Du jobber hardt med nettsiden og bloggen. Du skriver saker, deler på sosiale medier og har et engasjert publikum. Ting går egentlig ganske bra, du har mange følgere og lesere som liker det du gjør.
Men du merker at det er noe som ikke er helt som det skal. Noe som er annerledes enn før. Noe som ikke føles helt riktig.
Du har ikke den samme lysten og drivkraften rundt bloggingen som du pleide. Det er ikke like gøy å blogge lenger. Du føler ikke den samme gleden og engasjementet som før. Hvorfor ikke det?
Du liker rett og slett ikke nettsiden din lenger!
Hjelp! Hva gjør du da?
Dette innlegget er det åttende og siste innlegget i en serie om branding. Her finner du alle innleggene:
- Hva er branding – og hvordan gjør du businessen din til en sterk merkevare?
- Hva skal businessen hete? Slik finner du det perfekte navnet
- Alt du trenger å vite om hvordan du lager en fantastisk logo til businessen din
- Slik velger du de riktige fargene til businessen din! Stor guide med alt du trenger å vite
- Slik velger du de riktige fontene til businessen din! Stor guide med mange eksempler
- Designet på nettsiden din er viktig! Her er 25 designtips som vil gjøre den bedre
- Den ultimate guiden til branding på sosiale medier
- Hva gjør du når du ikke liker nettsiden og businessen din lenger? 6 tegn på at du trenger en rebranding
Dette er faktisk en ganske vanlig problemstilling. Selv om det sikkert føles som om alle andre har fantastiske nettsiden og elsker det de gjør, og at du er de eneste i verden som ikke får det til.
Det er absolutt ikke uvanlig å komme til et punkt hvor du ikke liker nettsiden din lenger. Sannheten er at de aller fleste gjør det en eller annen gang. Det er en naturlig del av utviklingen.
Det er ikke sikkert det er hele nettsiden du misliker, det kan også være elementer av den. For eksempel at du ikke liker logoen eller fargene lenger, eller ikke liker malen.
Uansett hva det er du ikke liker, er det en situasjon du må gjøre noe med, fordi det går ut over arbeidet du legger ned i bloggen din. Og det går ut over leserne dine, og lesertallene.
Ofte er løsningen en rebranding.
Hva er rebranding?
Du vet hva branding er. At man lager en stil og design som passer til det man vil at bloggen skal si. Du velger farger, fonter, godt design, skriver på din måte og snakker med din stemme.
Rebranding er at du re-evaluerer alt ved nettsiden, og gjør brandingen på nytt.
Du glemmer hvordan den fremstår nå, og begynner på nytt med blanke ark. Du lager en ny branding som passer nettsiden og innholdet ditt slik du vil at det skal være.
Noen ganger føler man behov for rebranding etter kort tid. Ofte kommer det etter at man har holdt på en stund. Og noen sjeldne ganger trenger man aldri å rebrande, fordi brandingen er så god eller nettsiden har ikke endret seg siden den opprinnelige brandingen ble laget.
Du kan gjøre rebrandingen selv, eller du kan leie inn hjelp til å gjøre det for deg.
Ofte kan det lønne seg/fungere veldig bra å involvere leserne i en rebranding. Fortelle dem at du jobber med spennende oppdateringer, og gi for eksempel dem på e-postlisten din eksklusive smakebiter. Vis frem litt av det du driver med, gi dem et innblikk i prosessen og en slags “behind the scenes”, det er noe folk elsker å se.
– Jeg tenkte at hvis ikke jeg liker bloggen min, liker ikke leserne den heller
Silje Mariela er en av dem som plutselig opplevde at hun ikke lenger likte bloggen sin. Hun startet treningsbloggen siljemariela.no i 2008, og lever av den. Hun driver også et AS og har sitt eget treningsstudio. Hun har mange tusen lesere og følgere, og har absolutt det som må betegnes som en svært suksessfull blogg.
Allikevel var det noe som ikke stemte.
Silje Mariela tok kontakt med meg og var veldig frustrert. Hun fortalte at hun ikke lenger trives med følelsen bloggen ga, og at lysten til å blogge hadde forsvunnet. Hvorfor følte hun det slik? Hva kunne hun gjøre?
– Jeg kjente meg ikke igjen i den. Den hadde mistet det personlige preget, og jeg følte meg ikke hjemme. Derfor hadde jeg ikke lyst å blogge, heller. Godfølelsen var borte, sier Silje Mariela.
Problemet var at nettsiden ikke speilet det hun ville formidle, eller det businessen står for.
– Jeg er ei jente som liker at ting er litt personlig. Dette gjenspeilte den ikke. Den var veldig formell, og det matchet ikke helt med budskapet jeg ønsket å få frem, forklarer hun.
