Før jeg startet Blogg Bedre, drev jeg en dessertblogg. I flere år lagde jeg desserter av forskjellige typer og delte med (u)jevne mellomrom. Det var en gøy hobby, men da jeg startet Blogg Bedre hadde jeg ikke tid til å jobbe mer med den.
Men selv om den bare var en hobby, var det veldig lærerikt! Det var min første blogg på WordPress, og jeg lærte mye om å blogge litt mer seriøst. Men det jeg lærte aller mest, var å ta bedre bilder!
Å fotografere mat er annerledes
Jeg har alltid vært glad i å ta bilder, og har fartet rundt i skog og mark med kamera og tatt ganske fine bilder, om jeg skal si det selv. (Og det skal man jo). Men da jeg skulle ta bilder av dessertene jeg lagde, fikk jeg meg en skikkelig aha-opplevelse! Det var definitivt ikke det samme, og bildene jeg tok var skikkelig fæle, haha! ?
Det var en utrolig interessant opplevelse! Det ble veldig tydelig for meg at det å ta bilder av mat er noe HELT annet enn å ta bilder av mennesker, natur og slike ting.
Det var mye prøving og feiling, men etterhvert ble jeg ganske mye bedre. Jeg lærte hvilke vinkler som fungerte, hvilke bakgrunner jeg likte, og hva som passet min blogg.
Her er matbloggernes beste tips til deg
Det finnes ingen fasit til hva som er et godt bilde av mat, du må finne stilen som passer til deg og ditt innhold. Men det finnes noen fellesnevnere du kan tenke på for å få et bedre resultat.
Les også: 13 tips til bedre bilder uten dyrt kamera og utstyr!
Mange av dem som startet med å dele oppskrifter på bloggen for gøy, har i de siste årene blitt så flinke at de har gitt ut kokebøker, holder kurs, er med på TV-sendinger og vinner priser. Hva er det som gjør at de tar så fine bilder? Og hvordan kan du ta like fine bilder som dem?
For å finne ut av det, har jeg intervjuet 7 av de mest populære matbloggerne i Norge. De tar alle nydelige bilder, og her er deres tips til hvordan du kan style matbilder:
Elin Vatnar Nilsen fra krem.no
Navn: Elin Vatnar Nilsen
Bloggnavn: krem.no
Instagram: @kremno_elin
Om: Konditor som blogger om kaker, desserter, is og konfekt. Ujålete og ukomplisert.
Elins tre beste tips til hvordan du kan style matbilder:
- Naturlig lys. Slå av taklyset og blokker for blits. Lær deg å ta bilder på Manuell-innstillingen (ikke auto).
- Ha maten i fokus. Ikke la styling-elementer i bildet ta luven av selve maten. Sørg for at kaken/maten får hovedrollen i bildet. Når du skal velge ut bilder, still deg spørsmålet: Ser det godt ut? Får jeg lyst på det?
- Begrens fargene. Synes du det er vanskelig å bruke farger – hold deg til én eller to. Harmoni er veien til ro i sjelen.
Vidar Bergum fra Et kjøkken i Istanbul
Navn: Vidar Bergum
Bloggnavn: Et kjøkken i Istanbul
Instagram: @vidiberg
Om: Et kjøkken i Istanbul er en matblogg utenom det vanlige. Her deler jeg historier og oppskrifter fra mitt kjøkken og liv i Istanbul, med fokus på autentiske smaker og enkle fremgangsmåter. De fleste oppskriftene tar utgangspunkt i mat fra Tyrkia og Midtøsten. Bloggen ble kåret til Årets nisjeblogg av Godt og Mathallen i 2016.
Vidars tre beste tips til hvordan du kan style matbilder:
- Bruk naturlig lys. De aller fleste matfotografer jobber med naturlig lys, også proffene. Finn deg et vindu eller en dør som kan åpnes og ta bildene der, i dagslys. For best resultat, ta bildene med hovedlyskilden til siden for eller bak maten. Blir skyggene for sterke, reflekter det med noe hvitt – en hvit duk fungerer fint.
- Gjør det beste ut av det du har. Komposisjonen er viktigere enn fancy kamerafunksjoner og dyre linser. Finn en bakgrunn du kan bruke, prøv forskjellige oppsett og vinkler til du finner ut hva som fungerer best for deg. Selv foretrekker jeg bilder hvor maten er klart i fokus.
- Bruk farger. Farger gir liv til bildet. Er maten fargerik trenger du ikke så mye annet rundt den for at bildet skal bli fint. Er retten mer ensfarget eller brun, kan den friskes opp med urter, granateple eller tyttebær, for eksempel? Bruk gjerne også noe fargerikt i bakgrunnen.
