Den 4. november er det nøyaktig to år siden vi flyttet hit til Thailand og Bangkok. To år siden vi solgte alt vi eide, også leiligheten i Oslo. Det lille vi sparte på, står på et 6 m2 stort lager. Vi sa hadet til familie og venner, tok med oss Ina Tangen, altfor mye overvekt og flyttet til andre siden av jorden.
Her står jeg på Gardermoen 4. november 2018 med alt vi hadde med oss, inkludert katten. Jeg lyver ikke hvis jeg sier at det var smått stressende og passelig skummelt.
Så hvordan har det gått? Hvordan er det egentlig å bo i Thailand, og har det blitt sånn som vi trodde?
Hvis jeg skal oppsummere disse to årene i én setning, så er det at vi stortrives og elsker å bo i Thailand.
Så finnes det selvfølgelig flere nyanser, og både positive og negative ting også. Det vil du se i dette innlegget.
Hvorfor vi valgte Thailand
I løpet av disse to årene er det mange som har spurt «Hvorfor vil dere bo i Thailand?».
Vi valgte å flytte til Thailand på grunn av sol, strand og varme, enkelt og greit. Både Jonas og jeg hater vinteren. Vi liker ikke ski, hytte og snø. Vi liker strand, palmer, bading, dykking og varme.
(Eller, dykkingen får Jonas stå for. Jeg forsøkte å dykke en gang i et basseng, jeg tror jeg lar det bli med det slik at jeg får oppleve det neste året…)
Les mer: Ett år siden jeg startet for meg selv – 10 spørsmål og svar fra dere om hvordan året har vært
Det var ikke sånn at Thailand var det eneste alternativet. Vi vurderte flere land før vi flyttet, og var blant annet innom Miami, eller i det minste Florida. Der er det faktisk helt likt klima som i Thailand, minus regntiden. Men det er mye vanskeligere å få opphold og visum i USA, dermed var det ikke så aktuelt.
Andre land som Vietnam, Laos, Kambodsja og India er ikke så godt utviklet, eller ikke like trygge.
Vi hadde feriert i Thailand mange ganger før vi flyttet her, og vi likte det vi hadde opplevd. Det er god mat, folkene er veldig hyggelige, og det er et veldig trygt land. Det er lite kriminalitet, og jeg er aldri redd for å gå rundt i byen på kvelden. Jeg er mye mer redd når jeg går i Oslo enn det jeg er her.
Dermed falt valget på Thailand.
Vi digger å bo i Thailand
Vi stortrives her, og har ikke angret på valget i det hele tatt.
Det er selvfølgelig alltid annerledes å flytte og bo et sted enn å være på ferie, så det var ikke gitt at vi trives selv om vi likte å feriere her. I begynnelsen visste vi jo ikke helt hvordan det kom til å bli.
Derfor hadde vi sagt at vi skulle bli fram til sommeren og ta en ny vurdering da på om vi skulle bli, eller ikke.
Det er halvannet år siden, og nå har vi kjøpt et visum som lar oss være her i 5 år.
Så vi kan vel si at vi trives med å bo i Thailand.
Storby eller strandliv?
I tillegg til at mange lurer på hvorfor vi valgte å bo i Thailand, så er et annet av de mest vanlige spørsmålene jeg får hvorfor vi ikke bor i en strandhytte på en øde strand et sted, eller i alle fall i en strandby.
Vi bor bokstavelig talt midt i Bangkok, en by med 10,5 millioner innbyggere, masse kø og trafikk, og mye luftforurensning.
Grunnen er enkel.
Strand er fint og vi elsker det. Men strandbyene er for små og kjedelige. Vi har vært i mange forskjellige strandbyer, og de er koselige, men i lengden blir det for landlig for oss. Vi trives i storbyer hvor det er noe nytt å gjøre hele tiden. Hvor det er mye rart å se, mange forskjellige områder og alltid noe å oppleve.
En annen ting er også at strandbyene har mye mer regn i regntiden enn det Bangkok har. Da er jo stranden ubrukelig, og det er også ofte flom. Det betyr at et sted hvor det allerede er litt lite å gjøre, blir enda kjedeligere fordi man kommer seg ikke rundt på grunn av flom, og å dra på stranden er uaktuelt.
Jeg skulle selvfølgelig ønske at det var strand i Bangkok, det hadde vært perfekt. Jeg savner stranden i hverdagen. Men fordelen er at det kun er 2-3 timer å kjøre til både Hua Hin og til Pattaya, så en strand er aldri langt unna. Vi drar ofte ned dit noen dager om gangen.
Heller ikke det er noe vi har angret på, sånn egentlig. Fordi det er ikke et reelt alternativ å bo i en strandby hele året.
