Produksjon av innhold til kurs kan fort virke veldig overveldende. Det er mange ting å tenke på, særlig hvis du aldri har laget et kurs før.
Hva skal du si? Hvordan skal du si det? Hvilke verktøy skal du bruke? Hvordan skal du organisere og strukturere innholdet? Hvor lange skal videoene være?
Det er lett å miste oversikten og føle seg stresset eller frustrert. Men det trenger ikke å være sånn.
Det finnes nemlig noen enkle ting du kan gjøre for å gjøre jobben med produksjon av innhold til kurs enklere.
Jeg har laget flere kurs i løpet av årene, nå senest det store signaturkurset PortalSuksess. Jeg lager også det vi kan kalle en slags minikurs hver måned til medlemmene i medlemsportalen min Businesstrategi.
Det har gitt meg mye erfaring i å produsere kursinnhold. Og jeg har selv erfart meg fram til og brukt disse tipsene, og de har hjulpet meg mye. De har gjort at jeg sparer tid, unngår feil, får bedre tilbakemeldinger og at jeg har mer glede av å lage kursene. Faktisk.
Så, her er mine 5 tips til produksjon av innhold til kurs:
Les mer: Verktøy du trenger for å lage og selge onlinekurs – stor guide!
1. Lag et kladdoppsett i punktliste
Dette vil sikkert kunne variere litt etter hvordan du liker å jobbe. Men jeg synes det er helt vanvittig mye enklere å strukturere ut hvordan kursoppsettet skal være ved hjelp av punktlister i Word.
Jeg begynner med moduler, og lager punkter med ting jeg tenker kan være overordnet tema. Kategorier, liksom.
I starten tenker jeg ikke så mye på rekkefølgen, det handler mest om å få det ut av hodet og ned på arket. Når jeg føler at jeg har fått tømt hodet, går jeg igjennom listen og ser på rekkefølgen. Kanskje slår jeg noen av dem sammen, bytter rekkefølge eller sletter noen.
Når det er gjort, lager jeg underpunkter til hver modul. Da gjentar jeg prosessen med å brainstorme hva som kan puttes inn i den modulen om det temaet. Jeg sorterer ikke i starten, da handler det igjen om å bare få ting ned på arket.
Når jeg har jobbet med det en stund, så går jeg igjennom og rydder og sorterer.
Igjen så kan det skje at jeg sletter punkter, kanskje blir ting gjort om til en modul hvis jeg ser at det passer bedre. Kanskje flytter jeg noe til en annen modul, osv.
Det som er så bra med denne måten å drodle og rydde på, er at det er enkelt å se strukturen og oppsettet i en punktliste. Og det er enkelt å bare dra og slippe ting fram og tilbake. Det er så lett å rydde, bytte rundt på ting og gjøre endringer.
Dette fungerer i alle fall veldig bra for min hjerne, kanskje også din?
2. Lagre innholdet i en god mappestruktur
Det er to grunner til at du bør lagre alt innholdet til kurset ditt i en god mappestruktur.
For det første, så kan ting skje. Du bør ikke ha kursinnholdet kun på kursplattformen. Det er et ordtak som heter at hvis noe bare finnes ett sted, så finnes det egentlig ikke.
Hvis den krasjer, går konkurs eller noe annet, har du ikke tilgang og mister alt hvis du kun har det der. Så sørg for at alt innholdet ligger på din egen Dropbox eller harddisk i tillegg, som backup.
Det andre er at med en god mappestruktur hvor ting ligger logisk lagret etter modul og leksjon, er at du enkelt finner fram.
Det gjør at du sparer tid når du jobber med det, fordi du ikke trenger å klikke deg fram og tilbake som en tulling for å finne det du leter etter.
Det gjør det også enkelt å finne tilbake til innhold etter at kurset er ferdig, hvis du trenger det. Kanskje må du oppdatere noe, for eksempel. Da vet du nøyaktig hvor det ligger.
