Instagram. Hat, elsk og «meh» på samme tid. Ikke sant? 😆 Det er knapt noe som engasjerer mer enn blogginnlegg om sosiale medier. Fordi vi vet at det er viktig for businessen vår, men vi sliter med å mestre det. Det er vanskelig å vite hva vi kan og bør dele, og i alle fall med tanke på å dele noe som faktisk hjelper businessen vår.
Sosiale medier er viktig for oss. Vi er gründere uten store midler. Vi må bruke sosiale medier. Sånn er det bare for de aller fleste av oss. (PS: Du kan følge meg for behind the scenes her!)
Og selv om det forandrer seg mye og ofte, så er det allikevel noen ting som går igjen. Som er mer grunnleggende prinsipper i hvordan ting fungerer. Det gjelder både Instagram feeden og stories, som vi skal snakke om nå.
Men før vi snakker om innhold på stories, så må vi vite litt om hva stories er for og hvordan det fungerer.
Fordi vi har forskjellige typer innhold på Instagram, og de fungerer på forskjellige måter. Du bør derfor ikke behandle innhold til de forskjellige stedene på samme måten. De har forskjellig bruk og formål.
Innhold i feed = Vises til både følgere og nye folk
Reels = Vises i størst grad til nye folk
Innhold på stories = Vises nesten utelukkende til folk som allerede følger deg
Så stories vises altså nesten bare til folk som kjenner deg og vet hvem du er. Hvis du har 100 visninger, vil 99 av dem være folk som allerede følger deg.
Og det betyr at innhold på stories må ha et annet formål og være en annen type innhold enn det du deler på feeden og i Reels. De forskjellige kanalene må behandles forskjellig.
Hvorfor det er viktig
Du kan jo selvfølgelig dele hva du vil hvor du vil. Men poenget mitt er at for å få det du deler til å fungere best mulig for deg, så er det smart å tenke på hva det innholdet gjør og hvem som ser det.
For eksempel når du lager innhold som vises til nye folk, bør du fokusere mye på å bygge know og like.
Dette er folk som ikke kjenner deg. De vet ikke hvem du er, hva du driver med og om du er noe for dem. Så innhold som ses av ukjente folk bør sørge for at det gjør folk interesserte i deg. Innholdet skal gjøre at de vil se mer. Du vil at de skal gå til profilen og forhåpentligvis begynner de å følge deg.
Men når stories vises nesten bare til folk som allerede følger deg? Da bør og trenger du ikke ha det fokuset.
Det viktigste innhold på stories gjør for deg og businessen din, er å bygge tillit og relasjoner.
Når de allerede følger deg, vet de hvem du er og de har bestemt seg for at det du driver med er noe for dem. Du trenger derfor ikke poste innhold som fokuserer på det. I stedet bør du dele innhold som er mer personlig. Som bygger den tilliten og skaper samtaler i DM.
Det er den aller viktigste jobben for stories. Fordi de vet hvem du er, og de liker deg allerede. Det er derfor de følger deg.
Nå må de lære å stole på deg og kunnskapen din, og få en relasjon og connection med deg, sånn at de følger deg. Og det er det du skal ha i bakhodet når du lager innhold på stories.
Eksempel
Så for å ta et konkret eksempel. Hvis du skal ha en lansering og selge et kurs, bør du poste om det og snakke om det i alle kanaler. Men posten du deler på feeden bør ha en annen vinkling enn innholdet på stories.
Mens feeden fokuserer på kurset, hva det hjelper målgruppen med og hvordan de som tar det kan få det, kan stories fokusere på behind the scenes. Vis fram hvor mange som kjøper kurset og ønsk dem velkommen. Vis at du jobber med kurset, snakk om hvorfor dette temaet er så viktig for deg. Del din egen historie relatert til temaet osv.
Disse temaene kan også fungere i feeden, men der må de ha mer kontekst. De må være mer omfattende fordi folk som ser den ikke nødvendigvis kjenner deg. De vet ikke automatisk hva du snakker om når de leser innlegget, men det gjør mest sannsynlig de som ser storien din.
I tillegg vil de som ser storien din være varmere leads og mer sannsynlig at kjøper fordi de allerede kjenner deg, og du bør derfor ha mer promo-fokus der enn i feeden.
Så innlegget i feeden kan for eksempel snakke om temaet for kurset, om problemet målgruppen har og hvordan de føler seg. Du viser at du forstår dem, og problemet de har. Så kan du på slutten si at hvis de ønsker å gjøre noe med dette, så er kurset ditt nå åpent bla bla.
I stories kan du gå mer rett på. Post story av at noen har kjøpt, og si rett ut at de også kan kjøpe og legg på en lenke-sticker til salgssiden.
De tåler mer direkte salg, de trenger mindre omfattende info og de stoler mer på deg så de er mer klare for å kjøpe.
Forskjellige formål med hvert innlegg
Innholdet vi poster kan og bør ha forskjellige formål. Forskjellige ting vi vil at innlegget skal gjøre. Det er ikke sånn at ALT du poster skal skape tillit. Mye av det gjør det på mange forskjellige måter, men noen ganger har det også andre formål.
