I august feirer Businesstrategi 3 år. Det er gått 3 år siden jeg jobbet som en galmann med å få gjort ferdig innholdet og gjort klar til lansering av medlemsportalen min. Herregud jeg var spent.
Ville jeg rekke å bli ferdig? Ville jeg klare å lansere? Og ikke minst, ville noen bli med?
Heldigvis gikk lanseringen over all forventing, og jeg fikk inn hele 89 medlemmer i betalanseringen.
Det var en ufattelig god følelse, og en knallstart på min hverdag som portaleier.
Mye har skjedd på de 3 årene. Endringer har skjedd. Mye er lært.
I fjor oppsummerte jeg mine fire største lærdommer fra å drive medlemsportal i 2 år.
I år vil jeg snakke om endringene. Fordi det er viktig. Både å gjøre endringer, og at du vet at det går an, og er nødvendig.
Mange er redde for å gjøre endringer
Dette gjelder nok generelt i business, men kanskje særlig når det kommer til medlemsportal. Det er mange som føler at det ikke går an å gjøre endringer etter at portalen er lansert. De betalte jo for det de fikk da, så hvordan kan du gjøre om på det?
Det vil selvfølgelig være avhengig av hvor store endringer du gjør. Om du plutselig bytter tema fra en portal om strikking til en portal om psykologi, vil det selvfølgelig ikke fungere.
Men justeringer og endringer som bidrar til at portalen fungerer bedre, er kun positivt.
Det er ingen medlemmer som kommer til å klage på at du gjør noe som blir bedre. Og hvis noen mot formodning ikke skulle like den endringen? Da kan de melde seg ut.
Du må bygge en business og portal som fungerer for deg og den målgruppen du vil hjelpe. Om du ser at noe kan endres til det bedre, så er det din plikt å gjøre det. At ikke alle liker det må du leve med, ditt fokus er de som trenger den endringen.
Les mer: Case study: Slik gikk det da Jonas begynte å levere mindre innhold i medlemsportalen
Du kan ikke lage en optimal portal fra starten av
Sannheten er at du ikke har en fasit. Det går ikke an å lage en «perfekt» portal fra starten av, en som fungerer helt optimalt der du har tenkt på absolutt alt.
Det er helt umulig, fordi du ikke har erfaringen til å se alt.
Du kan studere målgruppen, jobbe grundig med dem, kartlegge resultat de trenger og tema for portalen. Men før du faktisk lanserer og setter i gang, vet du ikke om det fungerer. Hvordan de faktisk tar ting i bruk, kan være helt annerledes enn det du hadde sett for deg.
Kanskje får du innspill fra dem på ting de savner? Eller at de spør om innhold du ikke har tenkt på? Kanskje ser du at de ikke bruker alt du gir dem, det er for mye?
Alt dette trenger du å lansere og få ekte folk inn for å teste, for å vite. Derfor er det nesten en garanti at du bør gjøre endringer etter hvert, når du har lansert og drevet en stund.
Min første store endring kom etter 9 måneder. Og siden da har jeg endret masse.
Her er 3 endringer jeg har gjort i medlemsportalen Businesstrategi løpet av disse tre årene:
1. Innhold
Da jeg lanserte portalen, leverte jeg 4 ting i måneden. De fikk en video første uken, en PDF andre uken, livesending tredje uken og et intervju fjerde uken. Formålet med å levere et intervju med en norsk blogger hver måned, var å inspirere. Å vise hva andre får til. Gi ideer, motivere.
Men det fungerte ikke. Verken for meg eller for medlemmene.
Det jeg så, var at mange hoppet over det innholdet. Det var mye å gjøre med videoen og ressursen, så intervjuet var ikke så viktig. Det ga ikke noe konkret verdi i læring.
For meg ble det også en flaskehals. Det tok lang tid å finne noen å intervjue, ta kontakt og avtale intervju, skrive spørsmål, få tilbake svar og skrive om til en artikkel. Deretter la jeg det inn i design som liknet på et magasin, bygde sider med bilder og tekst og sendte det tilbake til bloggeren for gjennomlesning. Puh. Alt det for noe folk ikke brukte.
Så jeg gjorde en endring. Etter 9 måneder fjernet jeg intervjuet, og erstattet det med det som vi nå kaller «i dybden».
I stedet for intervjuet, får medlemmene nå en ny ressurs som går enda mer i dybden på det som er månedens tema.
Kort oppsummert: Det ble veldig godt tatt imot av medlemmene som så mye mer verdi i det innholdet.
