Dette er et spørsmål som går veldig ofte igjen, og sannsynligvis noe du også lurer på. Det kan være vanskelig å vite hva vi bør gi bort, om vi bør sette grenser, og hvor de grensene må gå.
Når gir du for mye verdi? Når bikker du grensen for hva du bør gi bort gratis?
For å ta det viktigste først, jeg mener faktisk at du egentlig ikke kan gi for mye verdi. Da tenker vi ikke på hvor mange sider en gratis PDF er, men på hvor mye du hjelper folk uten at de betaler deg.
Det høres kanskje litt rart ut, men jeg skal forklare hvorfor jeg mener det. Jeg skal også forklare hvorfor jeg i tillegg mener at du er helt nødt til å finne en balanse mellom gratis og betalt innhold.
En motsetning, tenker du kanskje? Nei, da!
Før du starter – er du usikker på hva det betyr å gi verdi?
Les mer her: Alle snakker om å gi verdi, men hva betyr det egentlig?
Å gi bort gratis innhold bygger tillit og skaper kunder
Hovedgrunnen til at jeg mener at du ikke kan gi for mye verdi, er at det skaper kunder. Hvis du skulle gjøre noe som teoretisk sett er å gi for mye verdi, så er jo det verste som skjer at det tar deg lang tid, men det øker sjansen for at den personen blir kunde.
Gratis innhold eller hjelp er en viktig og veldig effektiv måte å bygge tillit og troverdighet på hos dem som er potensielle kunder av deg.
Når du deler nyttig informasjon eller svarer på spørsmål folk lurer på, så får du vist fram at du er en ekspert og at du kan det du snakker om. De opplever at du hjelper dem, at du kan det du driver med, og ser at du er løsningen på deres problem.
Og det er det som skaper kunder og gir salg.
Gratis verdi er rett og slett en måte å selge på, når vi ser på det langsiktige bildet.
Det er ingen som kjøper fra deg hvis ikke det vet at du kan det du sier du skal hjelpe med, og at de føler at du er troverdig og at de kan stole på deg. Derfor trenger du gratis innhold som gir verdi for å selge mer.
Gratis innhold som gir verdi kan være alt fra en freebie til et spørsmål du svarer på i DMs. Alt du gjør som hjelper målgruppen uten å ta betalt for det.
Balansen mellom å gi bort gratis og ta betalt
Men, selv om det å gi gratis verdi er viktig, er det også helt nødvendig å finne en balanse. Selv om jeg er stor fan av verdi, er jeg også like fan av å finne en balanse. Og det er det flere grunner til.
Du må ta betalt for å ha en business
Det er faktisk så enkelt at du trenger en inntekt. Du kan IKKE gi bort all kunnskapen din helt gratis hele tiden. Da har du ikke en business. Da har du en veldig dyr og omfattende hobby.
Du trenger en inntekt for å drive en business, og da må du ta betalt for noe.
Tiden din er verdifull
I tillegg så er det viktig å sette grenser for hvor mye gratis rådgivning eller hjelp du gir også for å unngå å bli overarbeidet og nedlesset i oppgaver.
Hvis du skal hjelpe alle med alt gratis hele tiden, så får du ikke tid til noe annet. Jo mer du gir, jo mer vil folk ta, så det vil eskalere. 100 % garantert.
Du trenger tiden din for å bygge businessen din. Jobbe med å lage produkter og tjenester, drifte den, bygge sosiale medier og alle de andre tingene som må til.
Kunnskapen din er verdifull
Det du kan om det temaet du driver med, er verdt noe for noen. Det er så enkelt.
Det er et kjent eksempel når det kommer til prissetting som beskriver dette. Det finnes litt forskjellige versjoner av den, men den går ca sånn her: «If I do a job in 30 minutes it’s because I spent 10 years learning how to do that in 30 minutes. You pay me for the years, not the minutes.»
Det understreker verdien av ekspertise. Av kunnskap. Og den er verdt noe. Det er folk som er villige til å betale deg for den kunnskapen der ute. Enten har de den ikke selv, eller så har de ikke tid eller mulighet til å gjøre eller lære det.
Du må ha tid til eksisterende kunder
Hvis du allerede har lansert noe og har eksisterende kunder, enten det er onlinekurs, medlemsportal eller 1-1-tjenester, så må du passe på at de som faktisk betaler deg for hjelpen din får den oppmerksomheten og tiden din som de betaler for.
I tillegg er det også viktig å sørge for og passe på at de som betaler deg får mer enn de som ikke betaler.
De har betalt deg, de skal ha prioritet på tiden og kunnskapen din.
Du må sette grenser
Det er altså viktig å gi gratis verdi, enten det er i form av freebies, blogginnlegg eller å svare på spørsmål. Men det er også viktig å sette grenser, sånn at ikke du ender opp med at alt du gjør er gratis.
Det er helt nødvendig at du setter noen grenser både for deg selv, for målgruppen, sånn at de vet hvor grensene går, og for kundene dine som må få prioritet.
