Både verden og onlineverdenen har forandret seg ganske vesentlig siden 2019 og 2020. Det har vært 2 dramatiske år, og alt det som nå skjer påvirker oss som gründere og businessene våre.
Etterdønninger etter pandemi, strømpriser, krig, høye matpriser og dårligere inntekt. Det er ikke lett å være businesseier for mange av oss, akkurat nå.
Og dette gjelder ikke bare i Norge eller Europa, også gründere i USA merker dette. Til og med Amy Porterfield selger mindre enn hun pleide, og hvert salg krever mer og koster mer.
Dessverre vil ikke dette gå over med det første.
Nå er det ikke offisielt resesjon i Norge – ennå. Altså at økonomien synker. Men nå sier ekspertene at det skjer.
«Vår forventning er at Norge går inn i en resesjon mot slutten av året og inn i begynnelsen av neste år», sier sjefsøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i et intervju med Finansavisen.
Og i USA er det allerede resesjon. Og det påvirker resten av verdensøkonomien. Det gjenstår å se hvordan dette utvikler seg. Men dette kommer nok til å vare et par år, mest sannsynlig.
Det betyr at vi er nødt til å gjøre endringer i hva vi gjør og hvordan vi driver businessen vår.
Siden dette ikke går over med det første, kan vi ikke sitte stille i båten og vente. Det går ikke an å ignorere det. I alle fall ikke hvis du vil at businessen din skal overleve, og aller helst også klare å vokse i løpet av de neste to årene.
Fordi det er dessverre ingen garanti for at businessen din fortsatt er her om 2 år, hvis ikke du følger med utviklingen.
Ikke alle businesser vil overleve
Nå er det jo aldri sånn at alle businesser som startes overlever, uansett om det er gode eller dårlige tider. Det er en ganske stor andel businesser som er nedlagt innen 3 år etter oppstart.
Men jeg er helt sikker på at det tallet vil øke det neste året, på grunn av situasjonen i verden og økonomien akkurat nå. Det er dessverre enda større sjanse for at businessen DIN ikke klarer seg.
Og det hadde vært fryktelig trist om du måtte gi opp gründerdrømmen din. Målet om mer frihet i hverdagen. Det vil ikke jeg at skal skje, fordi jeg har den friheten selv i mitt liv og jeg unner deg SÅ det samme.
Så derfor vil jeg gjøre det jeg kan for å guide og pushe businessen din igjennom denne perioden. Komme med tips og råd til hvordan du best mulig kan tilrettelegge og hva du bør gjøre og fokusere på for at businessen din skal overleve fremover. Både det neste året og helst de neste 10 årene.
Det blir ikke enkelt. Og det blir garantert dager og perioder hvor det er verken gøy eller motiverende. Men vi jobber oss igjennom det, og så kommer vi ut på andre siden med både en sterkere business og et sterkere mindset. Ikke sant?
Okei, så her er 2 helt nødvendige ting du må gjøre for å at businessen din skal overleve fremover:
1. Prioritere businessen og jobbingen
Dette har jeg snakket om på Instagram tidligere, og det er så ufattelig viktig. Det gjelder for så vidt alltid, men det er ekstra viktig nå som det er motgang og utfordringer.
Du er helt nødt til å prioritere businessen din og å jobbe med den. Både økonomisk og tidsmessig.
Når ting blir vanskelige kan du ikke bare kaste hendene i været og gi opp. Du må satse. Du må jobbe. Gi jernet. Du må fokusere enda mer. Jobbe enda hardere.
Du må tørre å investere penger i undervisning som hjelper deg og businessen din videre, og du må investere tid i å jobbe med den.
Det er nødvendig å ta en evaluering og se hva som fungerer eller ikke. Du må analysere salg og kanaler. Se på statistikk. Vurdere hva som fungerer og ikke. Jobbe med hvilke endringer du kan og bør gjøre. Lage nye produkter og tjenester. Gjøre oppdateringer og endringer i eksiterende produkter.
Dine kunders behov kan godt ha endret seg i løpet av de siste 2 årene. Hva de trenger. Hvordan de føler seg, hvilke problemer og utfordringer de har. Og disse tingene påvirker både eksisterende produkter du har, hvilke nye produkter du kan lage og hvordan du snakker om tingene du selger.
Les mer: 4 trender jeg ser tydelig i markedsføring akkurat nå – og hva de betyr for din business
For at businessen din skal overleve, må du justere. Oppdatere. Og for å vite hva du skal endre, må du analysere. Legge merke til ting. Snakke med folk.
Det krever tid, og innsats. Det krever at du prioriterer det og gjør jobben. Da kan både du og businessen komme enda sterkere ut av de neste to årene. Uten tvil.
2. Tørre å prøve og feile
Det andre du må gjøre, er å tørre å teste nye ting og ikke vite om det fungerer. Du er nødt til å tørre å prøve og feile deg fremover.
Det er noe mange synes er vanskelig til vanlig, fordi det føles som om du mislykkes hvis noe ikke fungerer.
