Nettroll som skriver hatefulle eller kritiske kommentarer. De er over alt. Også i kommentarfeltene på blogger, og særlig på sosiale medier.
Vi som bor i Norge er vant til troll, men dette er en annen type troll. Dette er ikke den typen som kappspiser grøt eller bor under ei bro.
Dette er folk som elsker å provosere og kritisere, og gjerne skriver stygge ting og kommer med personlige angrep.
Det føles veldig ubehagelig når man havner i andre enden av et slikt angrep. Men det er nesten unngåelig at det skjer, en eller annen gang. Som gründere er vi jo veldig synlige på sosiale medier.
Nettroll blir beskrevet sånn i leksikonet:
“Nettroll er personer eller organisasjoner som bevisst manipulerer og forstyrrer nettbasert kommunikasjon. Begrepet omfatter både relativt uskyldige former og mer alvorlig manipulasjon av offentligheten.”
Trolling handler om å legge ut provoserende innlegg på internett og «fiske» etter reaksjoner. De skriver negative ting kun for å fremprovosere en reaksjon.
Det skriver Det store norske leksikon.
Hvorfor troller de, og hva gjør de?
Ifølge Det store norske leksikon, så blir «trolling» brukt om flere typer destruktiv adferd på nett, for eksempel å:
- lokke folk til å forsvare seg mot mer eller mindre subtile personangrep,
- lure folk til å kaste bort tid på å argumentere mot usaklige påstander og
- skape sinne og frustrasjon med hetsende og hatefulle utsagn som egentlig ikke er alvorlig ment.
Hva er egentlig poenget med å trolle? Å provosere.
Dette er personer som elsker å diskutere, provosere og kritisere. Det beste de vet, er når du begynner å diskutere tilbake. Nettroll har ikke en agenda, en stor plan. Det er gleden ved å skape frustrasjon som gir dem et kick. At de føler seg smartere enn deg. De elsker å skrive hatefulle eller kritiske kommentarer.
Men, selv om de ikke har en agenda, er det ikke bare uskyldig moro. Mange kan oppleve det som mobbing eller personlig angrep, og det kan skape uheldige situasjoner.
Hvor er trollene?
Det har alltid eksistert personer som elsker å provosere. Men etter at internett ble så lett tilgjengelig har det flommet over.
Mens trollene tidligere ble begrenset til noen få personer i fysisk omkrets som ble utsatt for trollingen, har de nå fått en helt ny hverdag med internett. Og særlig fordi man kan være anonym på nettet. Når de troller i virkeligheten, vet alle hvem de er, og det kan være vanskeligere å stå inne for det man sier. Eller å tørre å si det.
Men når man kan gjemme seg bak en falsk Facebookprofil, kan man skrive og si hva som helst. Uten å måtte forholde seg til konsekvenser.
Det har blitt et så stort problem, at VG har laget en egen serie om det: Nettkrigerne.
Så hvordan skal du takle det, hvis det er deg de angriper? Hva bør du gjøre?
Skill mellom troll og konstruktiv kritikk
Hvis du opplever at noen legger igjen en kritisk kommentar på bloggen eller sosiale medier, er det første du må gjøre å definere kommentaren. Når man velger å blogge, må man også være forberedt på kritikk.
Les mer: Hvordan du kan takle og bruke negativ feedback og kritikk
Er dette faktisk konstruktiv kritikk? Er det noe sant i det de sier? Det er ikke så lett å få kritikk, men noen ganger kan det være at de faktisk har rett. Forsøk å legge bort følelsene dine i et øyeblikk og se på kommentaren igjen, med et nøytralt blikk. Er det de sier sant?
Det kan for eksempel være at de er uenige med deg i det du skriver om. Og det må de få lov til. Det er ikke nødvendigvis et nettroll, selv om du ikke liker å høre at de er uenige.
Men hvis kommentaren de har lagt igjen ikke er konstruktiv kritikk, men heller usaklig, hatefull eller et personlig angrep, så er det et nettroll.
Ikke ta det personlig
Nøkkelen til hvordan du skal takle det, ligger i det siste punktet i listen som forklarer hvorfor de troller. Det er faktisk ikke personlig eller alvorlig ment.
De troller fordi de elsker å trolle, ikke fordi de hater deg.
Sannheten er at de aner egentlig ikke hvem du er. Du har ikke gjort noe galt. Du har ikke gjort dem noe. Og jeg garanterer deg at det er ikke bare deg de skriver hatefulle eller kritiske kommentarer til. Du er en av mange, og de skriver sannsynligvis mange av de samme tingene til alle.
Det er ikke personlig, så ikke ta det personlig.
Det er lett å si, og vanskeligere å gjøre, jeg skjønner det. Men det er helt sant.
