E-post er det viktigste verktøyet du som businesseier har. Det finnes faktisk ikke noe som er viktigere for en suksessfull business, enn e-post.
Hvorfor jeg sier det, kan du lese her: Alt du trenger å vite om e-postlister
Men i tillegg til å faktisk ha en e-postliste, er det vel så viktig å velge riktig e-postsystem. Altså tjenesten du skal bruke for å sende e-postene og samle adresser.
Det finnes mange forskjellige tjenester, som har sine svakheter og styrker. Det er viktig å velge en bra leverandør, fordi det er med og påvirker hvordan listen din gjør det.
Det er derfor jeg har valgt å bruke ConvertKit i stedet for MailChimp.
PS: ConvertKit har byttet navn til Kit etter at jeg skrev dette innlegget.
Hvis du vil teste ConvertKit, kan du bruke min lenke: Test ConvertKit* her!
Hvorfor jeg valgte ConvertKit i stedet for MailChimp
MailChimp er et av de mest vanlige systemene blant små gründere. Det er et greit system, og jeg brukte det selv til den forrige bloggen min. Jeg brukte det også i den vanlige dagjobben min, hvor jeg sendte nyhetsbrev til over 17.000 abonnenter to ganger i måneden.
Men jo mer jeg brukte MailChimp, jo mer merket jeg at det var ting jeg ville gjøre, som ikke gikk. Jeg leste om andre som tagget leserne med interesser, sendte veldig spesifikke e-poster, sendte abonnentene automatisk videre til nye e-post-serier og hadde åpningsrate på 40-50 %. Det ville jeg også ha! Men det klarte jeg ikke med MailChimp.
Altså, det er et bra system hvis du aldri har hatt en e-postliste før og bare vil se hvordan det er. Du kan gjøre alt det grunnleggende, og det er gratis inntil 2000 adresser.
Men om du er ambisiøs og virkelig vil få til en verdifull liste som gir deg muligheten til å tjene penger på businessen din, så anbefaler jeg å bruke ConvertKit.
Det var derfor jeg valgte å investere i ConvertKit fra første dag da jeg startet min business. Jeg visste at jeg ville gjøre dette til noe mer enn bare «for gøy». Jeg hadde store planer, og bestemte meg for å bare gjøre det ordentlig fra starten av. Jeg ville legge til rette så godt jeg kunne for suksess fra første stund.
Hvorfor er ConvertKit bedre?
Åh, hvor skal jeg begynne?
Det er så mange gode sider og styrker ved ConvertKit , jeg kan snakke i timevis om det. Men for å gjøre det enkelt for deg, har jeg delt dem opp i punkter nedover. Her tar jeg for meg alle de forskjellige funksjonene og ting som gjør at jeg synes ConvertKit er den beste tjenesten for gründere.
Du kan også delta på gratis workshops som ConvertKit arrangerer, du kan velge mellom fire forskjellige her!
Du betaler bare én gang for samme e-postadresse
Det er gratis å bruke MailChimp inntil du når 2000 abonnenter. Problemet er bare at du når 2000 veldig fort, fordi MailChimp er listebasert. Det er laget slik at hvis du vil gi bort noe mot e-post, for eksempel en PDF, må du opprette en liste. Vil du gi bort en annen PDF, må du opprette en ny liste. Du må altså ha en separat liste for hver eneste ting du ønsker å gi bort.
Når noen melder seg på en liste, registreres de som en abonnent. Men neste gang de melder seg på en annen liste, registreres de på nytt som en ny abonnent.
Systemet skjønner ikke at det er samme e-posten fordi det er to forskjellige lister.
De samles altså ikke i en felles liste, men legger seg som duplikater i mange forskjellige lister. Det betyr at du når 2000 ganske raskt, og når du da må begynne å betale, betaler du flere ganger for samme personen.
Det gjør du ikke i ConvertKit .
Det er abonnent-fokusert, og alle ligger i én hovedliste. Du kan lage så mange skjemaer du bare vil for å gi bort freebies, alle adresser registreres bare én gang.
Det vil si at du aldri betaler flere ganger for samme personen.
