Jeg snakker mye om strategisk jobbing og at det er viktig for businessen din. Og jeg vet at du ser og forstår viktigheten av det, at du skjønner at det er bra.
Men, jeg tror også at mange kan synes det er litt vanskelig å konkretisere det. Å se hva det faktisk betyr, sånn i virkeligheten. Hva det faktisk innebærer og hvordan det kan brukes.
Derfor vil jeg vise deg det, og gi deg helt konkrete eksempler.
Det hjelper jo ikke at du tror på at det er viktig, hvis du ikke vet hvordan det faktisk fungerer i businessen din.
Jeg tror også at det vil bidra til at du legger mer fokus på det og jobber mer med det om du ser konkret hva det faktisk gjør.
Og det er viktig, fordi det betyr at businessen din blir bedre og gjør det bedre.
Hvorfor det er så lurt å jobbe strategisk
Hva er det som gjør at jeg snakker så mye om strategisk jobbing?
Det er rett og slett fordi jeg har sett og erfart selv hvor effektivt det er for businessen. Hvor mye det bidrar til at den vokser fortere og at ting fungerer bedre.
Det var uten tvil en stor del av grunnen til at jeg kunne gå fra å sitte i sofaen i Oslo i 2016 og kjøpe et domene, til å si opp jobben og flytte til Thailand 18 måneder senere.
Det hadde aldri gått så fort om ikke jeg hadde fokusert og jobbet knallhardt, selvfølgelig. Men jeg kunne jobbet knallhardt uten å få den fremgangen, at ting bare tok tiden min.
Det var fokuset mitt på strategisk jobbing som gjorde at jeg klarte det så fort.
Det er derfor jeg er så stor fan av strategisk jobbing. Såpass stor fan, faktisk, at jeg har laget en hel medlemsportal om det 😅
Det er ikke tilfeldig at Businesstrategi heter det. Det er strategier for businessen din. ALT innholdet har et strategisk fokus.
Å jobbe strategisk er ikke en tvangstrøye
Det er noen som er litt redde for ordet strategi. Som tenker at det betyr at de ikke kan være seg selv, eller at de må følge en mal som ikke passer for dem.
Det er i så fall en stor misforståelse. En strategi er ikke en tvangstrøye. Det er ikke en fasit. Det er et hjelpemiddel.
Ingen strategi fungerer som en fasit fordi det som fungerer for meg fungerer ikke nødvendigvis for deg.
Poenget er ikke å kopiere det andre gjør, det er det aldri. Fordi det fungerer ikke.
Det er samme grunnen til at maltekster ikke fungerer så godt, for eksempel. Å bare bytte ut noen ord i en standardtekst vil ikke gi deg masse salg. Fordi det må tilpasses til din personlighet, din business og din målgruppe.
Det samme må en strategi.
Formålet med en strategi er å ha et utgangspunkt for hvordan noe kan gjøres, et rammeverk. Og så må du tilpasse det til ditt.
Å være deg selv er en del av den strategien. Ikke det motsatte av den.
Hva betyr strategisk jobbing?
Så hva betyr det da, å jobbe strategisk?
Det er egentlig veldig enkelt. Poenget er at det gjør at ting henger sammen og bygger hverandre opp.
Å jobbe strategisk betyr at alt du gjør har et formål og en plan bak seg. Ingenting er tilfeldig.
Det betyr at du har en bevisst tanke eller plan bak det du gjør, og at du har tenkt på når, hvor, hvorfor osv.
Dette kan gjøres på en million forskjellige måter og går inn i alle slags områder av businessen din. Noen av dem er veldig enkle, andre kan være kompliserte og store og involvere mange steg.
Men for å gi deg noen helt konkrete tilfeller sånn at du kan se både hva det kan være og hvordan det faktisk hjelper businessen din, får du noen eksempler her.
Jeg skal både forklare hva strategien går ut på, og også vise deg hva formålet er eller kan være.
5 eksempler på strategisk jobbing
Igjen, husk at dette ikke er en fasit. Dette er eksempler rammeverk som du kan innføre. Nøyaktig hvordan det gjøres og hva formålet skal være, vil variere.
1. Å ha en freebie som handler om noe relevant for det du selger
Når du lager freebies står du i utgangspunktet fritt til å lage hva som helst. Men det første steget i å lage den strategisk, er at den handler om et tema du jobber med.
Det andre steget er å lage den relatert til et helt konkret problem målgruppen din har, og ikke bare generelt om temaet ditt. Det tredje steget er å lage den om noe som er relevant for noe du selger.
Så hvis du har et kurs om barneoppdragelse handler freebien din om et konkret problem de har rundt det samme temaet, eller en innvendig de har mot å kjøpe kurset.
Formål:
Freebies brukes til å bygge e-postlisten. Hvis du lager en freebie om hva som helst bygger du listen med tilfeldige folk. Når du lager en strategisk freebie fyller du listen med folk som er interesserte i akkurat det du jobber med. Når den i tillegg fokuserer på noe rundt det du selger, fyller du listen med folk som er midt i målgruppen for produktet ditt.
