Så du vil starte en podcast, men vet ikke helt hvor du skal begynne? No problemo. Her får du svaret!
For en liten stund siden utførte jeg en liten spørreundersøkelse i den private Facebookgruppen min. Jeg spurte hva medlemmene gjerne ville lese og få tips om, og da var podcast et ganske populært tema. Da jeg fulgte opp med spørsmål om de har eller vil starte en podcast, var det mange som svarte ja.
Det er kanskje ikke så overraskende. Podcast er virkelig populært for tiden, og det strømmer til med nye hver eneste dag.
Podcast kan være et godt alternativ til en blogg hvis du foretrekker å snakke fremfor å skrive, men det er viktig å huske at det er mye arbeid og det krever litt tekniske kunnskaper.
Ikke nødvendigvis veldig avansert, men litt.
Enkle tips og råd for å starte en podcast
Jeg må jo selvfølgelig påpeke at jeg har ikke en podcast selv. Jeg kommer ikke med disse tipsene som en som driver en suksessfull podcast. Det skal jeg på ingen måte påstå.
Men jeg kan litt om både lyd og video, og det å kommunisere på best mulig måte. Jeg hadde både radio og TV som fag da jeg studerte journalistikk, og jeg leverer selv video til medlemmene mine i Businesstrategi hver eneste måned.
Les mer: Lær å jobbe smartere så du får bedre resultater
I tillegg har jeg hørt og studert en god del amerikanske podcaster de siste årene.
Det er nemlig noen ting som er helt grunnleggende, og som er både er naturlig og logisk. Det er ikke alt som nødvendigvis er så teknisk eller at man må ha drevet podcast i 2 år for å kunne vite.
Du må ha det grunnleggende på plass før du kan begynne å se på mer avanserte tips.
Og hele formålet med denne saken er jo akkurat det. Å komme med grunnleggende informasjon til deg som er ny. Du som enten akkurat har startet, eller vil starte en podcast.
Les mer: Hvordan er det å lage podcast? Carina fra Statistpod svarer!
Så det er det du får her! Her har jeg nemlig samlet 9 ting du trenger for å starte en podcast.
1. En god idé og en plan
Du kan kjøpe all verdens utstyr og leie inn både profesjonelt studio og folk til å redigere for deg.
Men det hjelper absolutt ingenting hvis ikke du har det mest grunnleggende av alt på plass. En god idé og en plan.
Akkurat som med bloggen din, må du vite hvem du snakker til. Hvem er målgruppen din? Hva er de interessert i?
Og ikke minst: Hvordan skal du skille deg ut fra andre som snakker om det samme? Jeg mener helt klart at det er plass til alle, vi har alle vår måte å gjøre ting på. Men det er lurt å ha et bevisst forhold til hvordan andre gjør det, og hvordan du skiller deg ut.
Kanskje du har kortere episode som er lettere å lære noe av? Eller du forklarer ting mer grunnleggende? Kanskje du bruker ironien, som er så typisk deg?
Det er også viktig å velge et tema du kan nok og bryr deg nok om til å holde på i lengden. Det er definitivt mye arbeid å lage en podcast og dele ny episode hver uke, så du bør ha en plan for innhold og vite at du orker å lage mer enn tre episoder.
Lag gjerne en plan for tema og innhold, og eventuelt gjester, for 10-20 episoder frem.
Vil du ha min hjelp til å lage en god podcast som blir mest mulig suksessfull? Du finner undervisningen du trenger i Businesstrategi!
I medlemsportalen får du:
- Videoen «5 grunner til at god planlegging er helt nødvendig for en suksessfull podcast»
- Arbeidsboken «Fra konsept til realitet: Slik utvikler du din podcast»
- Arbeidsboken «Slik skaper du en strategisk innholdsplan for din podcast»
Du får øyeblikkelig tilgang til denne undervisningen og kan sette i gang med å planlegge din podcast! Bli med her!
2. God mikrofon/god lyd
God lyd er det nest viktigste. Det er et særdeles viktig element ved en podcast. Husk at lyden er egentlig alt du har. De ser deg ikke. De kan kun høre deg.
Du kan ha den mest interessante gjesten som snakker om det mest populære temaet, men hvis lyden er dårlig kommer ikke folk til å lytte. Det kan jeg garantere deg.