Det finnes ikke noen fasit på hvordan den strukturen skal se ut, det er litt opp til deg og hva som er logisk for deg.
Jeg har valgt å ha en mappe for alle produktene mine, en undermappe for kurset PortalSuksess, og under der igjen har jeg en mappe hvor hver modul i kurset. Inne i hver mappe der igjen, har jeg en egen mappe for hver leksjon.
3. Bruk maler
Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å lage og bruke maler i kurset ditt. Du kan lage maler på mange ting, som slides til videoer, PDF-er med transkripsjon av det du sier, arbeidsbøker, guidebøker, sjekklister osv.
Det samme gjelder også for promo-innhold og grafisk innhold i selve kursportalen. Lag mal for bilder til kategorier og leksjoner. Ha egne maler for promotering og lansering.
Du kan selvfølgelig gjøre endringer i dem og oppdatere dem etter hvert, om du ser behov for det.
Men ved å ha maler som utgangspunkt kan du spare mye tid og du sørger for at du fremstår profesjonell med en helhetlig stil.
Det er enkelt å få til ved å bruke Canva, så sjekk ut det hvis du ikke allerede har tatt det i bruk.
Les mer: 12 ting du kan lage i Canva for å jobbe mer effektivt i businessen din
4. Ha beta-testere
Beta-testere er folk som enten får kurset gratis før det lansereres, eller at de får kjøpe det til en sterkt redusert pris. I bytte mot det, gir de deg tilbakemeldinger på kurset.
Det er tre grunner til at jeg anbefaler deg å ha beta-testere i kurset ditt.
Den første er at det kan gi deg et bedre kurs.
Det kan være at de ser ting du ikke har tenkt over, for eksempel. Kanskje savner de noe. Eller at de synes det er en ulogisk rekkefølge på noe. Tekniske problemer. Noe som mangler.
De kan se ting du ikke ser, og gi deg tilbakemeldinger som gjør at du kan endre på ting.
Den andre grunnen, er at det gir deg bedre selvtillit når du skal promotere og lansere kurset.
Når du vet at folk har testet det, føler du deg tryggere på kurset. Kanskje har du gjort endringer etter tilbakemeldinger. Du har fått innspill til forbedringer. Eller tilbakemeldinger på at det er supert kurs. Du vet at det fungerer. Og det gjør deg tryggere på å ta betalt for det.
Den siste grunnen, er at du får testimonials.
Når du skal lansere noe, hjelper det alltid med testimonials. Anbefalinger fra folk som har tatt kurset før. Men når det er et nytt kurs, har du jo ikke anbefalinger. Det kan beta-testere gi deg.
Når de er ferdige med kurset og har gitt sine tilbakemeldinger, kan du spørre dem om å være testimonial. Du kan også sette det som et krav for å være beta-tester, om du vil det.
Les mer: Gjennomfør betalansering av medlemsportalen din
5. Hold videoer korte
Før kunne kursvideoer gjerne være på 1 time, eller til og med halvannen time! Hjølps. Jeg husker da jeg tok Amy Porterfields gamle kurs Courses That Convert i 2017, så var videoene aldri under 45 minutter.
Og det var overveldende. Både for meg som student, og for Amy å lage og filme.
Nå har ting heldigvis endret seg litt, og korte videoer har blitt standarden vi bør følge. Videoene dine kan gjerne være bare 5-10 minutter lange! Eller, korte 😅
Kanskje du er redd for at du ikke får sagt det du trenger på 10 minutter, men det SKAL gå. Du må bare få det til. Det gjør du ved å enten lage flere videoer, eller ved å lage arbeidsbøker, guidebøker og ressurser som hjelper og bygger opp rundt videoen.
Det er bedre med 10 videoer på 10 minutter, enn én video på 100 minutter.
Det er både MYE enklere for deg å filme og redigere, og det er mye mer overkommelig for studentene dine å se og ta seg tid til.
Jepps, så det var mine tips og erfaringer rundt produksjon av innhold til kurs. Har du noen tips du kan legge til?
Legg igjen en kommentar