Har du hørt om en mastermindgruppe før? Det har blitt veldig populært å både være medlem av og drive mastermindgrupper de siste årene. I en mastermindgruppe er man bare noen få medlemmer, og man kan få hjelp og tips til å bygge opp businessen sin. Man møtes et par ganger i året, og har digitale møter gjennom hele året.
Det er helt garantert både nyttig og verdifullt. Uten tvil. Men disse gruppene er dyre. Svindyre. Det kan koste 100.000 kroner (og mer!) å delta i en slik gruppe. Og eh… Det har i alle fall ikke jeg råd til.
Da er en mastermindkompis et mye billigere og bedre alternativ.
Hva er en mastermindkompis?
Jeg tror egentlig ikke det er et ordentlig ord. Det er noe jeg har funnet på sammen med min mastermindkompis Rie Aleksandra Walle fra Bedre Bedrift. Men jeg synes det fungerer så bra, at jeg herved innfører det som et ord ?
I en mastermindgruppe er man en gjeng med personer som hjelper hverandre. En mastermindgruppe består som regel av alt fra 8 til 20 personer.
En mastermindkompis er egentlig at man hopper over gruppekonseptet og i stedet bare velger én konkret person man jobber sammen med.
Så i stedet for at man er en gjeng med folk som alle spiller ball og hjelper hverandre, så er man to personer som jobber direkte sammen.
Her er våre beste råd til hvordan du finner og bruker en mastermindkompis
Min mastermindkompis heter altså Rie, og er eier og daglig leder av Bedre Bedrift. Vi har kjent hverandre siden høsten 2016, ikke så lenge etter at jeg lanserte Blogg Bedre.
Det begynte med at Rie fulgte Blogg Bedre, og så tok hun kontakt og spurte om jeg skulle på et seminar på Aker Brygge. Det skulle jeg ikke, men vi begynte å prate og sende meldinger etter det, og da var det gjort!
Vi oppdaget at vi hadde mye til felles, og mye å prate om, selv om vi ikke kjente hverandre fra før. Vi dro på kafé og satt og jobbet og diskuterte alt fra blogginnlegg og sosiale medier, til reiser og hverdagslige ting. Sakte men sikkert utviklet det seg til et mastermind-samarbeid.
Det samarbeidet har vært uvurderlig for meg mens jeg har bygget opp Blogg Bedre. Derfor ønsker jeg at du skal både få vite om det og gi deg tips for at du skal kunne oppleve det samme.
Fordi vi er to om dette samarbeidet, har jeg intervjuet Rie til dette blogginnlegget. På den måten får du begge våre meninger og erfaringer om det å ha en mastermindkompis.
Hvorfor bør du ha en mastermindkompis?
Fordi det er tungt å føle at man jobber alene hele tiden. Å blogge og eventuelt drive sin egen business hjemmefra kan føles ensomt. Ofte opplever man at ektefeller eller andre rundt seg ikke forstår hva man driver på med. De kan ikke komme med innspill, de forstår ikke hvor mye arbeid det er å blogge eller drive business.
Da er det godt å ha noen som forstår. Noen man kan bitche litt til av og til. Det trenger man. Noen som støtter og heier, både når ting går litt imot, eller når man har noe å feire.
I tillegg er det nyttig med noen som kan gi tilbakemeldinger. Det er alltid lurt med flere øyne som ser på ting, enten det er en salgsside eller et blogginnlegg.
– Jeg ville ha en mastermindkompis for å ha noen å sparre med, som forstår hva jeg går gjennom på daglig basis, som kan komme med gode råd og pep-talk når det trengs, men også være ærlig og konstruktiv når det trengs, forklarer Rie.
Hvordan hjelper en mastermindkompis deg?
Åh, det er på så mange områder. Noen er veldig konkrete, som å diskutere en tittel eller henvendelse. Men det er også mye mentalt og psykisk. Å ha noen som forstår. Å ha noen som er der du er. Det er det stor verdi i.
– Mastermindkompisen min har hjulpet meg både strategisk med å bygge opp bedriften, tjenester og mer, men en stor del er det mentale – det å støtte og heie på hverandre underveis, og å vite at det alltid er noen der når man trenger det. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag med bedriften min, uten min fantastiske mastermindkompis! Hun har vært der hver eneste gang alt har føltes tungt og uoverkommelig, og motivert og inspirert meg hele veien, sier Rie.
Hva må man tenke på?
