«Alle» sier at du må ha webinar for å lansere onlinekurset eller medlemsportalen din. Det er den beste måten å varme dem opp på, vise kunnskap og gjøre dem klare til å kjøpe. Men – er det egentlig det?
Nei, mener jeg.
Misforstå meg rett. Webinar fungerer, du vil selge mer ved å ha et webinar enn uten. Men det er ikke nødvendigvis den beste måten, og det er i alle fall ikke den eneste måten å varme opp til lansering på.
En challenge kan faktisk fungere enda bedre
Hvis du ikke har vurdert å arrangere challenge for målgruppen din, bør du virkelig se på det. Etter min erfaring kan det nemlig fungere minst like bra som webinar, og kanskje til og med enda bedre.
Jeg har arrangert challenge som oppbygging og salgstrakt inn til en lansering mange ganger de siste årene, og det fungerer ufattelig bra. Jeg har brukt det både til lansering av onlinekurs og medlemsportalen Businesstrategi.
(Jeg har også challenge som freebies og listebyggere, og det fungerer også veldig bra. Sjekk ut branding challenge her, og målgruppechallenge her!)
Jeg har prøvd mange ting i lanseringer, og challenge er det som har konvertert best.
Prøvekjør gratis modul fra kurset
Da jeg solgte onlinekurset Skrivemaskinen, testet jeg å gi dem som vurderte kurset full tilgang til én modul i noen få dager. Da kunne de se selv hvordan kurset er, hvilken lærestil jeg har og om de likte det.
Det konverterte på 4,3 og 6,4 prosent.
Webinar-style livesending
Jeg har også testet å arrangere et webinar via Facebook. Jeg hadde webinar-oppsett med ca 45 minutter med læring og jeg viste slides, før jeg avsluttet med en Q&A.
Det konverterte på 5 prosent.
Challenge
Jeg har hatt flere forskjellige challenges, blant annet om målgruppe og om bruk av video. Alle har vart i 5 dager, og krevde påmelding med e-post.
De har konvertert helt opp i 15 og 16 prosent.
Les mer: 11 viktige erfaringer jeg har fått av å lansere
Hvorfor challenge fungerer bedre
Det er viktig at potensielle kunder opplever læring og verdi før du går over i salg. Det er det de som anbefaler webinar mener at de får når de deltar. Du sitter og underviser i 45 minutter og gir masse verdi, før du svarer på spørsmål etterpå.
Og det stemmer. Du gir masse verdi.
Men jeg mener at det er blitt en litt gammeldags måte å gjøre det på, som ikke fungerer like bra nå som det gjorde før.
Jeg mener det er flere ting som gjør at en challenge fungerer bedre.
1. Webinar varer for lenge
Vi nedlesses av informasjon og har en million ting å gjøre. Når du arrangerer webinar, varer det som regel 1,5 timer til sammen med undervisning og spørsmål og svar etterpå.
Det er altfor lenge.
Har du tålmodighet til det? Har du ork til det? Har du tid og lyst til å sitte så lenge?
Det har i alle fall ikke jeg. Og det mener jeg er et skifte som har kommet de siste årene.
Før så jeg mange webinarer. Jeg deltok stadig på sendinger med de amerikanske gründerne, og de holdt gjerne på i opp mot 2 timer.
Nå har jeg ikke deltatt på et webinar på minst 2 år. Jeg har faktisk meldt meg på flere fordi temaet har vært interessant, men når det har kommet til stykket fikk jeg aldri prioritert å sette meg ned og se opptaket før det ble tatt ned.
Det blir for voldsomt og det føles vanskelig å sette av 1,5 timer.
2. De lærer mer i en challenge
Noe av det viktigste for at en person skal konvertere og kjøpe kurset ditt eller bli medlem i medlemsportalen din, er at de opplever at du kan hjelpe dem. At du og produktet ditt er løsningen på problemet de har. Det er det som selger.
For at de skal oppleve at du kan hjelpe dem, må du faktisk hjelpe dem. Og det gjør du mye mer effektivt i en challenge enn i et webinar.
Bare tenk på deg selv, hva lærer du mest av? Å sitte og lytte i 45 minutter til noen som underviser, eller å få små oppgaver og jobbe med temaet for din egen business og ditt eget innhold i kortere bolker over flere dager?
Det er ingen tvil om hva som gir mest verdi, spør du meg.
Den som deltar på en challenge vil i mye, mye større grad føle at du har hjulpet dem til å lære noe, og oppleve fremgang. De vil oppleve at de får mye mer verdi, selv om de kanskje teoretisk sett har lært mindre enn de ville gjort med 45 minutters undervisning.