Det finnes mange formål vi kan ha når vi poster noe. Til innhold på stories, så vil jeg si at dette er noen av de viktigste:
- Forståelse, føle seg forstått, du forstår hvordan de har det
- Engasjement ved hjelp av polls, likes og andre stickers
- Få DM for samtaler og bli kjent
- Bygge lojalitet
Men igjen: Dette er ikke en fasit. En story kan gjøre flere av disse. Og et formål kan gjøres på mange måter. Dette er et utgangspunkt.
Det betyr at når du poster innhold til story, så er det generelt disse tingene du bør ha fokus på. Ikke nødvendigvis i en lanseringsuke, da er det fokuset. Men sånn ellers, resten av året.
Fordi folk som følger deg og ser dine stories føler at de kjenner deg bedre, er det ofte enklere å få dem til å engasjere seg i innhold der enn i feeden også. Det er enklere for dem å svare «Haha» på en story du deler, enn å kommentere sin mening på et innlegg, for eksempel.
Stories blir mer som at vi snakker med venner, fordi det er jo på mange måter det de er. De kjenner oss, og behandler oss mer som venner.
Formålet med innhold på stories er engasjement, connections og relasjoner. Alt dette til sammen bygger tillit.
Okei. Nå har du skjønt litt mer hvordan du skal bruke stories og hva formålet er. Jeg er ganske sikker på at du nå sier «Okei, men HVA skal jeg dele?»
Igjen. Ingen fasit. Men her er 6 ideer til hva du kan dele og hva formålet med det er!
1. Behind the scenes
Del: hverdagen i businessen din.
Vis hva som foregår bak fasaden, enten det er en vanlig arbeidsdag, hvordan produkter lages, at du forbereder deg til livesending i medlemsportalen, jobber med slides til kurs eller noe annet.
Formål: Salg uten å selge.
Dette bygger tillit fordi du tar med følgerne dine bak kulissene. De får se at du faktisk gjør jobben, at du finnes, og hva du bruker tiden din på. Samtidig blir det en veldig naturlig markedsføring av produktene og tjenestene dine. Du selger uten at du “selger”. Når du viser at du jobber med en kunde, et nytt kurs eller en modul til portalen din, så minner du folk på at dette er noe de kan kjøpe, uten å si det direkte.
Det bygger også nærhet. Følgerne dine føler de kjenner deg bedre når de ser hvordan du har det på jobb og hva du driver med.
2. Testimonials/anbefalinger
Del: videoer eller bilder fra fornøyde kunder.
Vis fram tilbakemeldinger fra kunder, enten det er skjermbilder fra e-poster, meldinger eller kommentarer, Vis fram suksesshistorier og hvordan produktene eller tjenestene dine har gjort en forskjell. Kanskje du tror at testimonials ikke kan deles til stories, men det kan de absolutt. Husk at de som ser dine stories er allerede fans av deg. De trenger bare en liten dytt for å bli kunder. De er allerede varme og interesserte.
Formål: Salg og tillit
Tillit og social proof. Det er ingen tvil om at folk synes det er enklere å stole på et produkt eller en tjeneste når de ser at andre har fått gode resultater og liker det. De er jo naturlig litt mer skeptisk til at du sier «det er så fantastisk, kjøp det!».
Og å dele testimonials på stories blir ekstra effektivt, fordi mange av dem som ser dem er varme og kanskje gjerne allerede vurderer å kjøpe. De trenger bare en dytt. Når de får høre at andre har fått hjelp, blir det lettere å tørre å kjøpe. Så på den måten fjerner du litt skepsis og motargumenter, og du viser at “Dette funker faktisk.”
3. Dagens spørsmål
Post: Et spørsmål på story
Still et spørsmål hver dag hvor du oppfordrer dem til å svare deg i DM.
Jeg mener ikke at du trenger å lage en fast post med tittel «Her er dagens spørsmål», liksom. Men gjør det til en regelmessig greie du gjør uten å nødvendigvis kalle det noe. Still et spørsmål hver dag på en eller annen måte. Snakk om noe og avslutt med et spørsmål. Del et bilde av noe og avslutt med et spørsmål.
Det kan være ting som “Hvordan ser mandagen din ut?”, eller noe faglig som “Hva sliter du mest med akkurat nå når det gjelder X?”. Eller noe relatert til et produkt du jobber med, for eksempel “Hva ville du ønsket deg i et kurs om dette temaet?”.
Formål: Bygge relasjon
Å stille spørsmål er en god måte å skape en dialog på. Når du får dem til å svare i DM, kan du fortsette samtalen og bli bedre kjent. Ikke selg. Ikke hopp på «forresten» etter 2 meldinger. Relasjon. Samtale. That’s it.
I tillegg, når noen svarer deg, er terskelen mye lavere for at de svarer igjen senere. Eller for å sende deg meldinger selv når de har noe de lurer på. I tillegg lærer du mer om følgerne dine, og de føler seg sett og hørt. Det bygger ikke bare tillit, men det hjelper deg også å forstå målgruppen bedre.
