Har du hørt om en landingsside før? Ifølge en undersøkelse jeg gjorde på Instagram stories mens jeg skrev denne saken, er det omtrent halvparten av dere som har hørt om det.
Det er en viktig del av det å bygge opp businessen og e-postlisten din, og derfor vil jeg forklare deg hva det er, hvorfor du trenger det og hvordan du lager det.
Hva er en landingsside?
En landingsside er en egen side som er laget for å øke salg eller å samle e-poster/potensielle kunder. Det er en side hvor man for eksempel promoterer et produkt man selger eller en freebie man gir bort.
En landingsside er en helt ren side uten distraksjoner.
Det er ikke det samme som en vanlig side på bloggen eller nettsiden din. Det betyr at den skal ikke ha menyer. Den skal ikke ha sosiale medier-knapper. Den skal ikke ha kommentarfelt, mest leste-lenker eller noe annet.
Du skal kun gjøre én ting, og det er å konvertere de som kommer inn på siden til å kjøpe det du selger eller laste ned det du gir bort.
Hvorfor trenger du en landingsside?
Fordi det er den beste måten å konvertere folk på. Det helt grunnleggende i markedsføring (og livet generelt) er at jo flere valg vi har, jo vanskeligere er det for oss å bestemme oss. Vi blir distrahert, og vi blir overveldet.
Hvis vi kommer inn på en side hvor du for eksempel selger strikkemønstre, og vi samtidig kan klikke på menyen og lese bloggen, vi kan gå til Instagram, vi kan lese kommentarfelt osv, vil vi bli distrahert.
Da er det stor sjanse for at vi avbryter kjøpet og i stedet ender opp på bloggen din for å lese om strikking, og så glemmer vi mønsteret eller vi blir avbrutt av noe som skjer og går ut fra siden din.
Det blir det ikke salg av.
Det samme gjelder når du gir bort freebies og prøver å bygge e-postlisten din.
Les mer: Alt du trenger å vite om e-postlister
Vi trenger en landingsside for å målrettet guide den potensielle kjøperen eller leseren til å gjøre den ene tingen vi vil at de skal gjøre.
Du må ha en landingsside for hvert produkt du selger eller freebie du gir bort. Det er ikke en nettbutikk hvor du promoterer alle tingene dine, det er en salgsside for ett enkelt produkt eller en enkelt freebie.
Hvordan bruker du en landingsside?
En landingsside kan brukes på flere måter, dette er tre av de mest vanlige:
1. Hvis du kjører Facebookannonser for produktet eller freebien din, er det landingssiden du legger inn som målsiden i annonsen. Når folk klikker på annonsen kommer de til landingssiden. Ikke bloggen eller selve nettbutikken.
2. Hvis du promoterer produktet eller freebien i en e-post du sender til listen din, eller via sosiale medier, er det lenka til landingssiden du deler.
3. Påmelding til webinar eller en annen form for kurs, program eller event du skal arrangere.
Her er et eksempel fra Amy Porterfield. Dette er en landingsside for et webinar hun holder, hvor du kan melde deg på. Bildet viser toppen av landingssiden
Du kan se et annet eksempel fra Amy hvis du klikker deg inn her. Den ser sikkert annerledes ut nå enn på dette bildet, fordi hun oppdaterer den jevnlig.
Det finnes også andre måter å bruke dem på, for eksempel hvis du har podcast og promoterer en freebie kan du lage en side med en adresse det er lett å huske og si. Eller hvis du gjesteblogger hos noen kan du lage en side der du gir bort en freebie til leserne av den bloggen.
Bruk fantasien og lek deg med mulighetene!
Verktøy for å lage landingssider
En landingsside kan enten ligge på bloggen din, eller du kan bruke et eksternt verktøy. Det finnes veldig mange varianter og måter du kan lage en landingsside på. Noen er gratis, andre koster noe.
ConvertKit
Jeg bruker ConvertKit som e-postleverandør til min e-postliste. Der har jeg muligheten til å lage landingsside når jeg oppretter et nytt skjema. Det vil si at i stedet for å bare lage et skjema der jeg samler inn navn og e-post, kan jeg i stedet lage en side der jeg kan skrive mer tekst og legge inn bilder.
Den fungerer greit til å gi bort PDF-er og andre freebies. Da holder det som regel med noe såpass enkelt og grunnleggende.
Les mer: Hvorfor jeg valgte ConvertKit i stedet for MailChimp
Men jeg ville ikke brukt landingssider fra ConvertKit (eller andre e-postleverandører) til å promotere kurs, webinarer eller et produkt. Til det synes jeg ikke det fungerer godt nok. Men som sagt, til å gi bort en PDF fungerer det helt topp.
Du kan også ta betalt for enkle produkter rett i ConvertKit, så om du selger en arbeidsbok eller noe i den størrelsen, kan du gjøre det via ConvertKit.
Du kan få landingsiden til å bo på nettsiden din ved å installere ConvertKits plugin. Du kan også legge inn ditt eget domene og bestemme lenkeadressen i selve ConvertKit, til hvert skjema du lager.
Dette er en tidligere landingsside for en freebie jeg hadde laget i ConvertKit.
LeadPages
LeadPages er en av de mest populære måtene å lage landingssider på, særlig blant amerikanske gründere.
Det er en egen, ekstern tjeneste du må abonnere på. Du kan så lenke til siden du lager, eller du kan integrere LeadPages med WordPress-siden din ved å installere deres plugin. Da får du landingssidene inne på din blogg.
