Det er en stor avgjørelse å bestemme seg for at man vil starte blogg, og det er helt klart veldig mye arbeid å drive en blogg. Men jeg må si at jeg synes det definitivt er verdt det, det er så gøy å kunne dele kunnskap og bli kjent med så mange fine mennesker!
Det går selvfølgelig an å bare registrere seg på en gratisplattform og begynne å skrive. Men hvis du ønsker å få en så god blogg som mulig som har potensiale til å få mange lesere, vil jeg anbefale at du gjør litt arbeid på forhånd, før du lanserer blogg. Det vil gi deg et godt grunnlag, slik at du får den beste muligheten til å lansere en suksessfull blogg!
Her er 10 steg til å lansere en suksessfull blogg:
1. Finn ut hva du vil blogge om (tema og nisje)
Det første du må gjøre når du vil starte blogg, er å finne ut hva du vil blogge om. En blogg tar mye tid, så det du skriver om må være noe du er så interessert i at du faktisk orker å skrive om det i lengden. Bloggen din skal ikke bare vare i 2 måneder, den skal forhåpentligvis vare i 2 år og enda lenger. Da er det viktig at du velger et tema du klarer å skrive om så lenge.
Det er også viktig at det er et tema du vet og kan noe om. Ellers blir det fort vanskelig å finne på noe å skrive.
Generelt bør du også forsøke å finne en nisje. Det betyr at du bør begrense temaet du blogger om så mye som mulig. For eksempel ikke blogge om både trening, mat, interiør og reise, men velge ett tema.
En suksessfull blogg har ofte veldig begrenset tema. Det gjør det ofte enklere å få flere lesere, fordi de finnes mange flere som er interessert i ett av temaene, enn i alle. Sjansen for at noen synes det er interessant å få innhold om alle temaene fra én konto er mye mindre enn sjansen for at noen er interessert i kun reise, eller kun interiør.
2. Definer målgruppen din
Akkurat som at det er viktig at du har en nisje for å tiltrekke deg flere lesere, er det også viktig å vite hvem målgruppen din er. Hvem skal lese innholdet ditt? Hvem er det tilpasset/skrevet for?
For å kunne skape den følelsesmessige koblingen med leserne dine, må du vite hvem leserne dine er. Eller rettere sagt, hvem du vil at de skal være. Hvis ikke du har definert en målgruppe for bloggen din, bør du gjøre det nå.
Jeg vet at mange tenker at “min målgruppe er alle, fordi jeg vil at så mange som mulig skal lese bloggen min”. Og jeg skjønner hvorfor du tenker sånn. Men det er dessverre ikke sånn det funker.
Jo flere du prøver å nå, jo færre når du.
Les mer: Hva er en målgruppe, og hvorfor er det så viktig?
Det er nemlig slik at jo mer konkret du er med tanke på hvem du skriver for, jo bedre. Du må definere hvem målgruppen din er med tanke på kjønn, alder, interesser, arbeidssituasjon, bosted, sivilstatus, hobbyer og slike ting. Det aller beste er om du har en spesifikk person du skriver til i tankene. Det kan være en fiktiv person, men også en ekte person du tenker på når du skriver, hvis du kjenner noen som passer.
3. Velg riktig bloggplattform
En bloggplattform er verktøyet du bruker for å blogge. Det er der du skriver nye innlegg, laster opp bilder og legger inn designet på bloggen din.
Du må ha en bloggplattform for å kunne blogge. Men hvilken bloggplattform du bør velge, avhenger av mange ting! Det finnes veldig mange forskjellige å velge mellom, og de har alle sine styrker og svakheter.
Jeg vil anbefale deg å sette deg inn i de forskjellige alternativene før du velger plattform. Det er mulig å bytte plattform etter hvert, hvis du finner ut at du må det, men det krever en del arbeid. Det er derfor lurest å velge riktig fra starten av.
Les mer: Hvilken bloggplattform er riktig for deg?
4. Lag en branding
Brandingen din er førsteinntrykket nye lesere sitter igjen med når de kommer over bloggen din. Det er med og skaper et bilde av bloggen din. Og det bildet er med og avgjør om leserne vil føle at din blogg er noe for dem, eller ikke. Om de føler seg hjemme. Om de liker det de ser.
Akkurat som når man treffer nye mennesker, er også førsteinntrykket av en blogg viktig. Hvis du ønsker at leserne som kommer inn på bloggen din skal bli faste lesere, må du fange dem. De må like det de ser, og føle at det er noe for dem.
Brandingen du har valgt, er med og avgjør om de føler denne koblingen, eller ikke.
Se for deg at du finner to blogger som handler om akkurat det samme. Utseendet er forskjellig, men innholdet er likt. Du vil da garantert velge å lese den du føler deg mest hjemme i. Den som tiltaler deg. Den som gir deg noe følelsesmessig. Det handler ikke bare om tema og innholdet. Det handler om alt rundt. Hele pakken.
