Hvis du vil starte og drive en medlemsportal, er det noen ting du bør eller må ha. Programmer og tjenester som enten er nødvendige for å faktisk drive en medlemsportal, eller som vil gjøre den bedre eller jobben enklere.
Det kan være litt vanskelig å finne ut av hva du trenger før du faktisk er i gang, så derfor tenkte jeg at jeg skulle lage en enkel oversikt til deg. Dette er noe jeg har drevet med i mange år nå, så jeg har god erfaring både med hva du trenger, og hva som er nyttig og hjelpsomt.
Det er ikke alt dette du MÅ ha eller bruke for å drive en medlemsportal, men i utgangspunktet anbefaler jeg disse tingene for å sørge for at du gjør ting riktig.
Disse programmene og tjenestene vil gjøre at du har god kvalitet på portalen din, at du lager gode videoer, har god lyd, fremstår profesjonell osv.
Og du? Flere av disse programmene eller tjenestene har gratisplan, så ikke bli skremt av listen. For å komme med en liten spoiler så er det opp til deg hvor du legger listen, og du må ikke bruke tusenvis av kroner på å komme i gang.
Et lite mindset tips også på veien: Husk at å lage en medlemsportal er en investering som du tjener inn igjen.
Når du har lansert, vil du tjene penger hver eneste måned. Det bør og vil dekke inn mange av de kostnadene du har med portalen, og etter hvert som du bygger den opp, vil du selvfølgelig gå i pluss.
Så, hvor mye koster det å drive en medlemsportal? Her er et cirka oppsett:
1. Kursplattform
Når du skal drive en medlemsportal, MÅ du ha en kursplattform.
(Ikke la deg forvirre av at det heter kursplattform. Det er samme tjenesten for medlemsportal, det bare er opprinnelig laget for onlinekurs, og derfor har det det navnet.)
Det er der selve innholdet i medlemsportalen din ligger, så fremt du lager en portal hvor du publiserer innhold og trenger et sted å samle det. Ting som PDF-er, videoer, lydfiler osv, og du kan ha community og livesendinger også der.
Det finnes enkelte versjoner av portal hvor alt foregår live, eller via e-post, sånn som min HabitBingo. Da trenger du ikke en kursportal. Men for de aller, aller fleste medlemsportaler som lages, så er det nødvendig.
Les mer: 5 forskjellige typer medlemsportal du kan lage – og fordeler og ulemper ved dem
Det finnes plattformer du selv kan installere og bygge opp på WordPress-siden din, men jeg vil HELT klart anbefale ferdige eksterne plattformer du betaler for å bruke.
Det er det enkleste, raskeste og tryggeste.
Og selv om det koster litt i måneden, så husk at det koster også penger å kjøpe det du setter opp på WordPress. Da må du i tillegg selv bygge den opp og bruke tid på det, eller betale noen tusenvis av kroner for det. I tillegg må du selv fikse det hvis noe krasjer eller ikke fungerer.
Kajabi*
Jeg har brukt Kajabi siden jeg lagde mitt første kurs Skrivemaskinen i 2018. Allerede da skjønte jeg verdien av å velge kvalitet og å betale for det beste.
Kajabi er litt Rolls Royce blant kursplattformer og du betaler litt mer per måned enn på enkelte av de andre, men det er så verdt det.
Kajabi er uten tvil den mest brukervennlige plattformen jeg har opplevd. Den er oversiktlig og enkel å bruke for både deg og medlemmene dine.
Test Kajabi gratis i 30 dager her!*
Kajabi har også veldig mange andre funksjoner, som gjør at du kan kutte kostnader andre steder og samle alt i Kajabi hvis du ønsker.
Det er en fullverdig e-post-leverandør, du kan ha nettsiden og bloggen din på Kajabi, du kan lage podcast, ha et privat community der, og du kan holde livesendinger i selve Kajabi. Da kan du si opp andre avtaler og spare penger, og heller investere i Kajabi.
Les mer: 5 måter du kan bruke Kajabi strategisk for businessen din
Den har også et stort utvalg med maler for salgssider og andre type sider du trenger, så du trenger ikke å kjøpe en tjeneste for det.
Prøv Kajabi gratis i 30 dager her!
Kostnad: Gratis i 30 dager via min lenke, og så ca 1200 kroner i måneden
2. E-postleverandør
Den andre tingen du MÅ ha når du skal drive en medlemsportal, er en måte å sende ut e-poster på.
Du må sende ut e-poster med promo til potensielle medlemmer, og du må sende e-poster med nytt innhold til eksisterende medlemmer.
Det finnes mange forskjellige løsninger, jeg har 2 alternativer jeg anbefaler:
ConvertKit*
Selv bruker og anbefaler jeg ConvertKit. Jeg har brukt ConvertKit* siden jeg lanserte businessen min i 2016, og er veldig fornøyd.
Det har mange gode og nyttige funksjoner, som avansert bruk av tagging og regler. Det gjør at jeg enkelt kan gi en mye bedre opplevelse for både medlemmer og ikke-medlemmer.
