Det kan være tøft å starte blogg, og man kan ofte føle seg ganske sårbar. Det er mange tanker som kverner rundt, og noen av dem kan holde deg tilbake.
Kanskje de stopper deg fra å starte blogg i det hele tatt? Eller kanskje de gjør at du aldri kommer til lanseringsstadiet.
Uansett hva som er din største utfordring, så gjelder det å jobbe seg gjennom den. Alt kan løses, og det er ikke sikkert at problemet egentlig er så stort som det føles! Vi har en tendens til å gjøre problemer større enn de er i hodet vårt…
Les mer: Ikke la frykten for å feile stoppe deg!
Det finnes sikkert like mange problemer som antall bloggere, men jeg ser at det er noen utfordringer eller tanker som stadig går igjen når jeg snakker med ferske bloggere eller de som ikke har startet blogg ennå.
Mange av disse problemene er egentlig ikke problemer, men de kan oppleves slik fordi man er ny og uerfaren. Det er viktig å anerkjenne at disse tankene er der, men ikke grav deg ned i dem. Finn ut hva som holder deg tilbake, og jobb med det.
Her er 7 av de mest vanlige mentale utfordringene du kan møte på når du vil starte blogg, og hvordan du kan løse dem.
1. Perfeksjon
Dette er et av de mest vanlige problemene for nye bloggere. Mange vil at bloggen skal være perfekt før de lanserer den. Malen må være perfekt tilpasset, alle sider må være laget klare, det må være mange saker, alle bokser ligger der de skal, du har påmelding til e-postliste mange steder, du har mange freebies. Kanskje du kjenner deg igjen i det?
Men fordi alt må være perfekt, kommer du heller aldri i gang. Du kan sitte i ukevis og jobbe uten å få lansert noe som helst.
Løsning:
Drit i det! Seriøst. Bare lanser!
Alle de tingene jeg nevnte over er viktige. Du må ha en om meg-side, freebies og e-postlister. Men det må ikke være klart i det sekundet du lanserer!
Husk at akkurat når du lanserer har du sannsynligvis veldig få lesere. Det tar flere uker, om ikke måneder før du får masse trafikk via Google, så nesten all trafikk du får vil komme fra det du selv deler på sosiale medier. De merker ikke hva som mangler, det er det bare du som vet.
I tillegg, det som er perfekt nå, vil ikke være perfekt om 6 måneder.
Både du og bloggen din vil utvikle seg masse, særlig i starten. Du kommer til å bli mer trygg på deg selv, og lære masse og bli bedre. Og den beste måten å lære på er å ha lesere som viser deg hva de vil ha. Du kan ikke lage den perfekte saken før du vet hva leserne dine reagerer positivt og negativt på. Og for å ha lesere… Må du lansere.
Så bare gjør det! Oppdater og fiks resten etter hvert.
2. Ikke noe å skrive om
Er du redd for å starte en blogg fordi du er redd for at du ikke skal ha noe å skrive om? Du ser for deg at du skriver tre innlegg, og så er det tomt?
Det er sannsynligvis ditt minste problem. Du må selvfølgelig blogge om noe du engasjerer deg for og kan, slik at du helt reelt har noe å skrive om. Men hvis du gjør det, vil det alltid finnes noe å skrive om.
Løsning:
Planlegg! Lag en plan over temaer du vil skrive om, og finn blogginnlegg til hvert tema. Bruk Pinterest til å få ideer, se på hva andre som skriver om det samme gjør. Det finnes mange måter å finne noe å skrive om!
Les mer: 12 tips som vil hjelpe deg når du ikke aner hva du skal skrive om
I tillegg må du også huske at du kommer til å lære masse underveis, og det vil også gi deg nye ting å skrive om, som du ikke kan skrive om akkurat nå. Du vil få nye temaer, og du vil også kunne skrive blogginnlegg om det du har lært.
3. Ikke god nok
Vi kjenner alle på den følelsen av og til, både på privaten og når det gjelder bloggingen. Hvorfor skal noen velge å lese det du skriver? Hvorfor skal de lytte til deg? Hvorfor skal de gidde det, når det er så mange andre som er så mye flinkere? Du er jo ikke spesialist. Du kan ikke absolutt alt om det du blogger om.
Løsning:
Du, det kan ikke jeg heller. Det kan ingen. Ingen vet alt. Det er noe av det som er spennende!
Du kommer til å utvikle deg underveis, og det er også noe leserne liker og kommer til å sette pris på å følge.
Du må ikke kunne alt. Du må bare kunne mer enn noen. Tenk på der du var for et år siden, for eksempel. Skriv for dem som er der nå!
4. Vet ikke hvor du skal begynne
Har du så mange ideer at du ikke klarer å fokusere? Føler du at hele greia er overveldende, og du klarer ikke helt å gjøre det håndterbart? Det er ganske vanlig, og det kan jeg også føle på av og til. Det kan føles som et så stort prosjekt, at du ikke klarer å se hva du må gjøre og i hvilken rekkefølge.
Løsning:
Planlegging og lister ❤ Mine to favorittord!
Nøkkelen til å ikke være overveldet, er å få oversikt.
Noter ned alle tingene du vil gjøre, enten det er å lage kurs, lage e-bok, lage podcast eller noe helt annet. Hvis problemet er at du har så mange ideer til innlegg, så lag deg et dokument der du skriver ned alle ideene du kommer på. Da kan du bare jobbe deg gjennom dem etter hvert.
Det viktigste er at du lager en oversikt over det som føles overveldende, slik at du kan bryte det opp i bolker som er håndterbare. Da kan du prioritere, velge bort og legge til senere.