Det er det som er branding.
5. Lag en strategi
Nå er jeg kanskje over gjennomsnittet opptatt av lister, system og planlegging, men det er en viktig del av å få suksess. Jeg vil anbefale at du tenker igjennom hva og hvor du vil med bloggen din i de første 6 månedene.
Skal du selge noe? Skal du holde kurs? Hvor ofte skal du publisere? Hvilke mål har du? Hvor mange følgere skal du ha, og hvor mange lesere (sånn cirka) vil du ha?
6. Sett opp bloggen
Når du har gjort alle tingene over, er det på tide å sette opp bloggen. Du har valgt riktig bloggplattform, så nå kan du lage bloggen.
Installer WordPress hvis du skal bruke det, last opp logo, legg inn dine farger som du lagde i brandingen, lag “om meg”-side, “kontakt”-side og de andre sidene du trenger.
7. Planlegg sosiale medier
Når du vet hva bloggen skal hete, bør du gå inn og sikre deg brukernavnet på de sosiale medier-kanalene du skal være på. Velg de kanalene som er riktig for deg, der du finner målgruppen din.
Les mer: Hvorfor du ikke trenger å være på alle kanaler
Du kan gjerne begynne å publisere innhold på sosiale medier før du lanserer bloggen din. Det er med og bygger opp mot lansering, og gjør at du gjør folk klar over deg allerede før du er i gang.
8. Begynn å samle e-poster
Om du ønsker å få så mye som mulig ut av bloggen din, bør du ha en e-postliste. En e-postliste er en liste med e-poster (duh). Den får du ved at du samler inn e-poster på bloggen din.
Det gjør du ved at du bruker en tjeneste, eksempel MailChimp, Aweber, ConvertKit eller MailerLite. Der lager du påmeldingsskjemaer, som du så legger til på bloggen din.
For å få flest mulig til å legge igjen e-posten sin, lønner det seg å gi bort noe til dem som melder seg på. En PDF med strikkeoppskrifter, et oppskriftshefte, en moteguide, en treningsguide. Noe som er relevant for din blogg, og som folk kan ha nytte av.
Har du en liste, må du sende ut e-post jevnlig. I tillegg er det lurt å ikke kopiere og sende det siste blogginnlegget ditt, men noe eksklusivt. Du kan for eksempel gi dem en ekstra styrkeøvelse som ikke står i blogginnlegget, og så lenker du til blogginnlegget med resten av øvelsene. Eller en privat historie som ikke alle får høre, eller noe annet som ikke du publiserer på bloggen.
Les mer: 5 grunner til at du må starte en e-postliste i dag
9. Forbered innhold og lag publiseringsplan
Jeg vil anbefale at du skriver 2-3 innlegg som du publiserer før du lanserer bloggen, slik at leserne har noe å lese på når du lanserer. Da får de et inntrykk av hva det er de kan forvente på bloggen din, og du øker sjansen for at de klikker seg rundt og ser på flere ting før de går ut.
Jeg vil også anbefale at du lager en plan over innlegg du skal publisere en tid fremover, hvis du kan det. Jeg pleier å legge inn temaet i Google Calendar, gjerne et par måneder frem i tid.
På den måten kan jeg sørge for at jeg har variert innhold eller at innholdet passer sammen om det bygger opp til et kurs eller lansering. Og så er det enklere å sette seg ned og skrive blogginnlegget, fordi jeg vet hva jeg skal skrive om. Det er bare å sette i gang.
Les mer: 6 typer titler som vil gi bloggen din mer trafikk
10. Skap blest rundt lanseringen
Bygg gjerne opp mot lanseringen din. Få lanseringen til å føles som en event, og noe de ikke bør gå glipp av. Du vet hvem målgruppen din er og hvor de befinner seg (hvilke sosiale medier), så begynn å publisere innhold. Gi dem en smakebit av hva de vil få på bloggen, gi dem en eksklusiv sniktitt.
Send også gjerne eksklusivt innhold til dem som har meldt seg på e-postlisten din, jeg sendte for eksempel en skjermdump av hvordan bloggen kom til å se ut da jeg hadde satt opp WordPress.
Lag også gjerne en freebie du kan gi bort før du lanserer, både for å samle ep-oster og for å vise hva du kommer til å blogge om. Jeg ga bort en liste med 10 WordPress-plugins du må ha når du starter blogg.
Les mer: Slik får du leserne til å melde seg på e-postlisten din – garantert!
Når dette er gjort, er du klar til å lansere! Ikke vær redd for å sette i gang, det trenger ikke å være perfekt før du starter! Du kan forbedre og for eksempel lage flere sider eller freebies etter at du er i gang.
Legg igjen en kommentar