Å lage logo er kjempevanskelig. Å velge riktige farger er vanskelig og mye arbeid. Men å velge de riktige fontene til businessen er noe av det gøyeste jeg vet!
Det er faktisk helt sant. Jeg kan sitte i timevis og leke meg med fonter når jeg skal designe noe! Prøve forskjellige typer, variere farger og vekt.
Men det finnes så utrolig mange fine fonter å velge mellom, så hvordan velger du de riktige fontene til din business?
Dette innlegget er det femte i en serie om branding. Her finner du alle innleggene:
- Hva er branding – og hvordan gjør du businessen din til en sterk merkevare?
- Hva skal businessen hete? Slik finner du det perfekte navnet
- Alt du trenger å vite om hvordan du lager en fantastisk logo til businessen din
- Slik velger du de riktige fargene til businessen din! Stor guide med alt du trenger å vite
- Slik velger du de riktige fontene til businessen din! Stor guide med mange eksempler
- Designet på nettsiden din er viktig! Her er 25 designtips som vil gjøre den bedre
- Den ultimate guiden til branding på sosiale medier
- Hva gjør du når du ikke liker nettsiden og businessen din lenger? 6 tegn på at du trenger en rebranding
Som med alt annet i branding, handler det om å vite hva du vil at businessen skal si til leserne.
Du må vite hvilke typer fonter du har å velge mellom, og hva de generelt signaliserer. Akkurat som med farger, så har fonter forskjellige egenskaper. Noen er for eksempel moderne, andre er tradisjonelle.
Typer fonter å velge mellom
Fonter kan deles inn i forskjellige typer. Det finnes flere enn disse, men disse tre er de mest vanlige.
Serif
Serif er de tuppene på bokstavene, så en serif-font er en skrift som har de “dingsene” på endene. Noen kaller dem føtter. Serif-fonter er tradisjonelle, klassiske og seriøse, og de er lette å lese i lange tekster. De er populære til trykk, de fleste aviser bruker dem i tekstene sine, og mange bøker er trykket med serif.
Har du en business eller logo som skal signalisere noe gammeldags, tradisjonelt eller klassisk, er serif midt i blinken.
Sans serif
Sans betyr uten, så sans serif er en font uten disse føttene. Fonter som er sans serif er moderne, ren/enkel. De brukes ofte på nett fordi de er lettere å lese på skjerm. Mine tekster er sans serif. Hvis du velger sans serif til selve blogginnleggteksten er det viktig at den ikke er for liten eller tynn. Da kan den bli litt vanskelig å lese.
Har du en business som er moderne eller enkel, er sans serif et godt valg.
Script
Script-fonter er fonter som likner på håndskrift. Det kan likne på calligrafi, eller vanlig håndskrevet tekst. Det er veldig populært nå, og kommer i veldig mange varianter. De myke, runde feminine script-fontene er helt klart mest vanlig, men det finnes noen maskuline innimellom.
En script-font kan passe hvis businessen din er feminin, kreativ, leken eller elegant. Det kan også passe hvis du bruker navnet ditt som logo, slik at det ser ut som din signatur.
Script-fonter bør kun brukes til logoer eller andre type store tekster. Du må ikke ha en script-font som teksten i blogginnlegget ditt, eller i andre store bolker med tekst.
Pare/sette sammen fonter
Det er veldig vanlig å velge tre fonter når du lager brandingen. En eller to av dem brukes i logoen, mens den siste brukes til brødteksten (selve blogginnleggteksten).
Mange logoer består av to fonter for å skape kontrast og gjøre den interessant. Det finnes selvfølgelig unntak til alle regler, men noe av det mest effektive når du skal blande to fonter er å fokusere på kontrasten. Altså at de to fontene ikke er for like, men kontraster til hverandre.
Det finnes flere måter du kan skape kontrast.
1. Blande serif og sans serif
En av de mest vanlige kombinasjonene er å blande en sans serif-font og en serif-font. Da får du god kontrast.
2. Forskjellig vekt (tykk og tynn)
En annen type kontrast er å blande en tykk og en tynn font. Tykkelsen på en font kalles vekt, for eksempel thin, bold og black. Du kan både gjøre det med samme fonten hvis den har de forskjellige vektene, eller du kan gjøre det med to forskjellige fonter.
