Å lage logo til businessen er det vanskeligste jeg vet. Jeg klarer det ikke. Jeg har det bare ikke i meg!
Jeg elsker design, og synes selv at jeg stort sett får til ting jeg liker og synes er bra. Jeg lager brosjyrer og dokumenter, bilder til nett og sosiale medier, markedsmateriell og informasjonsflyers. Men å lage logo? Nop. Not gonna happen!
Det er nemlig noe helt spesielt med logoer. De er så annerledes enn vanlig design.
Dette innlegget er det tredje i en serie om branding. Her finner du alle innleggene:
- Hva er branding – og hvordan gjør du businessen din til en sterk merkevare?
- Hva skal businessen hete? Slik finner du det perfekte navnet
- Alt du trenger å vite om hvordan du lager en fantastisk logo til businessen din
- Slik velger du de riktige fargene til businessen din! Stor guide med alt du trenger å vite
- Slik velger du de riktige fontene til businessen din! Stor guide med mange eksempler
- Designet på nettsiden din er viktig! Her er 25 designtips som vil gjøre den bedre
- Den ultimate guiden til branding på sosiale medier
- Hva gjør du når du ikke liker nettsiden og businessen din lenger? 6 tegn på at du trenger en rebranding
Hva er en logo?
En logo er et grafisk merke, emblem eller symbol som kjennetegner businessen din. Det kan bestå av navnet på businessen din, og/eller grafiske symboler og elementer.
I den gamle logoen min da businessen het Blogg Bedre, hadde jeg begge deler. Min logo besto av navnet på bloggen, og en PC som symboliserer det bloggen handler om.
Nå som businessen min heter det samme som meg, har jeg valgt en enkel tekst-logo.
Formålet med en logo er å skape en gjenkjennelse av businessen. Logoen symboliserer businessen din, og er derfor et veldig viktig grafisk element. Når leserne dine ser logoen din, skal de med en gang kjenne den igjen og forstå at det er deg. De skal ikke være i tvil, og blande deg med andre merker eller ikke huske deg.
Silje Torgersen er grafisk designer og driver firmaet Silje Design, hvor hun selv designer logoer. Hun er enig.
– Logoen er en av de mest verdifulle bitene i identiteten, og en god logo hjelper leserne å oppdage og huske businessens merkevare, sier hun.
Gode eksempler
Det finnes mange dårlige logoer. Helt elendige. Du kan se eksempler her hvis du vil.
Men det finnes også mange som er helt fantastiske. De er så gode, at du bare må elske dem. Det er ikke det at de er så pene, for det er de ikke. Men de er genialt tilpasset bedriften de er laget for. Og de har ofte en skjult mening eller dobbeltbetydning.
Har du for eksempel lagt merke til pilen i logoen til FedEx? Se mellom E og X på slutten av logoen. Det er en av de mest kjente logoene med skjult mening, det er rett og slett en legende og klassiker. Pilen symboliserer aktiviteten, fremover, levering. Du kan lese historien om pilen her, hvis du ønsker!
Logoen til amazon.com er en annen. Ser du at pilen under går fra a til z? Det symboliserer at de selger alt du kan tenke deg. Eller som vi ville sagt på norsk, de har alt fra a til å. Pilen er også formet som et smil, for å representere fornøyde og glade kunder.
Hva med Tour de France, har du lagt merke til den skjulte beskjeden der? Se på R-en og den gule sirkelen. R-en er en mann, og sirkelen er et sykkelhjul. Ser du at han sykler?
Listen er lang, jeg kunne fortsatt i evigheter! Du kan se flere eksempler på geniale logoer her!
Hva utgjør en god logo?
Det finnes fem prinsipper en logo bør oppfylle.
Den bør være enkel, den må være gjenkjennelig og lett å huske, den bør være tidløs, den bør være enkel å bruke og den bør passe til businessen.
– Det enkle er ofte det beste, også når det gjelder logodesign. En god logo for meg er enkel, tidløs og visuelt fin. En god logo fanger øyet mitt med en gang og gir meg positive assosiasjoner. Man skal kunne identifisere seg i sin egen logo. En logo skal representerer deg og ditt merke, og skildre essensen av din business. Så hvem er du? Hva er det du ønsker din business skal representere? spør Silje Torgersen fra Silje Design.
1: Enkel
Hvis du ser på logoer tilbake i tid, for eksempel på 1970-tallet, var de ofte ganske intrikate og kompliserte. Det har man nå gått bort fra, og mange har forenklet logoene sine. En enkel logo er mye lettere å oppfatte, man skal ikke måtte studere den for å se hvem den tilhører.
Her kan du se hvordan for eksempel Pepsis logo har utviklet seg og stadig blitt forenklet igjennom årene. Det er stor forskjell fra 1951 til 2009, men det er også stor forskjell fra 2006 til 2009. Mange selskaper har forenklet logoen sin veldig mye de siste årene. Særlig har logodesign blitt flatt, altså at den ikke har skygger eller er tredimensjonal. Hvis du sammenlikner 1996 og 2009, ser du tydelig eksempel på akkurat det.
