Du har sikkert har hørt meg si det mange ganger: Det er utrolig mye læring i å gjøre, fremfor å bare lese, planlegge og tenke. Og det gjelder selvfølgelig også når det kommer til å drive medlemsportal.
Det er mye læring i å høre hva andres erfaringer er, slik at du kan gjøre det bedre raskere. Da slipper du å prøve og feile deg fram til absolutt alle tingene selv, og du kan få mer fremgang.
Mitt mål og ønske er alltid å hjelpe deg til å drive bedre og mer effektivt, og jeg deler derfor ofte og gjerne mine erfaringer. Jeg prøver og feiler hele tiden, og lærer masse. Det er nyttig for min egen del, men jeg vet at det er nyttig for deg også.
Derfor vil jeg dele noen erfaringer jeg har gjort meg i løpet av det første året jeg har drevet Businesstrategi.
Kanskje du allerede har en medlemsportal, og vil få noen tips og tanker til hvordan du kan drive den bedre? Eller kanskje du vurderer å starte en medlemsportal og vil høre litt om hvordan det er å drive en portal?
Du vil få svar på begge deler i dette blogginnlegget.
Men først:
Hva er egentlig Businesstrategi?
Businesstrategi er medlemsportalen jeg lanserte i august 2019.
Det er en portal hvor jeg hjelper gründere med å bygge og skalere businessen sin.
Den het opprinnelig Blogg til Business da jeg lanserte den, men i november 2020 byttet den navn.
Les mer her: Medlemsportalen har nå byttet navn til Businesstrategi. Les hvorfor her!
Formålet er å hjelpe deg som ønsker å bygge en mer strategisk business. Du som vil jobbe mer effektivt og mer strategisk, sånn at du får mer ut av tiden du bruker.
Vi jobber med businesstrategier som å bygge e-postlisten, lage salgstrakter, bruke Facebookannonser strategisk, å lage onlinekurs, å drive medlemsportal og alle de andre tingene som skal til for å bygge og skalere businessen din.
Les mer om hvordan Businesstrategi hjelper deg til å bygge businessen din her!
Okei, så hva har jeg lært i løpet av det første året med medlemsportal? Masse!
1. Mange vet ikke forskjellen på kurs og medlemsportal
Hvis du skal lage eller jobber med å lansere medlemsportal, er dette er punkt du må bruke tid på.
Det er veldig, veldig mange som ikke skjønner hva en medlemsportal er, eller ikke forstår forskjellen på det og et kurs.
Det er mange ting de kan være forvirret over. Noen skjønner ikke at det er månedlig betaling, og at prisen de betaler når de blir med ikke er en engangssum. Andre skjønner ikke konseptet med at det kommer nytt innhold hver uke eller måned.
Det er også mange som ikke forstår at måten å jobbe på er annerledes enn i et kurs. De er vant til at de får alt innholdet i riktig rekkefølge for å lære noe, og så jobber de seg igjennom det og anser seg som ferdig.
Men vi vet jo at innholdet i en medlemsportal ikke er noe man blir ferdig med. Det er derfor det er en portal, og ikke et kurs. De får aldri et komplett A-Å for å lære én enkelt og konkret ting. Det er ny læring og nytt innhold hele tiden, og temaene varierer.
Dette må du derfor snakke om og være veldig tydelig på når du lanserer. Du kommer til å få spørsmål om det, så snakk gjerne om det allerede før de spør. Vær også tydelig på salgssiden i at det er månedlig pris, og at de får nytt innhold.
Jo tydeligere du er på dette, jo færre utmeldinger vil du få fordi folk har misforstått.
Les mer: 10 spørsmål og svar om å lage medlemsportal
2. Du må ha stort fokus på å beholde medlemmer
Mange tror at det viktigste du gjør når du driver en medlemsportal, er å sørge for at du får masse nye medlemmer hver gang du lanserer.
Det er feil.
Det aller viktigste du kan fokusere på, er å beholde de medlemmene du har fått.
Det heter retention, og det er noe du må regne ut og følge med på. Du bør regne ut fra måned til måned hvor stor andel medlemmer som forblir medlemmer, altså din retention. Det finner du ut ved hjelp av et regnestykke:
Du tar altså antall medlemmer i starten av måneden minus eventuelt nye medlemmer og deler på antall medlemmer når måneden er over. Gang med hundre for å få prosent.
En medlemsportal som drives godt bør ligge på over 90 % i retention.
I Businesstrategi er snittet mitt for hele perioden siden jeg lanserte på 94 %.
Det betyr at 94 % av dem som har meldt seg inn er fortsatt medlemmer. Det er veldig bra.
Det er viktig av den enkle grunn at det er en månedlig abonnementstjeneste og det er derfor ekstra viktig å sørge for at folk er fornøyde.
Når de har kjøpt et kurs har de jo kjøpt det. Du har fått pengene og de har fått kurset. Men når du driver en medlemsportal må du sørge for at de vil fortsette å være medlemmer og betale.
Det er billigere å holde eksisterende medlemmer fornøyde enn å klare å tiltrekke seg og overbevise nye folk om å bli medlem.
Misforstå meg rett, du må også ha fokus på å vokse og få flere medlemmer. Men det hjelper ikke med masse folk inn hvis bøtta lekker i bunnen og det renner like mange ut. Da kommer du aldri til å vokse fordi du bare erstatter folk hele tiden.