Kristine Weber fra sunnere livsstil/kriweb
Navn: Kristine Weber
Bloggnavn: Sunnere Livsstil / www.kriweb.no
Instagram: @kriweb
Om: Jeg heter Kristine Weber og er litt over middels interessert i kosthold og trening. På bloggen min finner du sunn og proteinrik hverdagsmat, sukkerfrie desserter, samt tips til trening og motivasjon til en sunnere livsstil. Jeg er opprinnelig utdannet økonom, men jobber nå som matblogger, kokebokforfatter og matspaltist for Shape-Up. Jeg har i tillegg utgitt 5 kokebøker med sunne matretter, gluten- og sukkerfritt søtt, kostholdsplaner og treningsprogrammer.
Kristines tre beste tips til hvordan du kan style matbilder:
- Godt lys! Bruk dagslys om mulig, eventuelt ekstern blitz/softbox om kvelden og vinteren.
- Ikke overdriv stylingen. Hold det enkelt og la den gode maten få spille hovedrollen.
- Varier fotovinklene. Start med å ta bilder rett inn i maten, og jobb deg oppover. Ofte er det lettest å se hvilken vinkel som ser best ut når man sammenligner i etterkant.
Linda og Lene fra Ourkitchenstories
Navn: Lene Engelstad og Linda Engelstad
Bloggnavn: Ourkitchenstories
Instagram: @ourkitchenstories
Om: Tvillingsøstre på 37 år, bosatt på Kolbotn. Vi er ikke vegetarianere, men elsker vegatarmat. Bloggen er det vi kaller en litt annerledes vegetarblogg – her har vi fokus på typisk «veggie comfort food», samt søtt og bakst med frukt og bær. Vår filosofi er at mat er til for å nytes!
Linda og Lenes tre beste tips til hvordan du kan style matbilder:
- Godt lys. Gode matbilder krever godt lys – bruk naturlig lys og prøv deg frem slik at du unngår platt og kjedelig lys.
- Bruk spennende rekvisita. Tre og materiell med struktur funker bra når du skal ta matbilder. Bruk gjerne props med en matt finish.
- Forbered deg. Planlegg styling på forhånd. Mat taper seg fort så det lønner seg å være rask.
Marta fra Sjokoladeriet
Navn: Marta Dalane
Bloggnavn: Sjokoladeriet
Instagram: @sjokoladeriet
Om: Utdannet både allmennlærer og konditor. Det er læreryrket som ligger mitt hjerte nærmest, men konditorfaget tar jeg i bruk for å utfolde meg kreativt. Jeg er mest aktiv på Instagram. Der har jeg fokus på å lage sjokolade, kaker og annet søtt bakverk med god smak og kvalitet. For å vise det jeg lager på Instagram har jeg eksperimentert mye med fotoapparatet mitt, med bruk av naturlig lys og ulike bakgrunner.
Martas tre beste tips til hvordan du kan style matbilder:
-
-
- Fokuser. Tenk over hva du ønsker skal være i fokus, la dette få mest oppmerksomhet i bildet. La det være plassert enten i midten av bildet, eller i det gyldne snitt.
- Tenk på bakgrunnen. Legg maten på en ren og enkel bakgrunn, det kan være en marmorplate, en treplate, skifer, terassebord eller baksiden av en boks. Om du ikke liker å sette sammen ulike farger er det «safe» å satse på hvit eller svart bakgrunn. Å ha fokus på hvilken bakgrunn du bruker er viktig for å få fram det beste i motivet ditt.
- Bruk fargene. Har du farger med i bildet er det viktig å tenke på at absolutt alle fargene har en funksjon i bildet. Vil du at fargene skal harmonere med hverandre, eller ønsker du å fremheve noe ved å bruke kontrastfarger.
-
Anne Cathrine fra ENEstående Mat
Navn: Anne Cathrine Gulbrandsen
Bloggnavn: ENEstående Mat
Instagram: @enestaaendemat
Om: Jeg lager god mat av gode råvarer og deler mine små og store matopplevelser fra et «enestående» perspektiv. Jeg har blogget siden november 2010. Jeg tok et oppgjør med egne dårlige spisevaner som bunnet i dårlige unnskyldninger basert på at jeg var singel. Det er ingen grunn til å spise dårlig selv om det kun er én gjest ved bordet.
