Du vet når du setter deg ned og skal skrive et nytt blogginnlegg, og så går det ikke? Det er bare helt umulig å få skrevet noe. Det er tomt. Ingenting fungerer. Alt høres teit ut, og du vet ikke helt hva du vil si eller hvordan. Du skriver to setninger, så sletter du dem. Du prøver igjen, men sletter det. Du kan sitte i dagevis og stirre på markøren som blinker, uten å komme noe vei.
Det er skrivesperre.
Og det er kjempekjedelig.
To årsaker til skrivesperre
De aller fleste opplever skrivesperre en eller annen gang. Noen oftere enn andre.
Noen ganger løsner det av seg selv etter en liten stund, mens andre ganger står du bom fast i en lengre periode.
Jeg har jobbet som journalist i over 15 år, og har selv også opplevd skrivesperre. Etter min erfaring, er det to hovedgrunner til at man får skrivesperre.
1. Du forsøker å skrive perfekt
Dette tror jeg er et hinder for veldig mange. Du setter deg ned ved PC-en og forventer å skrive noe som høres kjempebra ut med en gang. Du vil skrive en perfekt tekst, på første forsøk.
Det gjør at du blir sittende å tenke, skrive, slette og ikke komme i gang. Fordi det går ikke an å skrive en perfekt tekst på første forsøk. Du forsøker å være for smart, og du blir overveldet. Du stiller for høye krav, og det gjør at ingenting er godt nok. Du tenker for mye, og det blir overveldende.
2. Du har ikke planlagt hva du skal skrive om
Kanskje du har et tema i tankene når du setter deg ned, men du har ikke planlagt hva innholdet skal være. Hvilke punkter og elementer du faktisk skal ha med. Hvilke historier du skal fortelle. Hvilke eksempler du skal bruke. Da blir du overveldet, og du vet ikke helt hvor du skal begynne.
5 måter du kommer over skrivesperre på
Når du forsøker å skrive perfekt, men du ikke vet hva du skal skrive om, fremstår teksten som en umulig oppgave. Den blir som et fjell du skal bestige, en veldig bratt og tøff utfordring.
Heldigvis finnes det mange tips og måter du kan komme over skrivesperre!
Jeg bruker flere av disse selv, og det er tips og triks jeg har lært meg i løpet av årene jeg har jobbet som journalist. Da kan man nemlig ikke ha skrivesperre. Skal noe leveres innen klokken 16, så må det leveres. Du kan ikke si “beklager, jeg var ikke i humør”, eller “jeg fikk det bare ikke til”.
Her er mine 5 tips til hvordan du kommer over skrivesperre:
1. Skriv!
Det aller beste rådet mitt mot skrivesperre er å skrive.
Nå blir du kanskje litt irritert på meg og tenker “dah, det er jo akkurat det jeg ikke får til”.
Det du ikke får til, er å skrive en perfekt tekst. Du kan skrive. Det er jo bare å hamre i vei på tastaturet, så har du skrevet noe.
Og det er akkurat det som er poenget. Ikke analyser, ikke tenk så mye. Bare skriv!
Det er et engelsk ordtak som sier “Don’t get it right, get it written”, og det er så sant. Du må bare skrive uten filter. Få det ned, så kan du gå igjennom og forbedre og rette etterpå.
Det er ingenting i veien for at du legger bort teksten en dag eller to, og så går igjennom og leser den på nytt. Da ser du den i et nytt lys, og du vil helt sikkert kunne forbedre den. Kanskje du kommer på ting du ikke tenkte på da. Nye eksempler eller historier. Kanskje du ser at avsnitt bør bytte plass. Kanskje du kommer på en bedre tittel. Alt det er helt OK.
Det er også sånn aviser jobber, bortsett fra at det ikke er journalisten selv som fikser teksten. Ingen journalister skriver perfekte saker. Alle saker sendes via en desk før den trykkes, hvor det sitter andre journalister og leser og redigerer saken. De endrer tittel, de flytter rundt på tekst og skriver om.
Det er nemlig ingen som skriver perfekte tekster med en gang.
