Som journalist er jeg naturligvis veldig opptatt av tekst og innhold. Det har vært jobben min siden jeg begynte å studere journalistikk på universitetet i Liverpool i 2001. Mange av jobbene jeg har hatt etter at jeg ble ferdig utdannet, har vært på desken i aviser, nettaviser og magasiner.
Du har sannsynligvis aldri hørt om desken. Men desken er stedet hvor all tekst fra reporterne blir redigert og fikset på. Innholdet som kommer fra reporterne er som regel bra, men ofte trenger det en liten forbedring.
Kanskje er det brukt for få mellomtitler til å bryte opp teksten. Kanskje er saken for lang. Kanskje brukes det for vanskelige ord som leseren ikke skjønner. Kanskje er det skrivefeil eller faktafeil. Kanskje er ikke saken bygd opp i logisk rekkefølge, slik at det viktigste kommer først.
Det er jobben til en redigerer. Å lese teksten og gjøre den bedre. Og det finnes mye som kan gjøre en tekst bedre!
Les også: 6 typer titler som vil gi bloggen din mer trafikk
Desken er en jobb folk flest ikke vet finnes, men sannheten er at det jobber ganske mange på en desk. I noen redaksjoner er det nesten like mange redigerere som journalister. Det er rett og slett fordi bearbeiding av tekst og innhold er helt essensielt.
Og det gjelder jo ikke bare for store aviser som VG eller magasiner som KK. Det gjelder også mitt og ditt blogginnlegg!
Øvelse gjør mester
I en drømmeverden hadde du kunne ansette en redigerer som bearbeidet innholdet på bloggen din, og sørget for at det var optimalt for din målgruppe. Faktisk er det flere bloggere i USA som bruker frilans-redigere til det. De vet at de ikke klarer å skrive teksten god nok selv, og velger derfor å betale en sum for at en frilanser skal gjøre den bedre.
Men nå kan du sannsynligvis ikke ansette en som kan redigere dine tekster, så da må du være din egen redigerer. Det kan være vanskelig å redigere sitt eget innhold, det skal jeg være den første til å innrømme. Men det må gjøres.
Noen er født med evnen til å skrive fantastiske tekster. Andre er ikke det. Men uansett hvor flink du er, finnes det alltid noen konkrete grep du kan gjøre for å gjøre teksten bedre. Og for at du skal kunne gjøre en god jobb og få så gode resultater som mulig, avslører jeg nå noen av tingene vi på desken jobber med når vi redigerer en tekst.
Og husk: Øvelse gjør mester. Ha fokus på disse punktene hver gang du skriver, så vil det komme mer naturlig etter hvert.
Her er 5 enkle skrivetips som gjør tekstene dine mye bedre:
1. Skriv korte setninger
Korte setninger er effektfullt.
Det er veldig fort gjort å skrive lange setninger med både to og tre ledd, men forsøk å begrens lengden. Å ha noen korte setninger innimellom bryter opp teksten fint, og det føles også godt for leseflyten. Å lese lange setninger føles tungt, og man blir nesten andpusten mens man leser. Og ofte får man ikke helt med seg det man leser heller, fordi man mister fokus etter hvert.
I tillegg til at det er behagelig å lese, kan du også bruke korte setninger til å fremheve et poeng. Å skrive noen litt lengre setninger først om temaet, og så avslutte med en kort setning. En punchline. (Ser du hva jeg gjorde der? ?)
Hvis du bruker WordPress, kan pluginen Yoast hjelpe deg til å skrive kortere. Et av kriteriene den ser på når den scorer lesbarhet, er lengden på setninger. Hvis mer enn 25% av setningene dine inneholder mer enn 20 ord, får du en advarsel.
Jeg vil anbefale at du leser igjennom setningene dine etter at du har skrevet dem. Enten med en gang, eller når du er ferdig med innlegget. Veldig ofte kan du enkelt bare fjerne et komma og sette punktum i mellom setningen i stedet. Da forkorter du dem og setningene blir mer effektive, samtidig som du slapp å skrive om hele setningen.
Hvis du har tid, kan du la innlegget ligge til dagen etterpå og lese igjennom det på nytt. Da ser du teksten i et annet lys, og det er enklere å redigere. Jeg gjør ofte det.
2. Skriv korte avsnitt
Akkurat som at korte setninger er behagelig å lese, er også korte avsnitt behagelig. Å skrive korte avsnitt gjør at teksten brytes opp, og ikke fremstår som en stor, uhåndterbar blokk med tekst.
Det er også svært effektfullt med avsnitt på bare en setning.
Avsnitt på en setning fungerer veldig godt hvis du skal fremheve et poeng eller understreke viktigheten av noe. Ved å ha bare en setning, vil leserne skjønne at det er viktig, og de vil ta seg tid til å lese det og huske det de leser.
Yoast ser også på avsnitt som et kriterie for lesbarhet. Hvis avsnittene dine ikke er for lange, får du grønt lys fra Yoast.
Pluginen ser også på hvor mange avsnitt du har mellom hver mellomtittel. Fordi teksten bør deles opp for å være så leservennlig som mulig, vil Yoast at du skal bruke maks 300 ord mellom hver mellomtittel. Har du mer enn det, får du gult lys. Da må du enten legge inn en mellomtittel til, eller forkorte avsnittene dine.