Eksempel på intervju medlemmene fikk i starten:
2. Navn
Denne er ganske stor, og det er garantert mange som vegrer seg for å gjøre en så stor endring.
Medlemsportalen het opprinnelig Blogg til Business da den ble lansert. I november 2020 endret jeg navn til Businesstrategi.
Det var selvfølgelig en stor avgjørelse. Men den var helt 100 % nødvendig.
Les mer: Medlemsportalen Blogg til Business bytter navn til Businesstrategi – les hvorfor her!
Som jeg nevnte, så må vi drive portalen før vi ser visse ting. Det er noen ting vi kun kan erfare og lære ved å gjøre, som det ikke går an å tenke seg fram til.
Og en av de tingene jeg erfarte etter hvert, var at folk misforsto hva medlemsportalen handlet om og hvem den var for.
Det var mange som trodde den handlet om å bygge blogg. Ikke om å bygge business. De trodde den var for bloggere og influencere. Noe som jo faktisk egentlig var helt motsatt at hvem jeg ønsket å hjelpe. Poenget var jo blogg TIL business. Å gjøre business av bloggen. Men det fikk ikke navnet fram.
Derfor endret jeg navn. Og det ble veldig godt tatt i mot.
Jeg har ikke tall på hvor mange jeg har snakket med etterpå som har fortalt at de egentlig hadde tenkt å melde seg inn, men at de ikke følte seg som en blogger og dermed lot de være. De tenkte at det ikke var riktig for dem. Men så fort jeg endret navn til Businesstrategi skjønte de at dette var akkurat det de trengte, og ble medlemmer.
3. Målgruppe
I takt med at både portalen og jeg utviklet meg, innså jeg at målgruppen min endret seg. Både for hele businessen, og for Businesstrategi.
Det startet vel egentlig da jeg innså at jeg måtte bytte navn fordi det gamle navnet tiltrakk seg folk jeg ikke ville jobbe med, mens de jeg faktisk ville hjelpe ikke ble med.
Den prosessen fortsatte i hodet mitt, og tydeliggjorde at jeg måtte endre hvem jeg snakket til også. Ikke bare navnet.
I starten var målgruppen bloggere som ville gjøre bloggen om til business. Nå er målgruppen gründere.
Du må ikke ha en blogg for å være med. Mange har ikke det. Jeg anbefaler å ha en fagblogg for businessen av strategiske årsaker, men det er ikke noe krav eller grunnlag for å være medlem i Businesstrategi.
Businesstrategi er for gründere som har lyst til å jobbe mindre og tjene mer. Som vil ha mer frihet i hverdagen. Du som ser verdien av å jobbe strategisk, og som vil ha en bank med masse ressurser og undervisning som hjelper deg med det.
Alt ifra målgruppe og e-postliste til salgsmindet og outsourcing av oppgaver.
Jeg elsker denne endringen. Å oppdatere målgruppen er noe av det beste jeg har gjort, både for min egen del, for portalen og for businessen.
Les mer: Fra Blogg Bedre til Lene Gunvaldsen – hvorfor jeg rebrandet og byttet navn
Veien videre for Businesstrategi
Blir dette de siste endringene jeg gjør? Garantert ikke.
Jeg har faktisk allerede gjort flere endringer enn de jeg nevner her.
Disse 3 er de største og viktigste, men jeg har for eksempel endret og spilt inn intro-videoene på nytt 3 eller 4 ganger nå. Jeg har faktisk mistet tellingen.
I tillegg har jeg bygget om strukturen inne i portalen. Jeg la om hvordan innholdet var kategorisert. Det ble vanskelig å finne fram etter hvert som mengden innhold økte, så da ble det bedre om jeg endret det.
Alle forsidebildene på videoene i portalen er endret. Alle PDF-ene har fått en ny skrifttype siden starten. Jeg har endret utseendet på de faste trådene i Facebookgruppen 3 ganger siden starten. Hele velkommen-sekvensen nye medlemmer får er skrevet om og byttet ut. Jeg har byttet fra en challenge til bingo onboarding av nye medlemmer.
Og mer vil det bli. Fordi Businesstrategi, jeg og hele businessen min stadig er i utvikling.
For hvert år som går, lærer jeg mer. Om deg. Hva du trenger og liker. Om portaldrift. Undervisning. Meg selv. Om å være gründer.
Endringer og utvikling er en del av gamet. En del av jobben. Det som gjør at vi overlever.
Jeg gleder meg til å se hvordan Businesstrategi ser ut, hvilke endringer jeg har gjort og hva jeg har lært om ett år!
Legg igjen en kommentar