Å lage en medlemsportal som er suksessfull og som medlemmene elsker, er avhengig av mange ting. Men en av de viktigste, er selvfølgelig innholdet du deler.
Da snakker jeg ikke om temaet portalen din handler om og hvilke månedlige temaer du underviser om. Det er absolutt viktig og betyr mye for om folk vil bli medlemmer.
Men det finnes flere typer innhold som er viktig for om medlemmene dine trives og vil forbi medlemmer hos deg.
Det er nemlig en del av innholds-jobbingen og avgjørelsene som må tas når du lager medlemsportal som mange ikke snakker om eller vet om.
Hva er det?
Hvilke typer innhold du har i medlemsportalen din. Hva medlemmene dine får hver måned, og hvilke format du gir dem det i.
Dette er sannsynligvis noe du ikke har tenkt så mye over. Men det er faktisk en ganske viktig del av å lage en medlemsportal.
Hvorfor dette er viktig
Dette er viktig fordi det vil påvirke om folk velger å bli medlem, og det påvirker i stor grad om medlemmene trives når de først har blitt med i medlemsportalen din.
Folk er forskjellige, og noen liker for eksempel å lese innhold fremfor å høre det. Noen elsker videoer, andre hater video. Noen foretrekker lydfiler så de kan høre på det som podcast, mens andre foretrekker livemøter.
Det finnes ingen fasit for hva slags typer innhold du har i din medlemsportal, så hva du velger er opp til deg. Men det er to ting som bør påvirke hva du velger:
Hva du selv liker å gjøre, og hva medlemmene dine liker.
Hvis du hater å ha møter og låse deg til faste tidspunkter, så ikke lag en portal som inneholder masse møter og livesendinger. Hvis målgruppen din hater videoer, ikke ha videoer som hovedinnhold.
Dette er superviktig, både for at du lager en portal du trives med og for at du har god retention og lager en lønnsom medlemsportal.
Les mer: Hva er retention, og hvorfor er det viktig for deg med medlemsportal?
Lag i flere versjoner
Du vil alltid være litt forskjellige meninger, så om flesteparten elsker video vil du fortsatt kunne få medlemmer som foretrekker å lese.
For å tilfredsstille flest mulig, kan du derfor vurdere å lage innholdet ditt i flere formater. Det vil si at om du lager video med undervisning hver uke, kan du også legge ved PDF av eventuelle slides du viser, PDF med transkripsjon av det du sier, og en MP3-lydfil fra videoen.
Da dekker du både de som liker video, de som vil lese og gjøre notater, og de som foretrekker lydversjon når de går tur eller gjør rent, for eksempel.
Hvor mye innhold skal du dele?
Før du bestemmer hvilken typer innhold du skal lage, må du bestemme hvor mye innhold du skal gi dem hver måned.
Hva slags typer innhold du skal lage og hvor ofte du deler nytt innhold, er avhengig av hvilken type medlemsportal du lager.
Les mer: 5 forskjellige typer medlemsportal du kan lage – og fordeler og ulemper ved dem
For eksempel, hvis du lager en pakkemodell vil du sannsynligvis dele nytt innhold en gang i måneden. Du sender en boks eller en digital pakke med ting hver måned. Hvis du har en publiseringsmodell anbefales det å dele nytt innhold hver uke.
Det er litt opp til deg hvor mye du skal dele, basert på modellen din og temaet ditt.
Generelt er det lurt å dele så lite innhold som mulig.
Hæ? Sier du kanskje. Men ja, det er generelt sett best. Vi føler ofte at vi må spy ut innhold for at medlemmene skal oppleve verdi. Men det er faktisk det dummeste du kan gjøre.
Hovedgrunn nummer én til at folk melder seg ut av en medlemsportal, er at de er overveldet.
Og hva skjer hvis du pøser på med masse innhold hver måned? De blir overveldet og melder seg ut…
Mer innhold gir mindre verdi
Når de hele tiden får nytt innhold rekker de ikke å bruke det du har delt. Da opplever de mindre verdi, fordi de ikke får noe ut av medlemskapet. De blir overveldet av at det hele tiden kommer noe nytt, og at det tar altfor lang tid å bruke det som kommer.
Da får de dårlig samvittighet. Dårlig samvittighet over at de ikke får brukt det, og for at de betaler for noe de ikke rekker å bruke. Selv om de digger deg. Selv om de vet at du kan hjelpe dem. Men de blir overveldet, og så melder de seg ut.
Det er bedre å gi færre ting, og faktisk la dem få tid til å bruke det de får. Det gir mer verdi enn 20 ting de ikke rekker å bruke.
Det er det at de implementerer og faktisk gjennomfører som gir fremgang, ikke antall ting de får hver måned.