Du kan bruke mobilen til å ta opp lyd, og det blir generelt sett OK. Om du bare vil teste om podcast er noe for deg, så kan det være greit å bruke mobilen først.
Om du derimot bestemmer deg for å lage podcast, vil jeg definitivt anbefale deg å skaffe deg en god mikrofon eller lydopptaker.
Jeg bruker en ganske rimelig lydopptaker til cirka 800 kr, som heter Zoom H1. Det er mikrofon og lydopptaker i ett. Den har minnekort i seg, og tar opp lyden. Da kan du for eksempel ta den med og ta opp på tur, eller i senga. Så legger du det over på PC via kabel.
Mange liker mikrofoner fra Røde. De er litt dyrere, men er veldig gode. Amerikanske bloggere liker Blue Yeti. Husk at hvis du bruker mikrofon, ikke en lydopptaker, så må du ta opp lyden via et program på PC-en. Mikrofonen tar ikke opp lyden selv. De fleste mikrofoner kommer med USB, sånn at du kan plugge den direkte inn i PC-en og ta opp der. Mange kommer med eget program for å ta opp lyd, men ellers kan du bruke Audacity.
Du kan også kjøpe en liten mikrofon du kobler til mobilen, Røde har det. Da tar du opp via mobilen.
3. Opptaks/redigeringsapp eller program
Når du har tatt opp lyden og lagt den inn, må du redigere det. Hvor mye du redigerer, avhenger av dine kunnskaper og hvordan lyden blir. Jo bedre lyd du får til i utgangspunktet, jo mindre trenger du å fikse.
Du kan justere lyden det høyere og lavere, legge på musikk, eller klippe bort ting du ikke vil ha med.
Du kan bruke Adobe Premiere hvis du har råd til det. Ellers kan du også bruke Audacity, som er gratis. Mange PC-er har også innebygde redigeringsprogram.
Husk at du også kan sette jobben ut, hvis du har behov for det. Men det vil selvfølgelig koste litt.
Du kan også dele klippet uten å redigere det noe, men da bør du ha sørget for god lyd og et godt innhold fra starten av.
Om du vil velge en superenkel løsning som har alt i ett, kan du bruke appen Anchor. Der kan du snakke rett i mobilen, og bruker da mobilens mikrofon og et redigeringsprogram i appen. Den har gjort det veldig enkelt å komme i gang og lage podcast.
4. Et stille sted uten ekko
Når du tar opp lyd, vil mikrofonen plukke opp veldig mye av det rundt deg. Ting du ikke selv nødvendigvis hører når du sitter der.
Det avhenger litt av hvilken mikrofon du bruker, noen er mer sensitive enn andre. Noen har også et større område for opptak, de tar for eksempel opp rundt hele mikrofonen. Mens andre tar mer direkte opp kun rett foran mikrofonen.
Det er derfor viktig at det er stille rundt deg når du spiller inn.
Dører som smeller, naboen som driller, barn som roper, tog som kjører forbi. Alt vil høres i bakgrunnen. Forsøk også å finne et rom som ikke har for mye ekko. Spill gjerne inn et klipp og lytt med hodetelefoner på hvordan det høres ut.
5. Godt navn og grafiske elementer
Selv om en podcast først og fremst består av lyd, så inneholder den også grafiske elementer og branding.
Du trenger et firkantet bilde som logo/forside på podcasten din.
Dette vises rundt om der podcasten din ligger. Du kan ha hva som helst på bildet, det er opp til deg. Det kan være bilde av deg, eller logoen din. Det kan være en tegning av noe. Et bilde av noe. Symboler. Se på andre podcaster og la deg inspirere.
Det er også viktig med navn.
Det bør være et navn som sier noe om innholdet. Husk at hvis noen blar igjennom en liste med podcaster må navnet få dem til å klikke seg inn for å lese mer. De ser bare navnet i listen, ofte.
Hvis du for eksempel har en podcast for veganere, vil det være mer naturlig å ha med noe om vegansk i navnet. Å kalle den grønn og skjønn vil ikke si lytteren noe som helst, og de ville aldri funnet på å søke etter det. De ville søkt etter vegansk, vegan, veganere eller lignende.
Tenk på målgruppen din, hva de naturlig vil søke etter og være interessert i. Du kan gjerne bruke fantasien litt, men det bør være litt logisk og forståelig.