Det kan være du synes dette er ubehagelig, men det er viktig for både deg, tiden din, helsa di og businessen din
Her finnes det ikke en klar fasit, men jeg har noen tips og anbefalinger på hvor grensen mellom gratis og betalt kan gå. Hva du kan gjøre for å skille.
Slik kan du skille gratis og betalt
Det finnes en ganske enkel måte å skille dette på, som jeg benytter meg av. Dette har jeg gjort i årevis, og det fungerer bra.
Nøyaktig hvor grensen går, er litt flytende og litt opp til deg. Men dette er en generell regel som du kan bruke og ha i bakhodet hver gang du er i tvil.
Gratis innhold
Gratis innhold kan være enkle og generelle tips og triks. Enkle og upersonlige svar, som ikke går i dypden. Svar som er mer generelle.
Du skal fortsatt hjelpe gratis, men du begrenser hvor mye du gir, når du skal gi bort gratis innhold eller hjelp. Det betyr at hvis du får et spørsmål om noe, så svarer du alltid på spørsmålet, men når folk som ikke er kunder spør, holder du svarene kortere og mer generelle.
Betalt innhold
Betalt innhold bør gå dypere og være mer omfattende. Det kan være mer personlig og konkret. Du kan gi personlige tilbakemeldinger, gå dypere i svaret, og svare lengre. Når folk som er kunder spør, gir du mer omfattende og mer personlige svar.
Hvordan fungerer det i praksis?
Vi kan ta noen konkrete eksempler for å vise hvordan det kan fungere.
Gratis innhold – blogg
Jeg har mange blogginnlegg om medlemsportal. Det er noe mange er interesserte i, og ønsker hjelp til å lage og sette opp. Blogginnleggene handler om mange forskjellige områder rundt medlemsportal, alt fra retention og betalansering, til forskjellige typer medlemsportaler som finnes, og hvor mye det koster å starte og drive en medlemsportal.
Alt dette er gratis, og alt er veldig verdifullt for den som ønsker å lage en medlemsportal.
Betalt innhold – kurs
Alle blogginnleggene over hjelper dem som vil lage medlemsportal, men det gir dem ikke oppskriften på hvordan de lager en portal. De får ikke kunnskapen min om alle stegene som må til. Eller hvilken rekkefølge ting skal gjøres i. De får ikke mine erfaringer og beste tips til ting de må tenke på eller gjøre, og hvordan de lager den best mulig. De får ikke min personlige oppfølgning når de lager sin portal, og mine tanker og innspill på det de gjør.
Det er verdifullt innhold som går mye dypere, og det tar jeg betalt for i form av signaturkurset PortalSuksess.
Temaet er det samme, og begge deler hjelper, men det som er betalt hjelper mye mer. Det er mer verdifullt, går mye dypere og er mye mer omfattende enn det som jeg velger å gi bort gratis.
Gratis innhold – DMs
Jeg vil gi deg et eksempel til, fordi de aller fleste av oss opplever å få DMs på Instagram eller Facebook fra folk som har spørsmål. Og det er mange som synes det er veldig vanskelig å sette grenser i disse situasjonene, og forstå hvor skillet mellom gratis og betalt går.
Aller først: Vi skal alltid svare på spørsmål og hjelpe. Vi svarer aldri «Det må du betale for å få svaret på».
Men vi holder det enkelt og generelt.
Når du får et spørsmål i DM om noe rundt ditt tema, et faglig spørsmål om det temaet du underviser om eller hjelper med, så svarer du på spørsmålet, men du går ikke i dybden. Du svarer mer generelt, kortere og mindre omfattende.
Kanskje har du et blogginnlegg eller podcast-episode du kan tipse om, som handler om det temaet. Du svarer på spørsmålet, du gir dem nyttig informasjon, men du går ikke inn i hvert eneste underpunkt du kan nevne rundt temaet.
Betalt innhold – DMs
Det er sjelden folk betaler for å få svar i DMs, så tittelen «Betalt innhold i DMs» er litt misvisende. Men, det jeg mener er at du kan få spørsmål fra folk du vet er kunder hos deg, og det er da folk som betaler. Det blir tilsvarende betalt innhold.
Så si at du får det samme spørsmålet i DM fra noen som er kunde hos deg. Da kan du prioritere den personen høyere. Det betyr at du kan skrive et lengre svar som går dypere inn i temaet, og kjenner du personen kan du også ta med noen personlige innspill eller punkter relatert til dem.
Så, for å oppsummere:
Gratis innhold må være verdifullt og nyttig nok til at du får vist fram kompetansen din, men det skal ikke være like dyptgående som betalt innhold. Det skal gi dem en forsmak på hva de kan forvente hvis de betaler for tjenestene dine.
Betalt innhold går dypere og er mer omfattende, og er forbeholdt dem som betaler. Enten via kurs, medlemsportal eller 1-1-tjenester, eller ved mer personlig hjelp i DMs, spørsmål i Facebokgrupper osv.
Skjønner du litt mer hvordan du setter grenser for gratis verdi nå?
Legg igjen en kommentar