Det øker sjansen for at de kjøper fra deg når du lanserer eller selger til dem etterpå.
Det andre freebies brukes til, er å bygge know, like and trust. Begge deler er helt nødvendige for å selge. Når du lager en freebie som strategisk fokuserer på noe rundt det du skal selge bidrar det til å bygge tilliten målgruppen har til at du kan hjelpe dem med akkurat det problemet.
Det øker også sjansen for at de kjøper.
2. Å ha en velkommen-serie for nye abonnenter på e-postlisten
Når du bygger e-postliste kan du bare fylle den med folk og så la dem ligge der uten å gjøre noe mer med dem. Så kan du sende dem en e-post av og til hvor du selger produktet eller tjenesten din.
For å jobbe mer strategisk med e-postlisten din, kan du lage en velkommen-serie med e-poster du sender til alle som er nye på listen din.
Det kan være en serie med 3-4 e-poster der du ønsker dem velkommen, forteller om deg selv og hvordan du kan hjelpe dem og gir dem en forsmak på hvem du er og hva du er opptatt av.
Du kan også gjerne dele et blogginnlegg, podcastepisode eller YouTube som er typisk for deg som en smakebit på hva de vil få fremover når du sender nyhetsbrev.
Formål:
Det er ikke sånn at alle som melder seg på e-postlisten vår er i målgruppen vår. Noen ganger kan vi treffe feil, eller vi treffer deler av den mens resten ikke passer.
En velkommen-serie der du er tydelig på hvem du er, dine verdier og hva du driver med, kan bidra til å rydde listen din.
Det kan gjøre at de som merker at nei, hun er er ikke for meg, melder seg av. Og det er bra. En verdifull liste er ikke en liste med tusenvis av adresser. Verdien ligger i kvaliteten på dem som er der. Du kan ha en supervarm liste på 500 personer og selge for hundretusenvis av kroner.
Det andre en velkommen-serie gjør, er at det kan starte en dialog og bygge relasjonen med dem på listen din. E-poster i velkommen-serien bør ha en call to action som inkluderer å svare på dem. På den måten blir de kjent med deg, og du kan også få i gang samtaler med potensielle kunder.
Det tredje en velkommen-serie gjør, er å bidra til at de blir vant til å lese e-postene dine og klikke på lenker. Det trener dem opp til å åpne e-poster fra deg og at å klikke på lenkene dine gir dem verdifull info. Det gjør øker sjansen for at de også klikker når du selger.
Det fjerde det gjør er at det trener e-postsystemet til å se at e-poster fra deg er ønsket og ikke spam, og det øker sjansen for at de slipper inn i innboksen neste gang.
Alt dette vil bidra til å gi deg flere salg.
3. Å dele innhold på sosiale medier relatert til det du skal selge før lansering
Mange deler innhold litt tilfeldig på sosiale medier. Det er kanskje relevant tematisk, du holder det faglig. Men det er bare første steget i å bruke sosiale medier strategisk.
Skal du virkelig bruke det strategisk, påvirker det som skjer i businessen din ellers hva du deler på sosiale medier.
Det vil si at du for eksempel lader opp til lansering ved å dele et spesifikt type innhold i dagene og ukene før. Hvis du skal ha lansering bør du fokusere på temaet det du skal selge handler om. Del innlegg der du snakker faglig om de tingene kurset ditt eller portalen handler om.
Du skal ikke selge, det kommer når du har lansering. Men du snakker faglig om de samme temaene.
Formål:
Målet med å dele innhold rundt de samme temaene som det du selger, er todelt. For det første skaper du et behov og en interesse for temaet. Du bygger opp rundt hvorfor de trenger det du skal selge.
Det øker sjansen for at de kjøper når du lanserer, fordi du har skapt et behov.
Det andre det gjør, er å tiltrekke deg flere av dem som er i målgruppen for det du skal selge. Når du har et ganske tydelig fokus i 2-3 uker før lansering, vil folk som er interesserte i akkurat det temaet både oppdage kontoen din mer, flere vil følge deg, og flere vil engasjere seg i det du deler. Det betyr at algoritmen vil vise innholdet ditt til flere av dem når du lanserer.
Det øker sjansen for at flere kjøper fordi det er flere som er i målgruppen som følger og engasjerer seg i innholdet ditt, og det er flere av dem som vil se det du deler når du lanserer.
4. Å skrive blogginnlegg om produktene og tjenestene dine
Om du har blogg, YouTube-kanal eller lager podcast spiller ingen rolle. Det du deler bør ha en sammenheng med resten av businessen din for at det skal være mest mulig strategisk.
Én måte å lage strategiske blogginnlegg på, er å gjøre det samme som på punktet over på sosiale medier. Du sørger for at blogginnlegg du publiserer i ukene før lanseringen handler om noe relatert til det du skal selge. Det vil ha samme effekt som på forrige punkt.
En annen måte å bruke blogginnlegg strategisk på, er å faktisk skrive om de produktene og tjenestene du har.
Dette har jeg gjort med mine produkter.