Det de har lært er mer verdifullt fordi det angår direkte deres egen business, og det gir større verdi.
3. Challenge er mer personlig
I tillegg får du også vist fram din kunnskap, lærestil og personlighet fordi du er mer personlig involvert via livesendinger og i den private gruppen.
I et webinar er det mye stivere måte å kommunisere på, og du blir ikke kjent med deltakerne på samme måte som i en challenge. I challengen har du kontakt med dem over flere dager, kan følge opp spørsmål igjennom uken og hjelpe dem fremover. Det er en helt annen måte å kommunisere med dem på, og vise dem hvordan og at du kan hjelpe.
4. Challenge er enklere å gjennomføre
Det viktigste for at de skal oppleve verdi, få resultater og føle at du har hjulpet dem, er at de faktisk deltar. Webinaret ditt kan være så godt det bare vil, det hjelper ikke hvis ikke de tar seg tiden til å se det.
Da er det mye enklere for dem å melde seg på og faktisk gjennomføre en 5 dagers challenge, selv om den egentlig tar lengre tid og er spredd over en uke. Fordi de får en liten oppgave hver dag. De bestemmer selv når de vil gjøre den, de kan se livesendingen i opptak hvis de ikke rekker det live, og de kan jobbe i sitt tempo.
Det betyr at mange flere vil delta og fullføre enn om de må sitte pal i 1,5 timer for å høre på deg snakke, og det fører til bedre konvertering.
Ditt engasjement påvirker også salg
I tillegg til at det er enklere for dem å delta på en challenge hvor de jobber litt hver dag, og at de opplever mer personlig verdi og fremgang, så handler det faktisk også om hva du liker best.
Det merkes om du trives med det du gjør, eller ikke.
Hvis du synes et webinar er for omfattende og tidkrevende, er challenge et veldig godt alternativ. Det er mer lekent og kreativt, det er mindre omfattende og det er mindre stivt.
Det var faktisk hovedgrunnen til at jeg i det hele tatt begynte med challenge.
Jeg orket ikke tanken på å lage et webinar og arrangere det. Jeg følte meg utmattet allerede før jeg hadde begynt å tenke på hva temaet kunne være. Jeg utsatte og utsatte det, fordi jeg egentlig ikke hadde lyst til å arrangere det.
Webinar føltes ikke riktig for meg, og det føltes ikke riktig for målgruppen. En challenge føltes mye bedre. Så da bestemte jeg meg til slutt for å lage det i stedet.
Jeg koste meg med å bestemme tema, dele det opp i antall dager, lage arbeidsbok og planlegge. Det var gøy, og føltes som givende jobbing. Det gjorde ikke tanken på et webinar. Det føles mye stivere, mer «skole-aktig». Og det trives jeg mindre med.
I en challenge går jeg live hver dag i Facebookgruppen og får en mye tettere og mer personlig kontakt med de som deltar. Jeg snakker om dagens tema og svarer på spørsmål, og får en dialog med deltakerne. Jeg blir kjent med dem, og de blir kjent med meg. Det passer bedre til min undervisningsstil, og til mine verdier.
Og det synes. Jeg er helt sikker på at deltakerne ser engasjementet og entusiasmen min når jeg snakker med dem på livesendingen.
Det kommer i mye mindre grad fram i et webinar, hvor jeg hadde måtte undervise med slides og et manus.
Du må fortsatt gjøre en god jobb
Bare sånn lite PS til slutt, selv om jeg egentlig vet at du vet dette.
Selv om jeg anbefaler challenge og mener at den kan fungere fantastisk til en lansering, så er det selvfølgelig ikke sånn at en challenge fungerer kun fordi det er en challenge.
Du må lage en god challenge. En som er rettet kun mot målgruppen og er godt planlagt. Du kan ikke kaste sammen en challenge dagen før, og så konverterer den 15 prosent. Men om du lager en strategisk gjennomført og gjennomtenkt challenge med fokus på målgruppe og kvalitet, da kan du fint klare det.
Hva tenker du, vil du teste challenge til neste lansering?
Les mer: 7 tips for å arrangere en suksessfull challenge
Vil du ha hjelp til å lage din egen challenge?
Jeg vet at det kan føles komplisert å sette opp en challenge. Hvordan velger du det temaet som fungerer best? Skal den være gratis, eller skal du ta betalt? Hvordan skal du promotere den?
Du har sannsynligvis mange spørsmål, og jeg har svarene du trenger.
I guiden «Slik arrangerer du en suksessfull challenge» får du hjelp til alt dette, og mye mer.
Sjekk ut guiden, så du kan komme i gang med å lage din egen challenge i løpet av de neste 3 månedene!
Legg igjen en kommentar