Du har sikkert hørt om Google Analytics. Alle snakker om det. Alle sier du må ha det. Så du har det.
Men bruker du det? Vet du hva tallene faktisk kan fortelle deg? Og hvordan du kan bruke dem til å gjøre businessen din enda bedre? Sannsynligvis ikke.
Derfor skal jeg vise deg hvilke tall du må se på, og hva de betyr. Slik gjør du businessen din bedre med Google Analytics!
Du finner statistikken din ved å gå inn på Google Analytics på analytics.google.com.
Noter tallene hver måned
Google Analytics består av tall. Mange tall. Du blir sannsynligvis svimmel og får lettere panikk første gangen du logger deg inn. Det gjorde i alle fall jeg.
Sannheten er at mange av dem får du aldri bruk for. Heldigvis!
Men noen er viktige, og kan hjelpe deg. Disse tallene bør du notere ned hver måned. Da kan du se utviklingen og følge med på om det du gjør fungerer.
Se hva som fungerer og ikke
På den måten kan du også spare tid. Du kan for eksempel se på hvilke typer blogginnlegg som er populære, og hvilke som gir lite trafikk. Da kan du fokusere mer på det som virker, og bruke mindre tid på det som ikke virker.
Det første du ser når du kommer inn, er en oversikt. Google viser deg automatisk den siste måneden. Der finner du de mest grunnleggende tallene du trenger. Du kan endre dato hvis du vil, ved å klikke øverst til høyre.
Disse tallene må du se på:
Brukere:
Viser hvor mange besøkende du har på nettsiden. Den måler unike brukere. Det betyr at personen som besøker nettsiden din bare telles en gang, selv om han eller hun er inne flere ganger.
Si for eksempel at Kari leser oppskriften din på å sjokoladekake på onsdag. Så går hun inn igjen på lørdag for å finne oppskriften når hun skal bake kaken. Selv om Kari har besøkt bloggen din to ganger, telles hun som én unik bruker.
Brukere kan deles inn i nye og returnerende brukere. Da kan du se hvor mange som besøker nettsiden din og kommer tilbake (returnerende), og hvor stor andel av dem som besøker bloggen din som ikke har vært inne tidligere.
Tips: Det er bra med mange returnerende, fordi det betyr at de liker det de så. Det er også bra med nye besøkende, fordi det viser at bloggen når ut til nye lesere. Det finnes ingen fast fasit på hvilken fordeling som er best, men det er bra å ligge på 50/50 eller 60/40.
Økter:
Dette tallet forteller deg hvor mange ganger noen har vært inne på siden din. Dette tallet ser ikke på om det er den samme brukeren, så da Kari besøkte bloggen din både onsdag og lørdag, telles hennes besøk som to økter.
Sidevisninger:
Det totale antallet sider som har blitt vist. Gjentatte visninger av én enkelt side telles med. Hvis Kari leser oppskriften din om sjokoladekaken på lørdagen, og så klikker seg videre til blogginnlegget om pizza etterpå, telles det som to sidevisninger. Hvis hun så klikker seg tilbake til sjokoladekaken etter å ha lest om pizzaen, telles den på nytt. Da har Kari tre sidevisninger.
Sider per økt:
Hvor mange sider Kari ser på hver gang hun er inne. Hvis hun bare leste om sjokoladekaken på onsdagen, har hun én side per økt. Hvis hun leste om både sjokoladekake og pizza på lørdagen, har hun to sider per økt. Hvis hun så klikket seg tilbake til sjokoladekaken etterpå, har hun tre sider per økt.
Tips: Jo høyere tallet ditt er, jo bedre. Det viser at innholdet ditt fenger. Du kan øke antall sider per økt ved å være flink til å lenke til relaterte blogginnlegg og sende dem videre til andre steder på bloggen din.
Gjennomsnittlig øktvarighet:
Hvor lenge en person i gjennomsnitt er inne på siden din hver gang han eller hun er inne.
Tips: Jo høyere, jo bedre. Høyere tall betyr at du engasjerer leseren, for eksempel at de faktisk leser hele blogginnlegget. Du kan øke dette tallet ved å skrive lengre poster og mer engasjerende innhold som gjør at leseren blir lengre på siden din.