Les mer: Hvordan kan strategisk jobbing og Businesstrategi hjelpe businessen din vokse?
Les mer: Hva er HabitBingo og hvordan kan det hjelpe businessen din?
Formål:
Det er flere formål med å skrive om det du selger.
Det første er at det å ha et helt blogginnlegg med fokus god SEO vil gjøre at flere som Googler problemet du hjelper med, finner deg.
Les mer: Hva er SEO, og hvordan kan det gi bloggen din mer trafikk?
Det andre er at målgruppen vår kjenner ikke til produktene våre like godt som vi gjør. Vi puster og lever dem, og føler vi snakker om dem hele tiden. Det er en selvfølge for oss hva det hjelper med og hvorfor folk bør bli med eller kjøpe. Sånn er det ikke for leserne og følgerne våre. De følger ikke med like mye som vi gjør, og de ser og hører om hundrevis av produkter.
Ved å lage et blogginnlegg om produktet eller tjenesten din får du både forklart hva det faktisk handler om.
Du får gitt dem et godt bilde av hvilket problem det hjelper til å løse og hvem det passer for.
Det øker sjansen for at flere forstår at de faktisk trenger det, og kjøper.
5. Å ha en salgstrakt
Du kan ikke la salg være opp til «flaks». Eller, du kan jo. Men det vil gi deg mange færre salg enn det du kunne fått. Å ha og bruke salgstrakter er en viktig strategi for en business.
En salgstrakt er egentlig noe så enkelt som en vei du sender potensielle kunder igjennom businessen din.
Salgstrakten kan bestå av mange ting, som for eksempel nyhetsbrev med blogginnlegg. Men vi trenger mer enn å bare gi verdi. Vi trenger gratisinnhold som blogginnlegg, podcast, YouTube og Instagram for å bygge relasjoner, nå ut til nye og skape tillit. Men det i seg selv gir ikke masse salg. For å selge, må vi også selge… Og det er da du trenger en salgstrakt.
En salgstrakt er en bevisst vei du sender folk steg for steg. En plan for hvordan vi sender dem videre inn i systemet vårt. sånn at de føler behov for og får vite om det vi selger.
Formål:
Det finnes tusenvis av salgstrakter og måter å gjøre det på. Noen er enkle, andre ekstremt kompliserte. Men formålet er alltid det samme.
Å få inn potensielle kunder, varme dem opp ved hjelp av verdi og å bygge know, like and trust, sånn at når du selger er de klare til å kjøpe.
Punkt 2 på denne listen om velkommen-serie, er et eksempel på det. Når de melder seg på, sender du dem til en velkommen-serie. Når de er ferdige med den, sender du dem videre til et ukentlig nyhetsbrev. Der deler du blogginnlegg/podcast/video hver uke, og etter hvert selger du til dem i en lansering eller du sender e-poster som selger innimellom i nyhetsbrevet.
Det er et eksempel på en enkel salgstrakt. Og det vil øke sjansen for at noen kjøper.
Dette er altså 5 forskjellige måter du kan bruke strategisk jobbing i businessen. De er verken oppsiktsvekkende eller revolusjonerende, det er ikke poenget med en strategi.
Hele poenget er å sørge for at ting henger sammen og at det bygger opp rundt hverandre. Det bidrar til at businessen vokser fortere og at du selger mer.
Er dette en fasit? Nei. Er det et rammeverk du kan tilpasse til din business? Jepp.
Vil du lære mer om strategisk jobbing?
Hvis du synes dette var interessant og har lyst til å både lære mer om strategisk jobbing, ligger det masse og konkret undervisning i disse forskjellige tingene og venter på deg i Businesstrategi.
Businesstrategi hjelper deg til å få mer ut av det du gjør, sånn at du kan jobbe mindre og tjene mer.
Selv jobber jeg nå cirka halv stilling, samtidig som jeg tjener mer enn jeg gjorde da jeg hadde en vanlig fulltidsjobb.
Les mer: Hvor mye jobb er det å drive for seg selv? Så mange timer jobbet jeg i 2021
Det er nemlig mulig å få den friheten du drømmer om. Men du trenger å jobbe smart og strategisk sånn at du ikke bare bruker masse tid på ting som ikke gir deg noe tilbake.
Businesstrategi er løsningen din.
Alt du får i medlemsportalen har et strategisk fokus. For eksempel hvis jeg underviser om e-postliste får du ikke info om hvordan du setter opp en e-postliste. Det kan du finne på nettsiden til leverandøren du bruker.
Det du får i Businesstrategi er hvordan du kan bruke e-postlisten din strategisk. Det ligger allerede undervisning om dette og venter på deg, for eksempel videoen «Hvordan du bruker nyhetsbrev strategisk for businessen». Eller arbeidsboken «Lag din egen velkommenserie».
Du kan se en komplett oversikt over all undervisningen som ligger og venter på deg her!
Dette er bare et av mange, mange eksempler på hvordan det alltid er et strategisk fokus. Fordi det er det som bygger businessen din mest solid og raskest.
Legg igjen en kommentar