Men, det finnes et alternativ allikevel. Noe vi nå har lyst til å teste.
Midlertidig strandliv
Det går nemlig an å oppholde seg litt lengre i en strandby enn bare noen få dager, men uten å bo der hele tiden.
Vi har derfor tenkt å teste å bo i en strandby i 4 uker nå i vintersesongen når det er varmt og tørt.
Av strandbyene er Pattaya helt klart den største og mest interessante, fordi det fortsatt er en by. Det er flere store kjøpesentre, masse butikker og masse restauranter. Det bor rundt 120.000 i Pattaya by.
Den er fortsatt for liten til at vi kunne tenke oss å bo der hele året, men i vintersesongen er det fint der.
Det er flere forskjellige strender, og det er også kort vei til flere superfine øyer som ligger like ved, for eksempel Koh Chang, Koh Lan og Koh Samet. (Koh betyr øy på thai.)
Vi har allerede testet Koh Lan en gang, vi tok en dagstur dit da vi var noen dager i Pattaya.
Ikke så verst, eller? 😁
Derfor vil vi teste å bo i Pattaya en kort periode i vinter.
Vi vil leie leilighet eller hus i en måned, og bruke de ukene til å dra til stranden og kose oss så mye vi kan.
Ina Tangen blir selvfølgelig med oss ned, og vi sier ikke opp leiligheten i Bangkok. Etter en måned reiser vi tilbake. Vi betaler altså dobbel husleie. Men heldigvis er husleien i Pattaya en god del lavere enn her i Bangkok, så vi skal klare å finne noe som er overkommelig.
Så får vi se hvordan det er å bo der en periode. Hvis det faller i smak, så kan det godt være vi planlegger en måneds opphold et par ganger i løpet av vintersesongen, før regntiden kommer igjen i mai.
Målet er å få det til nå i løpet av desember, men vi har ikke funnet noe sted å leie ennå, så det er litt avhengig av hva vi finner og pris.
Vi farter rundt og utforsker byen
Ikke så lenge etter at vi flyttet til Thailand, kjøpte vi oss en scooter. Det er T-bane her som går langs Sukhumvit, hovedveien gjennom Bangkok. Men den er alltid full og trang, og den går ikke så mange andre steder i byen. Det går også busser, men de er enda trangere og varmere, og blir stående i kø.
Derfor er scooter et perfekt fremkomstmiddel i Bangkok.
Vi kjører av gårde og spiser lunsj et sted nesten hver dag, og vi drar også ofte ut på kvelden for å spise middag. Vi drar på kafé for å jobbe, eller tar dagsturer hvor vi kjører på sightseeing. Scooteren er hyppig brukt, og jeg elsker frihetsfølelsen av å bare kjøre rundt i byen og se.
Trafikken er heftig, og med scooter kan vi kjøre mellom bilene som står i kø. Det sparer oss for mye tid og irritasjon.
Men, jeg vil ikke anbefale hvem som helst å leie en scooter og sette av gårde i trafikken her.
Å kjøre scooter i Bangkok, eller Thailand generelt synes jeg, er ikke for deg hvis du ikke har erfaring fra før.
Det er Jonas som kjører, og han har lang erfaring fra å kjøre motorsykkel i Norge. Vi har tidligere også leid scooter i både Roma og Paris og fartet rundt.
Jeg har selv nylig hatt oppkjøring og fått meg thailandsk førerkort slik at også jeg kan kjøre både bil og motorsykkel lovlig her.
Men, selv om jeg har mye erfaring og har kjørt moped og scooter hjemme i Norge siden jeg var 16, er jeg nølende med å kjøre her. Jeg kan og skal, men jeg tar det gradvis og må vende meg til både trafikken og reglene. Det er nemlig mange uskrevne regler her.
Hverdagslivet i Bangkok
Vi har funnet oss godt til rette i byen, og jeg har blitt veldig glad i Bangkok. Jeg elsker alt det rare vi ser. Ting er fortsatt veldig annerledes her, sammenliknet med Norge.
Enten det er 5 på en scooter, de som røyker mens de kjører scooter med én hånd eller har hunden på fanget. Eller de som velger å beskytte seg med munnbind mens de kjører, men ikke synes hjelm er viktig. Lastebiler som kjører med lasterommet stappet med bygningsarbeidere som skal hjem fra jobb, og de som laster bilen eller scooteren med så mye last at jeg ikke skjønner at ikke de velter.
Maten er god, og du finner alt fra superbillig lokalmat (en skål med nudler og dumplings til 15 kroner), til mange amerikanske kjeder som McDonald’s, Burger King, KFC, Taco Bell og Starbucks.