Fluktfrekvens:
Hvor mange prosent av de som besøkte nettsiden din som klikket seg ut uten å ha besøkt en annen side.
Si at Kari finner oppskriften din på sjokoladekake via Google. Hun klikker seg inn, leser den og går ut igjen, for eksempel tilbake til Google. Det registreres som flukt, fordi du klarte ikke få Kari til å lese flere innlegg på bloggen. Mange sånne som Kari, gir høy fluktfrekvens.
Blogger har ofte ganske høy fluktfrekvens sammenliknet med vanlige nettsider. Det kan gjerne være oppimot 90 %, det er ikke unormalt. Men, det går an å få det lavere, så det er allikevel viktig å ha fokus på det.
En fluktfrekvens på under 70 % er bra for en blogg.
Tips: Du ønsker så lav fluktfrekvens som mulig. Jo flere sider du får Kari til å klikke seg videre til, jo lavere blir frekvensen din. Du kan få frekvensen ned ved å være flink til å lenke til andre innlegg som du mener er relevante for henne.
Ved å fortelle Kari at du også har et innlegg om to forskjellige typer frosting til sjokoladekaken, kan du få henne til å klikke seg inn på en ny side på bloggen din.
Har du høy fluktfrekvens, kan det også være et tegn på at tittelen på innlegget ikke speiler innholdet. Da føler den som besøker innlegget ditt seg lurt, og klikker seg ut.
Si at Kari søkte etter oppskrift på sjokoladekake. Hun klikket seg inn på ditt innlegg som heter «oppskrift på sjokoladekake», og forventet en oppskrift. Men når hun kommer inn, finner hun ikke en oppskrift på sjokoladekake, men oppskrift på taco. Det var ikke det hun ville lese om og søkte etter. Kari vil bli irritert og klikke seg ut igjen, uten å klikke på noe annet.
% nye økter:
Hvor mange av dem som besøker nettsiden din som besøker den for første gang.
Det finnes nesten ingen grenser for hvilke tall du kan grave frem i Google Analytics. Men dette er de mest vanlige, og de du trenger til å begynne med.
Er du klar til å begynne å bruke Google Analytics ordentlig?
Hei!
Må/bør jeg legge til Global nettstedstag (gtag.js) fra Google Analytics på nettsiden min? Ser ikke helt hvor jeg skal få lagt den inn gjennom blogg.no…
Hei Ida! Jeg bruker ikke bloggno, så jeg kjenner dessverre ikke til hvordan du legger til GA der, og om det i det hele tatt går. Men hvis du spør i Facebookgruppen min, så er det helt sikkert noen der som bruker bloggno og vet 🙂
#Brukere
Husk at «brukere» ikke er en person, men en nettleser + IP adresse.
Eks:
Du besøker VG.no gjennom lenke på facebook appen din på telefonen. + 1 bruker
Du besøker VG.no gjennom chrome nettleser på telefonen din +1 bruker
Du besøker VG.no gjennom safari nettleser på telefonen din + 1 bruker.
Selv om du bare er 1 person, så er vi nå oppe i 3 brukere.
Innenfor digital markedsføring, er brukere det verste tallet å bruke, nettopp fordi enhetsproblematikken er der.
Annet eksempel:
Et bibliotek har 1 stk IP adresse og 1 stk nettleser.
100 mennesker er innom for å låne PCen der og besøker VG.no. Det gir 1 stk bruker, og ikke 100.
#Fluktfrekvens
Blogger er svært utsatt for høy bounce rate (fluktfrekvens) fordi brukerne kommer for å lese et innlegg som de var interessert i å lese.
Hvorfor skal de gå videre? Det må gis en grunn som trigger motiv og ønske om å gå videre, ellers vil fluktfrekvensen fortsatt være høy.
En annen ting: Hvis en besøkende kommer for å finne åpningstider eller kontaktinformasjon og gjør det via 1 stk side, som gir fluktfrekvens 100%, så har brukeren fortsatt fått verdi for besøket sitt.