E-postene dine kommer oftere frem
Det hjelper jo ikke med en superbra e-post, hvis den ikke kommer frem. E-poster med mange bilder og lenker kan fort havne i spamfilteret. Derfor kan du ikke lage avanserte design masse bilder på e-postene dine i ConvertKit . Utgangspunktet er ren tekst.
De er fordi ConvertKit vet at det øker sjansen for at e-posten ikke havner i spam, og at e-poster som kun inneholder tekst gjør det bedre.
E-poster med bare tekst blir oftere lest, fordi leserne føler at e-postene er mer personlige, som om den kommer fra en venninne.
E-poster med masse bokser, bilder og lenker virker som reklame. Det gjør at leseren oftere åpner dine e-poster. Og høyere åpningsprosent gir bedre rykte til e-postene fra deg, noe som igjen gir bedre sjanse for at e-posten din kommer frem.
I tillegg har ConvertKit også strenge krav til brukerne. Hvis noen sender e-poster som har veldig dårlig åpningsprosent, for eksempel 2 %, vil kontoen bli sperret. Det er fordi deres dårlige åpningsprosent ødelegger ryktet til ConvertKits servere, og det går ut over deg og meg. Derfor stenger de kontoen, slik at ikke vi ikke må lide for andres spam-e-poster. Yay!
Skjemaer
Det er enkelt å lage et skjema. Du velger ny på forsiden, så tas du til oppsettet av skjemaet. Her velger du om du vil ha landingsside eller skjema. Deretter kan du velge mellom flere forskjellige typer og stiler.
Deretter velger du hvordan skjemaet skal se ut. Du kan endre tekst, og enkelt sette fargene til dine egne farger.
Så velger du ting som om de skal motta en e-post når de har meldt seg på, og det er her du enkelt kan legge ved filen du vil gi bort. Du kan også finne koden for å legge inn skjemaet på bloggen eller nettsiden din, kopiere det og en del andre ting.
Tagger og segmenter
Dette er noe av det jeg elsker mest ved ConvertKit! Du kan tagge abonnentene med akkurat det du vil. Ved å tagge dem, kan du dele dem inn etter ting som interesser, bosted, om de har kjøpt noe, hva de har lastet ned osv.
Du legger inn tagger selv, ved å lage regler. Du sier for eksempel at hvis noen laster ned skjemaet om Google Analytics, så får de taggen statistikk og Google Analytics. Eller hvis noen melder seg på Instagramutfordringen, så får de taggen Instagram, sosiale medier og gratis utfordring.
Du kan også bruker tagger til å si når noen har tatt et kurs, kjøpt noe, eller gjennomført en e-postserie.
Du kan så bruke taggene til å lage segmenter. Altså grupper av personer. For eksempel alle som er interesserte i sosiale medier. Da kan du legge inn taggen sosiale medier på alle skjemaer som har noe med sosiale medier å gjøre. Så lager du et segment med taggen sosiale medier. Da kommer alle som er interessert i sosiale medier inn, uansett hvilket skjema de valgte.
Du kan så bruke dette segmentet til å sende e-poster til alle de adressen. Du kan også ekskludere dem. For eksempel hvis du lager et segment med alle som har kjøpt noe, så kan du sette ekskluder når du sender en salgse-post. De trenger jo ikke høre om noe de allerede har kjøpt.
Sekvenser
Dette er også en av de tingene jeg bare elsker ved ConvertKit, og som jeg bruker veldig mye. En sekvens er en serie med e-poster som sendes ut automatisk. Du kan altså sette opp en hel rekke med e-poster som sendes av seg selv, uten at du trenger å gå inn og sende!
Du kan sette sendingen til spesifikke dager, og du kan sette hvor lenge neste e-post skal sendes etter den første. Nyhetsbrevet mitt sendes for eksempel hver tirsdag kl. 19. Min branding challenge sendes hver dag kl. 09.
Du kan også bruke tagger og segmenter til å inkludere eller ekskludere folk som skal motta e-posten. Det betyr at du kan tagge for eksempel alle som har kjøpt kokeboken din med «Kjøpt». Så lager du en sekvens med e-poster som reklamerer for kokeboken din, og ekskluderer dem som har kjøpt fra serien slik at de slipper å få salgse-postene dine når de allerede har kjøpt boken. Genialt!
