Jeg får ofte spørsmål om WordPress, særlig via sosiale medier. Det er mange som lurer på om WordPress er bra, og om det er den beste bloggplattformen. Kanskje du også lurer på om WordPress er riktig bloggplattform for deg?
For å svare på det spørsmålet, har jeg fått hjelp av Jonas Jensen, som driver jensentech.no. Jonas er faktisk samboeren min, så jeg synes det er veldig gøy å kunne få ham til å bidra her på Blogg Bedre!
Jonas er en svært erfaren programmerer, og etter at vi sa opp jobbene våre og flyttet til Thailand driver han også sin egen business. Han fokuserer på det tekniske, den biten jeg ikke liker å holde på med, så det er jo helt perfekt!
Oppdatert oktober 2019: Jonas tar ikke lengre private oppdrag med WordPress.
Her gir Jonas deg en grundig og enkel forklaring som kan hjelpe deg til å avgjøre om WordPress er riktig bloggplattform for deg:
Dette er WordPress
De fleste starter å blogge på en gratisplattform som blogg.no, blogger.com, eller Nouw. Det funker fint i starten fordi det er enkelt å komme i gang, det koster ingenting, og man slipper å tenke på vedlikehold og tekniske detaljer.
Men etterhvert som man investerer mer tid i bloggen, kan det hende at mangelen på kontroll gjør at man ønsker å gå over til å drifte sitt eget nettsted. Da er WordPress i grunnen det eneste alternativet for deg som ikke selv kan koding og webdesign.
Når vi snakker om WordPress i dagligtale, så mener vi plattformen som kan lastes ned fra WordPress.org. For å gjøre forvirringen komplett, finnes det et annet nettsted som heter WordPress.com.
De to er IKKE like.
WordPress.com er en gratis bloggplattform, akkurat som blogg.no eller Nouw. Det går an å betale for tilleggstjenester som eget domenenavn, men det er fortsatt wordpress.com som står for driften av nettstedet ditt.
WordPress.org, eller bare WordPress, som jeg vil kalle det fra nå av, er ikke en webtjeneste. Det er gratis programvare. WordPress er et program, men du installerer det ikke på din egen datamaskin. Man må installere det på et webhotell, eller «hosting» som det heter på engelsk.
Fordeler med WordPress
På din egen WordPress-installasjon kan du gjøre hva du vil. Det er din kode, og i grunnen kan man forandre på den for å få til hva som helst. Men for de fleste vil det nok være uaktuelt å begynne å programmere.
Tusenvis av temaer og utvidelser
Heldigvis finnes det et stort økosystem av temaer (themes) og utvidelser (plugins) som man kan installere, slik at man ikke trenger å kunne kode i det hele tatt for å bruke WordPress.
Et tema er en mal for hvordan nettsiden skal se ut. Det finnes tusenvis av temaer for blogger, og nettbutikker. Noen er gratis, mens andre koster penger. Vanligvis snakker vi om en engangssum på 200-800 kroner.
Man kan også tilpasse temaene som man vil med egne farger og skrifttyper. Jeg bruker samme tema som Lene på min blogg. Den fremstår som ganske forskjellig fra Blogg Bedre, men når man stiller dem side om side slik som på bildet under, ser man at de faktisk bruker samme tema.
En utvidelse er noe man installerer inne på WordPress som gir ekstra funksjonalitet. Du kan sammenlikne det med en app til mobilen din.
De fleste er gratis tilgjengelig på WordPress sin database. Nesten uansett hva man trenger, om det er et kontaktskjema, Facebook-like-knapp, eller nettbutikk, så finnes det en utvidelse for det.
Bildet under viser Instagram-utvidelsen til Smash Balloon.
WordPress er gratis
Koden til WordPress kommer med en lisens som sier at du kan bruke den og forandre på den som du vil, uten å betale noe som helst til de som lager WordPress. Dersom du kjøper et tema eller en utvidelse, er det nesten alltid en engangssum.
Dermed betaler man lite eller ingenting for programvaren. Det som koster penger er å leie webhotell. Vanligvis koster det fra 35 kroner i måneden. I tillegg kommer den årlige avgiften for å eie domenenavn, omtrent 120 kroner for et no-domene.
Du slipper å vise reklame
På gratisplattformer som blogg.no må man vise reklame. Det er slik de tjener penger på deg. Dersom du fjerner reklamen er det brudd på deres retningslinjer, og da stenger de bloggen din.
På din egen WordPress er det kun dine regler som gjelder, og norsk lov. Du kan velge å vise reklame og ta alle inntektene selv, eller du kan la være. Du kan ha sponsede innlegg om du vil. Du er selv ansvarlig for hva du publiserer.
Du kan ha nettbutikk
Det finnes flere gode alternativer for nettbutikk på WordPress. WooCommerce er den mest populære. WooCommerce er gratis å bruke akkurat som WordPress. Dette lønner seg fort fremfor for eksempel Shopify som koster 300 kroner måneden.
Alle WordPress-blogger kan utvides med WooCommerce, uansett tema, men dersom temaet har støtte for WooCommerce vil nettbutikken få samme stil som resten av bloggen.
