Når vi bestemmer oss for at vi vi lage et produkt for businessen, er det mange avgjørelser vi må ta.
Hva skal det handle om? Hvordan skal vi legge det opp? Hvilket format skal innholdet være i, videoer, skjermbilder, eller bare PDF-er? Skal vi ha en Facebookgruppe til, eller ikke? Hvor stort skal det være?
Dette er bare noen få av de spørsmålene vi må jobbe med når vi lager et nytt produkt.
Men det er ett spørsmål som mange kanskje ikke tenker helt over i denne prosessen, nemlig hva slags produkt skal du lage?
Altså på hvilken måte skal du undervise om det temaet du skal undervise om?
Det finnes mange muligheter, ikke bare onlinekurs
Det finnes jo flere måter vi kan hjelpe folkene våre på, selv om mange nok automatisk tyr til onlinekurs fordi det er det de er mest vant til. Det er på mange måter onlinekurs som er standard måte å lære bort ting på.
Mange av oss får en idé, jobber fram en punktliste med hva vi vil undervise om, og så lager vi det automatisk som et onlinekurs.
Onlinekurs er fantastiske, og de fungerer kjempebra på sin måte. Men det er absolutt ikke den eneste måten du kan hjelpe målgruppen din på. Og det er heller ikke alltid at det er den beste.
Det finnes jo for eksempel 1-1-tjenester, done for you-tjenester. Og så finnes det også medlemsportal.
En medlemsportal kan absolutt være et veldig godt alternativ til et onlinekurs, men også det er topp på sin måte.
Det er nemlig ikke ett fett om du velger onlinekurs eller medlemsportal, fordi de fungerer forskjellig. Et kurs og en portal må drives forskjellig og bygges opp forskjellig.
Så hvordan vet du om du bør velge onlinekurs eller medlemsportal til ideen din?
Først må du vite og forstå forskjellen på et onlinekurs og en medlemsportal.
De fungerer på forskjellig måte
Poenget med onlinekurs og medlemsportal er jo begge å undervise. Å hjelpe målgruppen til å løse et problem de har.
Men både måten du løser problemet på og selve hvordan du gjør det, vil være veldig forskjellig fra et onlinekurs og en medlemsportal. De har hver sine styrker og måter de fungerer på, og dermed er det forskjell på hva de passer best for.
Onlinekurs:
Det finnes noen typiske egenskaper og måter et onlinekurs fungerer på.
Strukturert rekkefølge
Et onlinekurs er en veldig strukturert måte å undervise på. Et kurs har enkelt og greit innhold som tar studenten fra punkt A til B eller A til Å.
Det er bygget opp på en måte som har veldig tydelig fremdrift og en fast måte å gå igjennom kurset på. Kurset starter med en introduksjon, så går studentene gjennom forskjellige moduler og leksjoner, før de kommer til siste leksjonen og et helt konkret sluttpunkt i kurset.
En konkret start og en slutt
Fordi oppsettet er så strukturert, er det enkelt for studentene å si «Nå er jeg ferdig» når de har gjort kurset. De vet at de har fullført, og de har lært den tingen de skulle lære. (Forhåpentligvis)
Noen kurs har også konkrete oppstartsdatoer og slutt, når man jobber i det som heter kohort. Altså grupper med studenter som starter samtidig og jobber seg igjennom kurset sammen på 12 uker for eksempel.
Spesifikt og konkrete temaer
Et onlinekurs fungerer bra for enten små helt konkrete temaer, eller for litt større men fortsatt spesifikke temaer.
Det er som regel ikke veldig brede temaer, men mer konkret. For eksempel kan du lage et onlinekurs om hvordan du setter opp og bruker Business Manager når du vil lage Facebookannonser. Eller et helt spesifikt kurs i hvordan du strikker en type jakke med en konkret type garn og teknikk.
Det er ikke alt om annonser generelt, og det er ikke alle slags strikk for alle slags teknikker.
Onlinekurs er laget og lagt opp for å gi dem akkurat den kunnskapen og de ferdighetene de trenger for å oppnå et spesifikt og konkret resultat. Akkurat Business Manager. Akkurat den jakken med det garnet og den teknikken.
Engangsbetaling
Et onlinekurs er som regel en engangsbetaling, når de har betalt har de kjøpt det og er ferdige. Det kan være avbetaling om kurset er dyrt, men de blir uansett ferdige med betalingen etter for eksempel 3 avdrag.
De har fått kurset, og du har fått alle pengene du skal ha.
Medlemsportal:
En medlemsportal har også sine typiske egenskaper og noen klare styrker, og du vil se at det er annerledes enn et onlinekurs. Det handler ikke bare om å fordele undervisningen ut over tid.
Nytt innhold hele tiden
En medlemsportal har hele tiden nytt innhold. Du legger til nye ressurser og undervisning hver uke eller måned.
Det gjør at det er enkelt å holde dem oppdaterte, å gjøre endringer og å gjøre justeringer etter hva medlemmene liker og trenger.
Tar aldri slutt
En medlemsportal har ingen slutt. De kan aldri si «Nå er jeg ferdig», fordi det kommer alltid noe nytt å lære. Nye ressurser og undervisning. Det betyr at medlemmene kan fortsette å lære og være medlemmer så lenge de vil.
Så i stedet for å ha et klart start- og sluttpunkt som i et kurs, får medlemmene hele tiden tilgang til noe nytt. Det gjør at de alltid har noe å komme tilbake til og kan lære mer om.
Løs struktur
Siden en medlemsportal ikke har en start og en slutt, er strukturen og måten portalen bygges opp på helt annerledes enn et onlinekurs.