3. Du kommer til å få utmeldinger
Den første utmeldingen du får, kommer til å gjøre vondt. Du vil bli skuffet, og du vil være redd for at du gjør noe galt. Det kan jeg garantere. Fordi det opplevde jeg selv.
Det kommer aldri til å føles godt at noen melder seg ut, men det VIL skje, så du må bare innstille deg på det.
Det som er viktig å huske, er at det trenger ikke betyr at du gjør noe galt. Det kan faktisk bety at du gjør noe riktig. Du frastøter deg dem som ikke passer.
Da jeg lanserte Businesstrategi het businessen min fortsatt Blogg Bedre, og mange trodde nok at medlemsportalen ville være en bloggportal av den grunn.
Les mer: Fra Blogg Bedre til Lene Gunvaldsen – hvorfor jeg rebrandet og byttet navn
Det er den ikke, den handler ikke om blogging i det hele tatt. Det er 100 % fokus på businesstrategier.
Dermed var det mange av dem som meldte seg inn i starten som nok ikke fikk det de forventet. Og det er både forståelig og greit.
Men når jeg da har fortsatt å lansere og lage innhold, har de sett at det ikke er riktig. Det var ikke det de trengte, og da melder de seg ut.
Det betyr ikke at jeg gjør noe galt. Det betyr at de ikke er i målgruppen og tar konsekvensen av det. Det er bra for både portalen og meg, fordi jeg kan ikke hjelpe dem når ikke det er businesstrategier de trenger.
Men, du må selvfølgelig også være OBS på at du kan gjøre ting galt og korrigere hvis du gjør det.
4. Det er lov til å gjøre endringer etter hvert
Det må på INGEN måte være perfekt fra starten av. Det er mitt mantra, og jeg sier det igjen. Du må gjøre for å lære.
Du kan fint gjøre endringer i portalen og innholdet du deler når du har vært åpen en stund og fått erfaringer. Det gjorde jeg.
Da jeg lanserte Businesstrategi hadde jeg fire typer innhold:
- Minitrening
- Ressurs
- Live Q&A
- Intervju med en norsk blogger
Det føltes riktig da jeg lagde og planla portalen. Men, etter hvert som månedene gikk og jeg både fikk mer erfaring i å lage innholdet og så hva som fungerte og ikke, gjorde jeg endringer.
Etter cirka 9 måneder byttet jeg ut intervjuet med en norsk blogger, og innførte i stedet noe som heter i dybden. Det er innhold som går i dybden på månedens tema, og det fungerer mye bedre for både meg og medlemmene. Endringen ble godt mottatt, og jeg liker også bedre å lage det innholdet enn jeg gjorde intervjuene.
Nå får medlemmene:
- Minitrening
- Ressurs
- Live Q&A
- I dybden
Ikke vær redd for å gjøre endringer hvis det vil gjøre portalen og innholdet bedre, det er SÅ viktig at du holder medlemmene fornøyde.
5. Ikke vær redd for å øke prisen
Generelt sett kan jeg slå fast at du tar altfor lav pris for det du selger. Selv om jeg ikke har snakket med deg og vet hva du tar. Det kan jeg si fordi jeg vet at du synes prissetting er vanskelig, og fordi du undervurderer din egen verdi og kunnskap altfor mye.
Da jeg lanserte Businesstrategi første gangen, hadde jeg en ekstra lav pris fordi portalen hadde lite innhold. De som ble med i første runde fikk en lav pris som jeg aldri kom til å tilby igjen, mot at de aksepterte at portalen inneholdt ganske lite innhold akkurat da.
Jeg begynte på 199 kroner, og har økt prisen hver eneste gang.
Men også jeg undervurderer verdien min av og til, og hvis jeg skulle gjort dette siste året på nytt hadde jeg faktisk økt prisen mer i enkelte av lanseringene.
Generelt øker jeg den med 100 kroner i måneden om gangen nå, men i starten økte jeg den kun 50 kroner om gangen. Det var for lite, jeg burde økt med 100 allerede da.
Det er greit å begynne lavt første gangen fordi du er ny og du trenger å få inn folk som kan hjelpe deg til å gi tilbakemeldinger underveis. Men husk at for hver eneste ting du legger i portalen, øker verdien. Og da må prisen følge etter.
Jeg kommer fortsatt til å øke prisen for Businesstrategi neste gang jeg lanserer, selv om jeg har økt den mange ganger allerede.
Har du planer om å lage din egen medlemsportal?
Har du drømt om å lage en medlemsportal lenge, men du bare utsetter? Du vet ikke hvor du skal begynne, og hele oppgaven virker overveldende, så derfor kommer du aldri i gang?
Du kan få steg for steg guide til hvordan du lager og lanserer en medlemsportal uke for uke i mitt kurs PortalSuksess.
Der jobber du i 12 uker med å lage din drømmeportal, steg for steg. Vi starter med målgruppe og tema for portalen, så ser vi på type innhold du kan lage og hva det kan handle om, og så setter du i gang med å lage det første innholdet. Deretter forbereder vi lanseringen din, og så lanserer du!
Om du ønsker tettere oppfølgning og mine innspill og tilbakemeldinger underveis, så kan du også få det. I Premium-pakken er får du 3 Zoom-møter med meg i løpet av kurset, og du får 2 uker support etter at du har lansert.
Vil du gjøre portaldrømmen til virkelighet og lansere din medlemsportal? Les om PortalSuksess her!
Legg igjen en kommentar