3. Velg ulike typer fonter
Ikke velg to spesielle fonter, selv om de har kontrast, for eksempel at den ene er tykk og den andre tynn. Hvis du velger en font som er leken, for eksempel en script, bør du velge en vanlig og enkel font som serif eller sans serif som den andre fonten din.
4. Bruk ulike størrelser
Du kan også bruke den samme fonten til å skape kontrast, ved å gjøre den ene teksten mye større enn den andre. Gjerne kombinert med ulik vekt.
Du kan lese mer om å kombinere fonter her!
Hva skal fonten si?
Akkurat som alt annet du gjør med brandingen, så sender også fontene dine signaler. De sier noe om hva leseren kan forvente. Derfor er det viktig at signalene som sendes speiler innholdet.
Noen fonter er feminine, andre er maskuline. Noen er moderne, andre er mer gammeldagse eller vintage. Noen er eventyr-aktige og lekne, andre er simple og alvorlige.
Du tenker kanskje ikke så mye over det selv, men fontene sier faktisk veldig mye. Og hvis de da krasjer med innholdet, skaper det forvirring hos leseren.
Se for deg at venninnen din starter en vintagebutikk der hun selger vintage interiør og møbler. Hun har to fontforslag. Hvilket synes du passer best? Hvilket ville du anbefalt?
Alternativ A er veldig moderne, mens alternativ B er mer gammeldags og gir en vintage-følelse. Sannsynligvis ville du tenkt at bilde B passer best til en vintagebutikk, ikke sant?
Hva med venninnen din som har en hudpleiesalong? Salongen er moderne, fresh og elegant. Hvilket alternativ ville du valgt for henne
Alternativ A er gammeldags, slitt og lite moderne. Man vil ikke være slitt etter et besøk på en hudpleiesalong. Alternativ B er moderne og elegant. Du ville sannsynligvis valgt alternativ B, ikke sant?
Hva trenger du fonter til?
Logo
Fonten du bruker i logoen din er den viktigste. Det er den som sender mest signaler til leserne, fordi det er det første de ser når de kommer inn på nettsiden. Denne fonten bør passe godt til innholdet ditt.
Et tips er å kun bruke denne fonten til logoen din, i alle fall hvis den er litt spesiell, for eksempel en script-font. Da vanner du ikke ut fonten, og den forbindes veldig tydelig med logoen din.
Brødtekst
Brødtekst er selve tekstinnholdet i blogginnlegget ditt. Denne teksten er det veldig viktig at er godt lesbar! Du kan bruke både serif og sans serif, men ikke script eller noen andre typer.
Hvis du bruker sans serif må du passe på at fonten ikke er for liten eller tynn. Da blir den uleselig.
Tagline og kontrast
Hvis du har en tagline i headeren din, altså en kort setning som forklarer hva du driver med, kan du gjerne velge en tredje font du kan bruke til den. Den bør da være i kontrast til logofonten.
Hvis logofonten din er script, kan den være serif eller sans serif. Hvis logofonten din er serif, kan den være sans serif. Hvis logofonten din er tynn, kan den være tykk. Osv.
Denne fonten kan eventuelt også brukes til andre ting, som tekst på bilder.
Gratis eller kjøpe?
Det finnes to måter å finne fonter: bruke gratisfonter eller kjøpe fonter.
Gratisfonter kan være fonter en privatperson eller designer har laget og lagt ut til bruk, eller det kan være fonter Google har lagt ut.
Fonter som koster noe er fonter som er laget av designere.
Hvilken du skal velge, er helt opp til deg. Har du råd, kan du gjerne kjøpe en font til logoen din. Både fordi da er sjansen mindre for at andre bruker samme fonten, og fonter som koster noe er ofte litt penere og mer bearbeidet.
Prisene kan være alt fra $15 (ca 125 norske) til $45 (ca 375 norske). Det vil avhenge litt av hvor stor fonten er, altså hvor mange forskjellige varianter og vekter som finnes og hvor mange spesialtegn de har laget. Noen fonter har pyntetegn også, som streker, piler, hjerter osv.
