Du har en gjøremålsliste lang som et vondt år, og i stedet for å krysse av ting, kommer det hele tiden nye ting på listen. Den blir aldri kortere. Den bare vokser. Du gruer deg til å gå i møter fordi du er redd for at det vil gi deg nye arbeidsoppgaver.
Du kjenner at skuldrene ligger oppe under ørene. Du har knute i magen. Du sover dårlig. Tankene surrer, og du tenker på alt du vil, skal og må gjøre. Du får hjertebank. Du puster overfladisk. Du glemmer ting.
Du har ikke overskudd til noe. Du vil bare ligge på sofaen når dagen er over. Du reagerer mer sinna enn du normalt gjør når noen maser på deg. Du kjefter og har kort lunte, og får dårlig samvittighet for at du var så snappy etterpå.
Høres noe av dette kjent ut? Dette er typiske tegn på stress.
Bra og dårlig stress
Det finnes to typer stress: sunt og usunt. Vi tåler og har godt av litt stress. Det kan gjøre deg mer effektiv, eller motivere deg. Du får adrenalin, og det gir deg energi til å gjennomføre det du skal.
Men for mye stress, eller stress over lang tid, er ikke bra. Da blir det overbelastning på systemet, og vi klarer ikke lenger å takle det. Man føler seg maktesløs og overveldet.
Hvor mye stress vi tåler, varierer fra person til person. Noen tåler mer, andre tåler mindre. Men det er ingen tvil om at for mye stress er et problem som øker. Og det er belastning over tid som ofte er problemet.
– Langvarig overbelastning og stress har gradvis ført til at disse menneskene har fått en ubalanse i kroppen, og dette resulterer blant annet i at stressdelen i nervesystemet fortsetter å være aktivert selv etter at stressen egentlig skulle være avsluttet. Dermed blir det vanskeligere å roe seg ned og få tilstrekkelig restitusjon, sier psykologisk stressrådgiver Linn Anette Solberg til klikk.no.
Å drive blogg er mye arbeid
Dette er noe jeg selv har kjent mye på. Jeg har i perioder vært veldig overarbeidet og slitt med symptomene jeg snakker om øverst. Det er ikke noe gøy, og ikke en god følelse. Man føler liksom at kroppen ikke henger med hodet. Selv om man har lyst til å gjøre ting, så klarer ikke kroppen å gjøre for mye.
Som bloggere er vi nok fort ekstra utsatt for stress. De aller fleste av oss driver bloggen i tillegg til at vi har en vanlig fulltidsjobb, og det blir mye arbeid. I tillegg ønsker man jo også å ha tid og ork til ting som familie og venner, reise og å kose seg.
Det krever mye å drive en blogg, og særlig hvis man forsøker å bygge den opp til noe man kan leve av. Eller hvis man allerede har klart å lage en business av det, og driver for seg selv. Det er ikke bare å skrive et innlegg en dag i uken og så er man ferdig.
Det er i praksis en fulltidsjobb i seg selv å skulle bygge opp en business, og når man da har en vanlig jobb ved siden av er veien kort til overarbeidet og stresset.
Finn måter å koble av på
Jeg har opplevd flere perioder med mye stress de siste 10 årene, og har vært både overarbeidet og utbrent. Derfor har jeg måtte lære meg måter å roe ned kroppen på. Og fordi de fungerer ganske godt for meg, ønsker jeg å dele disse tipsene med deg. De er alle gratis og enkle!
Det finnes selvfølgelig mange flere ting enn disse tre tipsene fra meg som kan redusere stress. Og mange av dem er både gode og viktige. Mye handler for eksempel om å forebygge og legge til rette for å i det hele tatt unngå stress over lange perioder.
Men når du først er stresset eller utbrent, er det viktig å ha noen ting man kan gjøre for å komme seg gjennom det. Noe som bidrar til å forbedre situasjonen.
Hva som hjelper vil selvfølgelig være individuelt. Disse tre tipsene hjelper meg godt. Men vi er forskjellige, og kanskje du slapper bedre av ved å være omringet av folk?
Det viktigste er uansett at du har en metode for å koble ut og av, slik at du kan senke skuldrene og pulsen.
Her er mine tre beste måter å takle stress på:
1. Senk terskelen
Noe av det første jeg må gjøre når jeg kjenner at det begynner å bli for mye, er å senke ambisjonene og nivået mitt. Jeg er en perfeksjonist, og jeg er også veldig kreativ og har mange ideer. Det kan bli en overbelastning, fordi jeg har så mange ting jeg vil og skal gjøre. Og jeg vil gjøre dem så bra som mulig.
Så da må jeg rett og slett bestemme meg for å senke terskelen litt. Jeg legger noen planer til side, utsetter noe, og gjør rett og slett mindre. Jeg skriver for eksempel de blogginnleggene jeg må hver uke, men arbeidet med kurset jeg skal selge settes på pause.
Jeg gjør det jeg må, men ikke mer. Og jeg gjør det godt nok, ikke mer.
Når jeg da føler meg bedre, at ting har roet seg og jeg har mer overskudd, kan jeg ta opp igjen arbeidet med de tingene som måtte vente.
2. Meditere
Dette er en av de tingene jeg tilfeldigvis prøvde, og som fungerte kjempebra. Mange tenker kanskje at meditasjon er noe hippiegreier og alternativ medisin, eller noe religiøst. Men det er ikke det, altså.
Det forskes mye på meditasjon, og ny forskning viser at meditasjon faktisk kan lede til fysiske endringer i cellene og hjernestrukturen din. Ikke bare kan du trene hjernen til å takle stress, være mer oppmerksom og å lære bedre. Slike øvelser kan også være med på å avverge sykdommer og gi deg generelt bedre helse, skriver National Geographic.
