En medlemsportal er en medlemsportal, eller? Nei, på ingen måte.
Det finnes mange typer medlemsportal etter hva fokuset i portalen skal være. Det er ganske viktig å vite forskjellen på dem sånn at du lager riktig versjon, fordi det vil påvirke hva slags innhold du lager og hvordan du bygger opp portalen din.
Så hvilke forskjellige typer medlemsportal finnes det? Her får du en gjennomgang, og du får også noen positive og negative sider med hver enkelt av dem.
PS: I bunnen av innlegget får du også hjelp til å se på hvilken som passer for din medlemsportal-idé, så ikke hopp over det!
1. Publiseringsmodell
Hva er det:
Dette er den mest vanlige typen, og det er denne modellen Businesstrategi er.
Som navnet sier, så handler det mest om publisering. Det fungerer på den måten at man publiserer nytt innhold jevnlig. Formålet er læring, og man skal lære noe nytt hver uke.
Det vanlige er å dele måneden opp i fire deler og dele nytt innhold hver uke.
Hva det innholdet skal være må du jobbe med, men et godt tips er å sørge for at det ikke varierer for mye.
Medlemmene dine vil like at det er system på ting, så bestem deg for fire typer innhold og hold deg stort sett til dem. Ikke ha forskjellige innhold hver måned, eller bytt ut ofte. Du kan selvfølgelig gjøre noe annerledes en gang i blant, slik som at jeg har workshopmåned 2 ganger i året i Businesstrategi. Da har vi live workshop og jobber sammen i stedet for at de får nytt innhold. Men i de andre 10 månedene i året får de det vanlige innholdet.
Det er også veldig viktig, for både din egen del og for medlemmenes, at du ikke gjort innholdet for stort eller for omfattende hver uke.
Hvis det blir for mye innhold, klarer de ikke å bruke det. En video på 1,5 timer og en arbeidsbok på 100 sider blir for voldsomt. Da kommer mange til å melde seg ut fordi de blir overveldet.
Les mer: Hva er retention, og hvorfor er det viktig for deg med medlemsportal?
Eksempler innhold:
Det finnes ingen fasit her, men noen eksempler er videoer med undervisning, PDF-er med guider, arbeidsbøker eller sjekklister, maler, livesendinger, intervjuer, webinarer og workshops.
Fordeler:
En publiseringsmodell kan være supert for businessen, fordi det meste av innholdet kan lages i forkant og må ikke leveres live. Det kan gjøre det enklere for deg å både få tid til å drive en medlemsportal, og bidra til at du ikke blir så overveldet og stresset i hverdagen.
Det passer også fint om du liker å jobbe i ditt eget tempo og litt behind the scenes, ikke nødvendigvis være direkte involvert med medlemmene for å skape innholdet.
Ulemper:
Det er fort gjort å føle at man må levere mye innhold, og at man ender opp med å publisere altfor mye. Både i mengde og størrelse. Det kan også være litt utfordrende å holde innholdet ryddig etter hvert når det blir mye.
2. Coachingmodell
Hva er det:
Mange kjenner til konseptet coaching, men er kanskje mest vant til at det foregår på 1-1-basis. At man har en coachingtjeneste og tar inn kunder som man jobber med. Det går faktisk an å gjøre det om til en medlemsportal!
Konseptet er det sammen, fokuset er coaching, men da underviser og coacher du flere på en gang. Det kan være en veldig fin måte å faktisk få mer ut av tiden du bruker. Som vi vet, er ikke 1-1-jobbing veldig skalerbart fordi du bare har et visst antall timer. Men som medlemsportal blir det skalerbart.
Eksempler innhold:
Hvis du lager coaching-portal publiserer du normalt sett ikke noe særlig ressurser. Det er ikke som en publiseringsmodell hvor du lager ny video med undervisning hver måned.
Fokuset er coaching og da består som regel innholdet av coaching. Det er gjerne Zoom-møter hvor enten alle får litt coaching (avhengig av antall deltakere) eller hvor en person er i hot seat hver gang og blir coachet mens de andre ser på og eventuelt stiller spørsmål.
Du kan også kombinere typer og lage undervisning også om du vil det, men det er ikke et must med coaching. Du kan lage sjekklister, eller ting som ukentlige sitater, motivasjonskort eller korte lydfiler med mindsettips.
Fordeler:
En coachingmodell er perfekt for deg som liker å snakke med folk og være personlig involvert i medlemmene og utviklingen.