Med WordPress kan du konsentrere deg om bloggingen helt frem til du har noe å selge. Da kan du installere WooCommerce, eller du kan få noen til å sette det opp for deg.
Det er lett å flytte bloggen
Med WordPress blir man ikke låst til en tjeneste slik som på blogg.no. Du kan enkelt eksportere alt innhold og laste det opp et annet sted. For eksempel hvis du har bloggen din hos Domeneshop, men ønsker å bytte til SiteGround, er det lett å få til.
Ulemper med WordPress
Det er egentlig bare én ulempe med WordPress når man sammenlikner med gratisplattformene. Det er at du selv er ansvarlig for å installere og drifte bloggen din. Det er i utgangspunktet ingen man kan klage til når ting ikke virker som de skal.
Det kreves teknisk innsikt for å installere og sette opp WordPress. Det er ikke alltid lett å vite hvilke utvidelser man trenger, og hvordan man får dem til å virke med resten av nettsiden. Ofte ønsker man å gjøre tilpasninger på malen som for eksempel å forandre på farger eller skriftstørrelser. Eller kanskje man vil skjule elementer som ikke brukes. Noen slike ting er bare mulig å få til ved å legge inn ekstra kode.
Når bloggen først er satt opp, klarer de fleste å lære seg hvordan man bruker WordPress.
Dette må du kunne:
Som administrator logger du på WordPress Dashboard, en side som bare du har tilgang til. Der inne er det ganske mange menyer man kan gå inn i for å forandre på det meste av det som finnes på siden din.
Det kan virke litt avskrekkende første gang man logger inn der, men heldigvis er det bare noen få av menyene du trenger å forholde deg til for å legge til innhold.
Hvordan lage nye blogginnlegg:
Innebygget i WordPress er en teksteditor som likner litt på Microsoft Word, men med færre muligheter for formattering. Det er kanskje lettere å få en følelse av hvor lett eller vanskelig det er ved å se en demo.
Derfor har jeg laget denne 3 minutter lange videoen som viser hvordan man oppretter et blogginnlegg i WordPress:
Hvordan legge inn bilder og videoer:
Hvis du skal ha en blogg som folk orker å lese, så må du ha bilder. Kanskje du også vil legge inn videoer eller innhold fra Instagram. Heldigvis er det innebygget støtte for det i WordPress.
I denne 3 minutter lange videoen viser jeg hvordan du kan legge inn forskjellige typer innhold:
Vedlikehold av siden
Som administrator bør du installere oppdateringer av tema og utvidelser når de kommer. De fikser feil og tetter sikkerhetshull, slik at nettstedet ditt ikke blir infisert med skadelig programvare. I tillegg bør man lære seg å ta sikkerhetskopi slik at man kan gjenopprette dersom noe blir ødelagt. Det er ikke veldig komplisert, men det er noe som bør gjøres.
I denne 2 minutter lange videoen viser jeg hvordan dette fungerer:
Nettbutikk er vanskeligere
Det skal sies at det er mer krevende å vedlikeholde en nettbutikk enn en blogg eller hjemmeside. WooCommerce er den enkleste og mest populære nettbutikkløsningen. Den har mange muligheter, og kan derfor også oppleves som komplisert.
Hvor vanskelig det er å legge til et produkt avhenger av hva det er du selger. Dersom det er noe som skal sendes i posten må man forholde seg til shipping-klasser. Om det er produkter med variasjoner som for eksempel klesstørrelser eller farger, blir det mer komplisert. Dersom man ønsker å administrere lagerstatus gjennom nettbutikken må man vite hvordan det fungerer.
Om WordPress og eventuelt WooCommerce er riktig for deg, avhenger av dine behov og hvor lett du setter deg inn i nye ting. Du må selv avgjøre om den ekstra tiden det tar å lære seg å bruke WordPress er verdt friheten det gir.
Hei
Jeg har en blogg som heter Damebloggen.no. Bruker WordPress.com og domene er PRO ISP.
Det er ca 4 år siden denne bloggen ble laget. Så – av mange grunner, bl.a. alvorlig sykdom på en sønn, så ble det ikke noe mer med hele bloggen. Nå er sønnen erklært frisk, og jeg skal bli pensjonist, får god tid og har mange interesser, så nå vil jeg gjerne ta i bruk bloggen min igjen.
Men, jeg er ikke så god på å lese meg til all mulig kunnskap.
Ser når jeg går inn på bloggen at det er noen oppdateringer som jeg burde gjort, og får inntrykk av at jeg bør ha WordPress.org i stedet for com?
Er dette noe du kan hjelpe med og hva vil det i tilfelle koste? Tenker da på å ta en liten gjennomgang av bloggen min og gjøre de oppdateringene som er nødvendig.
Jeg husker ikke helt hvordan jeg legger inn innlegg i de forskjellige temaene eller setter inn bilder heller, men det tenker jeg at det er mulig å lese seg fram til etter hvert.
Venter i spenning på om du kan hjelpe
Hei Lisbeth! Jeg tilbyr dessverre ikke slike tjenester. Men du kan høre i Facebookgruppen WordPress Norge https://www.facebook.com/groups/wpnorge/ Der er det helt sikkert folk som driver med det og tar slike oppdrag ?