Vi har kun vært matforgiftet et par ganger hver på de to årene, så jeg vil si vi har klart oss ganske bra 😅 Vi har lært at thaier også blir matforgiftet, så det føles som en trøst.
Vi har funnet oss hver vår frisør som snakker godt engelsk, og prisen er litt lavere enn hjemme. For å farge ettervekst og klipp, betaler jeg cirka 1000 kroner.
Opplevelsen hos frisøren, er derimot litt annerledes enn hjemme. De er veldig nøye og opptatt av detaljer. Jeg får beskyttere på ørene så ikke de får farge på seg, og jeg får et deksel festet i pannen så ikke jeg skal få noe i ansiktet.
Det er ofte 4 personer som jobber med håret mitt samtidig. Det er ikke sånn at én person frisør jobber med sin kunde, her har de forskjellige ansvarsområder. En som farger, en som klipper, en som hjelper og er assistent, to som føner osv. Det er teamwork, og det gjør også at det går fortere og mer effektivt for meg som kunde.
Vi lærer oss thai
Hvis du noen gang har forsøkt å studere thai, vet du at det er et ufattelig komplisert språk. Kanskje et av de vanskeligste i verden å lære seg. Men når vi har valgt å bo i Thailand, så ønsker vi å lære så mye vi kan. Men lett, det blir det ikke.
For det første bruker de ikke vestlige bokstaver, de har sine egne bokstaver. Dermed har de også andre bokstaver. De har en egen bokstav for lyden ng for eksempel, den består ikke av å sette sammen -n og -g.
Fun fact: De har faktisk æ, ø og å!
De skrives selvfølgelig forskjellig, ikke som våre. De skrives แอ (æ), เออ (ø) og โอ (å). Men det uttales som våre.
I tillegg har de forskjellige tonefall. Nøyaktig det samme ordet kan bety helt forskjellige ting etter hvordan du uttaler det.
Et eksempel er ordet khao. Vi har foreløpig funnet 7 forskjellige betydninger av ordet, etter hvor du legger trykket: Hvit, ris, nyheter, ham/han, fjell, kne, å taste inn.
Det er dermed ekstremt fort gjort å både si noe feil og å høre feil.
Jonas kan faktisk snakke ganske godt nå, fordi han går til språklærer en gang i uken. Han snakker setninger og kan ha enkle samtaler. Jeg er sikker på at han snakker flytende om ikke altfor lenge, og det er veldig kult!
Jeg er på langt nær der, men jeg lærer og plukker opp ting. Jeg kan spørre om de har noe og si enkle setninger, og bestille mat på thai.
Ikke alt har gått som planlagt
Vi stortrives og digger å bo i Thailand. Betyr det at alt har gått som planlagt? At ikke noe har gått galt, eller vært negativt?
Selvfølgelig ikke.
Året 2020 ble vel ikke som noen trodde, og det har også påvirket oss i Thailand.
Thailand var det første landet utenfor Kina som fikk koronasmitte, allerede i januar. Fra mars ble det innført strenge tiltak her, og samfunnet stengte ned.
Alt ble stengt. Til og med parkene. Det eneste som var åpent, var matbutikkene og apotek. Restaurantene kunne ha hjemlevering, men ikke servere mat i lokalene.
Det ble til og med innført portforbud.
I flere uker måtte vi være hjemme fra kl 20. Etter hvert ble det utvidet til 22, og så ved midnatt, før det til slutt ble fjernet.
Det var ganske tøft, fordi vi ble sittende veldig mye hjemme. Alt det vi pleide å gjøre, var stengt. Ikke kunne vi jobbe på kafé, ikke kunne vi dra ut og spise, ikke kunne vi jogge i parken eller gå tur.
Heldigvis har det vært lite smitte i Thailand, så etter hvert åpnet de opp igjen og nå er alt åpent som normalt igjen. Bortsett fra grensen, da.
Skulle utforske Asia
Det er den andre tingen som ikke har blitt slik vi planla. Vi skulle egentlig bruke Bangkok som en hub, og reise masse rundt i Asia.
Vi rakk å reise litt i begynnelsen, og var både i Vietnam flere ganger og i Hong Kong. Men så var det full stopp.
Nå kommer vi oss ikke hjem til Norge på ferie, en gang.
Thailand tar smittevern veldig alvorlig, og det er mange regler og krav. Det går fortsatt ikke vanlige fly hit. Kun repatrieringsfly med få og dyre plasser. Man må ha spesielle visum for å slippe inn, vanlige turister får ikke lov. Man må 14 dager i statlig karantene på hotell, som man må betale selv.