Jeg tror det viktigste er at man går overens og genuint liker hverandre. Man må ha litt samme tanker og ideer om ting i livet, sånn at man har samme utgangspunkt. Det kan være vanskelig å jobbe med noen som mener noe helt motsatt enn deg, hvis det er noe fundamentalt.
Hvis du for eksempel blogger om trening for mennesker med kroniske sykdommer, kan du ikke ha en mastermindkompis som mener at kroniske sykdommer er innbilning. (Ikke at noen gjør det, men du skjønner hva jeg mener.)
Man må ikke være helt like, men det grunnleggende må matche. Rie er enig:
– Jeg tror at like verdier er det viktigste grunnlaget for å lykkes med alle forhold man har i livet, også når det gjelder mastermindkompis! Det er også viktig at man er på noenlunde samme nivå – det gir lite mening å ha en mastermindkompis som er helt i startfasen, hvis en selv omsetter for millioner.
– Prøv gjerne å finne noen som har andre egenskaper og kompetanse enn deg selv, slik at dere kan dra nytte av ulike erfaringer, styrker og nettverk. Men! Jeg tror også at det er viktig å finne noen du har god kjemi med – og det tror jeg ofte henger sammen med verdigrunnlaget. Vær også tålmodig, det tar tid å bygge opp tillit, og begge parter må gjøre seg fortjent til det, råder hun.
Hvordan jobber man sammen?
Det blir selvfølgelig helt opp til dere, men Rie og jeg har funnet noen ting som fungerer godt for oss.
Vi snakker mer eller mindre daglig, men uten at det er noen forpliktelse. Når vi er veldig travle, kan det gå noen dager uten.
Før snakket vi mest på Facebook messenger.
Nå går hovedpraten vår via en privat og hemmelig Facebookgruppe vi har opprettet, for bare oss to. Her har vi egne emner, som vi merker innlegg med for å sortere og finne igjen. Det fungerer bedre, fordi det er enklere å finne tilbake til ting, og å søke etter temaer og samtaler.
I gruppen deler vi lenker og tips til artikler og verktøy vi kommer over. Vi spør om råd og tilbakemelding på helt konkrete ting, for eksempel en salgsside. Vi ber hverandre teste skjemaer og påmeldinger. Vi spør om innspill til fargebruk, fontvalg og titler. Vi diskuterer ting vi ser, og henvendelser vi får.
Ingenting er for lite eller for stort.
Vi snakker også utenfor gruppen, på både Snapchat, Instagram, messenger og Google Hangouts. Men det er ofte mer hverdagslige ting, eller hvis det er noe helt spesielt som haster å si ifra om eller få svar på.
Vi møtes også i virkeligheten så ofte vi klarer, selv om det blir sjeldnere enn vi ønsker. Vi pleier å dra på kafé i byen, men har også møttes hjemme hos hverandre et par ganger.
Noen ganger jobber vi konkret med en ting, andre ganger sitter vi bare og prater og har ikke en gang oppe PC-en.
Det finnes ingen fasit. Du og din mastermindkompis må prøve dere fram og finne en løsning og de kanalene som fungerer og passer best for dere.
Hvor finner du en mastermindkompis?
Det kan du finne mange steder, det handler mest om å snakke med folk og følge litt med på hva folk driver med og hvem du liker og respekterer.
Du er lurt å være aktiv på sosiale medier. Du kan finne en i min Facebookgruppe, for eksempel. Klikk deg inn og bli med!
Du kan også finne dem på Instagram. Det er mange som sender hverandre direktemeldinger og begynner å prate, og så finner man ut at man har mye til felles.
– Det kan være lurt å se etter folk som deler innhold du liker, og lærer av, og se om de er på cirka samme nivå som deg selv. Følg, lik, kommenter og del – og gi mye av deg selv! Ha som utgangspunkt hva du kan gi av verdi til de, og bygg opp en relasjon over tid, anbefaler Rie.
Bør det være noen som driver med det samme/blogger om samme tema?
I utgangspunktet synes jeg ikke man må skrive om det samme. Det kan bare være fint at den andre ikke er så inni temaet som den som skriver om det, slik at man blir mer som målgruppen og leserne den personen skriver for.
Men jeg tror det er nyttig at man i det minste er interessert i temaet den andre personen skriver om. Det kan være vanskelig å komme med gode tilbakemeldinger hvis man ikke liker eller er interessert i det innholdet handler om.
