Mange gründere har mye fokus på vekst. Vi skriver blogginnlegg jevnlig. Har en e-postliste der vi sender nyhetsbrev. Vi publiserer på Instagram, deler stories og prøver å være aktive.
Men veldig få gründere har faktisk en plan for hvordan de skal selge mer.
Har du tenkt på det? At vi planlegger jo alt i businessen vår, men ofte glemmer vi akkurat dette steget. Vi tenker at når vi skriver blogginnlegg, så vil det gi salg. At vi er aktive på Instagram vil gi salg. Og ja, vi kan få noen salg her og der fra det.
Men hvis du faktisk vil selge mer, så må du ha en reell plan for hvordan du skal gjøre det. Og det er en salgstrakt.
Du leder dem til kjøp
Men hva er en salgstrakt, sånn egentlig? Enkelt forklart, så er en salgstrakt en kundereise. På engelsk heter det funnels.
Det er veien fra at en fremmed person oppdager deg, for eksempel at de Googler noe og kommer til din nettside, til at de blir kunde av deg. Fra de først hører om businessen din eller produktet ditt, til de kjøper det.
Det heter trakt fordi den blir smalere etter hvert steg folk tar.
Hvis 100 personer oppdager deg, så vil kanskje 70 være interesserte i deg. Av de 70, vil så kanskje 20 ha lyst til å kjøpe det du selger. Og av de 20, så vil kanskje 4 faktisk kjøpe.
Poenget er at personen har et problem, og at de skal kjøpe ditt produkt som løsningen. Det er målet med en salgstrakt.
Men det er mange steg for å ta folk fra at de har et problem og oppdager deg, til at de velger å kjøpe ditt produkt som løsningen.
Og det er der du trenger salgstrakten.
Så formålet med en salgstrakt, er å tiltrekke deg nye folk som ikke har hørt om deg før. Så skal du gjøre dem interesserte i det du selger. Til slutt skal de ende opp med å kjøpe det og bli kunder av deg.
Du trenger nye folk å selge til
En salgstrakt er faktisk noe av det viktigste du kan sette opp for å bygge opp businessen din. Fordi du er helt avhengig av å få inn nye lesere og følgere som blir potensielle kunder.
Hva skjer hvis du ikke når ut til nye folk jevnlig? Du selger mindre, fordi folk blir mettet.
Hvis du hele tiden selger den samme tingen til nøyaktig de samme folkene, vil du til slutt ha et mettet marked. De som trenger kurset ditt har kjøpt det, og de som ikke har kjøpt vil sannsynligvis aldri kjøpe.
Derfor må du hele tiden jobbe med at nye potensielle kunder oppdager deg. Og for å få til det, må du bruke salgstrakter.
Tusenvis av salgstrakter
Så hva er en salgstrakt, helt konkret? Hva inneholder den, eller hvordan fungerer den?
Det finnes tusenvis av forskjellige salgstrakter, så her er det ingen fasit. På mange måter kan egentlig absolutt alt du gjør i businessen din være en salgstrakt.
Så lenge det er noe du gjør bevisst og konkret for å lede noen mot et salg, så er det en salgstrakt.
Men det finnes jo selvfølgelig noen standard salgstrakter som vi kan bruke, og som er lure å ha.
Hvilke salgstrakter du setter opp handler om hva du selger, hvem målgruppen er, hvor varme de er, og hvordan du liker å jobbe.
Det er vanlig å kombinerer flere av dem etter hvert og bygge dem ut med forskjellige steg. Men hvis du er ganske ny til salgstrakter vil jeg anbefale deg å starte veldig enkelt.
Eksempler på salgstrakter
Dette er noen av de mest vanlige å ha for oss som er gründere.
Innholdstrakt
Blogginnlegg > Freebie > E-postserie > Salg
Dette er kanskje den mest naturlige og vanlige måten å sette opp en salgstrakt på, og denne har jeg brukt i årevis selv.
Blogginnlegg kan selvfølgelig erstattes med podcast eller YouTube-video hvis det er det du bruker. Men poenget er at du starter ved noe gratis som gir verdi. Så reklamerer du for en relatert freebie i det blogginnlegget, sånn at folk melder seg på listen din.
Når de er på listen din, så legges de til i en automatisk e-postsekvens hvor du sender e-poster jevnlig. Det er for eksempel et ukentlig nyhetsbrev med nye blogginnlegg, tips og råd etc. Og så, innimellom de ukentlige e-postene, promoterer du produktet ditt.
Les mer: Alle snakker om å gi verdi, men hva betyr det egentlig?
Webinartrakt
Hvis du kjører webinarer, så må du ha en salgstrakt planlagt. Ellers vil webinaret konvertere mye dårligere. Dette er en typisk trakt for et webinar, men du kan selvfølgelig gjøre endringer og tilpasninger.
Annonse eller e-post > Påmelding > Live webinar > Replay > Salg
Når vi kjører webinar er det som regel helt konkret relatert til en lansering vi har. Så denne trakten er mer intensiv og kort, og målet er å få folk til å melde seg på webinaret og så kjøpe rett etterpå. Her bygger du opp verdien i webinaret, skaper tillit og gjør et tilbud på slutten.
Challenge-trakt
Denne har jeg brukt mye, og jeg har flere forskjellige challenges med forskjellige trakter.
Sosiale medier > Påmelding til challenge > 3–5 dagers gratis opplegg > Salg
Disse er også som regel relatert til en konkret lansering vi skal gjennomføre. Ofte arrangerer vi en challenge uken før lanseringen, og så selger vi til dem enten både i løpet av challengen og etterpå, eller bare etterpå.