Jeg har testet LeadPages, og må ærlig si at jeg likte det ikke. Sidene du lager blir fine, og de har veldig mange forskjellige maler du kan velge mellom som forenkler arbeidet.
Men det er DYRT og jeg synes selve sidebyggeren var utrolig dårlig. Brukergrensesnittet var gammeldags og komplisert. Men det er et veldig populært verktøy, og det er mange som liker det godt.
De har gratis prøveperiode, så hvis du vil teste og se selv kan du det her.
Det finnes også andre liknende tjenester.
Kursplattform
Hvis du skal selge et kurs, har ofte selve plattformen du lager kurset på en mulighet for å lage en landingsside der.
Jeg bruker Kajabi for å lage mine kurs og medlemsportalen Businesstrategi, og har nå flyttet over alle mine landingssider dit.
Det er enkelt å lage veldig fine sider, og jeg elsker å bruke Kajabi til det. Her er et eksempel på toppen av en landingsside, klikk deg inn her for å se hele siden.
WordPress
Du kan også lage slike landingssider selv på WordPress-siden din. Da får den adresse til nettsiden din, og all trafikk du sender via annonser og annen promotering går til deg i stedet for til LeadPages eller andre eksterne sider.
Denne varianten er gjerne billigere, og den gir deg mer trafikk. Men det kan også være litt mer krevende. Her får du ingen maler som viser deg hvordan ting bør se ut og settes opp, slik du gjør på blant annet LeadPages.
Slik lager du landingsside i WordPress
Hvis du vil lage det selv i WordPress, finnes det flere alternativer:
Et tema som har landingsside
Når du installerer et tema på nettsiden din, har de ofte forskjellige sidetyper du kan velge mellom når du lager en side. Hvis malen du har kjøpt har landingsside (landing page), kan du bare opprette en ny side og velge den malen. Da får du en side hvor menyen og alt det andre du har på siden din er borte, slik at du ikke har distraksjoner.
Men du må selv bygge siden. Legge inn bilde, tittel, tekst og alle de andre tingene som trengs.
Jeg har en mal som har en slik landingsside, og har tidligere brukt det. Jeg har blant annet brukt den på siden jeg lenker til i Instagramprofilen min. Som du ser er den vanlige menyen og høyrespalten min borte, og det er kun disse knappene du kan klikke på.
Jeg har også tidligere laget en landingsside for brandingutfordringen min. Der har jeg lagt inn mer tekst og info.
Angie Makes shortcodes
I tillegg til å ha en sidemal som heter landingsside, kan du installere en plugin som heter Angie makes shortcodes. (Det finnes mange plugins for short codes, men jeg bruker denne).
Det er en plugin som gjør det mulig å bruke små kodesnutter for å legge inn ting som knapper, tabeller osv. Du får en liten meny hvor du kan velge hva du vil sette inn, og så legger den inn koden for deg når du velger.
Jeg brukte det da jeg lagde brandingutfordringen min, og jeg bruker den veldig mye til småtteri rundt om på bloggen. Her har jeg lagt inn shortcodes for punktlister med et lite ikon i starten. Du kan også legge inn pristabeller, bokser og masse annet.
Sidebyggere
Du kan også installere en sidebygger. Hvis du gjør det, kan du rett og slett bygge en side på bloggen din fra bunnen av.
Tre av de mest brukte er Divi, Elementor og Beaver Builder, men det finnes en hel haug av dem.
Les mer: 30 populære sidebyggere til WordPress
En sidebygger lar deg bygge en side med bilder og bokser, og du kan dra dem hit og dit. Du kan gjøre akkurat hva du vil med siden, og sette den opp slik du vil, ikke slik temaet ditt er laget. De har også maler du kan bruke og tilpasse. Se en video som viser hvordan det fungerer her:
Både Divi, Elementor og BeaverBuilder koster penger.
Plugins
Hvis ikke du vil bruke en hel sidebygger, kan du også installere en plugin som lar deg lage en landingsside. Det finnes ikke så veldig mange som er gratis, men jeg fant en som heter Landing page og kommer fra et firma som heter Inbound. Der kan du få grunnversjonen gratis.
Hvis du først installerer pluginen Landing page, vil du få tilbud om å oppgradere til Pro-versjonen gratis.
Jeg har ikke testet denne pluginen, men det er maler du kan laste ned og bruke.
Kode siden med CSS/HTML
Den siste varianten du kan velge, er å kode siden fra bunnen av. Da kan du få den akkurat slik du vil. Det forutsetter at du enten kan koding selv, eller at du booker en programmerer som kan koding.
Det vil være et dyrt alternativ, men det kan være aktuelt hvis du driver business og skal ha noe som er spesialtilpasset til deg. Er du en blogger som vil gi bort en PDF er dette ikke alternativet for deg.
Det finnes ikke et riktig eller galt valg, egentlig. Det blir opp til deg og vil avhenge av hva du vil gi bort, hvor mye penger du har mulighet til å bruke, hvilket nivå du vil legge deg på og hvor teknisk du er.
Uansett hvilket valg du ender opp med å bruke, så er det viktig å tenke kvalitet når du lager en landingsside. Hvor bra den er satt opp vil påvirke om folk kjøper eller melder seg på, eller ikke.
Det er ikke sånn at bare fordi du har en landingsside vil du selge masse eller få hundrevis av e-poster. Du må fortsatt tenke på hvordan den er satt opp, hva du skriver og bildene du bruker, og hvordan du promoterer siden og produktet.
Fikk du noen ideer til hvordan du kan bruke en landingsside? Hvilket alternativ passer best til deg?
Legg igjen en kommentar