Ved å ha en coachingportal har du mer fokus på å jobbe direkte med medlemmene, du er mer hands on. Du har mer personlig oppfølgning og jobber direkte med medlemmene, ofte via Zoom-møter men også livesendinger.
Det kan også være en veldig givende måte å drive på fordi du både får veldig god kontakt med medlemmene, og det kan være enklere å sørge for at de opplever wins og fremgang når du får pushet dem litt live. De sitter ikke bare hjemme for seg selv og prokrastinerer.
Det er også en god måte å tjene mer på den samme type jobbing som du nå gjør 1-1.
Ulemper:
Det krever at du binder deg til faste møter til faste tider. Det betyr mindre fleksibilitet i jobbhverdagen.
3. Communitymodell
Hva er det:
Poenget med en communitymodell å samle folk som er opptatt av det samme. Å skape et community med likesinnede på et eller annet vis.
Det kan både gjelde folk som har samme interesser som strikking eller tegneserier, eller folk som driver med det samme. Kanskje er det folk som har samme hobby, samme sykdom, leser samme bøker, samler på samme tingen, eller jobber mot det samme målet.
Det kan også brukes til business, som jeg tidligere hadde community-portalen Membership Community for medlemsportal-eiere.
Formålet var å samle dem som har medlemsportal i et community fordi de ønsker og trenger å omgås andre med samme utfordringer og som forstår hva de driver med.
Les mer: Hvorfor jeg pauser medlemsportalen Membership Community
Eksempler innhold:
En communitymodell har fokus på community, det er hovedproduktet. Det kan leveres via en Facebookgruppe eller en plattform som Cirlce.io for eksempel. Det kan også foregå live, ved at man har månedlige eller jevnlige treff og samlinger. Man kan også møtes ukentlig eller månedlig via Zoom.
Fordeler:
En communitymodell er perfekt for deg som vil samle folk som har samme interesser, og hvor læring og undervisning ikke er viktig eller relevant. Det krever ingen undervisning.
Ulemper:
En communitymodell lever av engasjement, så du må gjøre en innsats for å skape det samholdet. Du kan ikke bare slenge ut noen tilfeldige Facebookinnlegg.
Det krever at du bruker tid på å bli kjent med folkene, sånn at du vet hva de liker og trenger. At du prøver og feiler, sånn at du ser hva som bygger og skaper det engasjementet som er nødvendig i gruppen.
4. Produktmodell
Hva er det:
En produktmodell er en medlemsportal hvor du fysisk sender ut noe hver måned. Det er en abonnementstjeneste på et fysisk produkt.
Eksempler innhold:
Det kan være alt mulig, og det finnes veldig mange slike eksempler allerede. Bøker i bokklubber. Mat i Adams matkasse, linser i linseabonnement.
En variant er å sende en fast pakke med en konkret ting du lager eller kjøper inn, og at det er påfyll med den samme tingen hver måned. Du kan for eksempel sende ut en pakke fudge eller såper hver måned.
Alternativt kan du sette sammen pakke med forskjellige ting som har samme fokus hver måned. For eksempel en pakke med forskjellige velværeprodukter, forskjellige bøker med samme fokus eller et nytt strikkemønster med garn og utstyr.
Fordeler:
En produktmodell er perfekt for deg som ikke vil undervise, men heller fokusere på produkter.
Ulemper:
Ulempen med denne typen er at de krever ofte mer av deg fordi du faktisk må ha fysiske produkter. Du må ha et lager med ting, du må ha bokser du pakker det i, kort du legger ved, emballasje, gå på posten osv.
Du risikerer også å bli sittende igjen med en del ting på lager fordi du ikke selger så mye som forventet.
Det kan være ganske dyrt, spesielt på grunn av porto, så det er viktig at du enten tar betalt godt nok for å dekke porto eller setter pluss porto i prisen.
5. Miniportal
Hva er det:
En miniportal er en medlemsportal i mindre skala enn en stor medlemsportal. Det vil si at den er billigere og fungerer som et lavprisprodukt i businessen din, og den inneholder også mindre innhold. Den er mindre omfattende enn en vanlig portal.
