Tenk om du kunne vite nøyaktig om det er et spesifikt blogginnlegg eller forsiden av nettsiden din som gir flest klikk til salgssiden din? Eller hvilken versjon av Facebookannonsen din som ga flest salg? Eller hvilken sosiale medier-kanal som fungerer best for å sende trafikk til bloggen din?
Det kan du, med UTM-lenker.
Dette er et av de viktigste verktøyene du kan bruke i businessen din, fordi det gir deg ekstremt nyttig og nødvendig data. Og data er ufattelig viktig for å både gjøre justeringer og ta gode avgjørelser.
Dessverre er det veldig mange som ikke vet om UTM-lenker og dermed ikke bruker dem i businessen. Det bør du i så fall gjøre noe med, og her får du vite alt du trenger for å komme i gang!
Hva er UTM-lenker?
UTM-lenker er lenker som har fått spesielle koder lagt til på slutten av lenken, sånn at det sporer klikk og salg. Dette vil vises i statistikken din i Google Analytics.
Les mer: Slik gjør du businessen din bedre med Google Analytics
Hvordan fungerer de?
Poenget med UTM-lenker er å kunne skille lenker som peker til samme adresse.
Når du for eksempel har en lansering og deler lenke til salgssiden din, kan du ikke se hvor trafikken til siden kommer fra.
Du ser at det har vært 400 personer inne på salgssiden, men du aner ikke hvor de klikket seg inn fra. Om de fant lenken din via e-post du sendte, via Facebookgruppe eller kanskje via Instagram. Du aner ikke.
Det samme gjelder ved salg. Du solgte kanskje 10 kurs forrige gang du lanserte, men du aner ikke hvor de som kjøpte fra deg kom fra. Hvor de fant lenken din.
Med UTM-lenker vil du kunne se dette og få masse data.
Hvorfor dette er viktig
Data er helt essensielt for å kunne ta gode valg og eventuelt gjøre endringer og justeringer.
Hvis du for eksempel kjører Facebookannonser vil det kunne gi deg bedre resultater om du kan se hvilke annonser som gir flest salg. Eller hvilke kanaler som har flest klikk på annonsen.
Ja, du kan se noe av dette rett i Facebook ads manager. Men nå som det blir mindre og mindre sporing tilgjengelig på grunn av personvern blir disse dataene mindre riktige og mindre verdifulle. UTM-lenker i annonsene vil derfor kunne gi deg viktig data som kan gjøre at du for eksempel øker budsjettet for annonsen i den kanalen du ser virker best. Eller at du slår av en plassering fordi den ikke fungerer.
Les mer: Hva er forskjellen på å fremme innlegg og annonsere på Facebook?
Det vil også kunne vise deg hvilken kanal som fungerer best for å dele blogginnlegg, for eksempel. Kanskje du ikke får noen klikk fra Facebooksiden og det ikke lengre er noe poeng i å bruke tid på å dele innhold der?
Eller kanskje du ser at å dele blogginnlegg på Instagram stories fungerer kjempebra med link sticker? Da kan du gjøre mer av det.
Men uten data aner du ikke noe av dette.
Hvordan lager du UTM-lenker?
Det er heldigvis veldig enkelt!
Gå til Googles Campaign URL Builder her og sett det opp.
En del programmer for forhåndsplanlegging på sosiale medier, som for eksempel Buffer, har muligheten til å lage UTM-lenker direkte i programmet. Du kan gjerne teste det om du vil, men jeg liker å lage dem selv i Googles bygger sånn at jeg har full kontroll over hvilke ting den sporer og hva jeg kaller det.
Jeg deler også disse lenkene med min virtuelle assistent, og dermed trenger jeg en oversikt jeg kan sende, og ikke bare at det lages der og da i det programmet.
Les mer: 4 grunner til at å sette bort oppgaver i businessen vil gi deg større inntekt
Slik setter du det opp
Når du kommer inn på denne nettsiden er det dette oppsettet som møter deg. Her finner du flere forskjellige felter du må fylle ut.
Det er viktig at dette gjøres riktig for at du skal klare å få data du kan bruke.
