Skatt og skattefradrag. Ugh. Er det bare jeg som føler at øynene går litt i kryss ved slike ord?
Regnskap og alt det rundt det økonomiske ved å drive en business er virkelig ikke det gøyeste jeg vet. Jeg synes det er både vanskelig og kjedelig.
Men, det er viktig.
Å holde styr på økonomien og å sørge for at du gjør ting riktig er en viktig del av å være gründer. Av å bygge opp en business som fungerer, og ikke minst, som er lovlig.
Jeg har fått hjelp
Siden dette verken er mitt område eller fagfelt, men jeg synes at du bør få informasjon om det, har jeg fått hjelp til å skrive et blogginnlegg om skatt og skattefradrag for bloggere.
For å sørge for at du får best mulig og riktig informasjon, har jeg derfor fått en gjesteblogger til å skrive et innlegg om skatt og skattefradrag.
Hanne Mørch er markedsfører og tekstforfatter i den norske regnskapstjenesten Conta, som ønsker å gjøre det enklere å starte og drive firma i Norge. Der kan små og mellomstore bedrifter lage fakturaer gratis og føre regnskap selv.
Hanne Mørch jobber mye med å skrive gode faglige artikler for å hjelpe dem som bruker Conta, og har sagt seg villig til å hjelpe deg med å forstå reglene rundt skatt og skattefradrag for deg som blogger.
Det er jeg veldig glad for, fordi dette er et viktig tema.
Hva er skattefradrag?
Når du driver egen bedrift kan du slippe å skatte på den delen av inntekten som brukes til å kjøpe utstyr og tjenester til bedriften.
Det er fordi varene og tjenestene bedriften kjøper hjelper deg å skape mer skattepliktig inntekt. For eksempel, så vil det å kjøpe bedre utstyr gjøre at du kan jobbe mer effektivt og sannsynligvis tjene mer penger som du da skatter av til myndighetene.
Sånn sett så er skattefradrag vinn/vinn for deg og for staten.
Som blogger kan slike kostnader være kjøp av PC, annonsering på Facebook, kontormøbler eller Photoshop-lisens.
Gaver som du mottar i bedriften, derimot, må du huske å betale skatt på. Det gjelder for alt du mottar av verdi: penger, varer, tjenester, rabatt, reiser og så videre.
Conta er et fakturaprogram og regnskapsprogram for små bedrifter, og vi får ofte spørsmål om skatt og skattefradrag – her forklarer vi hvordan det fungerer når du driver blogg.
Husk å skatte på gaver du mottar
Når du driver med blogging får du gjerne gaver fra bedrifter som ønsker markedsføring av produktet eller tjenesten sin. Enten det er et kamera du skal skrive om, en kinobillett du får for å anmelde en film eller treningsutstyr du skal teste, regnes som en type inntekt for deg.
Det vil si at du må skatte av gaven.
Du må også merke innholdet, les mer her: Merking av reklame – hva må du merke, og hvordan?
Hvis du takker ja til et kamera fordi du skal skrive et blogginnlegg om det, og regner det som lønn for innlegget, så ender du altså opp med å måtte betale litt for jobben du selv gjør, fordi du skatter på gaven.
Noen ganger får du tilsendt gaver du ikke har bedt om. For å unngå å skatte på disse, er den eneste løsningen å kaste gaven eller sende den tilbake til avsenderen. Det er ikke nok å gi gaven videre eller lodde den ut, for eksempel.
Husk: Så lenge bloggen din drives fra Norge må du følge norske skattelover. Det gjelder selv om du har bloggen på utenlandsk server. Du må altså følge reglene i denne artikkelen. Men, gladnyhet, det betyr også at du kan få skattefradragene som vi nevner!
Dette må du gjøre når du har fått en gave
Hvis du har mottatt en gave må du finne ut hva gaven koster, og føre den som inntekt i regnskapet. Det gjør du ved å sjekke prisen hos forhandleren som sender deg gaven.
Hvis vi tar eksempelet med kameraet, kan vi si at det i butikken koster 9999 kroner eks. mva.
De 9999 kronene fører du i regnskapet ditt som inntekt. Hvis du fikk rabatt på kameraet, er det så enkelt som at du tar prisforskjellen og fører som inntekt i regnskapet.