2: Lett gjenkjennelig
Det går ofte hånd i hånd med at den er enkel. Er den enkel, er den også lett å kjenne igjen som regel. En god logo er en du skjønner hvem tilhører med en gang du ser den.
Du skjønner jo med en gang hvilken bedrift dette er logoen til?
3: Tidløs
Det kan være lurt å unngå å være altfor trendy når du lager logoen din. Trender kommer og går, og de varer sjeldent mer enn et par år. Da er det veldig kjedelig hvis du må redesigne logoen din etter et par år fordi den plutselig ser gammel og utdatert ut. Nå har vannfarger vært veldig populært og mange har laget logoer med vannfargemønster bak. Det er veldig pent! Men det er også på vei ut.
Coca Cola er kanskje det beste eksempelet på en tidløs logo som finnes. Den har knapt endret seg siden 1887! Ja, 1887. De har prøvd ut et par varianter innimellom, men de er nå tilbake til noe som er nesten identisk med originalen.
4: Enkel å bruke
En god logo bør fungere på alle plattformer og i alle størrelser. Den bør være skalerbar, laget som en vektor, slik at du kan gjøre den større eller mindre uten at den blir dårligere kvalitet. Et godt tips jeg lærte på et designkurs, er å spørre deg selv om den fungerer i svart-hvitt (eller ensfarget). Med en gang du tar bort fargene, ser du hvor effektiv den er, eller ikke er.
5: Passe til businessen
Dette er kanskje et av de viktigste punktene, fordi jeg synes mange gründere ikke tenker på det. Logoen din MÅ passe til innholdet. Skriver du om ting rettet mot barn? Da bør logoen ha et barnlig preg. Kanskje veldig fargerik, og bokstaver som ser ut som de er skrevet av barn. Det vil ikke passe til andre bedrifter. For eksempel vil ikke logoen til leketøyskjeden Ringo fungere som logo til et advokatbyrå eller en bank.
Har du en businessen om for eksempel spa eller meditasjon, vil du sannsynligvis ha et litt dust og delikat design. Driver du med hardtrening og tøffe økter, har du sannsynligvis en tøffere stil på designet.
Type logoelementer:
Logo
Logoen din er det viktigste designelementet du har. Den bør derfor være så god og sterk som mulig. Logoen din kan bestå av kun tekst, altså navnet på bloggen din, eller den kan også inneholde et grafisk element.
Min logo var en kombinasjon, jeg hadde både bloggnavnet og PC-en i midten som symboliserer hva innholdet handler om.
Nå er den ren tekst, etter at jeg byttet til mitt eget navn.
Logoen din skal brukes i headeren på nettsiden. Da blir den det første leserne ser når de kommer inn, og har du laget en god logo, vil de med en gang få en følelse av hva nettsiden din handler om.
Du kan også ha en tagline under logoen, hvis du vil. Det er veldig mange som bruker det for å få klart og tydelig frem hva businessen handler om.
En tagline er en kort setning som forklarer hva du gjør. Min er for eksempel «Jeg hjelper gründere å tjene mer og jobbe mindre ved å jobbe mer strategisk».
Merker
Et merke er et ikon som symboliserer businessen din. Det er uten tekst, kun et grafisk element. Det kan være veldig effektivt og funke veldig bra.
Mange store bedrifter bruker merker, og merkene er ofte et element i selve logoen. Men det fungerer også frittstående, og kan brukes på en annen måte enn en logo. Mange ganger blir merket nesten mer kjent enn logoen.
Ta for eksempel disse merkene. Jeg er rimelig sikker på at du vet nøyaktig hvem alle disse tilhører, uten at det står hvem det faktisk er (bortsett fra i kildehenvisningen, da ?). Ikke sant? Sånn fungerer et godt merke.
Favikon
Et favikon er det lille bildet du får oppe i fanen i nettleseren din, og som blir ikonet du får når du lagrer en nettside. Hvis du ser øverst på siden du leser i nå (bare på PC, ikke mobil/nettbrett), ser du at jeg har en fersken-aktig sirkel med LG inni.
Et favikon er ikke det aller viktigste elementet i brandingen din, men det er en bonus. Noe som gjør at businessen din fremstår enda litt mer profesjonell. Hvis ikke du har et favikon lastet opp på siden din, viser nettleseren standardikonet, som er et blankt ark. Det gir et dårlig inntrykk, og gjør at businessen ser mindre seriøs ut. Særlig hvis konkurrentene dine har et favikon.
Et favikon kan bestå av initialene til businessen din, eller et ikon som passer til bloggen din. Husk at favikonet er veldig lite, så det er viktig å ikke ha mye detaljer i ikonet. Da ser man ikke hva det er!
Hvordan kan du lage en logo?
Dette er kanskje det du lurer aller mest på? Du vet jo at du må ha en logo, men hvordan fikser du en?
Det finnes flere måter! Hvilken som er best for deg, vil avhenge av flere ting. Det spørs blant annet på hvor god du selv er til å designe, om du allerede har en idé om hvordan den skal se ut, og hvor mye penger du eventuelt har råd til å bruke på å bestille en logo.