Hun hadde allerede investert ganske mange penger i bloggen for å få den til å bli som hun ville, og hadde leid inn både grafiske designere og webdesignere. Men det hjalp ikke. Nettsiden føltes fortsatt ikke riktig.
– Jeg innså at utviklere bare skjønner teknologien, og delvis funksjonaliteten. Men de skjønner ikke følelsen. De skjønner ikke hvordan jeg vil at nettsiden skal fremstå.
Og akkurat den følelsen av “meg” og hvordan bloggen skal fremstå, er essensen i branding. Det er det branding er og handler om.
Ble et aha-øyeblikk
Den følelsen var tydelig ikke til stede slik bloggen fremsto da. Jeg forklarte at det høres ut som om brandingen på bloggen ikke lenger passer verken henne eller innholdet, og at den tydelig ikke speiler det hun vil at bloggen skal være.
Det ble en åpenbaring for Silje Mariela.
– Det føltes helt riktig da du sa det, og det gikk plutselig opp et lys for meg. Det var som at du var inne i hodet mitt. Du satt ord på ting jeg selv ikke klarte å sette ord på. Siden jeg har hatt bloggen i mange år, så er man såpass følelsesmessig involvert i den at man ikke ser hvor det egentlig er skoen trykker, forteller hun.
Derfor foreslo jeg rebranding av nettsiden som en løsning på problemet.
Ved å rebrande ville hun finne ut hva som faktisk er riktig for nettsiden, og kunne lage en ny branding som passer bedre.
Jeg sa ja til å hjelpe henne med denne prosessen, og sammen jobbet vi oss gjennom hele brandingprosessen på nytt. Vi skulle gjøre en full rebranding, og se på alt fra logo og farger til mal på nettsiden.
Vi startet med at Silje Mariela satte seg ned og fylte ut et arbeidsark for å kartlegge hvem som er målgruppen, hva hun vil at nettsiden skal være og ikke skal være, og hva slags type innhold hun skulle ha.
Hvis du ønsker å gjøre det samme, kan du laste ned det samme arbeidsarket jeg ga til Silje Mariela her:
Vi gjorde alt på nytt, basert på den nye målgruppen
Da vi hadde jobbet oss gjennom arbeidsarket og Silje Mariela hadde fått et klart bilde av hvem som faktisk er leseren hennes og hva bloggen skal være, gikk vi videre til det visuelle.
Silje Mariela opprettet et inspirasjonsbrett på Pinterest, slik jeg oppfordrer til i dette innlegget, og hun pinnet mange bilder som hjalp oss å finne stilen som passet til bloggen.
Til slutt satt vi igjen med en fargepalett, logo og fonter som var annerledes enn den originale, og som speiler det Silje Mariela ønsker at nettsiden skal være.
Vi fant en ny WordPress-mal til nettsiden, og la inn ny logo, farger, bilder og fonter. Jeg lagde maler til sosiale medier og bloggen med de nye fargene og fontene, Silje Mariela oppdaterte en del av innleggene med nye bilder som følger malen.
Til slutt var alt oppdatert til den nye brandingen, og hun kunne lansere bloggen i ny drakt.
Silje Mariela forteller at hun synes selve rebrandingen var en interessant opplevelse. For første gang satte hun seg ned og virkelig beskrev hvem leseren er og hva businessen og nettsiden skal være.
– Det var gøy, men også en veldig lærerik prosess. Det var mye jeg aldri har tenkt på, som du påpekte for meg. Dette skulle jeg gjort for lenge siden!, forteller hun etterpå.
– Det var morsomt å få være med og skape det visuelle uttrykket og lete etter det jeg synes passet. Det var godt å bare få tenke ”hva liker jeg”, enn å tenke alt det praktiske rundt det. Ikke måtte tenke på ”hvordan får jeg dette til”, sier hun.
Nå er hun kjempefornøyd med hvordan bloggen fremstår, og har fått tilbake både lysten og gleden.
– Jeg føler meg endelig litt mer hjemme i bloggen, og den er mye mer personlig enn den har vært på mange år. Den er mer oversiktlig, mer personlig, og jeg LIKER den! Nå er det kun gode følelser rundt den, og jeg liker å henge der inne selv. Og det håper jeg også at leserne mine gjør!, smiler Silje Mariela.
6 tegn på at du bør rebrande
Det finnes absolutt ingen fasit på om du bør rebrande, eller når. Det er helt og holdent opp til deg, fordi det er bare du som vet når nettsiden din ikke lenger speiler det du vil at den skal.