OBS: Husk hvis du kjøper en font, at du sjekker at den har støtte for æ, ø og å hvis du trenger det!
Det pleier å stå i beskrivelsen eller du kan se på bildene. Det ligger alltid et bilde som viser hele alfabetet. Hvis ikke det finnes norske bokstaver, kan du spørre designeren om å legge til det. Jeg har gjort det, og det var ingen problem. Designeren la dem til etter et par dager, og jeg kunne kjøpe fonten.
Finne riktige fonter til din business:
1. Brainstorm hva bloggen står for
Akkurat som da du valgte farger til businessen, må du se på hva businessen tone og stemme er før du bestemmer fonter. Hva er det du vil at businessen skal signalisere? Hva slags innhold er det? Er den moderne eller klassisk? Feminin eller maskulin? Positiv eller negativ? Barnslig eller voksen?
Hvis ikke du allerede har gjort det, må du brainstorme en liste med ord som beskriver businessen din. Tenk både følelser, farger, og andre ord som er relevante.
Vi gjorde den samme øvelsen da vi valgte farger til businessen, så hvis du lastet ned arbeidsarket og brukte det, kan du bare bruke den samme listen med ord som assosieres med innholdet ditt.
Har du ikke gjort det kan du lage din egen liste, eller du kan laste ned arbeidsarket med eksempler her:
2. Gjør research på Pinterest
Jeg vil anbefale at når du har funnet ordene som beskriver businessen din, så tar du turen over til Pinterest. Her finner du en enorm mengde med både inspirasjon og forslag. Det finnes så ufattelig mange fonter at det kan være lurt å bla igjennom og se hva du liker og ikke for å få en følelse av retningen du vil gå.
Søk på fonts og font pairings eller font combinations og let etter pins du føler passer det du har sagt at businessen er. Du kan også søke etter type fonter, for eksempel sans serif fonts, script fonts eller serif fonts. Eller vintage fonts, modern fonts, feminine fonts og masculine fonts.
Ønsker du ikke å få treff som også inkluderer fonter som kan koste noe, kan legge til «free».
Du kan lagre de du liker på et skjult brett, og hvis du klikker på lenken blir du som regel enten sendt til en blogg der de forteller navnet på fonten og lenker til nedlasting, eller du havner rett på nettsiden der du kan kjøpe fonten.
Hvis du skal ha to forskjellige fonter, prøv å lagre litt av begge, eller spesifikke kombinasjoner du liker.
3. Slett og begrens utvalget
Når du har gjort research kan du begynne å begrense utvalget. Hvis du har pinnet mange til inspirasjon kan du prøve å begrense ned til en mer håndterbar mengde.
Slett de pinene du ikke liker så godt allikevel. Det vil alltids være noen du liker når du ser dem og så liker du dem ikke fullt så godt når du ser dem på nytt sammen med alle de andre du har pinnet.
Du skal sitte igjen med et fint utvalg du kan teste ut.
4. Sjekk eventuelt andre nettsider
Hvis du er åpen for å betale for fonten din, bør du også bruke tid på å søke og gjøre research på andre steder enn Pinterest.
Det finnes mange nettsider, noen har gratisfonter, andre koster noe.
Gratis: fontsquirrel.com, 1001freefonts.com, dafont.com
Kjøpe: creativemarket.com*, myfonts.com eller youworkforthem.com
Du kan begrense utvalget ditt og se på nyheter og hva som er mest populært hvis du trenger litt hjelp, de har flere valg i menyene.
Du kan enten pinne fontene du finner og liker på brettet ditt med fonts, eller du kan lagre dem på nettsidene i album/lister, slik at du samler dem.
5. Prøv fontene med ditt businessnavn
Dette er et punkt altfor mange hopper over. Husk at selv om en font ser fin ut på bildet når du gjør research, betyr ikke det at fonten ser fin ut med ditt navn!
Jeg fant mange fonter jeg likte da jeg skulle lage brandingen min, men nesten samtlige så ikke så bra ut da jeg faktisk skrev Lene Gunvaldsen med dem. De så ikke like fine ut som de gjorde da jeg så dem på Pinterest eller Creative Market.
Derfor må du ALLTID teste dem med ditt businessnavn og se, i alle fall hvis det er fonten du skal bruke i logoen din.