Her er noen muligheter:
1. Bestille fra designer
Har du råd, er dette helt klart det beste alternativet. Å leie inn en grafisk designer vil gi deg en logo som passer akkurat til din business, behov og merkevare.
En god designer vil sannsynligvis koste deg noen tusen, avhengig av hvem du velger.
Jeg brukte en designer fra Canada, og betalte ca 4500 kroner for en stor designpakke med alle logovariantene mine da jeg først startet businessen og het Blogg Bedre. Det inkluderte også en gjennomgang og hjelp til å fastsette brandingen og målgruppen min først. Hun var ganske nyutdannet, og dermed rimeligere enn designere som har holdt på en stund.
Hvis du velger å bruke penger på en designer, vil jeg anbefale deg å gjøre god research først. Se igjennom portfolioen. Passer innholdet til det du ser for deg, eller brandingen til din business?
Designeren kan være veldig flink, men det er ikke sikkert at han eller hun designer en type innhold som passer til deg. For eksempel lager noen mer maskulint innhold, mens andre har veldig feminin stil.
Silje Torgersen fra Silje Design er enig.
– Jeg anbefaler å få noen profesjonelle til å hjelpe deg med å designe logo, men for all del, gjør litt research først: Hva har de gjort før? Hva sier kundene? Hvordan går de frem for å finne den perfekte logo? Jeg liker å sette med ned sammen med kunden for å bli bedre kjent, og for å få en bedre forståelse på hva de ønsker og hva logoen skal representere. Jo bedre man forstår kunden, jo bedre blir resultatet, råder Silje.
Søk rundt på Facebook og nettet
Du finner designere mange steder, for eksempel på Facebook. Søk etter grafisk designer, så kommer det opp mange sider. Du kan også spørre i relevante grupper du er med i.
Du kan selvfølgelig også Google, eller spørre i internasjonale grupper. Det var slik jeg fant min designer. Jeg var medlem i en amerikansk Facebookgruppe og postet et innlegg der jeg ba designerne i gruppen legge igjen sitt navn. Jeg gikk igjennom kommentarene jeg fikk og så på alle portfolioene og prisene, og valgte den jeg hadde råd og som jeg følte kunne fungere.
2. Lage selv
Det neste alternativet er det billigste, og det kan faktisk også være det beste for mange. Særlig i oppstartsfasen.
De siste årene har nemlig tjenesten Canva blitt et ekstremt godt alternativ for at vi kan lage bra design selv, og det gjelder også for logoer.
De har en gratisplan du kan bruke hvor du kan søke etter og få tilgang til masse logoer, men du kan også teste Canva Pro gratis i 30 dager via min lenke og få mange flere alternativer inkludert!
Registrer deg for Canva Pro gratis i 30 dager her!*
Her har jeg søkt etter logo, og fått opp mange forskjellige alternativer:
Du kan også søke etter spesifikke ord for å få mer personlig tilpassede forslag.
Her har jeg søkt etter logo yoga. Som du ser, blir det helt andre forslag, og mange av dem er kjempefine! Da er det bare å tilpasse med sine farger og fonter, skrive inn sitt navn og eventuelt gjøre små justeringer.
Hvis du ser på forslagene jeg får opp her, ser du at noen av dem har en krone på seg nede i høyre hjørne. Det betyr at de kun er tilgjengelig for Pro-brukere, eller du må betale for dem hvis du er gratisbruker.
3. Bestille på Fiverr
Fiverr kaller seg verdens største marked for entreprenører som vil tilby sine tjenester. Du finner folk som gjør og lager absolutt alt her! Grunnen til at det heter fiverr, er at det koster fra $5 og oppover for oppdragene. Det betyr ikke at alt koster $5…
Du finner mye rart på Fiverr, så jeg vil anbefale deg å bruke litt tid på research så du finner en god designer. Se på anbefalinger og hva de har laget tidligere, før du kontakter dem.
Det var flere forskjellige forslag til deg, fortell meg gjerne hvilket alternativ du velger!
Hei. Jeg driver Aasetoppen kennel. Jeg avler på jakthunder. Jeg ønsker så og få en logo. Men vet ikke hvordan. Jeg vet bare at jeg vil ha alfa tispa i fokus og gjerne en hjort tådyr hare bak. Så ønsker jeg at Aasetoppen kennel omkranser dette.???
Hei Grete. Det er bare å gå inn i Canva og søke på logoer og prøve seg fram 😊 Du kan prøve å søke etter ord som logo dog og logo kennel også, og se hva du finner. Du kan tilpasse alle logo-eksempler du finner. Bytte farger, skrive inn navnet på din business osv. Canva er gratis, hvis ikke du har testet det før. Alternativt har de en betalingsversjon der du får enda mer forslag og innhold inkludert. Du kan lese mer i dette innlegget https://lenegunvaldsen.no/12-ting-du-kan-lage-i-canva/
Om du ikke får det til selv ved hjelp av Canva, er alternativet ditt å sette noen til å gjøre det for deg. 😊