Det finnes ufattelig mange avgjørelser du må ta hvis du skal bygge opp bloggen din til en business. Noen av dem er ikke så store eller viktige, og det er ikke fullt så avgjørende hvilket valg du tar. Andre er mer viktige, og kan ha stor betydning for både businessen din og veien din videre.
Om du skal starte ENK eller AS er ett av dem.
(ENK er forkortelse for enkeltpersonsforetak, og AS er forkortelse for aksjeselskap.)
Jeg har hentet inn ekspertise
Det er et stort og viktig spørsmål, fordi det påvirker mange ting. Det er ikke ett fett hva du velger, det har blant annet økonomiske konsekvenser.
Dette er ikke mitt fagfelt eller min styrke. Men, dette er et veldig viktig tema for deg som vurderer å starte business eller kanskje allerede er i gang. Derfor vil jeg ha blogginnlegg om det.
For å sørge for at du får best mulig og riktig informasjon, har jeg derfor fått en gjesteblogger til å skrive et innlegg om ENK og AS.
Hanne Mørch er markedsfører og tekstforfatter i den norske regnskapstjenesten Conta, som ønsker å gjøre det enklere å starte og drive firma i Norge. Der kan små og mellomstore bedrifter lage fakturaer gratis og føre regnskap selv.
Hanne Mørch jobber mye med å skrive gode faglige artikler for å hjelpe dem som bruker Conta, og har sagt seg villig til å hjelpe deg med å forstå forskjellen og få et bilde over hva som kan fungere best for deg. Det er jeg veldig glad for, fordi dette er et viktig tema.
Fordeler og ulemper
ENK og AS er de to mest populære bedriftstypene du kan starte i Norge. Ifølge SSB var mer enn 97 prosent av nystartede bedrifter i 2019 enten ENK eller AS.
Det finnes ikke noe enkelt svar på hva som er best – det avhenger av hva du skal drive med og hvor store ambisjoner du har.
Men først av alt…
Driver du egentlig hobby eller næringsvirksomhet?
Det kan være vanskelig å skille mellom det myndighetene ser på som en hobby og det de regner som næringsvirksomhet, som er terskelen for å starte egen bedrift.
Når du driver næringsvirksomhet er du nødt til å opprette firma og betale skatt av inntekten din. Fordelen med å ha et firma, er at du kan trekke fra kostnadene på skatten (skattefradrag) og at bedriften får igjen MVA den betaler ved kjøp av varer og tjenester.
For å bestemme om du driver næring eller hobby vil Skatteetaten se på:
- om du går med overskudd eller forventer å gå med overskudd i fremtiden. Hvis du kan tjene penger på det du driver med, enten det er en blogg, personlig trening, hudpleie eller foredrag/kurs, er det stor sjanse for at det er næringsvirksomhet.
- at det er snakk om en del arbeid og at du skal drive med det over lengre tid, og ikke at du, for eksempel, selger strikketøy på én messe eller skriver ett sponset innlegg på det som ellers er en hobbyblogg.
Høres dette ut som det du jobber med? La oss da se på hva som skiller ENK og AS.
Dette er fordelene med enkeltpersonforetak
Det blir gjerne regnet som enklere å både starte og drive et enkeltpersonforetak enn et aksjeselskap. Det er gratis å registrere ENK (tidligere kalt enkeltmannsforetak), du trenger ikke noen form for aksjekapital og det er færre lover og regler du må forholde seg til.
ENK er altså den enkleste løsningen hvis du skal være selvstendig næringsdrivende ved siden av fast jobb eller starte bedrift for å ha en grei inntekt.
Det er mindre styr med skatt og skattemelding fordi enkeltpersonforetaket regnes som en del av deg. Det vil si at du skriver næringsinntekten på den private skattemeldingen din og skatter på alt overskuddet sammen med annen inntekt, uansett om du tar ut overskuddet til privat bruk eller investerer det videre i driften.
Det er ikke et krav at ENK leverer årsregnskap.
På den andre siden, kan du ikke ansette deg selv i et ENK, og da heller ikke få de godene ansatte har rett på, slik som sykepenger og dagpenger. Du er også personlig ansvarlig hvis enkeltpersonforetaket skylder penger. Det kan gjøre det litt mer risikabelt å ansette andre eller investere mye penger.
Dette er fordelene med aksjeselskap
Å starte aksjeselskap er en god og trygg løsning hvis du skal satse på bedriften din. Du må ha 30.000 kroner i aksjekapital, men i motsetning til ENK er du ikke personlig ansvarlig utover disse pengene.
Du kan ansette deg selv i et AS, og da har du krav på dagpenger, sykepenger, omsorgspenger og så videre på lik linje med andre ansatte.
I det store og det hele er det liten forskjell på hva ENK og AS skatter, men aksjeselskapet skatter 22 prosent på overskuddet og så skatter du resten som privatperson når du tar ut lønn eller utbytte.
Fordelen med AS er at du kan investere overskuddet i bedriften, for eksempel, ved å kjøpe nytt utstyr eller ansette noen. Da utsetter du deler av skatten (den private delen) til du tar lønn/utbytte senere. Aksjeselskap er derfor en god løsning hvis du planlegger å vokse.
Husk at når du driver AS må du holde generalforsamling, levere aksjonærregisteroppgave, årsregnskap og en egen skattemelding for bedriften. Det er altså litt mer arbeid.
Brønnøysundregistrene tar også et lite gebyr for registrering av AS.
Er ENK eller AS best for deg?
Stort sett anbefaler vi å starte enkeltpersonforetak hvis du skal drive ved siden av fast jobb. Eller hvis du skal ha en beskjeden bedrift, og vil gjøre det enkelt for deg selv.
Still deg selv følgende spørsmål:
- Skal jeg drive med dette på fulltid?
- Skal jeg ha ansatte? Eller vil jeg ansette meg selv?
- Skal jeg ha andre eiere eller investorer?
Hvis du svarte ja på to eller flere, så er nok AS best for deg.
Å starte AS er som sagt tryggere hvis du planlegger å satse. Og husk, administrasjonsarbeidet kan du alltids få hjelp til hvis dette er drømmejobben din!
Bonustips:
Husk at når du har startet bedriften kan du få skattefradrag for kostnader fem år tilbake i tid, det som gjerne kalles oppstartsperioden. Det gjelder selv om arbeidet begynte som en hobby.
Hvis du, for eksempel, driver en blogg, kan slike oppstartskostnader ha vært prisen for webdomenet, Photoshop som du har brukt til å redigere bloggbilder, en ny PC du skriver på og så videre.
Du må ha bevis på kostnadene for å få fradrag. Det er derfor utrolig viktig at du tar vare på kvitteringer og fakturaer underveis.
Lykke til med businessen din!
Legg igjen en kommentar