4. Polls
Post: Sticker med polls
Ikke vær redd for å bruke den stickeren og bruk den både ofte og mye. Men ikke gjør det du putter i den for vanskelig. Gjør det enkelt for folk å ville svare.
Og du? Ikke si «Men tenk om ingen svarer, jeg tør ikke bruke den!».
Newsflash. Hvis ikke de svarer får de heller ikke se hva folk har stemt, så da ser de det ikke hvis det er 0 svar… Ergo: Enten ser ingen at du ikke har fått noen svar, eller så får du svar.
Formål: Engasjement og info
Det er lav terskel for å trykke og stemme på en poll, og det skaper engasjement. Og som vi vet: Instagram elsker engasjement. Så det å bruke polls folk svarer på gir deg bedre rekkevidde i stories. I tillegg får du nyttig info. Du kan teste ideer, lære mer om målgruppen din, og bruke svarene som utgangspunkt for andre innlegg, poster og til og med også produkter.
Polls er også fine å bruke som en inngang til å få i gang samtaler i DM. Du kan se at noen har stemt det ene eller det andre, og følge opp med lenker, spørsmål eller info. Men OBS: Ikke misbruk dette. Ikke svar alle som stemmer med promo-svar. Dette skal kun brukes av og til for å få til flere samtaler. Det er fokuset og målet.
5. Live Q&A
Post: På forhånd at du skal gå live og så gå live
Okei, nå vet jeg at du sier «Ehhh, thanks but no thanks» 😆 Men du må komme over den hindringen din om å gå live. Det vil ha stor effekt for businessen din. Gå live og svar på spørsmål. Si ifra i forkant så folk kan sette av tid og så du kan samle inn spørsmål først. Ha klart noen spørsmål i forkant sånn at du har noe å snakke om uansett, og bare hopp i det!
Formål: Relasjon og tillit
Disse folkene følger deg allerede. De vet hvem du er. Men kanskje har de aldri sett deg live før? De har aldri møtt deg, og kanskje ikke en gang sett deg på video? At du går live og viser fram personligheten din og viser på direkten hvor faglig dyktig du er, er 100 % gull. Ikke vær redd for at det kan gå på trynet. Går du live, så blir det bra for businessen din uansett hvordan livesendingen går!
Det er (dessverre?) sånn at ingenting bygger tillit mer enn video, og særlig livesendinger. Det viser at du vet hva du snakker om, og at du tør å være ekte. Folk som ser deg live opplever deg mer som en ekte person de kan stole på, og det gir dem mer tillit til deg. Som igjen gjør dem varmere og mer sannsynlige kunder.
Les mer: 6 måter livesendinger hjelper å bygge businessen din på
6. Bruk historiefortelling
Post: Innlegg som tar folk igjennom noe
Du bør ikke dele for mange stories i løpet av en dag. 40 stk blir for mye, da faller folk av og du får lave seertall. Men du kan fint dele 5-10 i løpet av en dag, og du kan bruke historiefortelling til å holde folk engasjerte og ville se mer.
Lag små story-rekker som følger en rød tråd. Det kan være én sammenhengende historie (som en arbeidsdag eller forberedelse til lansering), eller noe du drypper over flere dager. Start gjerne med et “hook”, noe som gjør at folk vil se videre.
Husk også at om du sier A, så må du også si B. Det betyr at om du deler at du gjør deg klar til livesending, så bør du også poste også etter livesendingen er ferdig og snakke om hvordan det gikk. Eller hvis du deler at du skal reise for å møte en kunde, så deler du flere bilder fra dagen. At du er på vei, at du jobber med kunden, at du er hjemme etter en lang men koselig dag.
Fortell historien, ikke bare del ett innlegg og stopp der.
Formål: Engasjement
Du kan ha flere formål avhengig av hvilken historie du deler. Kanskje er det behind the scenes, eller salg. Eller kanskje er det tillit. Men hovedformålet her, er engasjement. At folk fortsetter å se, de lurer på hva som skjer og kommer tilbake for å se neste del. Det bygger lojalitet, og det er bra for algoritmen til kontoen din.
Historier gjør at folk blir værende og følger med. Når du deler ting som skjer over tid, får de mer lojaliteten til deg og følgerne dine føler at de blir “med på reisen”. Det gjør at de føler mer connection, og de blir mer interessert i hva du driver med, Og dermed også det du eventuelt skal selge. Du holder dem engasjert, det bygger lojalitet og relasjoner, som igjen gjør det lettere å selge.
Alt dette gir flere salg på sikt
Okei! Så det var 6 forskjellige tips til innhold på stories, og hva hver enkelt ting gjør for businessen din.
Og poenget med alt dette?
At innhold på stories ikke bare skal være ‘noe man gjør’, men et verktøy du bruker for å bygge tillit og få engasjement. Ting som gjør at folk kjøper. Når du bruker stories strategisk på denne måten, gjør du det enklere å selge til dem på sikt.
Var dette nyttig for deg?
Legg igjen en kommentar