Hvis du vil teste ConvertKit, kan du bruke min lenke: Test ConvertKit* her!
Broadcasts
Dette er helt vanlige e-poster, som du sender når du vil til hvem du vil. Du oppretter en broadcast, velger hvem den skal sendes til eller hvem som skal ekskluderes. Så skriver du inn innholdet, og velger enten «send nå», eller så kan du planlegge den til senere. Superenkelt og raskt!
Du kan også A og B-teste emnefeltet.
Det vil si at du kan skrive inn to forskjellige emner og se hvilken som gjør det best. Hva som gjør at folk åpner e-postene dine.
Da sender den det ene emnefeltet til en prosentandel av dem du vil sende til, og det andre til en tilsvarende prosentandel. Så ser den på hvilket emnefelt som gjør det best (flest åpner). Etter 4 timer sender den så ut e-posten med det emnefeltet som vant til resten av de du vil sende e-posten til.
Du får også rapport etter at e-posten er sendt. Her kan du se åpningsprosent, klikkprosent, hvor mange som har meldt seg av og hvilke lenker de har klikket på, hvis du har flere. Du kan også se hvem på listen din som har åpnet den og hvem som har klikket.
I tillegg kan du sende e-posten på nytt til alle som opprinnelig fikk den, men ikke åpnet den.
Automatisering
Det er denne funksjonen som gjør at ConvertKit blir så ufattelig bra. Den syr alt sammen. Gjør at du kan få alt til å fungere.
Automatiseringen består av regler du setter opp, som bestemmer hva som skal skje.
Du kan lage tagger, og så lage en regel som sier hva som skal skje med de som får den taggen, for eksempel.
Si at noen får taggen «kjøpt», så setter du opp en regel som sier at alle som får taggen kjøpt skal sendes til e-postsekvensen «kjøpt». Der har du laget en serie med e-poster som sier tusen takk for at du har kjøpt, tips og råd til bruk av boken, reklame for andre bøker du selger, osv.
Du kan sende abonnentene fra én sekvens til en annen. Du kan legge til tagger, fjerne tagger. Du kan ekskludere og inkludere.
ConvertKit har også en visuell automatisering, som gjør at du kan sette opp stier som viser hva som skjer når folk gjør ting og trigger tagger og regler. Her ser du for eksempel hva som skjer når noen laster ned noe via et skjema som har noe med sosiale medier å gjøre, hos meg.
Alle de røde feltene øverst er skjemaer som gir bort noe relatert til sosiale medier.
Så får de forskjellige tagger, det er de grønne merkelappene. De får først litt forskjellige tagger etter hvilket skjema de har brukt, og så får de alle en felles tag som sier at de nå er sendt til den første sekvensen jeg sender. Det er en velkomstserie der jeg forteller litt om meg selv.
Deretter sendes de til velkommenserien, den grønne konvolutten. Når de er ferdig med den, sier automatiseringen jeg har satt opp at de sendes til det ukentlige nyhetsbrevet mitt, og de får taggen som sier at de er i nyhetsbrevserien min.
Det er nesten ikke grenser for hva du kan få til med automatiseringen!
Hvis du vil teste ConvertKit, kan du bruke min lenke: Test ConvertKit* her!
Veldig detaljert kundebase
Fordi du kan tagge og segmentere, kan du få veldig mye informasjon om hver enkelt person på listen din. I oversikten over abonnenter, kan du klikke deg inn på en konkret profil og se alt knyttet til den personen.
Du kan se hvilke skjemaer de har meldt seg på, hvilke sekvenser de er påmeldt eller avmeldt, hvilke segmenter de er i, hvilke tagger de har, og om de har åpnet og klikket på e-postene dine.
Du kan sende veldig personlige e-poster
Fordi du kan tagge og segmentere, kan du sende veldig personlige e-poster. Du kan sende e-post til folk som har kjøpt noe og takke, du kan sende reklame for noe du selger til akkurat de som er interessert i det temaet, og du kan la folk velge hva slags e-poster de vil motta fra deg.