Slik har jeg gjort det
Jeg har valgt å dele innhold hver uke i min medlemsportal Businesstrategi. Hver mandag får medlemmene nytt innhold innenfor det som er månedens tema.
Det blir 4 ting hver måned:
1.Den første uken får de en video med undervisning. Der får de i tillegg PDF med slides og transkripsjon, og en lydfil.
2. Den andre uken får de en ressurs i form av PDF. Det kan være en guidebok, arbeidsbok, sjekkliste etc.
3. Den tredje uken har vi livesending med Q&A og undervisining.
4. Den fjerde uken får de noe der vi går dypere inn i månedens tema. Det kan variere hva det er. Noen ganger er det et regneark med en mal. Det kan være en ny guidebok eller sjekkliste. Noen ganger er det en ny video, eller det kan være en ekstra livesending med gjester, for eksempel.
Dette er innhold som bygger på hverandre, så når de lærer om temaet i videoen i uke 1, får de så arbeidsbok eller guidebok i uke 2 som gjør at de kan ta dette i bruk i sin business. På livesendingen kan de spørre om tips og råd, og den siste uken får de noe som hjelper dem til å forstå temaet enda bedre og mer detaljert.
Dette er innhold som fungerer for meg, og for mine medlemmer. Det betyr ikke at du må gjøre det samme.
Samboeren min har også medlemsportal, og han har valgt å dele innhold kun én gang i måneden. Han lager litt større kurs og mer omfattende undervisning, så for han fungerer det best. Medlemmene hans trenger å få hele kurset på en gang, og de trenger en måned (eller mer) på å jobbe med det før de får noe nytt.
Så igjen, fasiten er det som passer best for akkurat din portal og dine medlemmer.
Men hva kan du velge mellom, da? Hvis du aldri har vært med i en medlemsportal eller ikke har jobbet med å lage en før, kan det være vanskelig å vite hva slags type innhold du faktisk kan gi dem.
Innholdet vil variere etter type medlemsportal du lager, det finnes 5 forskjellige typer. Men flere av ideene jeg lister opp straks, vil kunne fungere for flere av typene.
Du kan kombinere og sette sammen slik at det fungerer perfekt for akkurat din portal.
Ideer til typer innhold du kan dele i medlemsportalen
Videoer
Korte vider med undervisning. Videoene bør være korte, maks 10-15 minutter. Det er bedre å eventuelt dele opp i flere korte videoer enn én lang.
Guidebøker
PDF-er der du forklarer noe eller viser hvordan du har gjort noe. Inneholder ikke bokser med spørsmål eller ting medlemmene skal fylle ut. Kun info og en guide til noe du underviser om.
Arbeidsbøker
En PDF der du stiller spørsmål eller har bokser hvor medlemmene skal jobbe med temaet selv. Det kan være spørsmål de må tenke igjennom og jobbe med, eller felter de skal fylle inn med sin informasjon.
Masterclass
Du kan undervise i et tema live via enten FB-live eller på Zoom. Du kan poste opptaket i portalen eller Facebookgruppen for dem som ikke kunne delta live.
Workshop
Du kan arrangere en live workshop hver måned eller en gang i året som medlemmene får gratis tilgang til. Du kan vurdere å poste opptaket i portalen for dem som ikke kunne delta live.
Gjesteekspert
Det er mulig å få inn en person som kan mye om ditt tema til å undervise i portalen din. De kan enten levere innhold som underviser, det kan være at de er gjest på en livesending, eller kanskje de har et webinar, workshop eller masterclass for medlemmene dine.
Livesending med Q&A
Du kan ha en månedlig livesending der du svarer på medlemmenes spørsmål om månedens tema, eller bare generelt om det du underviser om.
Hot seat
Hot seat er et månedlig møte på Zoom, der medlemmer får være med live og stille spørsmål, og du gir spesifikke tilbakemeldinger mens alle ser på. Fungerer best på Zoom fordi du trenger å kunne stille spørsmål og få svar og diskutere litt fram og tilbake underveis.
Behind the scenes
Du kan dele hvordan du gjør ting i din business. De får detaljer om hvorfor du har gjort som du har, hvilke erfaringer du gjør deg, valg du tar osv. Kan for eksempel være som lydmeldinger i en Telegram-gruppe.
Case studies
Du kan ta for deg forskjellige eksempler, der du presenterer og forklarer hvordan noen har gjort noe og hvordan det har fungert.
Maler
Mange kan være interesserte i å spare tid eller få tilgang til et rammeverk for hvordan du gjør noe. En mal kan være nyttig, og noe de kan bruke som utgangspunkt når de skal gjøre det samme.
Sjekklister
En enkel oversikt for hva de trenger å gjøre, lage, kjøpe eller huske. Gjør det enkelt, en sjekkliste bør sjelden være på mer enn én side.