Jeg pleier ofte å gå igjennom teksten setning for setning og forkorte og forenkle det jeg kan. Da blir både setningene og avsnittene kortere. Det har jeg også gjort med denne saken. Jeg kutter en “så”, en “jo” en “at”. Fyllord som ofte er unødvendige. Til slutt er teksten bedre, og jeg får grønt lys fra Yoast.
3. Ikke gjenta deg selv
Pass på at ikke du gjentar deg selv når du skriver. Jeg merker ofte når jeg leser tekster at det er flere setninger eller avsnitt som egentlig sier det samme. Det er bare skrevet på litt forskjellig måte.
Igjen vil jeg anbefale deg å lese igjennom teksten din og tenke over det du har skrevet. Sier du det samme flere ganger? Er poenget i to setninger eller to avsnitt det samme, bare med litt forskjellige ord?
Å passe på at du ikke gjentar deg selv, men skriver presist og konsist vil hjelpe deg til å skrive kortere avsnitt og bedre innhold.
Google liker lange blogginnlegg, men det er ikke noe mål i seg selv å skrive unødvendig langt. Google liker nemlig ikke gjentakende innhold, eller at innholdet har liten relevans. Skriv så presist og konsist som mulig, slik at du ikke kaster bort leserens tid.
Les også: 3 ting du aldri bør gjøre med titlene dine
4. Bruk du og deg, jeg og meg
Dette er et punkt som kanskje ikke alle er enig med meg i, men jeg mener at du bør skrive “du” når du snakker om leseren i blogginnleggene dine. Du bør være så personlig som mulig, slik at leseren føler at du snakker direkte til ham eller henne.
Å skrive “dere” gir ikke samme følelse, og innholdet kan virke mindre relevant. Å skrive du, viser også at innholdet er skrevet for leseren. Du forteller hvordan leseren kan dra nytte av det du skriver.
Dette er en teknikk som brukes mye, også av store bedrifter, fordi det fungerer. Du har kanskje ikke tenkt over det før, men legg merke til om de bruker “du” når du er på nettbutikkere eller bedriftssider. Ofte gjør de det, og hvis de ikke gjør det, vil du sannsynligvis føle at innholdet er mindre personlig rettet mot deg.
Det samme gjelder også når du skriver om deg selv. Bruk “jeg” i stedet for vi, såfremt ikke du er et stort firma. Ved å bruke jeg får leseren et mye mer personlig forhold til deg og det du skriver. Du fremstår også som et medmenneske, en person, i stedet for et stort og upersonlig firma.
Noen mener at man ikke skal bruke “jeg” i tekster, fordi det ikke handler om deg men om leseren, men der er jeg uenig. Jeg er helt enig i at teksten skal handle om leseren, og at det er han eller hun som skal være i fokus. Men det betyr ikke at du ikke kan, skal eller bør være personlig!
5. Ikke vær redd for å skrive personlig
Å bruke deg selv i innleggene er nemlig positivt. Ved å skrive “jeg” og fortelle om egne erfaringer, historier og meninger, gir du bloggen personlighet. Du gir leserne et innblikk i ditt liv og din hverdag. De får en følelse av hvem du er, og hvordan du er.
Ved å fortelle personlige historier, gjør du også innholdet mer relaterbart. De kan sette seg inn i din situasjon, og forstår bedre hva du mener. Eller kanskje de har opplevd det samme og føler en kobling med deg?
Men, det er viktig å huske at det er forskjell på å være privat og personlig.
Les mer: Det er stor forskjell på privat og personlig – hva er du?
Sett en grense for hva du deler og hvor privat du skal være. Ikke fortell private detaljer som andre ikke har noe med. Noen ting egner seg ikke på trykk, og er du for åpen om private ting, kan du gjøre leserne ukomfortable. De føler at de får et innblikk i noe de ikke har noe med. Ville du fortalt det til en fremmed som stoppet deg på gaten? Er svaret nei, har det ikke noe på bloggen å gjøre.
Å være personlig er bra, det føles komfortabelt. Du kan gjerne fortelle om egne erfaringer du har med det du skriver om, for eksempel en koselig historie om oppskriften du har arvet fra bestemor. Eller hvordan du brukte tipset du gir på din blogg, og hva slags erfaringer det ga deg. Bruk deg og bloggen din til å gi leseren noe å identifisere seg med i innlegget ditt.
Jeg forteller for eksempel om hvordan jeg bruker tipsene jeg gir. Mye av det jeg skriver om kommer fra egen erfaring. For eksempel forteller jeg i dette innlegget hvordan jeg kom frem til det riktige tidspunktet å sende nyhetsbrevene mine på, før jeg viser deg hvordan du finner ditt tidspunkt.
Har du funnet din grense? Kanskje den har forandret seg i løpet av tiden du har blogget?
Dette var et bra innlegg, skriving og tekster er noe av det vanskeligste med blogging. Takk for gode tips ?
Tusen takk, så hyggelig og fin tilbakemelding! ☺
Disse tipsene skal jeg helt klart ta med meg videre!
Hurra, så bra Ida! Veldig glad for at de kan hjelpe deg ?
Godt å få slikt repetert. En sekundering i hva jeg har lært tidligere. Bra!
Så godt å høre, Mette ?