Det er mye man skal kunne når man driver blogg, men jeg vet at å ta bedre bilder kommer høyt oppe på listen over ting veldig mange ønsker å lære.
Bilder er en viktig del av både innholdet på bloggen og i sosiale medier. Vi mennesker er visuelle, og pene bilder tiltrekker oss. Det gjør innholdet mer spennende, og det er større sjanse for at vi liker et bilde på Instagram eller følger en profil hvis bildene er gode.
Men det er ikke så lett å ta gode bilder, og jeg tipper at du føler at bildene dine holder deg tilbake. At å ta bilder føles som en stor utfordring, og noe du ikke helt mestrer.
Kanskje du også føler at du å ha et dyrt kamera og masse utstyr, og må ta fotokurs og lese bøker.
Men den gode nyheten er at det ikke er sant! Du må ikke bruke mange tusen på et svindyrt speilreflekskamera, masse linser og masse utstyr.
Sannheten er jo at du kan ha et kamera til 20.000 og fortsatt ta dårlige bilder, eller bruke en mobiltelefon til 7000 og ta gode bilder.
Det som betyr noe er hvordan du bruker utstyret du har, og at du vet litt om hva du bør gjøre.
Mettes beste tips til deg
Det finnes mange gode tips som kan hjelpe deg til å ta bedre bilder, enten det er til bloggen eller generelt ellers i hverdagen.
Fordi dette er et viktig tema har jeg valgt å hente inn ekspertise i dette innlegget. Jeg har nemlig bedt en matblogger som er knallflink til å ta bilder om å bidra!
Mette Balandin har fotografert og blogget siden cirka 2007, og startet bloggen Mat og Natur i fjor. Nå har hun satset enda mer på foto, og opprettet sin egen hjemmeside også, på mettebalandin.no.
Hun er medlem i min private Facebookgruppe, og hver gang noen har spørsmål om foto trår hun til med masse gode svar og hjelp. Hun tar nydelige bilder til sin egen blogg, bare se her på Instagram! Du kan også få gode tips på Facebooksiden hennes.
Mette er selvlært og har foto som hobby, sammen med mannen. Hun bruker et Nikon D610 og redigerer bilder i Photoshop elements.Hun har tatt en del oppdrag, som konfirmasjonsbilder, et par bryllup og barnebilder, men aller nærmest hennes hjerte er matfotografering og natur. Ergo bloggen Mat og Natur.
Hun var også nybegynner
Fordi Mette er matblogger og selvlært, vet hun godt hva slags tips og råd du har bruk for. Hun har jo selv vært akkurat der du er nå!
Også hun begynte fra scratch, og følte at bildene hun tok i starten ikke var gode nok. Men som alt annet handler det om å øve. Jo flere bilder du tar, jo flinkere blir du.
– Dette er noe jeg selv har lært selv og feilet på. Og jeg skal love at jeg har slitt mye og jobba masse for å bli bedre, forteller Mette.
Hun har lært mye og blitt veldig god i løpet av årene, og nå har hun sagt ja til å dele erfaringene og tipsene sine med oss! Hurra ?
Her er Mette Balandins 13 tips til hvordan du kan ta bedre bilder, uten å måtte investere i et svindyrt kamera og masse utstyr.
1. Gå ned i øyehøyde når du tar bilder av barn
Å ta bilder av barn er populært, og notorisk vanskelig. Men tenk øyehøyde. Kryp ned på bakken til barnet. Få kontakt. Det er mye finere å være på nivå med barnet, enn å ta bilder ovenfra og ned.
Om barnet ikke vil bli tatt bilde av, så kan et tips være å bare ta det med ro. For eksempel er det veldig greit hvis barn sitter og leker og koser seg med det. Da kan du ta bilde av dem mens du lager minst mulig forstyrrelser og oppstyr rundt det. “Smil, smil, smil» og «se på fotografen» er bare dumt å si.
La barnet være naturlig for da blir det de beste bildene. Er ungen sur, javel så blir det sure bilder. Men jeg skal love deg, de kan bli nydelige for det!
Bonus: Ti tips til hvordan du tar bedre bilder av barna
2. Lag din egen reflektor for å jevne ut skygger
Det er veldig vanskelig å få bilder uten skygger, og det er ikke nødvendigvis målet heller. Men for mye skygger kan være problematisk. Ofte når man tar bilder kommer det naturlig mer lys på den ene siden enn den andre, og da får man skygger.
Det kan du lette opp ved å bruke en reflektor, altså noe som reflekterer lyset inn dit det er skygge.
Du kan kjøpe en reflektor hvis du vil det, men du kan også veldig enkelt (og mye billigere!) lage din egen. Det lager du lett ved å enten få hjelp av noen til å holde opp et hvitt håndkle, aluminiumsfolie eller stor kartong på skyggesiden av det du skal ta bilde av.
Hold reflektoren din så tett inn til det du tar bilde av som mulig. Ta noen bilder med og uten først så ser du forskjellen. Kanskje du må justere vinkelen på reflektoren din litt? Eller flytte den litt unna eller kanskje litt nærmere? Det ser du mens du tar bildene dine.