Nordmenn som har kommet hit (en ansatt i Sjømannskirken for eksempel), har betalt rundt 100.000 kroner for å komme inn.
Så nå er vi stuck i Thailand. Men, vi gjør det beste ut av det.
Veien videre
Det finnes helt klart verre steder å være stuck! Så nå benytter vi anledningen til å se mer av Thailand i stedet, og har planer om å besøke flere deler av landet. Det er et ufattelig stort land med mange forskjellige regioner og spennende ting å gjøre og se. Det er mye mer enn bare strandliv. Det blir spennende å utforske!
Jeg må si at jeg gleder meg til korona-epidemien går mot slutten og til at verden åpner opp igjen. Jeg vil reise og oppleve, jeg vil hjem og besøke familie og venner, og jeg vil at folk skal kunne besøke oss her.
Men enn så lenge så har vi det fint, og det går bra. Vi har ingen planer om å flytte hjem før visumet vårt utløper.
Vi nyter hverdagen som gründere, og lever det livet vi drømte om da vi satt hjemme mørke vinterkvelder i Oslo og lenget til sommeren.
Det er det ikke alle som kan si.
Heisann vi bor i Spania har bodd her i snart 5 år og vi skal flytte til hua hin i september. Hvordan får en green card? Jeg er 50 år mannen min er 46 år vi har en sønn på 16 år. Hvordan er regntiden der? Er det vanskelig å få papirer på opphold vi har fast inntekt fra Norge men har forstått det slik at vi må skatte til Thailand. Kan du forklare litt om hvordan ting foregår der og kan jeg bruke sertifikatet fra Norge for å kjøre moped?
Og så du har vært i hua hin hvordan var det der? Håper du kan svare på noe av det jeg lurer på.
Med vennlig hilsen Svanhild Libak Hansen
Hei Svanhild. Dette er på siden av det jeg driver med, men jeg skal svare så godt jeg kan. Det er ikke green card i Thailand. Du må finne ut av hvilket visum dere eventuelt kvalifiserer for. Vi har kjøpt Elite Visa. Det finnes andre typer, men det er ekstremt mange forskjellige krav og variasjoner, så dere må nesten se på deres tilfelle og se hva som fungerer for dere.
Regntiden er greit, men det spørs hvor du bor. Det er nok mer regn i Hua Hin enn i Bangkok. Det regner mye, men det er som regel begrenset til noen timer på ettermiddagen.
Du er i utgangspunktet skattepliktig til Norge selv om du bor i utlandet. Her er det en del strenge krav. «For at ditt skattemessige bosted i Norge skal opphøre ved utflytting må du godtgjøre: at du har tatt fast opphold i utlandet. at du ikke har oppholdt deg i Norge i en eller flere perioder som overstiger 61 dager i inntektsåret. at du eller dine nærstående (ektefelle, samboer, barn) ikke disponerer bolig i Norge.» Jeg vil anbefale at du kontakter Skatteetaten i så fall. Det er ikke lett å skatte til Thailand såframt du ikke har en vanlig jobb her.
Du kan ikke bruke det norske sertifikatet, men du kan få thai sertifikat fra det norske. Men om du har norsk moped bare, må du ta teoriprøven og ha oppkjøring fordi her i landet er det automatisk motorsykkel-lappen og det dekker ikke vår moped-lapp. Bil kan du bare overføre fra norsk til thai. Det gjør du på Department of Land Transport. Du må booke time og ha med en god del papirer. Dra dit og book time og hør hva de trenger.
Hua Hin er fint, men det er jo veldig individuelt og smak og behag. Jeg foretrekker travlere steder. Men jeg vil vel egentlig anbefale å i alle fall besøke stedet før dere skal flytte dit. Det bor mange nordmenn og skandinaver der, det er fin strand, rolig og greit.
Det finnes flere nettsider med god informasjon som driver med dette, så vil anbefale å lese der
https://www.thaifeber.no/flytte-til-thailand
https://thaiguiden.no/reportasjer/flytte-til-thailand/
Hei. Leste nettopp innlegget ditt her. Veldig inspirerende og gøy å lese. Selv har jeg planer om å kjøpe ferieleilighet i Thailand om noen år. Bare innspillene dine om å huske at strandberg kan bli liten i lengden (nærhet til storby er lurt) var kjekt å høre. Ønsker dere lykke til. Veldig gøy at dere gjorde det. Alt for mange ønsker det samme, men kun fåtallet får det til å skje. Heia dere.
Tusen takk for det 😊 Mange liker små strandbyer og jo mer øde jo bedre, så det er jo smak og behag. Men for oss er storby i alle fall et viktig punkt.