Les mer: 4 trender jeg ser tydelig i markedsføring akkurat nå – og hva de betyr for din business
HabitBingo er min miniportal, hvor du får et nytt bingobrett med 25 oppgaver rundt et tema hver måned. Det er en komplimenterende portal til Businesstrategi ved at den ikke inneholder det samme, men den hjelper medlemmene til å få gjort mer i businessen. Vil de lære mer om månedens tema finner de ressursene i Businesstrategi, om de er medlemmer der.
Eksempler innhold:
En miniportal kan gjerne bruke elementer fra en eksisterende portal, hvis du vet at det er ønske og behov for bare noe av det du deler hver måned.
Hvis du for eksempel publiserer 3 typer PDF-er og en kalender i portalen din hver måned, kan du ha en miniportal som inneholder bare kalenderen hver måned. Kanskje det er en del av målgruppen din som kun trenger kalenderen, og ikke PDF-ene?
Du kan også lage en miniportal som komplimenterer en medlemsportal du allerede har, hvor de ikke får det samme innholdet men noe som kan passe sammen. Noe som hjelper dem til å bruke det de får i den andre portalen, eller noe som hjelper dem til å implementere.
Fordeler:
En miniportal kan være perfekt for deg som enten allerede har en medlemsportal hvor du kan gjenbruke deler av innholdet, eller du som ønsker å lage en light-versjon og noe som er mindre krevende.
Det kan også være en god måte å ta et første steg inn i medlemsportal-verdenen på, hvor du begynner med noe som er mindre og enklere. Du starter med å lage en portal som ikke er like omfattende som det en vanlig medlemsportal kan være.
Det kan også fungere veldig godt som et første steg i en salgstrakt, fordi det er lavprisprodukt.
Ulemper:
Siden det er et lavprisprodukt vil du ikke tjene like mye på det som en vanlig medlemsportal. Det vil kreve mange flere medlemmer for at du skal få en god inntekt fra det.
Hva bør du velge?
Så det var 5 forskjellige typer medlemsportal du kan lage. Men hva bør du velge? Kanskje du er i tvil mellom to forskjellige?
Det finnes absolutt ingen fasit her, fordi hva som er riktig svar vil variere etter hva du liker, hvordan du ønsker å jobbe, hva temaet for portalen din er og hva målgruppen din liker.
Hvis du ønsker hjelp til å finne ut av hva som passer best for akkurat den portal-ideen du har, kan du ta en gratis quiz jeg har laget til deg!
Ved å svare på 9 spørsmål vil du få min hjelp til å se hva slags type medlemsportal som vil passe best til din idé.
Sjekk om det er marked for din medlemsportal
Kanskje har du allerede en idé om en portal du vil lage, men du er usikker på om det er marked for den?
Det vil jeg gjerne hjelpe deg med å finne ut av, og jeg har derfor laget et gratis test-kit som hjelper deg til å se hva du kan tjene på medlemsportalen du har lyst til å lage, og om det faktisk er et marked for ideen din.
Hvis du drømmer om å lage medlemsportal men er usikker på om ideen din vil fungere, er dette løsningen din
Kanskje har du utsatt det i ett år, eller mer? Du synes det er vanskelig å sette i gang fordi du ikke vet om det faktisk er potensial for ideen din, og om målgruppen din faktisk trenger det du vil lage.
Hvor mange medlemmer trenger du for å klare å tjene penger? Hva skal portalen din handle om? Er det egentlig noen som vil være medlem og trenger den?
Det vil test-kitet hjelpe deg med å finne ut av!
Vil du ha steg for steg hjelp til å lage og lansere din portal?
Har du drømt om å lage en medlemsportal lenge, men du bare utsetter? Du vet ikke hvor du skal begynne, og hele oppgaven virker overveldende, så derfor kommer du aldri i gang?
Du kan få steg for steg guide til hvordan du lager og lanserer en medlemsportal uke for uke i mitt kurs PortalSuksess.
Der jobber du i 12 uker med å lage din drømmeportal, steg for steg. Vi starter med målgruppe og tema for portalen, så ser vi på type innhold du kan lage og hva det kan handle om, og så setter du i gang med å lage det første innholdet. Deretter forbereder vi lanseringen din, og så lanserer du!
Om du ønsker tettere oppfølgning og mine innspill og tilbakemeldinger underveis, så kan du også få det. I Premium-pakken er får du 3 Zoom-møter med meg i løpet av kurset, og du får 2 uker support etter at du har lansert.
Vil du gjøre portaldrømmen til virkelighet og lansere din medlemsportal? Les om PortalSuksess her!
Legg igjen en kommentar