Det finnes mange grunner til at man trenger å rebrande, og før du begynner med en rebranding må du vite hvorfor du trenger det. Ellers klarer du ikke å se hva det er du trenger å endre.
Som Silje Mariela nevner over, er det av og til vanskelig å se selv når man trenger en rebranding. Men det finnes noen generelle grunner som mange kan kjenne seg igjen i.
Her er noen av de mest vanlige tegnene på at du trenger en rebranding:
1. Du føler at businessen har forandret seg fra det den opprinnelig var
Dette er en helt naturlig del av utviklingen til både deg som gründer, og nettsiden din. Når du begynner å blogge vet du gjerne ikke så mye om du hva du vil ha og hvordan du vil gjøre det.
Du vet at du vil blogge, men du har ikke definert nisjen din tydelig, eller funnet din “greie”.
Etter hvert som man fortsetter å blogge og bygge businessen, både lærer du mer og du utvikler deg. Du blir flinkere, og du finner sannsynligvis også ut hva som er nisjen din.
Kanskje har du byttet tema helt siden starten? Det er ikke uvanlig at man begynner å jobbe med én ting, og så glir det gradvis over til noe annet.
Hvis det er tilfellet, passer ikke nødvendigvis brandingen du opprinnelig hadde. Det kan både være fordi stilen er annerledes, kanskje fargene er feil, eller målgruppen er en annen og responderer på noe helt annet.
2. Du har forandret deg, og vil ta businessen i en annen/ny retning
Akkurat som at bloggen og innholdet kan forandre seg underveis, forandrer også du deg etter hvert som tiden går.
Kanskje er du ikke i den samme situasjonen som du var da du startet businessen. For min del startet jeg med å skrive om blogging for bloggere, men i løpet av årene utviklet jeg og businessen oss til å i stedet hjelpe gründere med businessen.
Da måtte jeg forandre branding, fordi det ikke lengre passet.
Les mer: Fra Blogg Bedre til Lene Gunvaldsen – hvorfor jeg rebrandet og byttet navn
Livet skjer og du utvikler og forandrer deg. Hvis innholdet er relevant for livet ditt, må bloggen forandre seg sammen med deg.
3. Du vil spisse nisjen din mer
Jeg vet at enkelte mener at man ikke trenger en nisje, men dem om det. Jeg har jobbet som journalist i over 15 år, og er det en ting jeg er helt sikker på, så er det at jo mer du spisser budskapet ditt jo bedre.
Å finne nisjen din er noe av det vanskeligste du kan gjøre. Men veldig ofte også noe av det mest lønnsomme og fornuftige.
Når du først starter businessen klarer du kanskje ikke å definere konkret nok hvem du faktisk skriver for. Det er ikke sikkert du vet det selv helt, en gang. Men etter hvert som du jobber og publiserer stadig mer innhold, kommer du sannsynligvis til å begrense innholdet ditt mer helt naturlig.
Du finner kanskje ut selv at du foretrekker å skrive om et spesielt tema, eller du ser at leserne liker best å lese om et spesielt tema.
Hvis du ønsker å fokusere nisjen din mer, trenger du en rebranding fordi brandingen du har er ikke rettet konkret mot den nye målgruppen din.
Mens du før kanskje ønsket å hjelpe alle kvinner, har du etter at du oppdaget nisjen din begrenset det til kvinner 30-45. Da må du også endre brandingen din, så du treffer kvinner 30-45.
Det hjelper ikke å bestemme seg for at innholdet ditt er rettet mot målgruppen din, hvis ikke du gjør slik at innholdet ditt fenger målgruppen.
4. Du vil skape en ny, mer helhetlig branding
Dette er kanskje det mest vanlige punktet, og definitivt et jeg selv har opplevd.
Når du begynner å bygge business, vet du ofte lite om branding, målgruppe og slike ting. Derfor er ikke brandingen du har nå gjennomtenkt.
“Men jeg har jo ikke en branding, jeg har aldri laget det”, sier du kanskje. Nei, du har ikke laget det bevisst, men du har en branding. Du har en logo, du bruker bilder, du skriver på din måte.
Brandingen din er ikke bevisst eller gjennomført, men den er der.
Og fordi den ikke er bevisst eller gjennomført, speiler den sannsynligvis ikke businessen eller målgruppen din. Etter hvert som du driver, finner du mer ut av hvem målgruppen din er og hva du vil at businessen din skal være.
Og etter hvert som du lærer mer om branding, finner du ut at du vil gjøre det på nytt, ordentlig. Du vil skape et mer bevisst bilde av hva businessen din er.
