Livesendinger er nyttige og smarte for businessen din.
Det spiller for så vidt ikke så stor rolle om det er livesendinger på Instagram, i en gratis Facebookgruppe eller som en del av et kurs eller en medlemsportal. Uansett hvordan du bruker livesendinger i businessen din, så hjelper de.
Les mer: 6 måter livesendinger hjelper å bygge businessen din på
Men selv om de er smarte, så er jeg ganske sikker på at du ikke liker dem veldig godt. De aller fleste synes livesending er et ork, skummelt eller de rett og slett hater å gjennomføre dem.
Sjansen er stor for at du tenker ting som «Hva hvis jeg glemmer hva jeg skal si?», «Tenk hvis ingen ser på», eller «Tenk om ingen stiller spørsmål?»
Dette er veldig vanlige ting å tenke og føle, men for det første så er disse tingene ikke så viktige.
Det aller viktigste du kan gjøre, er å senke terskelen din. Ikke tenk at hver livesending må være perfekt. Det gjør ikke noe om du glemmer hva du skal si. Verden overlever, og det gjør du og businessen din også.
Men, jeg har også noen helt konkrete tips som kan hjelpe deg til å gjøre livesendinger mindre skummelt. Jeg har hatt livesendinger i årevis, og har dem både av og til på Instagram for å undervise og hver eneste måned hvor jeg svarer på spørsmål og hjelper i medlemsportalen Businesstrategi.
I starten hatet jeg det. Den første livesendingen min var helt krise, haha. Men, som med alt annet, jo mer du gjør det, jo bedre blir det. Og jeg har gjort meg masse erfaringer, som jeg kan dele med deg.
Så, her er 7 tips til hvordan du kan gjøre livesendinger mindre skummelt:
1. Velg et tema du kan mye om
Det virker kanskje litt selvsagt, men dette er noe du bør tenke litt igjennom før du skal ha en livesending. Hvis du ikke gjør noe av livesendinger og er komfortabel med dem, så er det bare å snakke i vei. Da finner du en løsning underveis hvis det dukker opp noe du ikke kan så mye om.
Men hvis du synes det er skummelt og vanskelig, så må du velge et tema du kan snakke mye og varmt om. Et tema som engasjerer deg, og noe du har mange tanker og meninger om.
Jo tryggere du føler deg på det du snakker om, jo enklere blir det å ha livesendingen. Da slipper du den ekstra belastningen med at du er redd for at du ikke vet hva du skal si.
Du vet hva du skal si, fordi du snakker om noe du har mange tanker og meninger om.
2. Undervis i stedet for å svare på spørsmål
Mange synes det er skummelt med livesendinger fordi de er redde for at det kommer spørsmål de ikke kan svare på. At det vil få dem til å se dumme ut, og at det blir flaut.
For det første, så er det ikke flaut å si «Jeg vet ikke». Vi kan ikke alt, det er helt normalt. Du kan fint si at «Vet du hva, det har jeg ikke noe erfaring med, så det vet jeg dessverre ikke». Det gir kredibilitet, det også.
Men for det andre, så MÅ du ikke ta imot spørsmål og svare på direkten. Du kan fint ha en livesending der du har fokus på undervisning, ikke på Q&A.
Gå live, snakk eller undervis om et tema og avslutt. Kommer det spørsmål, så kan du svare på dem i tekstform i kommentarfeltet etterpå, hvis du synes det er vanskelig live.
3. Lag en punktliste med det du skal snakke om
Dette er noe jeg alltid gjør, og som hjelper meg til å holde meg på sporet.
Når jeg skal gå live, uansett om det er for å undervise på Instagram eller ha livesending i Businesstrategi, så lager jeg meg en liste med snakkepunkter. Det hjelper meg både til å sørge for at jeg holder fokus og snakker om det jeg har tenkt å snakke om, og at jeg får med meg de viktigste punktene og ikke glemmer noe.
OBS: Dette er ikke et manus. Du skal ikke skrive ut alt du skal si. Du lager kun en liste med punkter eller poeng du skal huske å nevne.
Og ikke ha for mange punkter, dette er bare et grovt oppsett så ikke du glemmer noen hovedpunkter.
Heng lappen på mobilen eller veggen ved siden av der du står, sånn at du enkelt kan se på den med jevne mellomrom.
4. Legg til rette for spørsmål i forkant
Hvis du kjører en sending der du skal svare på spørsmål og er redd for at det ikke skal komme noen, lag en tråd eller gi folk en mulighet til å stille spørsmål i forkant.
Da rekker folk å tenke på det og det øker sjansen for at de kommer på noe, og du rekker å tenke igjennom svarene før sendingen.
Du kan ha det som et eget innlegg på Instagram eller i Facebookgruppen. Du kan også bruke en spørsmålssticker på stories på Instagram til å samle spørsmål.
Husk også å faktisk oppfordre til at de kan stille spørsmål mens du er på, om du vil at de skal det. Vi må fortelle folk hva de skal gjøre, så hvis du vil ha spørsmål si det mens du er live.
5. Lag klar noen spørsmål selv
Hvis ikke det har kommet noen spørsmål i forkant, kan du fortsatt gå live. Det kan komme spørsmål mens du holder på, og du får fortsatt gitt masse verdi ved å snakke om det temaet du skal snakke om.
Hvis du har tenkt å svare på spørsmål, kan du forberede deg ved å lage klar noen spørsmål i forkant. Noter ned 2-3 spørsmål selv, som du kan svare på om ikke det kommer noen innsendte eller mens du er live.
Du kan for eksempel ta noen spørsmål du har fått før, via e-post eller i DM, og svare på dem. Ting folk har spurt deg om tidligere, som er relatert til temaet du snakker om.
Da har du både mulighet til å svare på spørsmål som kommer live, og du har backup hvis det ikke kommer noe.
6. Si ifra om livesendingen i forkant
Mange som synes livesendinger skumle, lar være å snakke om dem i forkant fordi de synes det er skummelt og de er redde for at ingen vil komme og se. Da er det mindre fallhøyde om ingen vet om det.
Men hvordan skal du få flere til å komme hvis ingen vet om det?
For å få flest mulig til å delta og se sendingen din, må du la folk få vite når den er noen dager før. Da har de tid og mulighet til å sette av tid til å se den.
Lag en post om det på Instagram eller i Facebookgruppen, lag en event på Instagram og del den som sticker på story. Snakk om det jevnlig fram mot sendingen, og sørg for at folk har fått med seg at du går live og hva du skal snakke om.
7. Publiser livesendingen etterpå
Det kan hjelpe litt hvis du faktisk senker terskelen litt og ikke har som mål eller krav at det skal være masse folk som deltar live. Det er vanskeligere å få folk med live nå enn før, sånn er det bare. Mange kan ikke akkurat da, er ikke pålogget, eller får ikke med seg at du går live.
Hvis du i stedet tenker på at hovedmålet med livesendingen er å undervise og gi verdi, ikke at 30 personer skal være med live, forenkler det alt.
Da kan du ha fokus på å undervise eller snakke om det du vil snakke om, og så kan du publisere livesendingen i feeden etterpå. Da blir den liggende på profilen din, og folk kan se opptaket.
De som deltar live er bonus, poenget og målet ditt var å gjennomføre sånn at du får delt det du har å dele med folkene dine.
Ser du hvordan forskjellen på fokus kan gjøre det enklere?
Jeg håper disse tipsene og erfaringene hjelper deg, fordi livesendinger er fortsatt viktige for businessen din.
Legg igjen en kommentar