Her er noen eksempler på covere fra norske podcaster:
6. En kort musikkintro
Du kan selvfølgelig bare gå rett til snakkingen slik som på Lage Musikk-podcasten, men de fleste podcaster har en liten jingle. En kort intro med musikk. Den kan komme helt først, eller du kan ønske velkommen til episoden og så ha jingle før du setter i gang med innholdet.
For jingelen så kan du enten ha bare musikk, eller du kan få noen til å snakke over musikken og si litt om hva podcasten handler om. Begge deler er mye brukt.
Hør eksempel med bare jingle her >>
Hør eksempel med snakking over her >>
Du kan lage en jingle selv hvis du kan det, eller kanskje du har venner som driver med musikk og kan lage en for deg? Alternativt kan du få et byrå til å lage for deg, eller bestille en via en nett-tjeneste som Fiverr.
Pass på at jinglen ikke er for lang, og at den passer til innholdet i podcasten. De kan være muntre eller mer mørke. Raske og trege. Lyse og mørke. Det sender mye signaler, så det er viktig at den matcher type innhold.
Hør eksempel på mørk og skummel jingle her >>
Hør eksempel på lys og ungdommelig jingle her >>
7. En RSS-feed
Når du har lagret filen og er fornøyd, er neste steg å få den ut til folk. Da må du ha et sted du kan laste den opp som gir deg en RSS-feed. Det betyr rett og slett en slags lenke som oppdaterer seg automatisk hver gang du legger til noe nytt.
For å få en RSS-feed, må du ha en tjeneste der du laster opp filen. Det anbefales ikke at du lagrer den på nettsiden/bloggen din.
Bruker du appen Anchor, gjør denne dette for deg. Ellers finnes det mange forskjellige steder du kan kjøpe hosting og få en RSS-feed, det er bare å google «podcast hosting» og lese seg opp.
Det vil variere i pris, hvor mange episode du kan laste opp og hvor lenge de blir liggende. Noen har gratisplan, men da slettes episoden etter 90 dager, for eksempel.
8. Et sted å dele podcasten
Når du har funnet hosting og laget RSS-feed, må du legge den feeden inn et sted hvor folk finner den. Det finnes hundrevis av forskjellige apper og steder man kan dele den, men her i Norge er Spotify og iTunes de to mest vanlige.
Nøyaktig hvordan du legger den inn, varierer litt etter hvilken hosting-tjeneste du bruker. Men de fleste hosting-selskap har en egen knapp/innstilling for å koble sammen med Spotify.
På iTunes går du til butikken på PC og under «Podcast» velger du «submit a podcast». Så legger du inn URL-en til RSS-feeden og gjør ferdig de tingene iTunes ber om. Så må du vente noen dager på at det blir godkjent og den dukker opp på iTunes.
Hvis du bruker Anchor, feeder den automatisk til iTunes og Google Play for deg.
Når du bruker en RSS-feed, oppdaterer profilen din på Spotify og iTunes seg med nye episoder hver gang du legger ut.
9. Tålmodighet
Du vil trenge tålmodighet. Det tar tid å planlegge gode episoder. Å lage gode episoder. Det tar tid å få med gode gjester. Og det vil skje ting, som at PC-en krasjer, opptaket blir forstyrret eller gjester melder avbud.
Det vil også ta tid å bygge opp en podcast til å bli både kjent og populær. Det er ikke gjort over natten, bare fordi podcaster er trendy akkurat nå. Det krever fortsatt at du jobber aktivt med markedsføringen.
Det krever både tid og arbeid, men hvis podcasting er det du liker og vil drive med, synes jeg du skal hoppe i det og prøve!
Hva er det verste som kan skje?
Vil du ha min hjelp til å lage en god podcast som blir mest mulig suksessfull? Du finner undervisningen du trenger i Businesstrategi!
I medlemsportalen får du:
- Videoen «5 grunner til at god planlegging er helt nødvendig for en suksessfull podcast»
- Arbeidsboken «Fra konsept til realitet: Slik utvikler du din podcast»
- Arbeidsboken «Slik skaper du en strategisk innholdsplan for din podcast»
Du får øyeblikkelig tilgang til denne undervisningen og kan sette i gang med å planlegge din podcast! Bli med her!
Legg igjen en kommentar