Du kan skrive inn navnet ditt de aller fleste steder der du kan enten laste ned eller kjøpe fonten, så du kan se hvordan det ser ut.
Du kan risikere at ingen av dem du hadde til slutt på Pinterestbrettet eller i albumene ditt fungerer. Det er helt OK! Da går du tilbake og leter videre og pinner noen nye som du tester ut.
6. Husk å kjøpe fonter for web!
Det finnes to type fonter. Fonter for web, og fonter for desktop.
Desktop-fonter skal installeres på PC-en din, og heter OpenType. De brukes i Word, InDesign, Illustrator og slike programmer. Den kan ikke lastes opp og brukes på nett.
Hvis du bruker en font for desktop vil fonten vises hos deg, men ikke hos andre fordi de ikke har fonten installert på sin PC.
Webfont er en font som er laget spesielt for web, og heter TrueType. De er tilpasset nettlesere.
Hvis du velger en Google Font, vil alle nettlesere automatisk ha støtte for den. Altså at de finnes, så leseren ser dem. Du risikerer ikke at leseren får opp en rar font som blir helt feil fordi de ikke har den.
Det finnes over 800 Google Fonts, og bloggplattformer som WordPress har dem ofte installert fra før. Du kan også laste dem ned til PC-en din, eller kopiere koden for fonten du vil bruke inn på bloggen din (HTML eller CSS).
4 typiske feil – og hva du bør gjøre i stedet!
1. Bruke samme fonten til alt – også logoen din
Som nevnt tidligere, bør du begrense fonten du bruker i logoen til å kun være i logoen. I alle fall som et utgangspunkt, og hvis den er litt spesiell og lett gjenkjennelig. Ikke bruk den samme fonten til titlene på innleggene.
Gjør i stedet:
Velg deg en ekstra font som er mer standard. Den kan du bruke til titler, på bilder og andre ting.
2. Bruke en font som er vanskelig å lese
Mange fonter er veldig kreative og spesielle, særlig innenfor script-familien. De ser kule ut, og skiller seg ut. Og det er vel å bra. Men pass på at den ikke er så spesiell at den blir uleselig! Det er bra med en logo som ser annerledes ut, men det er ikke bra når leserne ikke klarer å se hva bloggen faktisk heter.
Gjør i stedet:
Velg en font som er leselig. Spør gjerne familie eller venner om de klarer å lese hva som står der før du bestemmer deg for å bruke den hvis den er spesiell.
3. Bruke font som ikke passer til innholdet
Det er fort gjort å bruke fonter og andre elementer som ikke passer til innholdet. Fontene dine må speile innholdet og målgruppen.
Gjør i stedet:
Du må velge fonter som passer til målgruppen din. Hvis du driver en sminkeblogg er målgruppen din kvinner. Da bør du ha en feminin stil og feminine fonter. Du må tenke på hvem du skriver for, hvem du ønsker skal komme inn på bloggen din og tenke “yes, her hører jeg hjemme”.
4. Bruke for mange forskjellige fonter
Akkurat som at du kan bruke for mange farger og lage sirkus på bloggen, kan du også lage kaos ved å ha for mange fonter. Du bør holde deg til maks 2-3 forskjellige fonter. Å bruke for mange skaper et rotete inntrykk, og virker uprofesjonelt.
Gjør i stedet:
Bruk maks 2-3 fonter, og gi dem faste roller. En er til logo, en er til teksten i innleggene og i PDF-er osv, og eventuelt en til titler, bilder og PDF-er. Du trenger ikke flere, jeg lover. For å få variasjon bruker du heller de fontene du har med forskjellig vekt (narrow og black for eksempel), eller forkskjellig størrelse på ordene. Du kan også skape kontrast med forskjellige farger på ordene.
Hvilke fonter har du valgt til din business? Bruker du dem bevisst til forskjellige områder?
Veldig lærerikt altså. Dette er ting jeg ikke har orket å gå inn i . Blir som vanlig overveldet av alt. Interessant å lese det med fargene også . Dette inspirerer altså ??Takk
Så bra, det er jeg veldig glad for å høre Wenche! Det er bare å ta det steg for steg, en ting om gangen ?