– Nei, jeg tror ikke at man er nødt til å være innafor samme tema eller bransje for å ha god nytte av en mastermindkompis. Kanskje tvert imot! Det kan være spennende og nyttig å snakke med noen som gjør noe helt annet enn deg selv, for det er mange tips, strategier og tanker som kan brukes uansett. Og vi har alle godt av ulike perspektiver iblant, mener Rie.
Hvordan får man mest mulig ut av et slikt samarbeid?
Jeg tror mye gjøres i grunnarbeidet når man skal finne en person å jobbe med. Hvis man har fokus på å finne noen man trives med å snakke med, og som man går over ens med, er mye gjort.
Samtidig er det viktig å ha fokus på at man både gir og tar. Hvis samarbeidet blir veldig ensrettet, at det alltid er den ene som spør om hjelp og tips, men ikke tar seg tid til å gi det samme tilbake, vil samarbeidet fort kollapse.
Rie er enig.
– Ved å sørge for at man gir (minst!) like mye som man får! Ikke fokuser på at du har gitt eller gjort mest. Selvfølgelig, hvis det er en åpenbar ubalanse over lang tid, er det lov å si fra, og også å gå ut av samarbeidet. Og hvis man faktisk ikke er interessert i det den andre driver med, bør man finne seg noen andre – for jeg tror ikke at man klarer å gi så gode råd som den andre fortjener, hvis man har null interesse av det. Det er også viktig å være tålmodig og gi hverandre space når det er nødvendig – men, det lærer man etter hvert.
Hva kan være negative sider ved det? Hva må man være obs på?
Jeg synes det er viktig å huske på at man ikke tar ting personlig, blant annet. Hvis den ene ikke har tid til å svare akkurat da, må man ikke bli snurt. Vi har alle et liv utenom bloggen, og noen perioder er mer travle enn andre.
Et slikt forhold vil gå litt i bølgedaler. Da Rie og jeg begge lagde og lanserte store kurs samtidig, ble det MYE mindre hjelp og samtaler i den perioden. Vi hadde rett og slett mer enn nok med vårt eget. Vi spurte litt om råd til enkelte ting innimellom, men ikke like mye som ellers.
Det må man ha forståelse for, og respektere.
– Man bør være spesielt obs i perioder som er ekstra krevende, enten for den ene, eller begge. Ikke vær for masete, krevende, utålmodig. Noen ganger gir den ene mer enn den andre, og vice versa. Det viktigste er man på sikt føler at begge får like mye ut av samarbeidet. Vær raus, men si også fra om det er for mye. Ærlighet og åpenhet tror jeg er helt essensielt for at dette skal lykkes!, mener Rie.
Jeg håper du synes dette var nyttig og inspirerende, og at du fikk lyst til å få din egen mastermindkompis!
Det anbefales på det varmeste. Bli gjerne med i Facebookgruppen min og se om du finner en kompis der, hvis ikke du allerede har noen du vet at du kan spørre.
Åhh, tusen takk! Dette var et skikkelig godt innlegg og ga en boost for min del! Under hele innlegget, så tenkte jeg på en person som jeg kanskje kan komme godt overens med. Jeg tror at hun/dem også er inne i en startfase, slik som meg! 😀
Takk, takk, takk er egentlig det meste jeg har å si her! Lykke til videre med den flotte jobben du gjør!
Åh, så kult å høre! Veldig gøy at det var en person som lå i bakhodet ditt hele tiden. Håper dere får til et godt samarbeid, det er så verdifullt når man finner noe som fungerer! Masse lykke til, og tusen takk for så fine ord ?
Nå sitter jeg her med sommerfugler i magen (!), og det har vært SÅ gøy å mimre litt. Tenk at det har gått snart to år! Mye har skjedd på den tiden, og vi begge har kommet langt med planene våre. Og, det er ingen tvil om at samarbeidet vårt har hatt mye å si for alt vi har klart å oppnå på denne tiden. ?Er så takknemlig og glad for å ha møtt deg, og jeg GLEDER meg til å se hva vi får til også fremover. ?❤️
Hihi, ja det var veldig gøy og koselig å skrive dette innlegget! ❤️️Er så glad og takknemlig for samarbeidet og all hjelp, det er så utrolig nyttig og godt å ha noen som forstår og som kan heie. Vi har oppnådd mye på to år, og jeg gleder meg også veldig til å se hvor vi er om to nye år! ?