5. Brandingen din er utdatert/gammeldags
Noen ganger trenger du enkelt og greit en rebranding fordi det du har er blitt gammeldags. Det kan godt hende at brandingen din i utgangspunktet er god og riktig for målgruppen. Men hvis den er blitt gammeldags trenger den en oppdatering for å være med og kjempe om leserne.
En slik rebranding trenger ikke nødvendigvis være like omfattende, det kan godt hende du bare trenger å endre enkelte detaljer i brandingen din. Kanskje en mer moderne fargepalett? Eller en mer moderne logo?
Du kan også risikere at brandingen din oppfattes som gammeldags ganske fort hvis du velger altfor trendy elementer i brandingen. Husk at moter kommer og går, og varer gjerne ikke mer enn et par år.
6. Du tiltrekker deg feil målgruppe
Det hjelper jo ikke med god branding, hvis du ikke treffer målgruppen din.
Noen ganger vet du ikke hvem målgruppen din er før du kommer i gang og ser hvordan responsen er. Kanskje er ikke kjerneleseren din helt den du trodde allikevel?
Eller kanskje har du bestemt riktig målgruppe, men brandingen din er feil og dermed er de som leser bloggen din ikke er den du skulle ønske det var.
For eksempel at du driver med sminke og hudpleie for kvinner i 50-årene, men brandingen din er for ung og moderne. Dermed tiltrekker den seg yngre lesere som ikke er i målgruppen, mens målgruppen din ikke føler seg truffet.
Hvis du ser at leserne dine ikke er dem du vil skal finne businessen din, så trenger du sannsynligvis å endre på brandingen din.
Hva gjør du i en rebranding?
Når du skal rebrande, må du begynne helt på nytt. Glem alt du har gjort før. Glem at grønt er favorittfargen din. Nullstill alt.
Hvem er målgruppen din?
Du må finne ut hvem du retter deg mot og ønsker at skal tiltrekkes businessen din. Hvem er innholdet ditt for? Vær så konkret og spesifikk som mulig.
Jeg har laget en arbeidsbok du kan bruke for å finne målgruppen din, du kan laste den ned helt gratis her!
Les mer: Hva er branding – og hvorfor vil det gi deg flere lesere?
Finn dine farger og fonter
Når du har funnet den nye målgruppen din, må du tenke igjennom hvilke farger og fonter som passer til målgruppen din.
Tenk igjennom svarene du fikk i forrige punkt. Er målgruppen din moderne eller gammeldags? Er de unge eller gamle? Kvinner eller menn?
Hva skal businessen din signalisere til dem? Er den seriøs eller underholdende? Er innholdet ditt noe som følger trender og dermed trenger å fremstå moderne? Eller er innholdet ditt gammeldags, for eksempel shabby chic interiør?
Du finner en guide til hva fargene sier og hvilke fonter som passer til hvilket type innhold her:
Les mer: Slik velger du de riktige fargene til businessen din! Stor guide med alt du trenger å vite!
Lag ny logo og andre grafiske elementer
Når du har valgt farger og fonter, kan du sette i gang med alt det grafiske. Lag en ny logo (eller få noen til å lage for deg), og lag alt du trenger av grafiske elementer. Det kan være alt fra maler på bilder du bruker i blogginnlegg, bilder på Instagram og bokser og andre elementer på bloggen.
Lag gjerne faste maler du bruker fra gang til gang, slik at det blir samme stil og uttrykk hver gang. Du kan enten bruke Adobeprogrammer som Indesign, Photoshop og Illustrator, eller du kan bruke gratisverktøyet canva.com.
Les mer: Alt du trenger å vite om hvordan du lager en fantastisk logo til businessen din!
Finn en god mal til nettsiden
Når det visuelle er på plass, må du også ta en vurdering på om malen på nettsiden din fungerer godt nok. Er den enkel å finne frem i? Passer stilen til innholdet ditt?
Gå også igjennom alt på nettsiden og oppdater bilder i gamle innlegg, slik at de har den nye brandingen.
Har du mange blogginnlegg klarer du ikke bytte på alle. Da bør du bytte på dem som er synlige på forsiden (før du blar til neste side), og på dine 10 mest leste innlegg.
Les mer: Designet på nettsiden din er viktig! Her er 25 designtips som vil gjøre den bedre!
Oppdater alle sosiale medier
Når alt er ferdig og du er klar til å lansere, må du huske å sørge for at også dine sosiale medier har den nye brandingen. Last opp bilder med nye logoer og farger, bytt profilbilde, oppdater profiltekst og gjør andre nødvendige endringer.
Les mer: Den ultimate guiden til branding på sosiale medier!
Hva synes du om brandingen for din business? Er du fornøyd med alt, eller kjente du deg igjen i noen av tegnene i listen over?
Legg igjen en kommentar