Vi anbefaler å lage en egen regnskapskonto i regnskapsprogrammet ditt, som du kan føre gaver på, for eksempel konto 3010, som ikke brukes til noe annet. Skriv også en god beskrivelse på alle bokføringene slik at det er lett å finne tilbake til de senere.
Hvis du er registrert i MVA-registeret, må du kreve inn MVA fra kundene dine. I dette tilfellet sitter du litt i saksa: leverandøren som har sendt deg kameraet betaler deg nemlig ikke noe MVA. For gaver må du altså bokføre gaven med riktig MVA-sats (som regel 25 prosent) og så må du betale denne merverdiavgiften til staten fra egen lomme neste gang du leverer MVA-melding.
Selv gaver du ikke beholder må du bokføre i regnskapet ditt. Hvis Skatteetaten foretar kontroll, skal regnskapet ditt vise at du mottok en gave som du returnerte eller kastet.
Det gjør du ved å føre summen både inn og ut av regnskapskonto 3010. Legg ved et internt bilag hvor det står hva du har fått og kastet/returnert, med dato og signaturen din.
Ting du kjøper for å drive blogg
I utgangspunktet får du fradrag på de aller aller fleste kjøp.
Noen kostnader er generelle for de som driver bedrift: mobil og internett, bruk av bil, pensjon, forsikring, hjelp fra regnskapsfører og så videre.
Andre er gjerne mer spesifikke for de som blogger: domenekostnader, kjøp av PC, annonsering på nett, fotoutstyr og e-posttjeneste for å sende ut nyhetsbrev.
Som blogger jobber du gjerne hjemmefra, så hva med hjemmekontor?
Når du driver enkeltpersonforetak kan du få et standardfradrag på 1 850 kroner i året. Kriteriet er at du jobber i et eget rom som kun brukes som arbeidsplass. Det kan altså ikke være et gjesterom eller i stuen.
Hvis du synes standardfradraget er litt lite, kan du velge å få fradrag for faktiske kostnader i stedet. Da må du føre alle de faktiske kostnadene i regnskapet ditt, og legge ved kvittering. Du må huske at du ikke får fradrag for hele kostnaden: du må regne ut hvor mye kontoret utgjør av boligen og så fordele strømregning, internettkostnader og så videre.
For AS kan du verken få standardfradrag eller fradrag for faktiske kostnader. Hvis du vil ha fradrag for hjemmekontor må du leie ut en del av boligen til selskapet og føre leiekostnadene i regnskapet. Det stilles krav til, for eksempel, egen inngang og egne toalettfasiliteter for at dette skal være godkjent.
Se hele listen over skattefradrag for enkeltpersonforetak.
Se hele listen over skattefradrag for aksjeselskap.
Er du MVA-pliktig?
Hvis du tjener mer enn 50.000 kroner i året i bedriften din, og driver MVA-pliktig virksomhet, må du registrere deg i MVA-registeret og kreve MVA på fakturaene dine. Da kan du også få igjen MVA som du betaler på kjøp.
Det fungerer slik at du leverer MVA-melding til staten som i hovedsak er et regnestykke på hvor mye merverdiavgift du har krevd inn fra kunder minus hvor mye merverdiavgift du har betalt til leverandører. Da får du enten MVA igjen fra staten eller må betale MVA.
Les også: Hva er merverdiavgift?
Skille mellom private kjøp og firmakjøp
Du må skille mellom det som er firmakostnader og det som er private kostnader. Hvis du kjøper ting du også skal bruke privat, regnes det ikke som en firmakostnad. Et eksempel er hvis du kjøper en TV som du skriver om på bloggen og deretter setter inn i stua.
Et kamera du kjøper for å ta alle bildene til bloggen din, vil være mer naturlig å regne som en firmakostnad.
Du må rett og slett gjøre en individuell vurdering på hver ting du kjøper. Til syvende og sist handler det om at du må kunne begrunne hvorfor kjøpet er en firmakostnad – det kan være lurt å skrive forklaring på kvitteringen hvis det ikke er tydelig.
Vi håper dette svarte på de fleste spørsmålene dine om skatt og skattefradrag. Lykke til med bloggingen!
Legg igjen en kommentar