Det gjør at du kan skrive ting som «Hei, jeg ser at du har kjøpt xxx. Jeg ville bare sende en e-post og si tusen hjertelig takk!».
Eller «Hei, jeg ser at du har tatt min målgruppe-challenge, nå lanserer jeg et kurs om målgruppe, og hvis du er interessert, kan du lese mer om det her».
Ved å være så konkret og spesifikk, føler leseren at du virkelig snakker til og med dem, ikke til en stor masse med mennesker. Det gir et mer personlig forhold, som også øker sjansen for salg.
Pris
ConvertKit har gratisversjon, som jeg synes er ganske god. Det er selvfølgelig enkelte begrensninger, men du kan fortsatt gjøre veldig mange ting. Du får dermed fint testet hvordan ConvertKit er, før du eventuelt trenger de mer avanserte funksjonene og trenger å oppgradere.
Prisene på ConvertKit er inndelt i nivåer etter hvor mange abonnenter du har. Du betaler $29 for inntil 1000 abonnenter. Det er cirka 240 kroner i måneden.
Det som er så fint, er at du har tilgang til hele systemet og alle funksjoner i alle nivåer. Det er ingen begrensninger eller noe som ikke er inkludert. Du har tilgang til alt, uansett hvilket nivå du er på, så lenge du betaler og ikke er på gratisplanen.
De har også lagt til en Pro-versjon hvis du er bedrift og trenger mer avansert statistikk, som abonnements-score, muligheten til å endre lenker i e-poster etter at de er sendt og andre ting.
Enkelt å bruke
Oppsettet til ConvertKit er veldig intuitivt og enkelt å forstå. Det er enkelt å lage nytt skjema. Det er enkelt å lage landingsside. Det er enkelt å se på abonnentene.
Det er en veldig stor fordel fremfor MailChimp. Jeg synes det er utrolig forvirrende, og må lete lenge for å finne det jeg leter etter. Hvor jeg kan legge inn filen de skal motta når de melder seg på. Hvilken e-post som sendes når. Hvor jeg finner den e-posten.
Fantastisk til å lage utfordringer og kurs
Fordi du kan lage automatiske sekvenser som går ut etter et visst antall timer eller dager, er det helt nydelig enkelt å lage en utfordring eller et lite kurs med ConvertKit . Min gratis branding challenge er en slik sekvens i ConvertKit .
Jeg har laget en serie med e-poster, og satt når de skal sendes ut. Den står bare og går av seg selv, og jeg trenger ikke gjøre noe som helst bortsett fra å svare på e-poster når noen av deltakerne svarer på mine.
Statistikk for hvert skjema
Det er utrolig nyttig å kunne se hvordan hvert skjema gjør det. Du kan se hvor mange som har besøkt/sett skjemaet og hvor mange som har meldt seg på, og du får konverteringsraten ferdig utregnet.
Det hjelper til at du kan se hvordan for eksempel landingssiden din gjør det, eller hvor bra teksten på skjemaet ditt er. Hvis det er mange som besøker, men få som melder seg på, betyr det kanskje at du må endre litt på teksten, bildene eller noe annet for å få opp konverteringsprosenten.
Det er laget spesifikt for bloggere og gründere
Kanskje det mest grunnleggende som gjør at ConvertKit er så bra, er at det er laget for oss små gründere og fagbloggere. Det er et system som er spesifikt rettet mot oss, ikke store bedrifter.
Nathan Barry, som er sjefen og har laget systemet, er selv en blogger. Han lagde ConvertKit fordi han merket at han ikke kunne gjøre det han ville med de systemene som eksisterte.
Det gjør at de har hatt fokus på å lage funksjoner som vi bloggere trenger. Vi vil tagge leserne med interesser, sende dem frem og tilbake mellom e-poster og salgssekvenser og skape et godt og mer personlig forhold. Det er ikke nødvendigvis det store firmaer som Norgesgruppen, Nille eller Kid er opptatt av. For dem passer andre systemer bedre.
Hjelpsom kundeservice
ConvertKit har kundeservice på e-post og chat. Chatten er ikke alltid pålogget, det kan ta en tim eller to før de svarer, men det pleier å gå ganske raskt.