Det føles som et nederlag, det føles skummelt og det gjør også at styggen på ryggen titter fram fordi «hva sier naboen eller de andre på Instagram hvis du lanserer noe som ikke selger?».
De sier ingenting, fordi de har mer enn nok med seg selv.
Men i tillegg til det, så er det faktisk en mye større sjansen for at businessen din skal overleve og at du fortsatt er gründer om 2 år hvis du tør å prøve og feile. Og da kan du definitivt vise en spesifikk finger til de folka.
Men om du ikke tør å gjøre endringer, vil sjansen for at ting går bra være mye mindre.
Du må være villig til å teste nye ting, og villig til å se på hvilke alternativer du har. Du må evaluere det du har og gjør i businessen, og se hva som fortsatt fungerer og hva som ikke lengre fungerer.
Det som fungerte i fjor, fungerer ikke nødvendigvis i år.
Dette lever jeg etter selv
Dette er ikke bare noe jeg sier helt tilfeldig, eller noe jeg har plukket opp på internett og gjenforteller deg. Dette er strategier jeg selv gjør og bruker for å få min egen business igjennom de neste 2 årene.
Jeg merker også økonomien.
Selv om jeg bor i Thailand, hvor det ikke koster 50 kroner for en dusj. Selv om du som er min kunde er businesseier og ikke privatperson. Fordi mange av mine kunders kunder, er privatpersoner som må spare. Og når din økonomi blir rammet fordi de må spare, blir min økonomi rammet fordi du etter hvert blir nødt til å spare når din inntekt synker.
Derfor har jeg jobbet med endringer i store deler av året. Jeg har blant annet sluttet med lanseringer og åpnet alle portalene mine og gjort businessen evergreen.
Les mer: Hvorfor jeg slutter med lanseringer og hva planen er nå!
Jeg har laget flere nye freebies som hjelper deg med businessen din, blant annet quizen «Bør du lage onlinekurs eller medlemsportal av ideen din?» og quizen «Hvilken type medlemsportal bør du lage?«.
I tillegg jobber jeg med å lage nye lavprisprodukter jeg skal selge, som forhåpentligvis lanseres i løpet av høsten. Jeg har gjort endringer i hvordan jeg snakker om og promoterer Businesstrategi, inkludert på salgssiden og på sosiale medier.
Vil det selge mer? Det vet jeg ikke før jeg prøver. Men uten at jeg tester nye ting, blir businessen min stående igjen i gropa som var 2020.
Invester i undervisning og ressurser
Et tips for å stå mest mulig rustet de neste to årene? Du må tørre å investere i businessen din og deg selv også økonomisk. For at du skal kunne gjøre endringer, må du fortsette å utvikle deg. Du må lære mer så du kan få ny input, lære om nye strategier og ting du kan teste.
Du vil finne masse ressurser og undervisning som hjelper deg med det i Businesstrategi, og jeg ønsker selvfølgelig at du skal bli med der så jeg kan hjelpe deg og businessen din på veien. Gjennom prøving og feiling.
Siw-Heidi Thomas er medlem i Businesstrategi, og dette sier hun om å prioritere undervisning og tilgang til meg og ressurser i en vanskelig periode:
«Jeg synes det er kjempetøft å drive business på sparebluss, og det er en dans på line å finne balansen mellom kostnadskutt og å investere i det jeg trenger for at businessen min skal overleve, og etterhvert bli lønnsom. Det fikser jeg ikke alene som soloprenør, så godt kjenner jeg meg selv. Det er ensomt, og nettet fanger så tiden løper løpsk hvis Google skal være min eneste kollega i business.
Når jeg investerer i Businesstrategi, så investerer jeg i businessen min; jeg sørger for at gründeren har et konstruktivt felleskap å dele erfaringer med i gode og trange dager. Jeg sparer tid på å lete, portalen inneholder alt jeg trenger av forklaringer og verktøy så jeg kan tjene penger. Og Lene er den erfarne og ansvarlig onlinbusinesseieren jeg trenger å ha som mentor når jeg bygger en solid grunnmur å drive business fra. Det er det valget mitt handler om når jeg velger å fortsette i Businesstrategi et år til.»
Du kan lese mer og bli medlem her, om du ønsker det.
Men om Businesstrategi ikke er det riktige for deg, så håper jeg du finner noe annet.
Noe som bidrar til å utvikle deg, businessen din, mindsettet ditt og strategiene dine.
Det viktigste er at du fortsetter å jobbe. Å lære. Prøve nye ting. Tørre å feile. Det er nødvendig om du vil at businessen din skal overleve.
Ingen garanti – men det øker sjansen betraktelig
Det er selvfølgelig ingen garantier, verken i livet eller i business. At du gjør disse to tingene betyr ikke 100 % sikkert at businessen din overlever. Eller vokser.
Men det er ingen tvil om at det øker sjansen for at det går bra.
For at du kan fortsette å leve gründerdrømmen din, og bygge opp det livet du ønsker deg.
Hva sier du, tar du utfordringen og kjører på?
Legg igjen en kommentar