Målet med challengen er å gi dem en win, bygge tillit og skape engasjement, sånn at når du selger etterpå er de varme og har tillit til deg. Da er de mer klare til å kjøpe.
Les mer: Hvordan bruke challenge for å lansere kurs eller medlemsportal
Quiz-trakt
Denne er artig, og jeg har selv flere quizer og forskjellige trakter som er knyttet til dem.
Annonse eller innlegg > Quiz > Resultat + freebie > E-postserie > Salg
Å ha en quiz er noe interaktiv, noe som engasjerer og er litt annerledes. De fungerer fordi de er morsomme, raske og gir folk følelsen av å få innsikt i noe.
De fungerer best når du lager en quiz som er knyttet til det du selger. Samme tema eller problem.
Og så, etter at de får resultatet, så får de tilpasset innhold. Det er ofte en relatert freebie eller blogginnlegg, og så får de e-poster og tilbud om et produkt som matcher det de har svart etterpå.
Så for eksempel har jeg en quiz der du får hjelp til å se om det produktet du vurderer å lage vil fungere best som onlinekurs eller medlemsportal. Da svarer du på noen spørsmål, og så får du svar på om det er best som kurs eller portal.
Avhengig av svaret du får, vil du enten få blogginnlegg og tips om kurs eller portal. Du kommer også i en e-postsekvens der du får flere tips og råd og tilbud om enten kurs eller portal.
Les mer: Quiz: Bør du lage onlinekurs eller medlemsportal?
Lavprisprodukt-trakt
Dette kalles tripwire i markedsføring, og det kan fungere veldig bra. Dette er noe jeg har tatt i bruk de siste årene.
Gratis freebie > Landingsside med lavprisprodukt > E-postserie > Hovedprodukt
Så poenget er at du først gir bort noe gratis. Men, når de så laster ned den freebien så får de direkte tilbud om å kjøpe et lavprisprodukt på takksiden. Det kan for eksempel være en PDF, mal eller minikurs. Etterpå kommer de på en automatisk e-postsekvens, og der sender du e-poster og selger hovedproduktet ditt.
Alt må være samme tema
Det er superviktig at alt innholdet i traktene dine bygger opp rundt det samme temaet. Uansett om det er en annonse, Facebookgruppe, blogginnlegg, gratiskurs eller PDF.
Ikke misforstå. Det er ikke sånn at du bare kan drive med én ting eller ha én freebie. Men alt i den enkelte salgstrakten må ha samme tema. Og hvis du har flere freebies og temaer du driver med, så lager du forskjellige trakter.
Så for eksempel for min del, så selger jeg medlemsportalen Businesstrategi og onlinekurset PortalSuksess ved hjelp av salgstrakter. Men de har hver sin trakt, med hver sine blogginnlegg, freebies, lavprisprodukter, e-postsekvenser og salgs-e-poster.
Du kan ikke ha ett tema på freebien og et annet tema på lavpriskurset i samme salgstrakten. Da vil den ikke fungere. Du må fortette trakten med noe som er relatert og tar ting ett steg videre.
Alt dette er en del av det å utvikle en produktstige, og det vil hjelpe deg til å selge mer.
Hvis du vil lære mer om det, finner du undervisning, arbeidsbok og guidebok som hjelper deg til å lage din egen produktstige i Businesstrategi.
Få tilgang her til bare 349 kr!
Hva hvis salgstrakten ikke fungerer?
Du kommer til å oppleve at en salgstrakt du lager fungerer dårlig. Det kan jeg garantere deg.
Du vil lage en Facebookannonse til et blogginnlegg som ingen klikker på. Ha en PDF som to personer laster ned. Tilby en gratissamtale som én person benytter seg av.
Det er helt naturlig, og noe absolutt alle som har salgstrakter opplever. Det er en del av gamet, og det er en del av prøving og feiling for å finne hva som fungerer.
Det som er viktig, er at du følger med, justerer og gjør endringer. Ikke la en salgstrakt som gjør det dårlig bare stå og gå og dure i vei for seg selv.
Se på om påmeldingsskjemaet til PDF-en du gir bort er synlig nok. Kanskje du må legge det inn flere steder? Be om tilbakemelding fra de som har tatt gratiskurset ditt og spør hva de synes, for å sjekke at kurset inneholder det målgruppen trenger. Endre bilde på Facebookannonsen din, eller lag en ny annonse til et annet blogginnlegg. Skriv en annen tekst på call to action-knappen på salgssiden din. Bytt farge på knappen.
Alle disse små og store tingene kan gjøre en forskjell på hvor godt salgstrakten din virker. Og den eneste måten å finne ut av hva din målgruppe responderer på, er å prøve seg fram.
Kom i gang med din egen salgstrakt
Hvis du ikke har en salgstrakt i dag, så anbefaler jeg deg å begynne helt enkelt.
Det viktigste er at du kommer i gang, ikke at du gjør det komplisert. Så velg ett produkt du vil selge, og lag én trakt rundt det.
Ikke tenk at du må gjøre alt på en gang. Start med én freebie, én e-postsekvens, og én enkel måte å selge på, og bygg derfra.
Når du har én trakt som fungerer, kan du lage flere etter hvert. For de forskjellige produktene dine, eller forskjellige målgrupper. Men ikke hopp til steg 5 før du har laget steg 1. Den trakten du har må optimaliseres og fungere godt før du går videre og gjør noe mer eller lager flere.
Dette er virkelig en av de smarteste tingene du kan gjøre for businessen din.
Legg igjen en kommentar