I lanseringer kan jeg for eksempel enkelt tagge alle som klikker på lenken til salgssiden for medlemsportalen. Så kan jeg sortere og se hvem som er interesserte og har sett på salgssiden, og sende en egen e-post til dem med en egen vinkling.
Jeg tagger også alle som er aktive medlemmer, sånn at jeg kan ekskludere dem fra salgs-e-poster. Det gir en bedre kundeopplevelse, og det gjør at folk ikke blir irriterte.
Det er bare én av de utallige mulighetene du har til å drive veldig effektiv og personlig markedsføring i ConvertKit*.
Du kan teste ConvertKit* gratis her!
Kostnad: Gratis, eller fra 90 kroner i måneden
Kajabi*
Hvis du bruker Kajabi som plattform til medlemsportal til, kan du også bruke det til e-post.
Som jeg nevner over, så har jeg valgt å betale ekstra for ConvertKit, men det er fordi jeg bruker avanserte funksjoner som Kajabi ikke har. Men e-postsystemet til Kajabi kan fungere helt utmerket for deg, om du ikke trenger de funksjonene som ikke er der.
Les mer: Hvorfor jeg bruker ConvertKit og ikke Kajabi til e-postlisten min
Det som er verdt å nevne, er at Kajabi stadig forbedrer e-postsystemet sitt, og har fått flere og flere av de samme funksjonene. Det er ikke helt likeverdig ennå, så jeg holder på ConvertKit, men du skal ikke se bort ifra at jeg bytter til Kajabi og samler alt der i stedet en gang i fremtiden.
Kostnad: o kroner hvis du allerede bruker Kajabi
3. Grafisk design
Når du skal drive en medlemsportal, vil du trenge grafiske elementer. Du trenger bilder til salgssiden, bilder inne i medlemsportalen, slides i videoer, kanskje du lager PDF-er medlemmene kan laste ned, og du trenger bilder til sosiale medier. Blant annet.
Mye av dette har blitt veldig enkelt å lage selv, ved hjelp av maler og Canva.
Canva
Etter at Canva kom på markedet, har det tatt over. Og det har forenklet jobbingen for oss gründere som ikke er designere selv helt enormt. Nå kan du helt vanvittig enkelt lage fine bilder, slides og presentasjoner og fremstå skikkelig profesjonell.
Hvis ikke du bruker Canva allerede, MÅ du ta det i bruk. Det kommer til å gjøre alt enklere for deg, jeg lover.
Les mer: 4 grunner til at du bør bruke Canva til design i businessen din
Du kan velge å bruke Canva gratis, og du finner masse maler og design du kan velge mellom. Du kan også lage dine egne, selvfølgelig. Oppgraderer du til Canva Pro, får du tilgang til mange flere bilder, stockphotos og maler. Det er verdt det, etter min mening.
Kostnad: Gratis for vanlig Canva, og ca 129 kroner i måneden for Canva Pro
4. Kamera
Når jeg lager innhold til medlemsportalen Businesstrategi, bruker jeg bare mobilen min. Kameraene der har blitt så gode nå, at det fungerer mer enn godt nok. Da er det ikke en ekstra utgift, mobilen har jeg jo uansett.
Kostnad: Gratis
5. Lydopptaker
Hvis du skal drive en medlemsportal der du lager undervisning der du snakker, må du ha en lydopptaker. Enten det er på vanlig video, over slides, eller om du skal ha lydfiler i podcast-format.
God lydkvalitet er HELT nødvendig hvis du skal drive en medlemsportal med fornøyde medlemmer. Er det én ting folk irriterer seg over, er det dårlig lyd.
Det finnes hundrevis av forskjellige lydopptakere, her det alternativet jeg bruker.
Zoom
Jeg bruker en opptaker som heter Zoom. Min versjon er litt gammel nå, så den finnes ikke lengre. Men dette er en nyere modell. De koster ifra 1500 og oppover, avhengig av hvilken versjon du velger. Du får dem via nettet eller på butikker som Kjell & Company.
Da spiller du inn lyden på den, og setter det sammen med slides eller videoen i et redigeringsprogram etterpå.
Kostnad: 1500 kroner
6. Videoredigering
Når du har spilt inn videoen og lyden, trenger du et program for å redigere dem sammen. Du må også klippe bort ting som ikke skal være med, og kanskje legge på slides og logo.
Til å gjøre slik ting trenger du et videoredigeringsprogram.
Adobe Premiere
Selv bruker jeg Adobe Premiere til å redigere videoene i Businesstrategi. Jeg tar opp med mobilen og lydopptakeren samtidig. Så legger jeg begge deler inn i Premiere og synkroniserer det. Jeg klipper bort ting som ikke skal med, og når jeg er fornøyd eksporterer jeg videoen som jeg laster opp i Kajabi.
Premiere er et komplisert program, og det vil ta tid å sette seg inn i det og lære det. Men hvis du gjør det er det et kraftig verktøy, og de fleste profesjonelle bruker Premiere.
Kostnad: Ca 200 kroner måneden
Det finnes mange andre programmer du kan bruke, kanskje har du Mac som allerede har et redigeringsprogram? Det finnes også gratis alternativer, og det dukker stadig opp nye tjenester. Jeg vil derfor anbefale deg å Google video editing program for å finne et som du liker og synes ser bra ut.