5. Frykt for kritikk
Det er ikke til å legge skjul på at man risikerer å få kritikk når man blogger. Det er i bloggingens natur, og når man velger å gjøre seg synlig på den måten, må man også tåle at andre mener noe om det man gjør. Men det er selvfølgelig ikke moro.
Løsning:
Vær forberedt på at det kan komme troll som skriver stygge ting om deg eller til deg. Ikke alle er like snille og greie som deg, og noen elsker å provosere og være frekke mot andre. Det er veldig sjeldent personlig, det handler mer om dem som kommenterer enn deg. Troll trenger ikke svar. Slett og blokker, og glem dem.
Du kan også oppleve å få konstruktiv kritikk. Det anbefaler jeg at du tar til deg!
Det er ikke sikkert personen har rett, men hvis det er konstruktive tilbakemeldinger bør du i alle fall ta deg tid til å vurdere om det de sier er riktig. Er det det, så gjør noe med det. Hvis ikke, så har du i alle fall tatt vurderingen. Si takk for tilbakemeldingen på en hyggelig måte, og enten forklar hvorfor du ikke er enig, eller si takk for at de påpekte noe du ikke hadde tenkt på. Det vil snu dem fra negativt til positivt innstilt.
Det kan også være lurt å ha et bevisst forhold til hva du skriver om på bloggen, og hvor mye og hva slags informasjon du deler.
Les mer: Det er stor forskjell på å være privat og personlig på bloggen
6. Ingen kommer til å følge deg
Det er alltid litt skummelt å starte en blogg eller lansere noe, fordi man frykter jo alltid at ingen vil være interessert i det man gjør. Man er redd for at man deler et innlegg og ingen leser det, eller deler et bilde på Instagram og ingen klikker liker. Pakket inn i frykten for at ikke noen skal følge deg, ligger også frykten for at man dermed skal se dum ut når ingen liker eller følger det man gjør.
Løsning:
Fokuser på engasjerte følgere, ikke antall. Antall sier egentlig ikke så mye om suksess. Du kan ha 10.000 følgere, men det betyr ikke at de leser bloggen din, eller kjøper det du selger. Det er de som faktisk engasjerer seg og er interessert i det du gjør, som er verdifulle. Det er de som klikker, leser og kjøper.
Det handler ikke om å ha tusenvis av følgere. Det handler om å ha de riktige følgerne.
Og de kommer når du bare setter i gang. Men husk; det tar alltid tid å bygge opp en merkevare og blogg. Ikke vær utålmodig og gi opp, selv om du ikke har fått så mange følgere og lesere du skulle ønske etter to måneder. De kommer, du må bare fortsette å jobbe hardt, hver uke. Vær ekte og engasjerende, så vil de komme. Folk vil følge deg og lese det du skriver, hvis du sørger for å gjøre en god jobb.
Les mer: Antall følgere og lesere er ikke det viktigste for bloggen din
Les mer: Hvorfor det faktisk er bra når noen slutter å følge bloggen din
7. Det finnes så mange som blogger om det samme
Hva er poenget med å blogge om xxx, det er jo hundrevis av andre som gjør det samme? Hvorfor skal folk følge meg? De andre er jo så flinke, jeg kan ikke så mye som dem, de har jo tusenvis av følgere allerede. Jeg kan jo ikke konkurrere mot dem, så det er vel ikke noe vits.
Har den tanken streifet deg? Jeg vet at det er mange som tenker og føler det slik når de vil starte blogg.
Løsning:
For det første, så er konkurrenter bra! Det at det finnes andre som blogger om det samme, er en god ting. Det betyr at det er et marked for det, og at det er et tema som interesserer folk. Det betyr at det også finnes potensielle lesere for deg (eventuelt kjøpere).
For det andre, så er det plass til alle fordi alle er forskjellige selv om de blogger om det samme. Din stil er annerledes enn konkurrentens. Selv om dere for eksempel begge blogger om mat, så er din måte å skrive på, din måte å lage oppskrifter på og dine bilder annerledes enn de andres. Mens noen vil like din personlighet og stil, vil andre like andres.
DU er det som gjør DIN blogg unik.
Jeg håper dette var til hjelp! Det beste er bare å begynne, alt annet løser seg, ordner seg og går seg til. Er du klar for å sette i gang?
Jeg planlegger å lage min egen blogg! =D Jeg har mange tanker og mye kunnskap om mye forskjellig! Tenker å bare starte en blogg hvor jeg skriver om det som dumper ned i hodet mitt fra dag til dag, også må jeg bare se hvordan det utvikler seg (ellers får jeg aldri begynt) ;P
Synes siden din var kjempe nyttig! Tusen takk for god lesning og mange fine tips! <3
Hei Birgitte! Så bra at du likte innlegget, og at det kunne hjelpe deg ? Det viktigste er at du kommer i gang, som du sier! Så kan du spisse innholdet mer etter hvert, når du ser hva du liker å jobbe med og skrive om. Masse lykke til ?
Hei kanskje du kunne sendt meg noen tips om app jeg kan bruke for å starte blogg, ønsker i utgangspunktet å starte en anonym blogg, masse ideer og tanker jeg vil dele på godt og vondt. Hilsen Alene pappa for 3.
Hei! Det finnes mange forskjellige bloggplattformer du kan bruke, avhengig av både hvilke funksjoner du trenger, og hvor enkelt eller vanskelig du synes tekniske ting er. Her er en oversikt 😊 https://lenegunvaldsen.no/hvilken-bloggplattform-velge/
Masse lykke til med bloggingen!