2. Si det du vil skrive høyt
Et annet tips jeg ofte bruker når jeg opplever at noen står fast med tekstene sine, er at jeg ber dem forklare meg hva de vil si. Fortell det til meg, muntlig!
Det kan fungere veldig godt. Når du forteller det muntlig, forteller du det nemlig enkelt. Vi forsøker gjerne å høres smarte ut når vi skriver noe, og da blir vi stående fast. Men når vi sier noe, sier vi det på en annen måte. Vi forenkler. Og det bør du også gjøre når du skriver. Ingen kommer til å klage på at du sier noe på en enkel måte.
Fortell det du vil si til en venn, eller bare til deg selv. Bruk mobilen til å spille det inn, så kan du lytte til det etterpå og bruke det som utgangspunkt.
3. Del det du vil si opp i punkter
Dette tipset bruker jeg mye selv. Jeg brukte det da jeg lagde dette blogginnlegget, for eksempel.
Hva er hovedpunktene i det du vil skrive om? Lag en punktliste med 3-5 punkter, som er hovedelementene i det du skal si.
Deretter gjør du dem om til mellomtitler i blogginnlegget ditt, og så fyller du bare inn tekst om hvert punkt under.
På den måten lager du et skjelett for innlegget ditt, du lager struktur. Det gir deg et rammeverk som du bare fyller ut.
Det som skjer da, er at i stedet for at innlegget føles som et fjell du må bestige, så har du bygget trapper. Det er trapper opp langs hele fjellsiden, og jobben virker mye enklere.
Her ser du flere eksempler på hvordan jeg lager lister før jeg begynner å skrive resten.
4. Sett deg deadlines
Jo mer tid du har, jo vanskeligere er det å få gjort noe. Det gjelder alt her i livet.
Hjernen vår fungerer slik at om vi kan utsette noe, så gjør vi det. Den tenker “jeg gjør det senere”. Det er ikke uten grunn av veldig mange jobber bedre under press.
Det er også derfor man får levert det man skal når man jobber i en avis. Du må bare levere, så da må du bare skrive, så enkelt er det. Det er selvfølgelig ikke verdens beste tekst hver eneste gang, men det er greit.
Derfor vil jeg anbefale at du setter deadlines for deg selv. Bestem deg for at du skal ha skrevet ferdig innlegget innen lørdag, eller innen klokken 14, for da skal du noe annet.
5. Bruk maler når du skriver
Maler forenkler absolutt alt du gjør, fordi du da allerede har et utgangspunkt. Det er mye enklere å gjøre noe, når man ikke må finne opp kruttet på nytt og gjøre alt fra bunnen av.
Det samme fungerer for tekster.
Jeg har et sett med maler jeg nesten alltid bruker til titlene mine, for eksempel. Tittelen må alltid bearbeides litt, og jeg lager flere varianter. Men utgangspunktet er nesten alltid fra en av malene.
Les mer: 6 typer titler som vil gi bloggen din mer trafikk
Det samme gjelder også når jeg skriver blogginnlegget, og også når jeg skriver e-poster.
Jeg begynner alltid teksten med enten en historie, eller en problemstilling. Jeg forteller en liten personlig historie, eller problematiserer noe. I dette innlegget begynner jeg med et problem.
Så går jeg over til å fortelle at det finnes en løsning, og hva den løsningen er.
Dette kan fungere for alle slags innlegg og temaer. Er du en matblogger, kan du begynne med å problematisere det å finne en oppskrift på sjokoladekake som ikke er for mektig.
“Synes du også at nesten alle oppskrifter på sjokoladekake er altfor mektige? Det føles som en klump i magen når man spiser, og man blir nesten litt kvalm. Det synes i alle fall jeg, og derfor har jeg laget en sjokoladekake som er mye letter og friskere enn vanlige varianter!”.
Det var bare et helt generelt eksempel, men ser du hvordan det kan fungere?
Har du opplevd skrivesperre? Jeg vil veldig gjerne høre hvordan det går hvis du tester noen av tipsene mine!
Legg igjen en kommentar