Bonus: Slik lager du din egen boks med hvit bakgrunn til å ta bilder i!
En reflektor kan ha stor effekt. Her er det samme bildet først uten reflektor, og så med. Du ser at blomstene er mye penere lyst opp med reflektor. Se for eksempel inni de to rosa rosene, hvordan skyggene er mykere og mer delikate med reflektor.
3. Unngå direkte sollys
Mange tenker at man må ha mye lys når man tar bilder, og da er sollys det beste. Men sollys er faktisk egentlig det verste lyset du kan ta bilder i.
Direkte sollys er aldri noe særlig bra. Skyggene blir veldig harde. Skal du ta portrettbilde av noen i sola, for eksempel på stranda, bruk ekstern blitz for å fylle ut skyggene. Du bør være ganske nærme modellen din. Prøv deg fram.
Det beste været for utendørsfotografering av folk er i litt grått vær. Da slipper du problemer med lys og skygge og ikke minst – en mysende modell.
Er det sollys rett inn så kan du for eksempel henge opp en tynn gjennomsiktig hvit gardin slik at lyset blir mer indirekte enn direkte. Prøv deg fram. Ta bilder og sjekk hvordan det blir.
Dette bildet ble tatt i direkte sollys, og du kan se hvordan det blir hvite felt på pærene. Det er der solen treffer. Det blir ikke så fint. Jeg burde tatt dette bildet enten tidlig på morgenen eller senere på kvelden når solen var litt svakere.
4. Ikke ta matbilder med innebygget blitz
Blitz er matens verste fiende. Det finnes ingen mat som ser delikat ut når du tar bilder med blitzen som er på toppen av kameraet eller på telefonen. Uansett.
Bestreb deg på å ta bilder i naturlig lys. Selv om det er dårlig lys inne på en restaurant, vil det være bedre enn blitz.
På bildene under har jeg funnet fram to middagsretter som er tatt med blitz hjemme om kvelden. Dette kan nok duge greit blant dine venner, men som matblogg er dette ikke særlig bra.
Det eneste alternativet som finnes hvis du skal ta matbloggbilder om kvelden, er at du bør du lære deg å bruke ordentlig blitz. Det finnes eksterne blitzer du kan kjøpe som du setter oppå kameraet eller kobler til kameraet. Disse blitzene fungerer på en annen måte enn den i kameraet eller telefonen, og kan gi deg gode bilder. Men du må lære deg å bruke dem.
I tillegg kan du lære deg å redigere bildene dine, og da bør du sjekke ut tutorials på YouTube og lese artikler om emnet.
Dette bildet av deig er tatt med blitzen på mobilen. Du ser at det ikke ser særlig delikat ut.
Det kan virke unaturlig kanskje, men det går an å ta fine bilder i dårlig lys, også uten å bruke blitz. Her er det ikke brukt blitz, og du kan redigere det lysere og gjøre det enda bedre etterpå. Hadde jeg brukt blitz her, hadde bildet blitt veldig blått og ukoselig. Det hadde fått et helt annet preg.
5. Ta bilder med mobilen hvis det er det du har tilgjengelig
Det beste kameraet er det du har med deg. Det hjelper jo ikke med et stort speilreflekskamera hvis du ikke orker å drasse rundt på det.
Du kan fint ta matbilder i naturlig lys selv om det er med mobilen din. Dette bildet er tatt i naturlig lys med min iPhone 5S. Jeg har raskt redigert bildet på telefonen, og det jeg har gjort er: Lysnet litt, litt mer kontrast og så skarpet opp. Dette har jeg gjort i Instagram.
6. Lag dine egne bakgrunner til bildene
Det finnes mye fint du kan gjøre med tilbehør og effekter for å få fine bilder. Å ha fine bakgrunner er kanskje noe av det mest effektive, og du kan fint lage dine egne bakgrunner! Det fungerer godt hvis du skal ta bilder av for eksempel mat eller blomster.
Du kan lage bakgrunn av å bruke gamle planker. Spikre dem sammen, og vips så har du en flott, rustikk bakgrunn. Du kan også spikre sammen nye planker og male i den fargen du ønsker.
Du kan også bruke papir som bakgrunn, gråpapir er fint. Duker gir en fin bakgrunn, og stekebrett er veldig fint å bruke synes jeg. Her har jeg brukt et stekebrett og bakepapir oppå kjøkkenbordet.
Du kan også kjøpe et lerret på Biltema og for eksempel male i den fargen du vil at bakgrunnen skal ha. Så stiller du det opp som en vegg bak motivet når du skal ta bilder.
Det finnes veldig mange gode tips og eksempler på bakgrunner du kan lage selv, du kan for eksempel Google «diy photo backgrounds». Og ikke glem Pinterest. Der er det masse bilder og tips!
7. Les bruksanvisningen
Les bruksanvisningen på ditt kamera. Ofte finnes det små triks og knep produsentene har gjort det mulig å gjøre, som du aldri finner ut hvis ikke du leser bruksanvisningen.