Og når du klarer å fjerne deg litt fra situasjonen og ikke reagere med så sterke følelser, er det lettere å se hvor teit det er. Hvor dumt det de skriver er. Hvor usaklig og tilfeldig.
Et eksempel kommer fra et av medlemmene i min private Facebookgruppe. Hun hadde en blogg hvor hun for det meste skrev om interiør, og litt om seg selv og sin hverdag. En helt vanlig blogg.
Så dukket det opp et nettroll, som begynte å kommentere. Men kommentarene handlet ikke om henne. De sa ingenting om familien hennes, utseendet, det hun skrev om. Han skrev om hvor mye han mislikte “venstreorientert feminisme”. Bloggen hennes handlet ikke om det i det hele tatt…
Med andre ord: Det er ikke personlig. Trollene identifiserer temaer de vet skaper debatt, og så skriver de noe om det og håper at du biter.
Ignorer dem
Og det fører oss til nøkkel nummer to i hvordan du takler disse trollene.
IKKE svar på kommentaren!
Du kan sammenlikne det med å fiske, sånn som ordboken forklarte over. De kaster ut en krok med agn, og håper at du biter på. Biter du på, har de fått seg en godbit. Ignorerer du dem, går de lei og fisker videre etter andre fisk.
Ved å svare, gir du dem akkurat det de ønsker. Ved å ignorere dem, vil de prøve noen ganger til, og til slutt gå lei og gå videre til andre blogger eller profiler.
Jeg har selv opplevd dette i virkeligheten, da jeg jobbet fulltid som kommunikasjonsrådgiver i en frivillig organisasjon. Der dukket det opp et tilfelle på Twitterprofilen vi hadde. Det var en gruppe personer som var uenige med organisasjonens syn på en sak vi publiserte, og spammet oss med lenker til “forskning” og artikler som “beviste” deres sak.
De var 4-5 personer som tweetet og nevnte oss i tweets minst 10 ganger om dagen, og det pågikk i et par uker. Vi svarte ikke på en eneste tweet. Det var ikke saklig diskusjon eller spørsmål, det var trolling. Vi ignorerte dem hver eneste dag. Og etter to uker stoppet det. De gikk lei, fordi vi ikke bet på.
Slå på manuell godkjenning
Du kan slette kommentarer du ikke vil ha stående, og du kan også blokkere personer som troller deg på de fleste kanalene.
Du kan i tillegg sette opp kommentarfeltet på bloggen din slik at du må manuelt godkjenne alle kommentarer før de blir publiserte. Det krever litt arbeid fra deg hvis du får mange kommentarer, men da sørger du i alle fall for at du får stoppet dem som troller.
Temaet på bloggen kan gjøre deg mer utsatt
Det er på ingen måte din feil om noen troller deg. Det er ytringsfrihet i Norge, og du har lov til å skrive og mene akkurat det du vil.
Men, det er ingen tvil om at det du blogger om eller deler på sosiale medier kan påvirke sjansen for at du blir trollet.
Om du for eksempel skriver om politikk eller samfunnssaker, er du nærmest garantert å få troll. Eller om du skriver om ting som kan oppleves provoserende for andre, som feminisme, flyktninger, religion eller slike temaer.
Du er i din fulle rett til å skrive om disse temaene, og jeg håper ikke du lar dem stoppe deg! Men bare vær forberedt på at du sannsynligvis må forholde deg mer til slike kommentarer, om du skriver om disse temaene.
Husk at det går en grense
Du skal ikke finne deg i alt. Dessverre finnes det personer som ikke bare troller og kommer med teite kommentarer, men som faktisk truer deg. Eller kommer med hatefulle ytringer.
Det skal du ikke ignorere. Det skal du anmelde.
Det de gjør kan være straffbart, og kalles hatkriminalitet. Det handler ofte om kommentarer rundt etnisitet, religion, seksuell orientering eller funksjonshemmelser. For at det skal betegnes som hatkriminalitet, må motivet være at det er basert på hat og fordommer.
I 2015 fikk vi en ny straffelov som omfatter hatkriminalitet på nett, og du kan få både bot og fengsel om du blir dømt for dette.
Om du utsettes for denne type kommentarer og trusler, bør du anmelde saken til politiet. Det er viktig for politiet fordi det bidrar til at man ser omfanget av problemet, og fordi politiet forhåpentligvis vil etterforske saken. Det har vært flere dommer de siste årene.
Du kan lese mer hos politiets nettpatrulje.
Jeg håper du nå føler deg litt bedre hvis du har vært utsatt for nettroll, og vet at ikke det er personlig. Jeg håper også at du føler deg bedre forberedt til å takle dem om de skulle dukke opp på din blogg eller sosiale medier.
Og du, ikke nøl med å ta kontakt med politiet om du er i tvil. Det er bedre å anmelde en gang for mye enn en gang for lite.
Legg igjen en kommentar