En portal er ofte delt inn etter temaer, kategorier eller fagområder i stedet for moduler. Når et nytt medlem kommer inn, er det ingen «start med denne leksjonen» fordi det er ingen start.
I stedet får de tilgang til en bank med undervisning om mange forskjellige temaer og områder innenfor det de ønsker å lære mer om. Og så er det opp til dem, hvor de velger å starte.
Det er ikke et fast startpunkt, de begynner med det de ønsker å jobbe med.
Større tema
Siden en medlemsportal hele tiden gir ny undervisning og har påfyll av ressurser, har den gjerne et større tema enn et onlinekurs.
Temaet kan i utgangspunktet være det samme, for eksempel Facebookannonser, men hvordan dette gjøres og lages vil være annerledes.
Mens et onlinekurs har temaet hvordan du setter opp og bruker Business Manager for eksempel, kan en medlemsportal ha et større tema med alt rundt Facebookannonser.
Da vil de få innhold om trender, forskjellige typer annonser og andre ting, som ikke bare handler om hvordan du kommer i gang med selve det tekniske.
Gjentakende betalinger
Mens et onlinekurs har én betaling og så har du fått alle pengene dine, er en medlemsportal en månedlig eller årlig abonnementstjeneste.
Det betyr at du får betalt hver måned, og dermed får du en fast inntekt. Det gir deg god trygghet og stabilitet, spesielt hvis du klarer å holde på medlemmene dine med godt innhold og jevnlige oppdateringer.
Les mer: Hva er retention, og hvorfor er det viktig for deg med medlemsportal?
Du må holde på betalingsviljen
Fordi du skal ha betalt av folk hver måned i stedet for alt på en gang, må du klare å holde på interessen deres.
Medlemmene må ha en grunn til å fortsette å betale deg hver måned, og det betyr at du må drive portalen på en litt annen måte enn et kurs som har en engangsbetaling. Det er ikke nok å bare dele opp undervisning over flere uker; du må hele tiden tenke på hvordan du kan holde på interessen.
Du må gi medlemmene en følelse av at de får noe nyttig ut av det hele tiden, sånn at de ser verdien i å bli værende. Det krever at du følger med på hva folk trenger, hva som funker, og at du justerer underveis.
Hva skal du velge til din idé?
Ooookei! Så det var mye informasjon. Så nå som du vet alt det, hvordan vet du om du bør velge onlinekurs eller medlemsportal til ideen din?
Du må rett og slett gå igjennom denne listen og se på den med tanke på ideen du har.
Når du skal velge mellom onlinekurs og medlemsportal, må du se på og vurdere hvordan ideen din passer inn i de forskjellige styrkene og egenskapene som jeg har nevnt her.
Både kurs og portal er topp. Begge har fordeler, og du må gjerne ha begge deler. Men det handler om å finne riktig modell til akkurat hver enkelt idé du har.
Her er noen ting du bør tenke gjennom når du skal velge:
Hva ønsker folkene dine å oppnå?
Tenk på målgruppen din og hva de faktisk ønsker å få ut av produktet ditt. Er det noe spesifikt de vil lære fra start til slutt? Da kan et onlinekurs være riktig, siden det gir en konkret prosess med tydelige resultater. Eller handler det mer om å gi påfyll, støtte og løpende utvikling der deltakerne aldri blir helt ferdige? Da passer kanskje en medlemsportal bedre, siden den kan utvikle seg sammen med dem.
Hvordan fungerer innholdet ditt best?
Når du ser på hvordan du planlegger å undervise om ideen din, hvilken struktur passer best? Onlinekurs er bygd opp rundt en rett fram fra start til slutt-prosess, mens medlemsportaler handler om å gi verdi innenfor mange områder i samme tema uten noen konkret rekkefølge.
Vurder om ideen din passer best som en steg-for-steg prosess eller som en «evig» ressurs med forskjellige temaer og vinklinger.
Hvor mye støtte og oppfølging vil studentene trenge?
Tenk over hvor mye engasjement og støtte deltakerne dine trenger. Hvis du selger et kurs, er oppfølgingen ofte mindre etter at kurset er lansert, mens en medlemsportal som regel inkluderer en Facebookgruppe og livesendinger, eller en annen form for jevnlig oppfølgning og support.
Hvis ideen din handler om noe hvor folk har mange spørsmål og trenger litt sånn løpende tilbakemeldinger og support, kan en portal gi dem den støtten de trenger.
Hvilken arbeidsmengde trives du best med?
Dette er kanskje et undervurdert tips, men hva du liker er faktisk også veldig viktig. Hvordan du liker å jobbe.
Et onlinekurs krever mye arbeid i starten med å lage alt innholdet på forhånd, men når det er ferdig, så er det jo stort sett ferdig. Da krever det gjerne lanseringer og litt support, men ellers er det jo stort sett ikke mer å gjøre med innholdet.
En medlemsportal krever derimot jobbing hver måned for å lage nytt innhold, og du må svare på spørsmål og engasjere medlemmene. I tillegg til å gjennomføre livesendinger, om du skal ha det.
Så tenk litt gjennom hvilke måter å jobbe på som passer best for deg og din hverdag.
Dette var noen tips og råd til hvordan du kan vite om du bør velge onlinekurs eller medlemsportal til ideen din. Jeg håper det var nyttig og forklarte ting litt for deg.
Om du ønsker litt mer hjelp til å se på akkurat din konkrete idé og hva den passer best som, kan du ta min gratis quiz! Der svarer du på 7 enkle spørsmål og så får du svar på om et kurs eller medlemsportal høres mest riktig ut.
Legg igjen en kommentar