Det finnes overordnet to typer meditasjon: ACEM og mindfullness. Det er helt opp til deg hvilken type du foretrekker, de er litt forskjellige i måten man utfører dem på.
Jeg gjør mindfullness, og det fungerer veldig bra for meg. Formålet med den typen er at oppmerksomheten er rettet mot egen kropp og tanker. Man lærer å takle tanker som kommer og går, å fokusere og å puste.
Jeg bruker en app som heter Headspace, som jeg elsker. Jeg fant den tilfeldig da jeg leste en artikkel om meditasjon, hvor det sto at Emma Watson (hun som spiller Hermine i “Harry Potter) bruker den. Den er gratis de første 10 øvelsene, og så koster det litt over 500 kroner i abonnement for et år. Jeg er ikke affiliate på noe måte, men jeg elsker den, og anbefaler den på det varmeste!
3. Gå tur med podcast/musikk
En annen aktivitet som hjelper meg veldig mye, er å gå tur. Det er også bevist at å gå bidrar til å redusere stress, og Helsedirektoratet anbefaler fysisk aktivitet som behandling.
Effekten av regelmessig fysisk aktivitet som forebyggings- og behandlingsmetode er vitenskapelig godt dokumentert generelt, og for enkelte former for psykiske plager og lidelser spesielt, skriver de på sine nettsider.
Det er selvfølgelig koseligere å gå tur i sol og fint vær, men det er lurt å gå så ofte du kan, også om høsten og vinteren. Jeg pleier å gå rundt i nabolaget mitt, en runde som tar ca 45 minutter.
Du kan selv velge om du liker å høre på lydene rundt deg, eller om du vil høre på musikk eller podcast. Jeg pleier ofte å ha podcast på øret.
Hvis jeg sitter og jobber og merket at jeg er anspent og stresset, legger jeg bort det jeg gjør og går ut. Og jeg føler meg alltid mye bedre når jeg kommer tilbake. Jeg har fått en pause, jeg har fått andre impulser, beveget meg og slappet av. Da er jeg mindre anspent, og jeg føler meg ofte mer klar til å jobbe videre etterpå.
Hvis du har en vanlig fulltidsobb og ikke kan gå ut når du vil, kan du forsøke å gå en tur i lunsjen. Min erfaring er at det er ofte ikke så viktig akkurat hvor du går, om det så bare er i området rundt jobben. Det viktigste er å bevege seg, få frisk luft og en pause.
Jeg håper disse tipsene kan være til inspirasjon og hjelp!
Hva er din beste metode for å takle stress på?
PS: Dette er på ingen måte en garanti fra meg til bedre helse, eller å anse som behandlingsråd mot sykdommer. Dette er mine tips, basert på mine egne erfaringer. Har du problemer med stress, råder jeg deg til å snakke med legen om det.
Først og fremst har jeg lyst til å si tusen takk for at du deler så mange nyttige tips! Jeg blir veldig motivert til å ta dem i bruk når jeg selv blogger 🙂 Jeg liker også hvordan du klarer å være personlig, men samtidig på en relevant måte. Tommel opp! Min go-to når det blir litt for mye, er en tur ut. Bevegelse, frisk luft og alenetid. Magisk. Utfordringen er at det også stimulerer tankene (i hvert fall hos meg), så jeg har ofte ti nye idéer når jeg kommer inn igjen. Luksusproblem? 😉
Hei Kjersti! Tusen hjertelig takk for så fine ord ❤️️Og jeg er veldig glad for å høre at du blir motivert, det er kjempegøy! Utpå tur er definitivt noe av det som hjelper meg mest, også. Men jeg er helt enig, det kan være en utfordring at man får enda flere ideer, haha! I alle fall hvis jeg hører på podcaster om blogging. Men da trenger vi i alle fall ikke slite med å lure på hva vi skal skrive om ?
SÅ bra og SÅ viktig innlegg!!! Dette har jeg savnet så dette var kjærkommen lesning.
Jeg gjør yoga for å stresse ned. Det begynte jeg med for et år siden når vi gikk over til et nytt datasystem på jobben. Jeg ble så sliten og fikk fysisk vondt i kroppen av alt stresset som kom med dette nye programmet. Det var ikke bare meg , men jeg tror alle på jobben kjente det på samme måte. Den yogaøvelsen jeg begynte med, som jeg klarte , var yoga for people in wheelchair hos Yoga with Adriene. Jeg gjorde denne hver kveld i noen uker og det følte jeg var min lifesaver. Etter hvert har stressnivået sunket og jeg gjør diverse andre yoga øvelser også fra Adriene. En god dusj med litt luksuriøs dusjsåpe etterpå er et must.
Ellers er jeg såpass heldig at jeg går og sykler til jobb hele året og frisk luft gjør meg godt. Hver eneste dag! Og som du også skriver det er viktig å komme seg ut selv i høstmørket og på vinteren, ikke bare på den lyse årstiden.
En bra feel good bok er også bra og avslutte dagen med. Mobiltlf kommer ikke inn på soverommet, jeg bruker gammeldags vekkerklokke!
Tusen takk, Mette! ? Jeg er veldig glad for at du likte innlegget. Jeg synes også at disse tingene er noe det ikke snakkes eller skrives så mye om, men det er helt tydelig noe veldig mange bloggere kjenner på.
Og tusen takk for tipset om Yogaøvelsen du gjør! Jeg har sett på videoen hennes, og den ser veldig fin ut. Jeg tror vi alle kunne ha godt av å ta 5 min med litt mental avkobling og strekking hver dag. Det er godt å høre at du har funnet ting som hjelper deg i din hverdag ?