sin, i motsetning til når du poster noe på en side.
Ulemper med en Facebookgruppe
Den største ulempen med en gruppe, er at det er mye mer tidkrevende enn en side. Mens du på en side bare deler innhold og svarer på enkelte spørsmål, må du bygge opp gruppen fra bunnen av. Det er ikke slik at bare fordi du får 100 eller 500 medlemmer, så går flyten og praten av seg selv. Du kan ha en gruppe med 500 medlemmer, hvor ingen poster noe på dagevis, eller ukevis.
I starten, når gruppen er ny, må du tilbringe flere timer der hvis du ønsker å bygge opp en gruppe med engasjerte personer. Du må stille spørsmål folk har lyst til å svare på, og når noen spør om noe å du hoppe inn og svare.
Etter hvert som det blir flere medlemmer og du har holdt på en stund, vil forhåpentligvis ting gå litt mer av seg selv. Da kan du trekke deg litt tilbake, og la medlemmene diskutere seg i mellom og hjelpe hverandre.
En annen ting som tar tid, er at du må sjekke at alle du slipper inn i gruppen er OK folk. At de ikke er spamprofiler, og at de faktisk vil bidra. Du har heldigvis også i grupper mulighet til å stenge folk ute ved behov.
Hva er best for deg og din blogg?
Det vet bare du.
Okei, sorry, det er et kjipt svar, jeg vet det. Men det er sannheten.
Du kan ha begge deler, hvis det er riktig for deg og din målgruppe. Eller du kan velge én av delene.
Jeg har både side og gruppe, og jeg liker definitivt gruppen best. Jeg har valgt å prioritere gruppen, og den har derfor vokst godt og fått mange fantastisk fine medlemmer. Jeg har brukt tiiimevis på å være i gruppen, svare på spørsmål, ha daglige temaer som medlemmene svarer på, og oppfordre til samtaler og gode diskusjoner. Det betyr at jeg har nedprioritert siden litt. Men, nå som gruppen går mye mer av seg selv, har jeg tenkt å vie mer fokus til siden min.
Les mer: Hvorfor du ikke trenger å være på alle sosiale medier
Jeg har to spørsmål som du kan stille deg, som kanskje kan hjelpe deg å velge om du skal ha bare side, bare gruppe, eller begge deler.
Og du, om du har bruk for og nytte av begge deler, er det ingenting i veien for at du velger det! Så lenge du har en plan og mål med det, og ikke bare gjør det “fordi alle andre gjør det”.
1) Hva tror du vil gi deg mest tilbake til bloggen din, i form av verdi for leserne dine? Min gruppe har for eksempel fokus på å kunne spørre om hjelp og råd, og det er ekstremt stor verdi for mine lesere. Det har større verdi for dem, enn å følge siden min hvor jeg deler daglige tips. Derfor har jeg fokusert på gruppen. Hvilke behov har din målgruppe?
PS: Vet du ikke hvem målgruppen din er og hva de trenger? Ta min gratis branding challenge!
2) Har du behov for en gruppe? Har leserne dine ting de kan dele med hverandre, og hjelpe hverandre med? Hvis ikke de har ting de kan diskutere og vil snakke om, vil det fort bli stille i gruppen.
Så, hva tror du? Hva er riktig for deg? Velger du en Facebookside eller Facebookgruppe, eller kanskje begge deler?
Jeg holder på å opprette en gruppe på Facebook. Nå lurer jeg litt på dette med moduler. Kan jeg bruke det som en måte å organisere innholdet, eller er mer for kurs/opplæring?
Takk for en god og nyttig artikkel. ?
Hei Ann Katrin! Det kan du absolutt ? Det finnes mange måter å bruke det på, og å organisere innholdet er én måte. Jeg bruker det forskjellig i gruppene til kurset Skrivemaskinen og medlemsportalen Blogg til Business.
I Skrivemaskinen samler jeg alle mini masterclassene i en modul slik at det er enkelt å finne og studentene kan krysse ut når de har sett.
I Blogg til Business har jeg flere moduler. Jeg har blant annet en for livesendinger, men også en for ukens raske tips, en for ukens verktøy osv. Da organiserer jeg den samme type innhold i den modulen slik at det er ryddig og enkelt for medlemmene å finne tips samlet ?