7. Prosjektstyring
Okei, så dette punktet er ikke HELT nødvendig for å klare å lage og drive en medlemsportal. Men jeg vil sterkt anbefale deg å bruke et verktøy for å organisere alt arbeidet.
Det er MYE jobb å lage og drive en medlemsportal, og veldig mange detaljer å holde styr på. Jeg hadde ikke klart meg uten et slikt verktøy.
ClickUp*
Det finnes flere forskjellige måter å organisere arbeidet på, og jeg elsker ClickUp*. Det er mange som liker Asana, og det er et bra program. Men ClickUp gjør mer eller mindre akkurat det samme, for en mye billigere penge.
I ClickUp legger jeg inn deadlines på når jeg skal lage nytt innhold til portalen, og når nytt innhold skal publiseres. Jeg har frister for gjester som leverer innhold, og påminnelser om e-poster som skal skrives. Jeg noterer ideer jeg får til innhold, og planlegger lanseringer.
Uten ClickUp hadde alt gått i dass. Det mener jeg 😂
Du kan registrere deg for gratisplan hos ClickUp* her, og oppgradere ved behov.
Kostnad: Gratis eller fra 75 kroner i måneden
8. Planlegging for sosiale medier
Selv om det ikke er en del av selve medlemsportalen din, er dette et eksempel på verktøy som vil gjøre jobben med medlemsportal enklere.
Du vil trenge snakke om medlemsportalen på sosiale medier. Både for å skape bevissthet rundt den og hvem den hjelper, og under lanseringer og promoteringer.
Som du vet, elsker jeg å forhåndsplanlegge, både for bloggen og sosiale medier. Å jobbe i forkant og legge ting klart til publisering gjør at jeg jobber mer effektivt, og at innholdet blir bedre. Det gjelder også når du snakker om portalen.
Verktøy som hjelper deg til å forhåndsplanlegge er derfor helt klart produkter og tjenester du bør betale for.
Jeg bruker og anbefaler Planoly for Instagram, og Social Champ for Facebookside og grupper.
Du kan registrere deg gratis for Planoly her*
Du kan registrere deg gratis for Social Champ her*
Kostnad: Gratis, oppgrader ved behov
9. PortalSuksess
Det siste punktet jeg har tatt med, er mitt eget kurs PortalSuksess. Dette er også et sånn punkt som du ikke må ha. Du kan lage og drive en medlemsportal ved å finne ut av alt selv.
Men dette er også et sånn punkt hvor du kan spare tid, lage en bedre portal og sørge for at du tjener mer.
Som jeg sa i starten av innlegget, så er det veldig viktig å huske at å lage en medlemsportal er en investering. Det gjelder også PortalSuksess.
PortalSuksess er et stort og omfattende kurs der du jobber i 12 uker med å lage din drømmeportal, steg for steg. Vi starter med målgruppe og tema for portalen, så ser vi på type innhold du kan lage og hva det kan handle om, og så setter du i gang med å lage det første innholdet. Deretter forbereder vi lanseringen din, og så lanserer du!
Om du følger planen jeg har lagt for deg, har du laget og driver en medlemsportal i løpet av bare 90 dager.
Les mer: Lag og lanser medlemsportal på 90 dager ved hjelp av PortalSuksess
Du kan velge mellom to forskjellige priser og nivåer, sånn at du får akkurat det som passer deg best.
Standard:
I Standard-versjonen av kurset får du tilgang til alt innholdet. Arbeidsbøker, undervisning og guider. Alt du trenger for å få laget og lansert medlemsportalen din, steg for steg.
Du jobber selv i ditt eget tempo, og holder deg selv ansvarlig for å gjøre oppgavene og ha fremdrift.
Premium:
Tenker du at kurset høres bra ut, men er redd for at du faller av underveis? Ønsker du mine tilbakemeldinger og innspill på det du gjør, sånn at du vet at du lager den best mulige portalen du kan? At du tenker riktig, og er på riktig spor?
Da kan du oppgradere til Premium-versjonen av kurset og få 3 Zoom-møter med meg underveis!
I Premiumversjonen møtes vi først når du skal starte med kurset, for å diskutere ideen din. Deretter møtes vi etter 5 uker, når du skal til med å lage innholdet for å snakke om planene du har. Til slutt møtes vi en uke før lanseringen din, for å gå over det du har gjort fram til nå og snakke om lanseringsstrategien din.
Kostnad: 20.000 kroner for standard og 35.000 kroner for Premium
(Enn så lenge, det er betapris. Den vil stige etter hvert)
Som du ser, så er dette en ganske variert liste med programmer og tjenester som jeg kan anbefale når du skal drive en medlemsportal. Men det er ikke alt du MÅ ha.
Noe er helt nødvendig, andre ting vil hjelpe deg til å gjøre en bedre jobb, men er valgfritt. Så er det opp til deg å ta valget om hva du skal investere i.
Fortell gjerne hva du tenker du skal ha med fra denne listen!
Legg igjen en kommentar