Anne Cathrines tre beste tips til hvordan du kan style matbilder:
-
-
-
-
- Naturlig lys. Bruk naturlig lys – ALLTID! Det synes med én gang om man bruker blits på feil måte. Det er bedre å jobbe med mørket enn å tvinge fram lys som ikke er der. Invester gjerne i et mer lys-sensitivt objektiv, eller benytt stativ. Eller vent til lyset kommer tilbake.
- Tenk på fargene. Vær bevisst på bruk av farger og mønster. Det er en hårfin balanse mellom et velbalansert og fristende bilde versus et som er rotete og kjedelig. Det enkle er som kjent ofte det aller beste. Blått og grønt er farger som passer godt til mat, men det betyr ikke at andre farger er feil.
- Jobb med utsnittene. Ikke vær redd for å gå tett på, bruke utradisjonelle vinkler eller jobbe med spennende utsnitt. Et nedstrippet motiv uten mye styling kan bli helt unikt bare ved å tenke litt utenfor boksen. Det gjelder å finne sin personlige stil og det krever en del prøving og feiling. La deg inspirere av andres bilder, forsøk å analysere hva det er de gjør som funker og bruk det i egne bilder.
-
Maj-Britt fra spiselandslaget
Navn: Maj-Britt Aagaard
Bloggnavn: Spiselandslaget
Instagram: @spiselandslaget
Om: Dommer i»Kakekrigen» 2018, kokebokforfatter, vinner av MasterChef og har blogget siden 2012. -
Foto: Maj-Britt Aagaard/Spiselandslaget.no og Matias Armand Jordal Maj-britts tre beste tips til hvordan du kan style matbilder:
-
-
- Lek med lyset. Bruk enten naturlig lys eller blitz. Lite slår naturlig lys som slippes gjennom en noe begrenset åpning. Lek med skygger og lyskilden, og legg merke til hvordan lyset skifter både styrke og farge alt ettersom når på døgnet du tar bilder, hvilken årstid det er og hva slags rom du oppholder deg i. Med blitz og/eller hardt, direkte sollys kan du få en veldig kul og litt aparte stil på bildene, men svært få norske matfotografer tør å gjøre dette (se bildet av limonaden over).
I den neste kokeboka mi er det en god del av dette, tatt av fotograf og kjæresten min Matias Armand Jordal. Hjemme og på bloggen har jeg det siste året nesten bare brukt Iphone6 og en redigerings-app på mobilen når jeg tar matbilder. Har du en nyere Iphone, er denne super fordi den tar gode bilder selv under ganske mørke forhold. Husk å finne en god redigerings-app hvor du justerer bildene før de publiseres! Så lenge bildene ikke trenger å være høyoppløste fordi de bare skal leve på nettet, ikke på papir, trenger du ikke det dyreste kameraet. - Forbered deg. Ferdig tilberedet mat og ferske råvarer ”dør” fort, så ha motivet ditt klart på forhånd. Finn bildet ditt FØR du lager og ferdigstiller matretten. Bruk en stand-in for den virkelige hovedrollen, inntil denne er klar for å fotograferes. Trenger ikke være en klin lik matrett, men et minimum er å bruke tallerkenen og gjerne noen elementer med samme farge som den ferdige matretten vil ha.
- Ikke overdøv maten. Less is more, men her handler det også om smak og behag. Trenger det være krydderurter i alle hjørner av bildet? Hvor mange servietter, gafler, rustne sakser og krus fra loppis må egentlig være med i bildet for å skape stemning? La maten spille hovedrollen i en smart komposisjon, på en bra bakgrunn med kult eller vakkert lys. Noen ganger er det også tøft hvis ting er litt ”off”, nesten tacky eller stygg-pent. Det er en stil man ser mer og mer av i utlandet, og jeg tror den vil komme til Norge med tid og stunder. I kokeboka mi som kommer i august har vi beveget oss lengre og lengre bort fra det romantiske og rustikke, og testet ut nye måter å ta matbilder på. Våg å tenke annerledes, lek og ha det GØY!
- Lek med lyset. Bruk enten naturlig lys eller blitz. Lite slår naturlig lys som slippes gjennom en noe begrenset åpning. Lek med skygger og lyskilden, og legg merke til hvordan lyset skifter både styrke og farge alt ettersom når på døgnet du tar bilder, hvilken årstid det er og hva slags rom du oppholder deg i. Med blitz og/eller hardt, direkte sollys kan du få en veldig kul og litt aparte stil på bildene, men svært få norske matfotografer tør å gjøre dette (se bildet av limonaden over).
-
-
Legg igjen en kommentar