Det finnes tusenvis av WordPress-maler. Kanskje til og med millioner. Så hvordan i all verden skal du klare å velge riktig WordPress-mal til din blogg?
Det er vanskelig. Det er det ingen tvil om. Jeg brukte flere dager på å gjøre research og lete etter mal da jeg skulle lage Blogg Bedre.
Det er veldig viktig å velge riktig mal, fordi det har så mye å si for bloggen din. Funksjonene og utseendet påvirker hvordan leserne oppfatter bloggen din, og det har også ganske mye å si for arbeidsflyten din. I tillegg er det viktig at man velger en mal som er godt laget, slik at den fungerer bra. Det er kjedelig å kjøpe en mal som er full av feil, for eksempel.
Les også: 10 WordPress-plugins du må ha!
Du kan selvfølgelig bytte mal når du vil, så det er ikke sånn at hvis du velger feil så er det over og ut. Det skjer jo også at bloggen utvikler seg, og at du faktisk trenger en ny mal etter hvert. Da kan du finne en ny mal og installere den i stedet. Men det er viktig å huske at det vil ta både tid og arbeid, fordi det er ikke bare å bytte og så virker alt av seg selv. Det krever tilpasninger og endringer.
Derfor er det aller lureste å velge den malen som passer best for deg og bloggen din helt fra starten, så slipper du å stresse mer med det!
Så hvordan gjør du det? Det finnes selvfølgelig ingen enkeltløsning som passer for alle.
Men jeg har noen tips som kan hjelpe deg til å velge riktig mal:
Kartlegg hvilke behov du har
Dette er kanskje det aller viktigste punktet. Du er helt nødt til å vite hva du trenger og vil at malen skal gjøre.
Skal du ha nettbutikk? Kanskje ikke akkurat nå, men er det noe du har planlagt etter hvert? Da må malen ha støtte for det.
Skal du ha landingssider? Da må du sjekke at malen har landingssider som en av type sider du kan velge mellom.
Er e-postlisten din hovedfokuset? Da kan det være lurt å velge en mal som har samme fokus. Det var et av mine viktigste punkter da jeg lette etter mal, og en av grunnene til at jeg valgte malen jeg har. Der er det laget egen boks i toppen og bunnen av siden hvor jeg kan legge inn påmelding til epostliste.
Det er slike ting du må sette deg ned og tenke igjennom før du begynner å lete, slik at du faktisk vet hva du skal lete etter!
Er du villig til å betale for en bedre mal?
Det finnes en god del gratismaler til WordPress, men hvis du har råd, vil jeg anbefale at du betaler litt og kjøper en mal.
Maler er ikke så fryktelig dyrt, de koster som regel mellom $49 og $79. Det blir cirka 410 til 660 kroner. Jeg har selvfølgelig forståelse for at ikke alle har eller tar seg råd til det, men du får en bedre mal hvis du betaler litt.
Da har utviklerne brukt mer tid på å lage dem, og de har ofte flere funksjoner.
Ikke minst; du slipper at alle andre bruker samme mal som deg. Gratismaler er jo selvfølgelig veldig populære, og sjansen for at noen andre bruker den samme er rimelig stor. Det er ingen krise om noen bruker samme, men det er kjedelig om mange bruker samme. Særlig hvis du har liten mulighet til å tilpasse og endre utseendet, slik det ofte er på gratismaler.
Gjør research og bruk god tid
Ikke forhast deg. Det finnes som sagt en uendelig mengde maler, ikke velg den første du kommer over.
Søk på Google, gå igjennom nettbutikker og se på mange. Lagre gjerne dem du liker når du kommer over dem i en mappe, og gå så igjennom alle de du har spart på til slutt. Eliminer en og en, til du sitter igjen med den du liker.
Sjekk at malen har gode anbefalinger
Det er veldig viktig at du velger en mal som er godt laget av en flink utvikler. En dårlig mal kan gi deg mye hodebry. For eksempel kan den være dårlig kodet og gjøre siden din veldig treg. Eller det kan rett og slett være ting som ikke virker.
Hvis du kjøper malen via for eksempel Themeforest eller Creative Market*, er det mulig å legge igjen kommentarer eller anbefalinger. Les dem, og se hva det er folk spør om, trenger hjelp til, eller er fornøyd eller misfornøyd med.
Legg også merke til om utvikleren faktisk svarer på spørsmålene, det kan være en god pekepinn på hvordan det er å få hjelp hvis du trenger det.
Du kan også sortere resultatene etter rangering på noen sider.
Sjekk alltid demo-versjonen av malen
Alle gode utviklere har en demo-versjon av siden. Du får ikke et godt nok bilde av hvordan malen er og fungerer, uten å faktisk prøve den. Gå inn på demo-versjonen og klikk deg rundt. Gå til de forskjellige sidene og se hvordan de ser ut.
De fleste maler har også forskjellige sider å velge mellom. Det pleier å ligge i menyen, slik at du kan bytte og se hvordan de forskjellige ser ut.
Finnes det andre med samme mal du kan se på?
Ofte har designerne anbefalinger på sine hjemmesider, slik at du kan se andre som bruker samme malen som du vurderer. Det kan være veldig nyttig, fordi da kan du se hvordan de har tilpasset den og bruker den. Du kan få gode ideer og se muligheter ved å bruke litt tid på å se hvordan andre bruker samme malen.
Les nøye på hva malen inneholder/inkluderer
Det finnes noen ting malen du kjøper bare MÅ ha. Den må for eksempel ha støtte for alle nettlesere, slik at ikke den blir forskjellig fra Explorer til Chrome.
Den bør også være optimalisert for SEO, det står ofte “SEO friendly” hvis de har sørget for det.
Er du noen gang i tvil om noe, så send utvikleren en epost og spør!
Malen MÅ være mobiltilpasset/responsiv
En annen ting malen du velger MÅ ha, er at den er mobiltilpasset. Du kommer ingen vei uten mobiltilpasset side, ettersom Google nå nedprioriterer sider som ikke er optimalisert for mobil.
Som regel pleier det å stå i listen over innhold, eller du kan se på demovisningen. Der er det ofte mulighet til å velge hvilken visning du vil ha; stasjonær, tablet eller mobil.
Har de du kjøper av support?
De fleste som selger maler tilbyr support i en viss periode etterpå, så sjekk at de du kjøper av har det. Det går som regel greit å installere, men plutselig er det noe galt, eller noe du ikke finner ut av. Da er du nødt til å kunne spørre utvikleren om hjelp.
Kan du tilpasse farger og fonter?
Det er viktig å være sikker på at malen er “customizable”, altså at du kan tilpasse den. Hvis ikke du kan selv sette nøyaktig den fargen du vil ha, får du ikke lagt inn din branding, for eksempel. Det er også lurt å sjekke at du kan bytte fonter, i alle fall på titler.
Jeg håper dette hjelper deg til å finne en mal som fungerer godt for deg og din blogg!
Legg igjen en kommentar