Det er ikke alle felt du må fylle ut, se under bildet for en gjennomgang av hva du trenger og hvordan du fyller det ut.
Du bør derfor ha en strategi for hvordan du lager dem, sånn at det blir likt hver gang og det blir enkelt å analysere.
- Website URL: Her limer du inn nettadressen til siden du vil spore. Salgssiden, blogginnlegget, lenken til produktet i nettbutikken etc
- Campaign source: Hvor trafikken kom fra, overordnet. For eksempel Facebook, Instagram, e-post, nettsiden.
- Campaign medium: Hvilket medium trafikken kom fra. Hvis source er Instagram kan medium være stories, profil eller DM. Hvis source er Facebook kan det være side eller gruppe, eller navnet på de forskjellige gruppene dine.
- Campaign name: Navnet på en spesifikk kampanje. For eksempel lansering mai 2022 eller black friday.
- Campaign content: Kan brukes hvis du lager lenker til Facebookannonser. Da kan du skille mellom de forskjellige annonsene for den samme lanseringen her.
Når dette er lagt inn får du en lenke i bunnen. Der ser du at denne informasjonen går igjen.
Hvis du ser på bildet over, ser du at første del av lenken er selve salgssiden for Membership Community. Deretter inneholder lenken sporingsinfoen jeg har fylt inn over. Source Instagram, medium DM og campaign 2022 står også i lenken.
Last ned sjekkliste du kan finne fram neste gang du skal lage UTM-lenker:
Lagre UTM-lenkene til gjenbruk
Du må ta vare på den lange lenken du får i bunnen, den skal du bruke mange ganger.
I tillegg kan du også trykke på shorten link og få en kortversjon av lenken. Du kan bruke begge. Jeg deler ofte kortlenken på sosiale medier etc.
Lag gjerne et Excelark eller dokument du limer dem inn i etter hvert som du lager flere.
Disse lenkene skal du gjenbruke. Hvis du lager lenke for noe tidløst kan du bruke den samme hele tiden. Lager du lenke for en lanseringsperiode, må du lage nye lenker med nytt kampanjenavn til neste lansering.
OBS: Viktig å huske
Dette verktøyet er case sensitive. Det vil si at den skiller på små og store bokstaver.
For å bruke dette best mulig må du bruke helt identiske ord når du lager lenkene.
Ikke skriv Instagram på en UTM-lenke og instagram med liten bokstav på en annen. Da vil de komme inn i Google Analytics som to forskjellige målinger. Det betyr at du mister oversikten og når du da vil se på summen av hvor salgene eller klikkene dine kommer fra vil det komme opp som to forskjellige kanaler.
Finn infoen i Google Analytics
Når du har satt opp dette, vil informasjonen komme inn i Google Analytics. Der vil du kunne se dette hvis du velger «Kilde/medium» som sekundærdimensjon.
Her ser jeg på trafikken til nettsiden min på de mest leste sidene i en utvalgt periode. Jeg har så slått på «Kilde/medium» som sekundærdimensjon og da kommer spalten «Kilde/medium» opp.
De aller fleste kommer via Google, men du ser nederst står det Businesstrategi og at det kommer via e-post.
Der kan jeg altså se at de som har klikket seg inn til salgssiden til Businesstrategi i den perioden har kommet via e-post.
Hvis du har satt opp mål i admin-fanen i Google Analytics kan du også se konverteringer. Du kan se på enten alle konverteringer totalt eller for hvert mål du har lagt inn.
Nummer tre er for eksempel Facebook og gratisgruppen min Business Basics. Nummer 6 er nettsiden, og lenken i pop-upen jeg bruker.
Ser du hvor ufattelig nyttig dette er? Dette gir deg så vanvittig nyttig data som du kan bruke til å ta bedre valg, gjøre endringer og bygge opp mer av det som fungerer og eventuelt droppe det som ikke fungerer.
Last ned sjekkliste du kan finne fram neste gang du skal lage UTM-lenker:
Kommer du til å ta i bruk UTM-lenker nå?
Legg igjen en kommentar