De er hjelpsomme og hyggelige, og jeg har stort sett fått hjelp fra dem mange ganger til stort og smått.
De er også til stede i Facebookgruppen de har opprettet, hvor de innimellom poster noe, spør om vår mening eller svarer på spørsmål.
I tillegg har ConvertKit en database med mange artikler som viser deg hvordan du gjør forskjellige ting, for eksempel å importere kontakter fra MailChimp til ConvertKit .
ConvertKit personlighet og åpenhet
En annen ting jeg liker veldig godt, er hvordan ConvertKit har valgt å drive. De har mye åpenhet og personlighet. Grunnleggeren Nathan Barry dukker selv jevnlig opp på videoer i ConvertKits Facebookgruppe for å svare på spørsmål, fortelle om hva de jobber med og forklare ting i ConvertKit . Kan du se for deg sjefen i MailChimp bruke tid på det?
Sommeren 2018 skjedde det også noe som beskriver personligheten veldig godt. ConvertKit hadde tenkt å bytte navn til Seva, og alt var klart. De offentliggjorde det, begynte å endre logoer, farger, nettadresser, e-poster og kontaktinfo.
Så fikk de vite at det var svært mange hinduer og sikher som var opprørte over navnet Seva, fordi det er et hellig og religiøst ord for dem. Etter mange samtaler med dem, valgte til slutt Nathan å gå tilbake på navnebyttet. Han bestemte at de hadde gjort en feil, og at de vil fortsette å hete ConvertKit. Du kan lese hele begrunnelsen her.
Det står det enormt stor respekt av. Det har garantert kostet dem millioner av kroner. Kan du se for deg en annen bedrift lytte på den måten til medlemmene, og så skrote noe de er 99,9 % ferdige med og allerede har offentliggjort? Det er ConvertKit ❤️️
De har også en egen nettside hvor de forteller om hva de jobber med å utvikle, og hva som nylig er lansert.
Konklusjon
Som du ser, er ConvertKit et ufattelig kraftig verktøy.
ConvertKit gjør at vi vanlige gründere har råd til å bruke avanserte tjenester og systemer som tidligere var forbeholdt de store bedriftene med mange tusen på listene sine.
Man trenger ikke tusenvis av abonnenter på listen sin for å tjene penger. Du kan få en grei inntekt med en liten liste. Det handler om hvordan du bruker og pleier den listen.
Og jeg mener helt ærlig at ConvertKit er et veldig viktig bidrag til å gjøre det på den beste måten.
Jeg anbefaler ikke ConvertKit fordi jeg er affiliate. Jeg ble affiliate fordi jeg allerede anbefalte det. Jeg har vært overbevist og stor fan fra dag én, og jeg både tror og håper at du også vil like det og oppleve bedre resultater ved å bruke ConvertKit.
Har du noen spørsmål om ConvertKit? Ikke nøl med å ta kontakt! Jeg hjelper deg gjerne.
Hørtes ut som et veldig bra system. Og kult med automatisk tagging av brukere osv. Vi bruker MailChimp i dag, og bruker i større og større grad automasjonsmulighetene. Veldig fint å vite at alle nye på en liste får en mailsekvens. Vi har ulike lister for ulike interessert – framfor å ha alle i en liste og tagge. Syns det funker OK. Fordelen med MailChimp for oss er at det kan integreres i nettbutikken – og da kan vi sende ut forslag til nye produkter basert på tidligere kjøp etc. Men ConvertKit virker veldig spennende å teste.
Hei Stine! Ja, det er et bra system, digger alle mulighetene det gir meg. MC kan også fungere bra, særlig etter at de åpnet automasjonen for alle, men for min del ble det fortsatt tungvint og vanskelig med alle listene og hvor separat alt er hva hverandre. Du kan integrere CK i mange nettbutikker, feks WooCommerce, men hvis du bruker norsk nettbutikk er den nok ikke integrert. Men det finnes mye man kan gjøre uansett, med å legge inn regler som tagger osv. Bare spør hvis du lurer på noe konkret, jeg svarer gjerne eller hjelper til å med å finne ut av det 🙂