Gjort for deg/done for you
Det kan være populært innenfor enkelte temaer. Det betyr at de får ferdige maler på for eksempel tekster til sosiale medier eller ferdige annonsetekster. Noe som er laget for dem, som de bare må tilpasse.
Fysiske arrangement
Å møtes fysisk for undervisning eller å bli kjent kan være populært. Dette vil ikke fungere for alle, men det finnes også portaler hvor fysiske arrangement er selve innholdet. Man møtes en gang i kvartalet for eksempel.
Makeovers
Du går igjennom og viser hvordan noe kan bli bedre/hvordan ting kan gjøres. Kan være alt ifra mote og sminke, til rydding og en salgsside.
Fysiske produkter
Du kan sende ting i posten selv om du ikke har en pakkemodell. Velkomstgaver, oppmerksomheter og hilsener er populært.
Webinar
Undervisning i et tema live hver måned via Zoom eller på Facebook live. Du kan poste opptak av webinaret i portalen etterpå, for dem som ikke hadde mulighet til å delta live.
Live møter
Du kan arrangere live møter mellom folk som har behov for å diskutere temaer eller snakke om ting. Der kan de møte likesinnede en gang i måneden. Du kan vurdere å ikke ha opptak av møtene, for å sørge for at folk prioriterer dem og faktisk dukker opp live.
Artikler
Du kan skrive og dele nyhetssaker om ditt tema. Dette vil ikke fungere for alle, men kanskje du jobber med et tema hvor det er stor utvikling. Eller faget ditt er noe medlemmene dine trenger å holde seg oppdaterte om.
Konkurranser
Du kan faktisk ha en medlemsportal hvor du har ukentlige eller månedlige konkurranser. Det kan brukes enten bare som det er, en konkurranse med premie. Eller du kan bruke det som incentiv for å jobbe med innholdet du deler. For eksempel alle som fullfører månedens arbeidsbok etc, er med i trekningen.
Challenges
Det går an å ha en challenge hver måned for å drive medlemmene fremover. Kanskje er det en ny oppgave hver dag i en måned, eller det kan være at innen måneden skal de ha fullført noe.
Anbefalinger
Du kan dele dine tips og råd rundt forskjellige apper, bøker, tjenester, produkter osv som kan være nyttige eller lærerike innenfor det temaet du jobber med.
Du kan mikse og være kreativ
Dette er bare noen typer innhold du kan lage og gi til medlemmene dine. Det finnes mange typer innhold å velge mellom, og du kan også blande dem. Kanskje gir du noe annen hver måned. Eller du kan ha for eksempel vanlig innhold i 10 måneder og så ha live workshop i 2 måneder i året.
Det har jeg gjort i Businesstrategi. Der har vi live workshop om sosiale medier i april, og live workshop der vi planlegger hele neste år for businessen sammen i november.
Det er det jeg liker så utrolig godt med medlemsportal. Du kan være kreativ, teste forskjellige ting, gjøre endringer og finne på noe du liker og synes er gøy!
Hvilke typer innhold du velger, bidrar i stor grad til at du lager en medlemsportal du elsker å drive, og som medlemmene dine elsker å være med i. Og det er superviktig!
PS: Vil du ha min hjelp til å lage din medlemsportal?
Har du lyst til å lage medlemsportal, men vet ikke helt hvor du skal starte og du får ikke ut fingeren? Da kan jeg hjelpe deg.
Det er en stor jobb å lage en medlemsportal, og da er det jo greit å sørge for at den blir best mulig og å lære fra noen som har gjort det mange ganger før, ikke sant?
I onlinekurset PortalSuksess får du alt du trenger for å lage og lansere medlemsportalen din på bare 90 dager!
PortalSuksess er faktisk den aller beste måten jeg kan hjelpe deg til å lage en medlemsportal du kan leve med på, som jeg noen gang har laget 🫶
I kurset får du ALT du trenger for å lage og lansere en portal, og du skal gjøre det i løpet av 90 dager.
Går det egentlig an, spør du kanskje? Jepp. Jeg gjorde det med min portal, og gjengen som har vært med i Masterminden min klarte det.
Og når vi klarer det, klarer du det.
Det blir selvfølgelig mye jobb, men du trenger egentlig bare å følge planen jeg har lagt opp for deg. Å se undervisningen og jobbe med oppgavene hver uke.
Du får en ny arbeidsbok med oppgaver, undervisning og sjekklister hver uke.
Les mer om hvordan PortalSuksess vil hjelpe deg, hva du får og hvordan kurset fungerer her!
Les mer: Lag og lanser medlemsportal på 90 dager ved hjelp av PortalSuksess
Legg igjen en kommentar