Søk eventuelt på Internett det kameraet eller mobilen du har og se hva du kan gjøre for å ta bedre bilder med kameraet. Det finnes mange fotografer og bloggere som tipser om nettopp hva de gjør, og her er det masse flinke og kreative folk som deler sin lærdom med oss!
8. Rydd bakgrunnen
Ikke bare trenger du en fin bakgrunn, men den bør også være ryddig. Bakgrunnen blir rotete når det er elementer eller linjer som forstyrrer.
Stikker det et tre eller en lysmast opp midt bak hodet på den du tar bilde av ute? Flytt dere litt. Det ser ikke så bra ut når det vokser et tre ut av hodet på den du tar bilde av.
Det samme gjelder inne, hva er i bakgrunnen? Uttrykket less is more gjelder også i fotografering, så sørg for at bakgrunnen er ryddig. Pass på at ikke kanten på kjøleskapet akkurat kommer med, eller at du ser listen stikke frem.
9. Rediger bildet på mobilen
Selv om du tar bilder med mobilen, kan du redigere dem og gjøre dem bedre. Du kan gjøre enkel redigering av mobilbilder på mobilen ved hjelp av en app, for eksempel Instagram eller Snapseed.
I Instagram redigerer jeg disse tingene i denne rekkefølgen: Rett opp bildet, lysne litt hvis det er nødvendig, øke litt kontrast, legge på vignett hvis du vil ha mørkere i kantene på et bilde, og skarper litt opp. Det er ikke så mye som skal til!
Har du prøvd å redigere bildet ditt til sort-hvitt på mobilen? Husk da å redigere lys, og ikke minst kontrast. Det kan bli skikkelig fint!
Her er et bilde jeg har tatt med mobilen, først uredigert, og så redigert på mobilen.
Les mer: Slik kan du redigere bildene dine – uten Photoshop!
10. Fokuser på øynene på portretter
Når du tar bilder av mennesker er det aller viktigste at øynene er klare. Det gjør ikke noe om ørene er uskarpe, eller hendene. Men øynene må ikke være uskarpe.
Et godt tips for å sørge for at øynene alltid er skarpe når du tar portretter, er å sikte mot det nærmeste øyet når du fokuserer. Flytt fokusfeltet slik at det er det nærmeste øyet den har som mål.
Her kan du se at armen på jenta er uskarp, men øynene er skarpe. Bildet ville ikke vært like fint hvis øyene var uskarpe.
11. Finn det beste lyset i hjemmet ditt
Naturlig lys er som nevnt det aller beste når du skal ta bilder. Og for mange av oss kan det være vanskelig å ta bilder inne, fordi vi ikke har masse store vinduer hvor lyset bare flommer inn.
Hvis du tar bilder hjemme, er det lurt å kjenne ditt hjem. Hvor i huset er det best lys? Prøv deg fram og ta bilder både her og der og se hva som gir best resultat. Kanskje stuen din har best lys? Eller soverommet?
Skal du fotografere med naturlig lys må du huske å skru av lamper der du er. Lamper og andre lyskilder vil påvirke lyset i bildet.
Jeg tar bilder på kjøkkenet foran vinduene:
12. Gå nærmere!
Mange er litt redde for å gå for nærme når de tar bilder, kanskje det også gjelder deg? Er du redd for at du skal komme altfor nærme, og at det ikke blir noe fint?
Sannheten er at det finnes nesten ikke noe som heter for nærme. Veldig ofte kan du få spennende utsnitt og annerledes vinkler hvis du går nærmere motivet eller modellen din. Prøv deg fram, ta mange bilder i forskjellige vinkler og avstander. Du vil bli overrasket over hvor spennende bilder tatt nærme kan bli!
13. Finn din fotostil og dyrk den!
Det er er fint å la seg inspirere. Se gjerne på andre bloggere eller din yndlingsfotograf som tar bilder du liker, og se hva de gjør. Hvordan han eller hun jobber med sitt motiv, hva det er som gjør at du liker bildene de tar. Kanskje det er vinkelen, kanskje det er utsnittet, eller kanskje det er redigeringen.
Bruk så det til å finne din egen stil. Ikke heng deg opp i at det ikke blir likt, eller vær for opptatt av at dine bilder ikke ser “like bra ut” som andres. Husk at for det første liker vi alle forskjellige ting, så det finnes helt sikkert noen som synes dine bilder er kjempefine.
For det andre må du finne DIN stil. Og din stil er forhåpentligvis ikke helt lik alle andres uansett, og da er det bare fint at det ikke er “like bra”. Og for det tredje så er vi ofte altfor strenge med oss selv!
Jeg husker godt for et par år siden så satt jeg og kikket i elements på gamle bilder jeg hadde tatt, og jeg ble veldig overrasket. De var jo ikke så dårlige som jeg tenkte! Jeg så meg blind på andres bilder og ble bare misfornøyd med mine. Det var ikke moro.
Finn din egen stil, lær masse og lek deg med det kameraet du har!
Hvilket tips likte du best? Lærte du noe nytt? Har du testet noen av tipsene? Jeg vil gjerne høre!
Legg igjen en kommentar